Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie
javatar: Mňa tu nebaví stále niekomu niečo vysvetľovať. Za to, že RKC mení v posledných rokoch rétoriku ešte neznamená, že to je to jediné, čo je a nikdy nič iné nebolo. Vzťah prehnitých katolíckych štruktúr ku sexu a sexualite je pokrivený a deformovaný.
Odporúčam tento článok od kolegu z ateizmu.sk: http://www.ateizmus.sk/index.php/ateizm ... -sexualite
+ http://www.sexus.cz/bible-a-sexualita-3 ... okracovani
Ešte k tomu celkovému pohľadu: ak nastal nejaký pokrok aj v štruktúrach RKC, tak to bolo vždy vďaka tlaku zvonka. Si myslíš, že Vatikán prijal Darwinou evolučnú teóriu z vlastnej vôle a nadšením ? Nie, bol to vonkajší tlak a ich neudržateľné nezmysly museli padnúť. Takisto ako padli ich rôzne nezmysly v oblasti sexuálne oblasti, ktoré boli jednoducho neudržateľné a dnes prežívajú len značne marginalizované, resp. v rámci rôznych fundamentálnych siekt. Čiže ešte raz: ak by sa spoločnosť nevyvíjala tak, ako sa vyvíjala a nebol by nejaký tlak zvonka, fundamentálni katolíci by si rôzne nezmysly razili s rovnakou razantnosťou ako pred x rokmi.
Prečo spomínam stále RKC ? Lebo je ich najviac a ako jediný majú reálnu politickú moc, resp. váhu, čiže ako jediný ma môžu obmedzovať v mojich právach.
Však si tu sám čítal rôzne názory, aj od cteného tehlu, ako je Vatikán infiltrovaní slobodmurármi - teda vidíš, niektorí katolíci by sa zrejme radi vrátili k väčšiemu fundamentu.
Čo sa ešte týka tých potratov súhlasím s tým, čo napísal ephram vyššie - je to najlepší kompromis. Ešte pridám fakty ako, že zakázaním interrupcií ich počet nikdy neklesol, ba naopak - stúpol.
A posledná vec: ak fundamentalisti tvrdia, že potrat je vražda, tak tú vraždu niekto vykonal. A to doktor a matka. Ak niekto vykonal vraždu, je vrah a patrí do väzenia. Tutková a pod. fundamentalisti by ešte nemali problém s nejakým kriminalizovaním doktora, ale na priamu otázku, že teda čo zo ženami vrahyňami, sú v koncoch. V tejto priamej otázke sa ukazuje absurdnosť ich tvrdení a aj toho, že je rozdiel zabiť akýsi plod a zabiť napr. dieťa nožničkami po narodení. Tam nikto nemá problém s trestom. V predchádzajúcom prípade však samotní najväčší ideológovia a bojovníci proti potratom strácajú pôdu pod nohami, lebo si nedovolia povedať, že žena, ktorá dobrovoľne vykonala potrat patrí do basy na veľa rokov, keďže v podstate ide o chladnokrvne naplánovanú a pripravenú vraždu, čo sú najhoršie prečiny.
Odporúčam tento článok od kolegu z ateizmu.sk: http://www.ateizmus.sk/index.php/ateizm ... -sexualite
+ http://www.sexus.cz/bible-a-sexualita-3 ... okracovani
Ešte k tomu celkovému pohľadu: ak nastal nejaký pokrok aj v štruktúrach RKC, tak to bolo vždy vďaka tlaku zvonka. Si myslíš, že Vatikán prijal Darwinou evolučnú teóriu z vlastnej vôle a nadšením ? Nie, bol to vonkajší tlak a ich neudržateľné nezmysly museli padnúť. Takisto ako padli ich rôzne nezmysly v oblasti sexuálne oblasti, ktoré boli jednoducho neudržateľné a dnes prežívajú len značne marginalizované, resp. v rámci rôznych fundamentálnych siekt. Čiže ešte raz: ak by sa spoločnosť nevyvíjala tak, ako sa vyvíjala a nebol by nejaký tlak zvonka, fundamentálni katolíci by si rôzne nezmysly razili s rovnakou razantnosťou ako pred x rokmi.
Prečo spomínam stále RKC ? Lebo je ich najviac a ako jediný majú reálnu politickú moc, resp. váhu, čiže ako jediný ma môžu obmedzovať v mojich právach.
Však si tu sám čítal rôzne názory, aj od cteného tehlu, ako je Vatikán infiltrovaní slobodmurármi - teda vidíš, niektorí katolíci by sa zrejme radi vrátili k väčšiemu fundamentu.
Čo sa ešte týka tých potratov súhlasím s tým, čo napísal ephram vyššie - je to najlepší kompromis. Ešte pridám fakty ako, že zakázaním interrupcií ich počet nikdy neklesol, ba naopak - stúpol.
A posledná vec: ak fundamentalisti tvrdia, že potrat je vražda, tak tú vraždu niekto vykonal. A to doktor a matka. Ak niekto vykonal vraždu, je vrah a patrí do väzenia. Tutková a pod. fundamentalisti by ešte nemali problém s nejakým kriminalizovaním doktora, ale na priamu otázku, že teda čo zo ženami vrahyňami, sú v koncoch. V tejto priamej otázke sa ukazuje absurdnosť ich tvrdení a aj toho, že je rozdiel zabiť akýsi plod a zabiť napr. dieťa nožničkami po narodení. Tam nikto nemá problém s trestom. V predchádzajúcom prípade však samotní najväčší ideológovia a bojovníci proti potratom strácajú pôdu pod nohami, lebo si nedovolia povedať, že žena, ktorá dobrovoľne vykonala potrat patrí do basy na veľa rokov, keďže v podstate ide o chladnokrvne naplánovanú a pripravenú vraždu, čo sú najhoršie prečiny.
-
tehla
ako prosim? Ty ideš moralizovať mňa? Vtip týždňa.ephramko napísal:ale no tak tehla, ked ti napisem prispevok, tak nanho nereagujes a potom ma ohovaras v uplne inom prispevku ? ake krestanske...
chcel by som vidieť koľko gay hnuti chodi na misie do afriky, stavia školy, nemocnice a stara sa o chorych, uči deti čitať a pisať, koľko bielych vyvraždenych a Mugabem vyhnanych farmarov, ktori potravinami zasobovali Zimbabwe bolo z klubu indulona.ephramko napísal:a tiez si myslim, ze cirkev a tebe podobni ludia by sa skor mali orientovat na miliony zivych a zdravych deti, ktore trpia po celom svete z roznych dovodov
Na tvojom mieste by som dupľom sklapol, lebo vy sa starate len o svoje analne otvory a teple prava, transexualov vo vlade, ako zaplaviť Europu homo – agendou a život černocha v Afrike ťa ani najmenej netankuje vyťahuješ to opäť len ako zbraň voči cirkvi, presne tak ako ťa netankuje ani život toho nenarodeneho človeka. A ešte aj to ti vadí, že sa snaži proti tomu niečo cirkev robiť a radšej podporiš interrupciu ako by si v ramci svojho vlastného nechutného egoizmu dokazal uznať, že stanovisko cirkvi je správne – vražda nenarodeného dieťaťa je nemorálna.
v tvojej fantazii. Akurát ty budeš asi ten, čo určuje, kedy už človek je človek a možno aj kedy už nie je – čo tak po 90-tom roku života? Bolo by ich asi treba pomaly odstreľovať.ephramko napísal:embryo pre mna nie je dieta, dieta "vznika" az sekundou narodenia, vo vsetkych kulturach
len ak by ľudia začali rozmyšľať ako ty - že to nie je človek. rozdrvenie hlavy dieťaťu, vysatie tela, či iné usmrtenie človeka v matkinom lone nie je oveľa zaslužnejšie, ako vyhodiť dieťa do kontajnera – ono tam aj skončí, len o pár mesiacov skôr.ephramko napísal:za zrusenim interupcie vidim narast narodenych zdravych deti vyhodenych do kontajnera
Nechutne, ako každy jeden tvoj nazor, ktory som zatiaľ čital. Holt, keď chcem zavitať na toto forum, asi radšej na prazdny žaludok, ked nahodou natrafim na tebaephramko napísal:je skutocne tragikomicke ako niektori fundamentalisti bojuju za prava niecoho, co by ani nedokazali rozpoznat (ludske embryo v prvych tyzdnoch je velmi podobne ktoremukolvek inemu cicavcovi).
Stoporko - áno, nemať sex, keď sa nemôžeš postarať o dieťa, ktore z toho vznikne. Čo ťa však naučia na strankach ateizmus.sk?:
Nebudeme zodpovedný v sexe, budeme suložiť kde sa da a preto nas podporte 2% z dani na presadzovanie potratov.
-
Stoporko
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Tehla - nechodím na stránku Ateizmus.sk - bol som tam len pár krát a neviem o tom, že by tvrdili, že je správne súložiť podľa chuti a nezodpovedne. Kde to tam hlásajú?
-
tehla
neboj sa, ja som tam bol a videl som tam - podporte nas 2 % z daní na presadzovanie nejakých potratových záležitostí a ideológíí. A treba vedieť aj čitať medzi riadkami (aj o tom súložení), výsledkom je, že ti "človek" napíše - "to nie je človek, ale sa podobá na cicavca", to môžeme zabiť a podobné veci
-
Stoporko
VIP
tehla - ono v princípe, môžme tu rozvinúť debatu o tom, čím sa vôbec človek líši od zvieraťa
Pretože po biologickej stránke sme až nadosmrti "len" cicavce. To, že podľa mňa sme aj niečo viac, je môj názor a môžme debatovať. No po čisto biologickej (toto zvýrazňujem!) stránke sa argumentu: plod je "len podobný" cicavcovi - nedá nič vytknúť, pretože je to pravda. To, že podľa nášho názoru je potrebné brať do úvahy aj inú stránku veci - to je už iná debata a iná argumentácia 
-
94jakub
Guru wannabe
Toto isté sa dá napísať aj o Cirkvi. Kde si bol keď tí svätí kresťania brali černochov do otroctva.tehla napísal:Na tvojom mieste by som dupľom sklapol, lebo vy sa starate len o svoje analne otvory a teple prava, transexualov vo vlade, ako zaplaviť Europu homo – agendou a život černocha v Afrike ťa ani najmenej netankuje vyťahuješ to opäť len ako zbraň voči cirkvi, presne tak ako ťa netankuje ani život toho nenarodeneho človeka.
Skús si položiť otázku, či je to naozaj vďaka Cirkvi. Nie, je to vďaka ľuďom, ktorý sú ochotný niečo také podniknúť.
Cirkev s tým nemá nič len sa na tom priživuje(česť jednotlivcom).
Ľudia, ktorí nerozmýšľajú ako ty chápu, že v tom rozdiel je.tehla napísal:len ak by ľudia začali rozmyšľať ako ty - že to nie je človek. rozdrvenie hlavy dieťaťu, vysatie tela, či iné usmrtenie človeka v matkinom lone nie je oveľa zaslužnejšie, ako vyhodiť dieťa do kontajnera – ono tam aj skončí, len o pár mesiacov skôr.
Podľa teba je teda lepšie odrodiť to dieťa ne otrasných podmienkach a hodiť ho do toho kontajnera?
ateizmus.sk si spomenul len kvôli podpichovaniu a vyvolaniu flamu. Iný zámer to nemalo.
Stoporko to tu zhrnul asi najinteligentnejšie.
Tehla zase blúzni a zrejme nevydržal a odkryl si môj príspevok.
Inak si vážim Stoporko ako človeka, aj napriek tomu, že ho nepoznám osobne - za to, ako sa tu prezentuje a že má charakter, čo sa o takom tehlovi povedať nedá.
Naozaj neviem čo má web ateizmus.sk spoločné s hlásaním nezodpovednosti a celkovo podpory potratov a vôbec - chcem vidieť jednu jedinú takúto organizáciu. Avšak dopredu viem, že taká existuje len v tehlovej fantázii.
Inak si vážim Stoporko ako človeka, aj napriek tomu, že ho nepoznám osobne - za to, ako sa tu prezentuje a že má charakter, čo sa o takom tehlovi povedať nedá.
Naozaj neviem čo má web ateizmus.sk spoločné s hlásaním nezodpovednosti a celkovo podpory potratov a vôbec - chcem vidieť jednu jedinú takúto organizáciu. Avšak dopredu viem, že taká existuje len v tehlovej fantázii.
-
tehla
Stoporko - čo riešiš je uplne irelevantne, snaď si uvedomuješ rozdiel medzi ľudským životom a životom "cicavca", alebo ryby? čo by si ľahšie zabil, keby na to prišlo?
-
Stoporko
VIP
tehla - ešte raz: argument Hughita, Ephramka a spol. o tom, že ľudské embryo je podobné cicavcovi a má po dobu prvého trimestra prakticky totožný výzor a anatómiu s embryom všetkých ostatných cicavcov je po biologickej stránke pravda. Proti tomu neexistuje jediný argument. Tam nepomôže ani Captain Obvious 
A opäť opakujem - celá debata o zákaze/povolení potratov leží prakticky IBA na morálnej stránke problému.
A opäť opakujem - celá debata o zákaze/povolení potratov leží prakticky IBA na morálnej stránke problému.
-
tehla
Nielenže si mi neodpovedal na otázku, ale sa ani vôbec nechápeme, škoda
-
Stoporko
VIP
Tehla - asi sa fakt nechápeme
A k tvojej otázke - je vôbec potrebné sa také niečo pýtať? Rozdiel medzi človekom a iným zvieraťom si uvedomujem, aj keď nie je celkom jednoduché presne špecifikovať, v čom je ten rozdiel. A čo by som ľahšie zabil? Som všežravec, tak ako ma Boh stvoril. Takže nemám problém zabiť zviera pre potravu alebo na iný úžitok (kožušina...). Ak by som si mal vybrať medzi životom človeka alebo zvieraťa, jednoznačne zvolím človeka - na to si sa asi pýtal.
ale no tak tehla, v poslednej dobe vystupujes ako nejaka hystericka pubertiacka s kramami...flame, nic viac...sa pozri na svoje prispevky, v jednom niekomu vynadas, vysmievas sa mu a urazas ludi poznamkami uplne od temy, svojimi vymyslami a v tom istom prispevku ides moralizovat a robit zo seba duchovnu bytost s uzasnou moralkou, hodnotami a etikou
btw. ty disponujes nejakymi statistikami ohladne sexualnej orientacie roznych misonarov, dobrovolnikov alebo clenov organizacii ako lekari bez hranic? nic ine nezvladnes iba vytahovat moju orientaciu a doplnat to svojimi fantasmagoriami, si tu prave odprezentoval nazor, ako keby sucitu a pomoci ludom v rozvojovych krajin boli schopni len heteraci, co je riadny bullshit...mozno ta vyvediem z iluzii, ale aj v tvojej oblubenej cirkvi najdes vela jedincov z tebou nazyvaneho klubu "indulona", dokonca si dovolim povedat, ze ich tam je viac ako v beznej populacii...
ale chapem, ze neustale musis tliachat od veci a vytahovat fantasmagorie z inych tem, tazko sa da odporovat argumentu, ze papez utraca stovky milionov eur na svoje zahranicne cesty a zije v luxuse, zatial co zdrave deti v rozvojovych krajinach umieraju od hladu alebo na bezne choroby liecitelne liekmi za par centov...a ako som uz sam povedal, populisticke fanaticke recicky na adresu interupcii su zadarmo, realna pomoc ludom stoji peniaze a kazdy tlsty ujo v ciernom s bielym golierikom si rychlo zrata, ze cim menej ho stoji charita, tym viac penazi prenho...
a tiez sa mi nepaci, ako extremne prezentujes sexualny zivot ludi...to je take tazke prijat antikoncepciu, sebauctu a zodpovedny sexualny zivot??? ty sa stale pohybujes v extremnej rovine celibatu a roztahovania noh kde tade, naslednej interupcie...oba extremny su chore...
a nechod na mna zase s tymi katolickymi bullshitmi o zastavani moralky a tradicnych hodnot, su to len populisticke pokrytecke zvasty nic viac...sa pozrime na to, aky postoj mala tvoja cirkev este nedavno k masturbacii...a preco v takej zasadnej etickej, moralnej a neviem akej otazke zrazu zmenila nazor? ci im to povedal Boh ?
btw. ty disponujes nejakymi statistikami ohladne sexualnej orientacie roznych misonarov, dobrovolnikov alebo clenov organizacii ako lekari bez hranic? nic ine nezvladnes iba vytahovat moju orientaciu a doplnat to svojimi fantasmagoriami, si tu prave odprezentoval nazor, ako keby sucitu a pomoci ludom v rozvojovych krajin boli schopni len heteraci, co je riadny bullshit...mozno ta vyvediem z iluzii, ale aj v tvojej oblubenej cirkvi najdes vela jedincov z tebou nazyvaneho klubu "indulona", dokonca si dovolim povedat, ze ich tam je viac ako v beznej populacii...
ale chapem, ze neustale musis tliachat od veci a vytahovat fantasmagorie z inych tem, tazko sa da odporovat argumentu, ze papez utraca stovky milionov eur na svoje zahranicne cesty a zije v luxuse, zatial co zdrave deti v rozvojovych krajinach umieraju od hladu alebo na bezne choroby liecitelne liekmi za par centov...a ako som uz sam povedal, populisticke fanaticke recicky na adresu interupcii su zadarmo, realna pomoc ludom stoji peniaze a kazdy tlsty ujo v ciernom s bielym golierikom si rychlo zrata, ze cim menej ho stoji charita, tym viac penazi prenho...
a tiez sa mi nepaci, ako extremne prezentujes sexualny zivot ludi...to je take tazke prijat antikoncepciu, sebauctu a zodpovedny sexualny zivot??? ty sa stale pohybujes v extremnej rovine celibatu a roztahovania noh kde tade, naslednej interupcie...oba extremny su chore...
a nechod na mna zase s tymi katolickymi bullshitmi o zastavani moralky a tradicnych hodnot, su to len populisticke pokrytecke zvasty nic viac...sa pozrime na to, aky postoj mala tvoja cirkev este nedavno k masturbacii...a preco v takej zasadnej etickej, moralnej a neviem akej otazke zrazu zmenila nazor? ci im to povedal Boh ?
Ja chcem ešte zdôrazniť, že vôbec mi nejde o nejakú podporu potratov alebo úplnú dehonestáciu plodu ako takého - len nedávam do roviny plod a narodené dieťa, lebo to podľa mňa nie je to isté (a myslím tým plod v čase, o ktorom sa bavíme).
-
tehla
No tak to som rádStoporko napísal:Rozdiel medzi človekom a iným zvieraťom si uvedomujem
Tak ti poradím asi nejakú literatúru k tomu, alebo čo....?stoporko napísal: aj keď nie je celkom jednoduché presne špecifikovať, v čom je ten rozdiel.
Stoporko, netáraj len kôli tomu, aby ťa ateisti škrabkali pod bradou ako dobrého psíka a nepoklonkuj sa im, ak si kresťan tak by si mohol mať jasný postoj k ochrane ľudského života, alebo sa hanbíš?
Nie, ale typujem, že všetko klub indulona, dobre som typol?ephramko napísal:disponujes nejakymi statistikami ohladne sexualnej orientacie roznych misonarov, dobrovolnikov alebo clenov organizacii ako lekari bez hranic?
ostatné kecy - obohratá platňa a už hrozne nudná.
Ale ty si dnes nejaký kľudný a "v pohode". Zrejme oslavuješ víťazstvo transsexualizmu v poľsku - o osude krajiny rozhoduje muž z cickami v parochni prezlečený za ženu, to je žúžo, čo? Poliakom už zostane len zlegalizovať drogy a nepríčetne sa rehotať pod vplyvom a všetci budeme šťastné nadrogované buzny, to bude Europa a okolo teba budú poletovať konfety a ty sa budeš točiť v kruhu a šťastne sa z plného hrdla smiať
// až kým sa nepremnožia moslimovia - a tebe zamrzne úsmev na tvári
vela omsoveho vina, ci si si zase supol aj nieco tvrdsie? ...no aspon vieme ake su tvoje fantazie a o com snivas...tehla napísal:Ale ty si dnes nejaký kľudný a "v pohode". Zrejme oslavuješ víťazstvo transsexualizmu v poľsku - o osude krajiny rozhoduje muž z cickami v parochni prezlečený za ženu, to je žúžo, čo? Poliakom už zostane len zlegalizovať drogy a nepríčetne sa rehotať pod vplyvom a všetci budeme šťastné nadrogované buzny, to bude Europa a okolo teba budú poletovať konfety a ty sa budeš točiť v kruhu a šťastne sa z plného hrdla smiať
// až kým sa nepremnožia moslimovia - a tebe zamrzne úsmev na tvári
pre mna je skor dolezite to, ci politik robi aj nieco pre ludi a ci nie je nahodou skorumpovany a sebecky, ale vidim, ze tebe staci len to, ci su politici na oko "tvoji" a potom ti je ukradnute, ci pre teba realne aj nieco spravia...zial taky pristup ma na Slovensku vela ludi, preto je v nasom state taka vysoka korupcia a v parlamente sedi sama spodina...
btw. ona sa za nikoho prezliekat nemusi, ma za sebou vsetky medicinske aj uradne ukony, takze momentalne je uz zenou aj fyzicky aj uradne...
-
Stoporko
VIP
Tehla - no schválne mi poraď nejakú literatúru - podľa možnosti odbornú - ktorá by asi aj nám všetkým pomohla presne zadefinovať rozdiely medzi zvieraťom a človekom.
Ateistom sa z princípu nepoklonkujem, no snažím sa, vrámci svojich možnosti, pristupovať k ľuďom s toleranciou a slušnosťou. Občas mi to nevyjde, niekedy mi ujdú nervy, no principiálne sa pokúšam žiť tak, aby som druhým nevnucoval svoj názor ako jediný správny - som len človek.
Môj jasný postoj k ochrane ľudského života prejavujem tým, že som dlhé roky pôsobil ako dobrovoľník Slovenského červeného kríža, pôsobil som ako vedúci na skautsko-kresťanských táboroch, kde som okrem iného učil decká prvej pomoci a ako som už raz jasne napísal - ak si mám zvoliť medzi životom zvieraťa alebo človeka, volím si život človeka. Násilné presviedčanie ľudí o tom, že akékoľvek potraty sú zlé, za ochranu ľudského života nepovažujem. To je podľa mňa prejav nekresťanského prístupu. Verím, že ty násilím niekoho presviedčať nechceš a namiesto "zbraní" preferuješ diskusiu. Na druhej strane - existujú situácie, kedy je po zbrani nutné siahnuť (a to aj doslovne), no téma potraty tam podľa mňa nepatrí. Môj názor
Ateistom sa z princípu nepoklonkujem, no snažím sa, vrámci svojich možnosti, pristupovať k ľuďom s toleranciou a slušnosťou. Občas mi to nevyjde, niekedy mi ujdú nervy, no principiálne sa pokúšam žiť tak, aby som druhým nevnucoval svoj názor ako jediný správny - som len človek.
Môj jasný postoj k ochrane ľudského života prejavujem tým, že som dlhé roky pôsobil ako dobrovoľník Slovenského červeného kríža, pôsobil som ako vedúci na skautsko-kresťanských táboroch, kde som okrem iného učil decká prvej pomoci a ako som už raz jasne napísal - ak si mám zvoliť medzi životom zvieraťa alebo človeka, volím si život človeka. Násilné presviedčanie ľudí o tom, že akékoľvek potraty sú zlé, za ochranu ľudského života nepovažujem. To je podľa mňa prejav nekresťanského prístupu. Verím, že ty násilím niekoho presviedčať nechceš a namiesto "zbraní" preferuješ diskusiu. Na druhej strane - existujú situácie, kedy je po zbrani nutné siahnuť (a to aj doslovne), no téma potraty tam podľa mňa nepatrí. Môj názor
Pekný rozhovor s jedným velikánom.
Bertrand Russel o viere
http://zivotvesmir.wordpress.com/2011/1 ... l-o-viere/
Bertrand Russel o viere
http://zivotvesmir.wordpress.com/2011/1 ... l-o-viere/
v tomto prípade žiadny http://www.topky.sk/cl/11/1289246/Vrcho ... lsie-auto-Stoporko napísal:Tehla - no schválne mi poraď nejakú literatúru - podľa možnosti odbornú - ktorá by asi aj nám všetkým pomohla presne zadefinovať rozdiely medzi zvieraťom a človekom.
//autoeditácia príspevku (18 Okt 2011, 16:30)
pre slabšie žalúdky: Video nepozerať
Čo to má spoločné s touto témou ? Inak nechápem už vôbec tomu, prečo ho zrazil, veď mohol aj štyrikrát úplne pohodlne zabrzdiť. Inak to, čo nasledovalo je typické pre tieto kultúry, absolútny nezáujem toho, čo sa deje okolo mňa ako jednotlivca. Neviem tomu pochopiť. Som amorálny ateista, ale prvé čo by som spravil, by bolo venovanie pozornosti danej osobe a okamžité privolanie záchranky.
Čo to má spoločné s touto témou? Napríklad to, čo si uviedol vo svojom príspevku, vyber si z toho čo chceš.
Dal som to tu preto, lebo ma to zarazilo a bolo to pre mňa nepochopiteľné (tak ako aj pre teba) - chcel som vysvetlenie. Nie, hughito - ty nie si amorálny ale veľmi morálny ateista, nepodceňuj sa (veď každý máme nejaké tie slabšie chvíľky). A nazoaj by som rád vedel, čím bol spôsobený ten nezáujem. Ináč, hughito, neviem či to má niečo spoločné s kultúrami, pretože aj na Slovensku sa stal jeden podobný prípad.
Bol to starší pán a ležal na kraji cesty (alebo v priekope, nepamätám sa na ten článok presne). Okolo neho obchádzali SLOVÁCI a nikto si ho nevšimol (resp. robil sa, že si ho nevšíma). Jeden muž napokon zavolal záchranku. Tá ho odviezla do nemocnice. Neskôr sa zistilo, že zomrel na infarkt. Nehovorím - nie je to také drastické, ani hororové, ale účinok je taký istý - smrť nešťastníka.
Dal som to tu preto, lebo ma to zarazilo a bolo to pre mňa nepochopiteľné (tak ako aj pre teba) - chcel som vysvetlenie. Nie, hughito - ty nie si amorálny ale veľmi morálny ateista, nepodceňuj sa (veď každý máme nejaké tie slabšie chvíľky). A nazoaj by som rád vedel, čím bol spôsobený ten nezáujem. Ináč, hughito, neviem či to má niečo spoločné s kultúrami, pretože aj na Slovensku sa stal jeden podobný prípad.
Bol to starší pán a ležal na kraji cesty (alebo v priekope, nepamätám sa na ten článok presne). Okolo neho obchádzali SLOVÁCI a nikto si ho nevšimol (resp. robil sa, že si ho nevšíma). Jeden muž napokon zavolal záchranku. Tá ho odviezla do nemocnice. Neskôr sa zistilo, že zomrel na infarkt. Nehovorím - nie je to také drastické, ani hororové, ale účinok je taký istý - smrť nešťastníka.