Burka

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Falcoxxx
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Falcoxxx »

to nordkapp_pb:no stava sa ze ked je na jeden zasuvkovy obvod isteny 16A isticom charakteristiky B / na ktory by malo ist do 10 zasuviek - odbernych miest/ Da niekto vseliake predlzovacky a pretazi siet. No ono to chvilku ide ale ked zapnete viac spotrebicov s velkym vyhadzuje to. No stretol som sa vacsinou ze istice boli aj 10 a mali na tom 15 spotrebicov a take ako ladnicka, mikrovlnka, rychlovarna konvica, proste same malo prikonove spotrebice :lol: A potom sa divia preco to :lol:

Co sa tyka bleskozvodov je to iste riziko. Kazdy bleskozvod sa musi podrobit reviznej skuske v istom casovom obdoby. Mera sa zemny odpor a kontroluje sa. No samozrejme to zavisi od pocasia a mnohych veci.

To ci vam blesk znici nieco sa neda nikdy povedat a samozrejme vam v tom UPS alebo prepatova ochrana typu D na predlzovacke sotva pomoze. To je skor vec nahody :wink: A ten uzol ak mam pravdu povedat este som o tom nepocul. Ale urcite som nepocul este vela veci tak je mi tazko hodnitit mozno je na tom nieco pravdy :roll:
schw33k
Guru
Guru

Príspevok od používateľa schw33k »

Dnes co sa mi stalo :o

100 metrov odomna j..ebol blesk a rozje*al strom, iba tak zablystalo mi pred ocami a strasny hluk ...

hrooooza
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

No, mozno trocha OT, ale co uz. Zhruba 10-12 rokov vzad, susedovcom pocas burky drbla telka, po zasahu blesku. Od vtedy som si nie celkom isty doma, pred kompom a pocas burky. :-/
2Pacaveli
Addict
Addict

Príspevok od používateľa 2Pacaveli »

Takze moze padnut net ak buchne blesk?lebo to sa vlastne siri vzduchom ak sa nemylim :o
Lord_3D
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Lord_3D »

kurv*, uz budem počas burky vypinať PC, nerad by som prišiel o stroj... :?
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

sirmisoturbo napísal:Takze moze padnut net ak buchne blesk?lebo to sa vlastne siri vzduchom ak sa nemylim :o
net Ti padne nie kvoli tomu, ze sa siri vzduchom, ale kvoli tomu, ze sa odpecu zariadenia, ktore zabezpecuju sirenie netu.. tj. rachne Ti antena, server, hub, switch.
=Erik=
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa =Erik= »

Ja som nikdy nepočuval sestru, ked bola burka a som mal vypnut pc... :oops: , ale teraz uz radsej budem :P , joooooj :x
misokgb
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa misokgb »

Heh aj ja ked som bol dialupper nam dakde je*lo... Ale to som bol este spojeny cez BNC s bratom na LAN, pricom LAN kabel nam viedol von a odrazu len JEEEEEEEEEB supa, aj mi drblo iskru v kompe :shock: Odfajcilo mi to 2xPCI sietovky + externy modem na dial up - pricom modem bol u brata... (vraj s prepatovou ochranou LOL ). Odvtedy v tej jeho doske kde mal PCI sietovku - ak do toho PCI slotu nieco pichne tak tu kartu nemilosrdne od*ebe :D Takze to zlizla aj doska...

Inak s tym uzlom na predlzovacke je to pravda, zmierni to ten vyboj, ibaze co nam to pomoze, ze :) Kedze blesk je taky rychly, ze stihne prebehnut cez v podstate HOCAKU ochranu (no v tych "prepatovych" predlzovackach urcite - tie od*ebe urcite...)... :wink:

BTW ked je burka, ja nikdy nevypinam PC, bezi mi 24/7, mozno ked raz donho drbne tak sa poucim, ale zatial neni k tomu dovod :)
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa erytrocyt »

Ľudia nespoliehajte sa na to že máte na bloku bleskozvod.
V mojom ex-zamestnaní sme samozrejme mali internet.
No poskytovateľ bol tak šikovný, alebo skôr lenivý, že ftp kábel potreboval pripojiť na všesmerový bod ktorý sa nachádzal na druhej budove oproti. No urobil to tak, že ho upevnil o bleskozvod na tej oprotivnej budove a potom to napojil na ten všesmerový bod.
Viete čo sa stalo? :) Jednu noc búrka a prásk !!! do toho bleskozvodu. Samozrejme že blesk stiahlo do zeme, no naše všetky počítače- koma...
Sieťové karty a matičné dosky- komplet všetky do jednej zhoreli :wink:
Takže tak to je u niektorých.
PACO8
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa PACO8 »

my sme asi pred 3 rokmi byvali u babky aj s ujom a ten mal v elektrickej sieti pocas burky zapnuty komp a asi 20metrov od domu dr*ol blesk do elekt. vedenia a pekne krasne sa mu upiekol komp az mohol na nom grilovat, a susedovy odpalilo vsetky spotrebice co mal v sieti zapnute, ja som mal nastastie pc odpojene, a od vtedy poctivo odpajam net aj pc
vojtk
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa vojtk »

Do nasho baraku raz buchol blesk a odrovnalo to vetsinu elektroniky ale pc-cko to zazrakom prezilo. A to mame na dome aj hromozvod aj prepätove ochrany. Proste sila
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

johny141 napísal:Dobre ale ja myslim barak a to ne u mna my mame hromozvod ale u kamosa co ma barak ale bez hromozvodu a ked mu ide comp a net
Ked mate baraky vedla seba, tak ten vas hromozvod by ten blesk mal stiahnut na seba a zviest bezpecne do zeme. (ak nema wireless na 3 metrovej tyci)
skurud-hay napísal:Ja som sa bavil z jednym chlapíkom čo sa rozumel do týchto vecí a povedal mi že prepeťovka čo je v type predžovačky nie je účinná, takže zbytočne vyhodené preniaze.
Tie prepatove ochrany na zastrcky nie su koli bleskom :lol: Hodi sa to hlavne do starsich domov, kde bola robena elektrika na mensi odber prudu a ked si pustis comp, vezu, mama pracku a este zaznes aj svetlo, tak to moze rachnut a vtedy ti jemna elektronika bude nadosmrti vdacna.
uelektronik
Star
Star

Príspevok od používateľa uelektronik »

To s tym uzlom na kabli som este nepocul ale musim uznat ze to je pravda, lebo som studoval elektroniku a dobre viem ako sa sprava cievka. Pre tych co nevedia: Cievka je "konzervativna suciastka" - nema rada zmeny, ked pustite cez nu prud tak vam spociatku cievka "brani" v jeho pretekani (ma rada povodny stav), az po chvili (zalezi od indukcie cievky) ten prud pusti dalej, lebo ten prud co ste cez nu pustili sa pre nu stava novym stavom. Takze ak na kabli urobite zavit (alebo uzol) vytvorite vlastne "malinku cievocku" (no s indukciou dostatocnou na zachytenie tak velmi rychleho deja ako je blesk). Pri udreti blesku sa snazi blesk dostat cez tuto cievku, ale ona ho ma v <>. S tymto sa urcite doma pohram, urcite by neuskodilo viac zavitov rovnobezne vedla seba na valci zo zeleza alebo feritu.
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

balkymotor: Tak si rovno k pocitacu dones bubon s 50metrami kabla, dostat v Baumaxe a mas cievku jak brno :lol: Len bacha, aby sa ti to neroztopilo :?
Playboy
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Playboy »

1. Kvalitny zdroj s ochranami (NEXUS, ENERMAX)
2. Zalozny zdroj s ochranami alebo aspon kvalitnu prepatovku
3. Volny uzol na kazdom elektrickom kably
4. Pravidelna zaloha dat => keby vsetko zlyhalo a PC predsa ruplo, nech mate aspon vsetky data. Mna niekolko krat mrzeli viac stratene data ako zhorene PC.
last_knight
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa last_knight »

Dead_Warrior napísal:Na na barakoch resp panelakaoch ak sa nemylim je hromozvod ktory ta pred dacim takym chrani....nie?
to je pravda, ale vezmi si taky rodinny dom, ktory nema hromozvod.
okrem toho mojmu kamosovi odpalilo pc, po zasahu blesku aj ked mali hromozvod na bytovke, byval na najvyssom poschodi, takze ani hromozvod nemusi chranit, hlavne ak su nizke oblaky, vtedy nepomahaju ani hromozvody
jojcek
Medium Star
Medium Star

Re: Burka

Príspevok od používateľa jojcek »

johny141 napísal:Blba otazka ale ked je burka a ide mi net aj comp moze mi blesk vrazit do compu respektivne do baraku?
asi pravde podobne ee :? nemalo by byt ak nemas pripojeny internet mikrovlnku co mas na streche a mozno do nej a ta by ti to preniesla mne sa to este nestalo ale niesom zvkynuty si monitor pri burkach vypniat moj kamos mi to kaze :!: :!: a toto je asi jedina moznost co vidim :?
webko
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa webko »

som nasiel clanok, ktory vysvetluje ako spravne zabezpecit dom prepatovou ochranou

Kód: Vybrať všetko

http://mojdom.zoznam.sk/cl/121090/Prepatove-ochrany-OVR
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

webko napísal:som nasiel clanok, ktory vysvetluje ako spravne zabezpecit dom prepatovou ochranou

Kód: Vybrať všetko

http://mojdom.zoznam.sk/cl/121090/Prepatove-ochrany-OVR
vsetko pekne ale ked udrie blesk do napr. kablovky tak ti prepatova ochrana na isticoch nepoze
jimino
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa jimino »

jeden clovek mal zapnutu telku pocas burky bol v panelaku a hromozvody maju (ale vacsinou na udrzbu hromozvodov kazdy serie, treba kontrolovat minimalne raz za 2 roky a po uzemneni blesku) a telka mu v byte buchla. hromozvod nepomohol a chlapec chudak ohluchol...

nastastie ja telku nepozeram a moj net je taky uzasny, ze je cez burku padnuty :) takze nehrozia az taketo extremy :)
Napísať odpoveď