Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa S.T.E.A.L.T.H »

Neprispeje to nijako k teme, ale toto je uz na mna privela :D...neviem ci sa smiat alebo plakat nad tym, co sa navymyslalo :D, a to urcite neviem este vsetko :D
nauraa
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa nauraa »

lama2d napísal:Nepoškvrnené počatie sa vzťahuje na narodenie Márie? To je taká somarina, ktorú môže vymyslieť len katolícka cirkev. Nikde sa to nedá vyčítať. Jediný bezhriešny človek bol Ježiš, On je jediný, kto dokázal poraziť hriech svojim vzťahom k Otcovi. Nečudujem sa potom tomu chorému uctievaniu Márie namiesto Ježiša (Boha).
Tak Maria sa neuctieva namiesto Jezisa ale popri Jezisovi. Jej neposkvrnenost sa obhajuje roznymi interpretaciami biblickych pasazi, ktore podla mna sice nie su jednoznacne, ale zjavne stacia na to, aby tuto dogmu podopierali...
lama2d
VIP
VIP

Príspevok od používateľa lama2d »

nauraa napísal: Tak Maria sa neuctieva namiesto Jezisa ale popri Jezisovi. Jej neposkvrnenost sa obhajuje roznymi interpretaciami biblickych pasazi, ktore podla mna sice nie su jednoznacne, ale zjavne stacia na to, aby tuto dogmu podopierali...
Samozrejme, stačí vytrhnúť jeden verš z kontextu a hneď sa dá obhájiť hocijaká dogma... V celej biblii čítam, že uctievať máš len a len Boha. Toto je veľmi jednoznačne napísané, tak prečo sa to niekto snaží zmeniť nejednoznačnými pasážami? Skôr prispôsobím nejednoznačnú vec jednoznačnej a nie naopak.
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

nauraa: z tvojich viacerých príspevkov vidím že sa zrejme náboženstvám venuješ na vyššej úrovni (študuješ teológiu?). chcel by som ťa požiadať o tvoj názor: sú podľa teba takéto iracionálne "haluze" (ako ich vnímame my ateisti) myslené doslovne, alebo len v rámci akejsi metafory? teda, bola mária naozaj nesexuálne oplodnená duchom svätým a ježiš sa naozaj narodil bez dedičného hriechu, alebo sa tým len obrazne myslelo niečo v zmysle "ježišovo počatie nebolo hriešne, ježiš ako osoba nebol hriešny"...

vopred ďakujem za odpoveď.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

silmarill uz ked veria tomu, ze bol niekto bozi syn a vstal z mrtvych, tak kludne mozu verit aj tomu, ze plod moze vzniknut aj bez muzskej casti genetickeho materialu...a co ty vies, mozno bola maria hermafrodit, tak by technicky mohla pocat bez sexu...aj ked vacsina hermafroditov nedokaze oplodnit seba, aspon u ludi nie je zaznamenany ani jeden taky pripad...

mna by len zaujimalo, preco sa jedno nabozenstvo tak strasne vyzdvihuje, ake je uzasne a hodnotne pre ludi a nasu spolocnost...a o druhych sa hovori ako o niecom strasnom, blaznivom, totalne nelogickom a sialenom...si zoberte takych vesmirnych ludi, ved oni maju ideologicky velmi blizko ku krestanstvu (pretoze z neho vychadzaju)...je tu urcita flotila (v krestanstve boh a aniely), ktora dobrych ludi ochrani a zobere ich po smrti z tohto zleho skazeneho hriesneho sveta plneho jasterov (v krestanstve satan a demoni)...preco sa pri spomenuti spojenia "vesmirni ludia" zacnu vsetci usmievat, ale zaroven clovek, ktory sa na tom pobavil dokaze chodit do kostola, plnit nezmyselne smiesne ritualy a verit v mocne nadprirodzene bytosti, ktore jemu ako spravnemu veriacemu cloveku zabezpacia dokonaly posmrtny zivot...

a prosim predtym nez mi za tento nazor date minusovu karmu, zamyslite sa nad tym, ako casto spominate, ze biblia je napisana metaforicky a kazdy tam moze vidiet nieco ine...rovnako aj ja...a tiez sa zamyslite nad tym, ako strasne vas poburuje, ked sa moslimovia rozhorcovali nad tym, ze niekto nakreslil mohameda s bombou na hlave...ako ste basnili o slobode prejavu a hlupych nabozenskych zaostalych dogmach...
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Moment - nejaká cirkev tvrdí, že Mária bola sama počatá bez hriechu - nejak ultrašpeciálne a sama nemala dedičný hriech (náchylnosť robiť zlo)? Fuuuuuu

nauraa - prečo by sa mala Mária vôbec uctievať? Tlieska niekto štetcu, ktorým maľoval Picasso alebo Van Gogh? Mária nebola Boh (jedine ten je hodný uctievania, ako už niekto poznamenal) - bola Boží nástroj, prostredníctvom ktorého vznikol Ježiš. Prečo by sa ku nej mali ľudia modliť, vzývať ju na pomoc...? S tým sa mi spája otázka - prečo sa katolíci modlia ku "svätým?" A s tým aj tretia otázka - "prečo niekoho katolíci vyhlásia za svätého, keď v Biblii boli všetci kresťania menovaní ako svätí."
silmarill
King
King

nauraa napísal:Hm, dovod... Asi by nebolo uplne koser, keby sa buduci Spasitel narodil z "hriesnice", tak ju Boh (pripadne cirkevni otcovia alebo neskorsi cirkevni predstavitelia) pred hriechom ochranil(i)...
toto ma privádza k určitej teórii. aby bolo OK že je to matka spasiteľa tak bolo teda prehlásené jej počatie ako nepoškvrnené. ale čo máriina matka? teoreticky to mohla byť fľandra najväčšieho kalibru. je kóšer že by mohla hriešnica počať máriu? netreba prehlásiť aj jej počatie za nepoškvrnené? ...analogicky až po ježišovu prapraprapraprapraprapra...praprapraprababičku evu.
nauraa
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa nauraa »

silmarill, tak ako uz spomenul ephramko, ak mozu krestania verit na zmrtvychvstanie, mozu verit aj panenskemu pocatiu z Ducha svateho. Patri to medzi hlavne katolicke doktriny, nemyslim si, ze by boli konkretne tieto udalosti brane metaforicky. Motiv panenskeho zrodenia je znamy uz zo zidovskych pramenov, Filon Alexndrijsky doplna k tejto teme: "Zacina-li Buh obcovat s dusi, prohlasuje tu, ktera se jiz predtim stala zenou, opet za pannu..."

K tomuto je este zaujimave spomenut novozakonne Matusovo evanjelium, ktore hovori: "Hla, panna pocne a porodi syna" co su slova preberajuce omnoho starsie Izajasove proroctvo, v ktorom sa pise: "Hla, dievca pocne a porodi syna". Mozme tak pozorovat isty vyznamovy posun, kedy Septuaginta prelozila hebrejske slovo alma (dievca, mlada zena) do grectiny ako panna...

Co sa tyka Mariinej matky, o nej sa takmer nic nevie, bolo by velmi zlozite obhajovat jej neposkvrnene pocatie... Ale z ciste teoretickeho hladiska predpokladam, ze by to ani nebolo nutne... Ked si uz Boh vybera matku svojho syna, tak ju nesupne do lona hriesnici... :) Ale toto su uz naozaj velmi hypoteticke veci, ktore by som asi nerada rozoberala (aj z toho dovodu, ze teologiu nestudujem...)

Stoporko, asi to katolici beru tak, ze ked uz porodila Boha, nie je jej postavenie uplne zanedbatelne a zasluzi si nejaku tu uctu... A vzhladom na to, ze Jezis ma podla zaverov starovekych koncilov popri bozskej prirodzenosti aj ludsku, je otazne do akej miery bola Maria len nastrojom...
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

silmarill: Určite to nie je myslené obrazne.

Stoporko: Vo Vatikáne je v rebríčku tých, ku ktorým sa modlí, Ježiš až na 6. mieste. Dobré, že ? :)
silmarill
King
King

nauraa napísal:Patri to medzi hlavne katolicke doktriny, nemyslim si, ze by boli konkretne tieto udalosti brane metaforicky.
ďakujem za vysvetlenie. a možno podľa teba brať doslovne stvorenie sveta tak ako bolo step-by-step opísané v biblii? alebo toto už je metafora?
mimochodom, aký je tvoj vzťah k náboženstvu? všimol som si že dosť detailne cituješ bibliu a zdá sa mi že si niekde hádzala aj citáty a vysvetlenia okolo talmudu...

hughito: tipujem že na prvom mieste budú peniaze :wink:

//autoeditácia príspevku (09 Feb 2011, 19:58)
ohh, chcel som sem pôvodne napísať skvelý fór ako bolo v Robot Chicken show vysvetlené nepoškvrnené počatie, ale výnimočne si zahryznem do jazyka :roll:
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

nauraa - ok, rozumiem tomu, že sa jej tým snažia ako babe, ktorá porodila Ježiša vyjadriť nejako úctu. No prečo sa ku nej modlia? - to súvisí aj s mojimi ostatnými otázkami

hughito - to fakt??? :( (ale nejako sa mi tomu nechce veriť, že by boli katolíci až takíto)
hughito
Redeemer
Redeemer

No bolo v jednom dokumente. Pokojne to môže byť pravda, špeciálne Taliani majú svojich svätých habadej, nejaký Ježiš ich moc netankuje.
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

hughito napísal:... špeciálne Taliani majú svojich svätých habadej, nejaký Ježiš ich moc netankuje.
ozval sa odbornik... :roll:
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Rubiki »

silmarill:

Ja si myslím, že Cirkev ako taká to bere(hlása) doslovne a nie metaforicky, avšak tiež si myslím že veriaci sa v tomto dosť líšia. Kresťania keďže sa dostali k vede a niakému tomu pokroku si tiež uvedomujú že biblia neni kniha faktografická.
Pred tisíc rokmi by ťa cirkev bola schopná za tvrdenie že niečo v biblii je klamstvo schopná zlynčovať a dnes historici berú bibliu s dosť veľkou rezervou a čo nedokážu nájsť v dôveryhodných prameňoch tak tomu neveria. Pohľad na veci písané v biblii sa s príchodom pokroku radikálne menil, naviac pravdepodobne biblia s pred 1000 rokov a dnešná by boli dosť odlišná.

Existencia boha a pravdivosť biblie je pre Kresťanov len otázkou viery a nie logiky. Veria doslovne že to tak bolo ale nevedia a nemôžu to dokázať. Niak som tým celým chcel len vyjadriť že záleží na uhle pohľadu a to čomu môže niekto veriť v niakom metaforickom prenesenom význame tak iný to môže brať doslova.
To budú asi aj dôvody tých náboženských násilností, pretože magor tomu chápe zas pos svojom....magorsky.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Stoporko napísal:Moment - nejaká cirkev tvrdí, že Mária bola sama počatá bez hriechu - nejak ultrašpeciálne a sama nemala dedičný hriech (náchylnosť robiť zlo)? Fuuuuuu
Vzladom na titul "bohorodicka" si myslim ze neaka ultraspecialonst by bola priam ziadana.
Stoporko napísal:Prečo by sa ku nej mali ľudia modliť, vzývať ju na pomoc...? S tým sa mi spája otázka - prečo sa katolíci modlia ku "svätým?" A s tým aj tretia otázka - "prečo niekoho katolíci vyhlásia za svätého, keď v Biblii boli všetci kresťania menovaní ako svätí."
koncept svatych ako som ho pochopil ja je v tom poukazovat na priklady (v zmysle - aha on dokazal toto a toto a pritom bol z rovnakych podmienok ako ty, tak aj ty mozes dokazat nieco obdobne)
na tu otazku preco sa k nim katolici modlia ti spolahlivo odpovedat neviem, z toho co som sa o tom rozpraval som pochopil ze svaty nerobia konkurenciu Bohu (kedze si ctis tych ktori zili podla Boha, prave preto, ze zili podla Boha, cim uctievas Boha samotneho), a modlenie ku svatym nie je tak celkom ku svatym ale k Bohu cez svatych - kedze clovek nie je schopny modlit sa na ich urovni, maju teda posobit ako neaky "pray-booster" (cize ku svatym sa nemodlis sposobom "daj mi prosim to a to" ale "vypros mi to a to (kedze to vies lepsie)" - a ucinok modlitby je stale na Bohu) - neviem ci to ako vysvetlenie staci (ani ci to chapem spravne)
hughito
Redeemer
Redeemer

ozval sa odbornik...
Vieš mi to aj nejak vyvrátiť ? Či len prázdne reči.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

javatar - ok, beriem, že "svätí" sú akože príkladní kresťania. No fakt nerozumiem, prečo by som sa mal rozprávať s Bohom skrze Františka z Asisi alebo Márie alebo niekoho iného? Inak povedané - prečo by bežný kresťan nemal byť schopný modliť sa na úrovni "svätého?" Však je to stále "len" pokec s Bohom, rozhovor dieťaťa s rodičom, alebo nie? "Pray booster" - aký má význam, keď v modlitbe by malo ísť o OSOBNÝ rozhovor s Bohom?

Inak, vďaka za odpovede. Momentálne "nemám po ruke" nejakého veriaceho katolíka, ktorý by mi na to vedel nejak schopne odpovedať.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

modlenie k nim ma podla toho zmysel len pokial ide o prosebnu motlidbu (ale tento rozmer som nikdy do hlbky neskumal)

no a preco by sa bezny krestan nemal byt schopny modlit na urovni svateho? sam hovoris, ze svoju vieru prezivas ako vztah, no a trufam si povedat ze vacsina krestanov ma ten vztah na dost nizsej urovni ako lubovolny vyhlaseny svatec -> aj uroven dialogu je ina
MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa MIRV »

Stoporko napísal:javatar - ok, beriem, že "svätí" sú akože príkladní kresťania. No fakt nerozumiem, prečo by som sa mal rozprávať s Bohom skrze Františka z Asisi alebo Márie alebo niekoho iného? ....
Myslím, že ide len o to, že biblický boh ako bol zobrazovaný a vnímaný nie je celkom priateľská postava...pozrieš sa v Sixtínskej kaplnke a vidíš rozhnevaného bradatého muža, keby si sa mal zdôverovať niekomu s tajnými prianiami alebo ak očakávaš ľudský prístup a máš predstavu, že to bude nejaký naštvaný bradáč, tak sa možno radšej uchýliš k Frantovi z Assisi, ktorý si predsa len údajne pokecal aj s vtáčikmi a zvieratami.
hughito
Redeemer
Redeemer

Boh je vlastne nasratý dedko, ktorý sa navyše neholí. :)
Napísať odpoveď