Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa MIRV »

Stoporko, nevedel som, že si fanúšikom ICP http://knowyourmeme.com/memes/fcking-ma ... -they-work
Magnetizmus do istej miery popisujú Maxwellove rovnice a to vnímanie je pravdepodobne možné pripísať na vrub rozmernosti a rozlíšeniu našich zmyslov.
No ale máš pravdu, niekto môže vidieť boha aj v chladničke, prekrížených drievkach, sádrovom odliatku a pod. Len je otázne do akej miery sa boh v chladničke skutočne vyskytuje na rozdiel od jeho zjavného výskytu v niekoho vneme.

"Môžem sem dať aj kompletnú citáciu toho výroku." - MIRV
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

Stoporko napísal:Čo vidíte: logiku, náhodu, b/Boha?
Fyzikalne zakony, nic viac nic menej.

Celou svojou myslienkou si len potvrdil ze Weinberg ma pravdu, strkate boha vsade mozne aby vam to zapadalo do skladacky.

Dovod viery v boha je len podvedomi strach zo smrti, lebo pre cloveka je tazke si predstavit realitu bez sebaexistencie co ma za nasledok hladanie uspokojivych odpovedi nie pravdivych.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

hughito napísal:V pohode, ale treba sa potom aj spýtať, k čomu ti takáto viera je ? Či ide proste čisto len o názor ?
Neviem ci si cital knihu The Secret? Ta vesmirna energia, ktora sa v nej opisuje a ktoru si vies pozitivnym myslenim ziskat na svoju stranu je pre mna Boh. Zijem takto uz velmi dlho (este predtym nez som cital knihu, resp videl film) a prevazne pozitivny pristup k zivotu ma robi stastnym a v podstate bezproblemovym clovekom (samozrejme problemy mam ako kazdy iny, len si viem s nimi zvycajne poradit)

Takze asi to je odpoved na tvoju otazku. Kazdopadne, potrebujeme aby viera mala nejaky ucel? Nemozme jednoducho verit len tak?
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

To čo si opísal opäť nemá čo spoločné s Bohom alebo nejakou energiou, je to otázka psychiky. Pozitívne myslenie do určitej miery uznávam aj ja, samozrejme, že človek s takýmto prístupom zvláda veci lepšie ako človek, ktorý sa ku všetkému stavia a priori pesimisticky. Toto vôbec nie je otázka náboženstva, ale záležitosť prístupu k životu a veciam/dejom s ním spojených.

Ale opäť sa pýtam: aký boh, aký energia. A celkovo to je s tou energiou smiešne, lebo ako už spomenul súdruh Weinberg, tak by sme potom museli vidieť a hľadať Boha aj v kúsku uhlia a x iných vecí, ktoré už neznejú a nevypadajú tak majestátne, ako nejaká "tajomná vesmírna energia, ktorá všetko riadi."
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Ty vychadzas z predpokladu, ze Boh je nabozenska postava. Lenze nabozenstva su odvodene od Boha, nie naopak, preto Ho/To podmienovat akemukolvek nabozenstvu je trochu mimo misu.
Hovorim o vesmirnej energii, nie o energii horniny niekde pod stolom v 10kg tesco baleni. Pod vesmirnou energiou si predstavujem nejaky spustac Velkeho Tresku a vsetkych tych dalsich udalosti s nim spojenych. Podla teba to nema nic spolocne s Bohom (energiou), podla mna hej. Myslim si, ze NIE VZDY staci IBA pozitivne myslienie.

Ok energia je podla teba smiesna. Podla mna je Kristus mimozemstan (Ježiš Kristus zostúpil z NEBIES, z pravice Boha Otca, na zem...). Mozme sa teda zacat bavit aj v tejto rovine ;)
kali520
Darca
Darca

TommyHot napísal:Hovorim o vesmirnej energii, nie o energii horniny niekde pod stolom v 10kg tesco baleni.
A v com sa to vylucujue? http://sk.wikipedia.org/wiki/Energia

Energia toho uhlia je sucast tej tvojej tzv vesmirnej energii (rovnako ako teplo, svetlo, gracitacia atd atd) a aj tu platia iste zakonitosti, nehladaj v tom nieco zahadne ked tam nic take neni.
TommyHot napísal:Pod vesmirnou energiou si predstavujem nejaky spustac Velkeho Tresku a vsetkych tych dalsich udalosti s nim spojenych. Podla teba to nema nic spolocne s Bohom (energiou), podla mna hej.
Myslim si ze nie. Co si ty predstavujes pod spustacom Velkeho tresku je jedna vec, druha vec je co si pod tym predstavuje a bude predstavovat veda.

To ze este nepozname odpoved na niektore otazky alebo ze si iste veci este nevieme vysvetlit neznamena ze si na ne takto jednoducho a lezerne ako ty odpovieme.
TommyHot napísal:Myslim si, ze NIE VZDY staci IBA pozitivne myslienie.
Realita je tým čim je, nie tým čím chceme aby bola. (Frank Zappa)
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

No toto mi nedá - náboženstvá sú odvodené od boha? Zaujímavé, aj Egypťania a Hinduisti odvodili svoje náboženstvá od boha? A čo tak Mayovia a Aztéci? Nie je to náhodou tak, že ľudia si náboženstvá vytvorili, vytvorili si aj bohov preto, lebo si nevedeli niektoré z vecí vysvetliť? A ak veríš, že v prípade kresťanstva to tak nie je, tak prečo tomu veríš? Je zaujímavé, ako si dospel k tomu, že Veľký Tresk má niečo spoločné s bohom - na základe čoho si k tomu dospel a čo ťa vedie k tomu, že sa všetkým vidíš boha? Podľa mňa veríš, lebo veriť chceš, nemáš síce na to žiadny racionálny dôvod a ani dôkazy, ale jednoducho si si povedal, že za všetkým je boh a basta.

Na záver - "kniha" The Secret je taká istá sprostosť, ako aj všetky ostatné oblby od podobných autorov a šarlatánov (viď rolu Patricka Swayzeho vo filme Donnie Darko, celkom sa na to hodí ako prirovnanie).
MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný

The Secret je len tréningom poverčivosti spotrebiteľov. V čom sa líši viera, že pozitívne myslenie nakloní vesmír našim zámerom od viery, že obetovanie sliepky nakloní Mawu našim zámerom alebo, že viera v Jehovu ho nakloní našim zámerom (alebo aspoň nerozhnevá)? The Secret je iba produktom svojej doby. Mytológia blízkeho východu už nie je cool, tak prišli ľudia z marketingu s novým produktom: bradatého dedka nahradili energiou, vieru a modlitby nahradili pozitívnym myslením (ktoré je teraz také populárne), návštevy kostola nahradili návštevami kníhkupectva/nákupom DVD, Ježiša lietajúceho do nebies a anjelov nahradili mimozemšťanmi, krucifixy farebnými krištálmi. Jedných robí šťastnými pocit, že ich niekto tam hore miluje, iných robí šťastnými pocit, že sa o nich vesmír postará. Dokázať, že v jednom aj v druhom prípade boh/energia zasahujú do pozemských udalostí sa nikto neobťažoval. S výnimkou osobných výpovedí, ktoré nie sú omnoho hodnotnejšie, než babky v TV podliehajúce vlastným autosugesciám/placebo efektu po nákupe kosmodisku.
A nie, vesmír sa nám nesnaží pomôcť, to je iba produkt personifikácie/antropomorfizmu, pripisovanie ľudských motívov, zámerov a správania neľudským objektom. Nie je to omnoho prepracovanejšie ako animizmus starých šamanov.
Same old shit over and over again.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

seth82 cize podla teba najskor bolo krestanstvo az potom bol Kristus, alebo nebodaj Boh? Najskor bol islam az potom Mohamed? Najskor bol buddhizmus az potom Buddha (ok to je skor myslienkovy smer ako nabozenstvo) atd. A na zaklade coho si k tomu dospel?

Rozdiel medzi tebou a mnou je ten, ze ja som open minded a ty nie. Automaticky predpokladas, ze vsetko co nie je dokazane neexistuje (aj veda funguje na viere v to, ze spravnost daneho vyskumu bude potvrdena meranim aj ked vysledok dopredu nie je znamy). Ja neviem sice dokazat existenciu Boha, ale ty rovnako nevies dokazat jeho neexistenciu. V com su tvoje tvrdenia spravnejsie ako moje?

Inak mozno som sa zle vyjadril, pod vetou "ktora to tu cele riadi" som nemal na mysli, ze teraz nejaka energia ovlada nase zivoty. Bolo to skor myslene v zmysle, energia, ktora spustila cely kolobeh a to co sa deje je dosledok tejto energie.

Uznavam, ze The Secret je mozno skor placebo efekt, ale vcelku solidne fungujuci.

kali520 vylucuje sa to v tom, ze energia uhlia je zanedbatelna oproti energii vo Vesmire.

A co hovori veda? Teorii Velkeho Tresku je niekolko. Jedna z nich hovori, ze Velky Tresk nebol jeden ale bolo ich viacero a tento kolobeh sa stale opakuje (teoria od Neil Turok). Tato teoria je vcelku uznavana, aj ked nie tak mainstreamova, ako ta "oficialna". Btw nie su vedci, ktori sa zaoberaju Velkym Treskom z velkej casti veriaci ludia? Vela z nich vyslovilo myslienku, ze spustenie Velkeho Tresku muselo byt vyvolane niecim "vyssim" (samozrejme nikde sa nehovori o krestanskom Bohu). Aj Einstein rozpraval o potrebe nejakej energie, ktora to tu musela spustit. Hawking, ci povedzme Michio Kaku (jeden z prispievatelov do Teorie superstrun) tiez velmi casto rozpravaju o Bohu (resp o nejakej vyssej sile). A to su uznavani vedci.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

najskor si ludia nevedeli vysvetlit hromy a blesky a az potom to pripisali Perunovi
najskor bolo krestanstvo a az potom bolo Jezisovi pripisane "bozstvo"
najskor bol islam a az potom spravili z Mohameda proroka

ano, presne tak ako si to napisal

tak ako si niektori vedci nevedia vysvetlit Velky tresk a pripisuju to niecomu vyssiemu, pripisovanie je teda vzdy len nasledok, nie pricina
pricina je neschopnost javy vysvetlit
MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný

Najprv bol Ježiš, toho stotožnili s bohom - vzniklo náboženstvo. Najprv bol Mohamed - prorok, ktorý prišiel prorokovať nové náboženstvo (Mohamed nikdy nebol vyhlasovaný za boha, takže je to zlý príklad), najprv bol Buddha, ten kázal o utrpení a o tom ako sa ho zbaviť, neskôr si ho jeho nasledovníci viac-menej zbožštili, ale boh tam na začiatku tiež akosi nevystupoval.

Hawking v novej knihe tvrdí, že Veľký Tresk aj so všetkým naokolo vraj spustila gravitácia. Začneme teraz veriť v gravitáciu? To mi príde akési zbytočné, od pádov zo schodov nás to neochráni.

Einstein asi sotva hovoril o Veľkom Tresku, lebo bol odporcom tejto teórie. Hawking sa nedávno vyjadril, že v boha neverí a vyjadroval sa iba metaforicky. O názoroch väčšiny vedcov žijúcich alebo mŕtvych zaoberajúcich sa kozmológiou toho veľa neviem, ale celkovo medzi akademikmi prevláda odpor k New Age "energiám" a "tajomstvám". A tiež podstatný fakt: osobné presvedčenia vedcov sa nerovnajú veda.
kali520
Darca
Darca

Rozdiel medzi tebou a mnou je ten, ze ja som open minded a ty nie. Automaticky predpokladas, ze vsetko co nie je dokazane neexistuje (aj veda funguje na viere v to, ze spravnost daneho vyskumu bude potvrdena meranim aj ked vysledok dopredu nie je znamy). Ja neviem sice dokazat existenciu Boha, ale ty rovnako nevies dokazat jeho neexistenciu. V com su tvoje tvrdenia spravnejsie ako moje?
Tym padom je to len hypoteza, a ty tu pises o viere to sa neda zlucit s touto vetou, lebo ty veris v nieco co nevies dokazat, to znamena ze vyvodzujes zaver na zaklade vnutornych pocitov, kdezto ja (neviem ci aj seth) na kladene otazky odpovedam iba dokazatelnymi faktami (nerobim svoj vlastny zaver som otvoreny vsetkym moznostiam, co znamena ze sa nebranim poznaniu), takze si to prave ty kto tu nema otvorene oci.
kali520 vylucuje sa to v tom, ze energia uhlia je zanedbatelna oproti energii vo Vesmire.
Za prve vysvetli co je to ta vesmirna energia, lebo mi pripadas skor jako nejaky majster jedy. Za druhe vesmir je plny roznych energii http://sk.wikipedia.org/wiki/Energia , pojmy velka, mala, dolezita, zanedbatelna su furt len pojmy vyrieknute ludmi.
A co hovori veda? Teorii Velkeho Tresku je niekolko. Jedna z nich hovori, ze Velky Tresk nebol jeden ale bolo ich viacero a tento kolobeh sa stale opakuje (teoria od Neil Turok). Tato teoria je vcelku uznavana, aj ked nie tak mainstreamova, ako ta "oficialna"
Teoria velkeho tresku je dokazana, dalej sa len rozvija. Ty v tom automaticky hladas boha lebo si to nevies vysvetlit, ja cakam co sa dokaze. V podstate neni ziaden rozdiel medzi tebou a tymi co pripisovali blesky a hromi bohom.
Vela z nich vyslovilo myslienku, ze spustenie Velkeho Tresku muselo byt vyvolane niecim "vyssim" (samozrejme nikde sa nehovori o krestanskom Bohu). Aj Einstein rozpraval o potrebe nejakej energie, ktora to tu musela spustit. Hawking, ci povedzme Michio Kaku (jeden z prispievatelov do Teorie superstrun) tiez velmi casto rozpravaju o Bohu (resp o nejakej vyssej sile). A to su uznavani vedci.
MIRV to vysvetlil dobre, ja uz len doplnim ze od Hawkinga som cital a nikde som nic take nenasiel kde by hovoril o svojej viere v boha, to ej iba tvoj vymysel. Co sa tyka Kakuho, som uz od neho videl vselico mozne ale vzdy je nohami na zemi a o nejakej svojej osobnej viere nic nehovori a co sa tiez vylucuje uz len koli tomu ze je zastancom teorie superstrun (tam uz tazko zakomponujes boha)
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Nema vyznam diskutovat s tebou, ked vytrhavas z kontextu co sa ti hodi. Nikde nehovorim, ze Einstein, Hawking, ci Kaku veria v Boha. Len hovorim, ze to spominaju a nevylucuju, ze nieco vyssie (nazvi to ako chces, ked mas fobiu zo slova Boh) existuje. Koncim v tejto teme, kto chce psa bit, palicu si najde ;)
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

TommyHot: WAT? Jasné, že najprv vznikla, ktorá postupne dospela k božstvu. Mohamed mohol existovať pred Islámom, avšak do pozície "proroka" sa dostal až eleváciou jeho neskorších fanboiz. A čo sa týka existencie ježiša a kresťanského boha, ani jednu z nich ešte nik nedokázal, alebo áno (nehovoriac o ich skillz)?

Ty si fakt myslíš, že v Egypte bol najprv boh Ra s celým jeho zvyšným panteónom a až potom si ich Egypťania všimli a začali ich uctievať? A čo mačky? Čo slnko ako predloha k bohu Ra? Všetko sa to jednoducho pekne vyvinulo, postupne sa objavovali ďalšie božstvá, až mal nakoniec každý o "šťastie" postarané.

Ja som celkom open-minded a tam rozdiel medzi nami nie je, rozdiel je taký, že ak existencia niečoho nie je dokázaná, nepripisujem jej pôvod AUTOMATICKY akémusi bohu, iba preto, lebo ma to tak naučili rodičia, ktorí tomu veria, alebo mi to nabulíkali v kostole. Nevidím najmenší dôvod, aby som to pripisoval práve bohu a práve kresťanskému bohu, na výber mám (a máš) predsa X+1 bohov, tak prečo práve jemu? Ak by si sa narodil v Číne, pripisoval by si to určite Budhovi. Ak by si sa narodil v Indii, pripisoval by si to Šivovi a podobne. Jednoducho logickým argumentom ma ešte nik nepresvedčil o tom, aby som začal pôvod všetkého existujúceho a neexistujúceho (resp. zatiaľ nedokázaného) spájal s akýmsi kresťanským bohom a práve to ma fascinuje, že ako kresťania vedia, že práve ten ich je ten pravý (pozri si obrázok, v minulosti som ho tu už raz dával, myslím, že je celkom výstižný).

Ja nie som ten, kto má dokazovať neexistenciu boha - TY si ten, kto tvrdí, že má vo všetkom prsty a preto máš práve ty dokázať jeho existenciu, nie ja dokázať jeho neexistenciu. Je to ako v právnych procesoch - ak ti niečo hovorí slovné spojenie "burden of proof", tak je to presne to isté. Ak by som to mal napísať na rovinu - mám tisíc dôvodov v boha neveriť, ale zatiaľ mi nik nedal ani jeden, ktorý by ma presvedčil o opaku.

(ber to ako normálnu všeobecnú diskusiu, nie ako útok na teba)

Secret je asi také placebo, ako všetko to, čo sa mu podobá :)
Prílohy
hurr
hurr
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

zaujimalo by ma, preco niektori jedinci chodia na fora "diskutovat", ked maju problem s citanim a chapanim pisaneho slova? preco ma stale spajas s krestanstvom? kde pisem, ze verim v krestanskeho, alebo hociakeho ineho nabozenskeho Boha? alebo Boha, ktory hybe ludmi ako sachovymi figurkami? Niektorym by sa zislo vyvetrat si hlavy od toho pocitaca...
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Kolegovia tu napísali úplne všetko, nie je čo dodať. Hádam ešte k tým vedcom a ich "vierou" v energie, na ktorú si sa odkazoval. Vôbec to tak nie je, sú to v podstate ateisti a slovko boh, prípadne nejaká vyššia energie alebo pod. je pre nich len slovná hračka, metafora.

A drvivá väčšina vedcov sú ateisti, už x-krát tu boli dané rôzne štatistiky.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Prečo ťa s ním spájam? Prečítaj si vlastný príspevok z 9:46, v ktorom píšeš "Podla teba to nema nic spolocne s Bohom (energiou), podla mna hej." - takže v boha neveríš a neveríš v jeho existenciu? Ak odpovieš nie, tak si hore klamal, ak odpovieš áno, tvoj namosúrený príspevok nado mnou je úplne irelevantný a mohol by si namiesto toho odpovedať na moje dotazy :)
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Ty a ostatni stale tocite o krestanskom Bohovi a spajate ma snim. Uz nazaciatku som povedal, ze pre mna Boh je nieco uplne ine ako je Boh pre nabozenstva. Volam to Boh, ale nema to pre mna ani duchovny rozmer. Uz sa citim ako zaseknuta platna, dokolecka pisat o tom istom, lebo sa tvarite, ze viete najlepsie comu verim. Nemusis uz na mna reagovat, do tejto temy evidentne nema vyznam nieco pisat.
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Rubiki »

No ak veríš v energiu ako boha, tak ti tvoju vieru nik nevyvráti lebo energia tu jestvuje.. avšak riadi sa fyzikálnymi zákonmi a ak povieš že to je vôľa božia tak neveríš v boha ale vo fyziku :)
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

1. Veríš v boha? Áno.
2. Nezaujíma ma, ako ho nazývaš, akú má formu, ako ho spájaš s cirkvou, ako ho popisuješ - je to vždy niečo, čo má božskú podstatu, niečo, čomu bez akéhokoľvek dôvodu pripisuješ moc/vlastnosti/ a autorstvo niečoho, čoho existenciu nevieš pochopiť. Nevieš to síce dokázať, ale v to jednoducho veríš.
3. Vykrúcanie ti nepomôže, nakoniec by sme sa ešte dopracovali k tomu, že veríš Sile zo Star Wars...Ale ako chceš.
4. Reagovať budem na koho chcem, kedy chcem a kde chcem, tvoje odporúčanie som ale vzal v úvahu a zamietol som ho.
Napísať odpoveď