Byt - novostavba alebo starsi?
Byt - novostavba alebo starsi?
Robím si prieskum trhu, keďže budem v budúcnosti riešiť kúpu bytu v Bratislave. Je lepšie brať novostavbu alebo starší byt v povedzme zateplenom dome s rekonštrukciou? Novostavby tu rašia ako huby po daždi a neverím, že sa dá postaviť bytový dom za pol roka kvalitne bez toho aby za 5 rokov nepraskali múry...stavba musí predsa prezimovať. Máte niekto skúsenosti s kúpou novostavby tak do 8 rokov starej? Prípadne nejaké typy? Nebavíme sa o štartovacom byte ale 3/4 izbovom byte, ktorý neplánujem tak skoro predať, jedine meniť za dom, takže postoj "veď skús, potom predáš neberiem".
Re: Byt - novostavba alebo starsi?
Kto ti prosim ta natlacil kalerab do hlavy o tom, ze stavba musi prezimovat? Preco by musela prezimovat? Hlavne v dnesnej technologickej dobe v ktorej sa mozu pouzivat rychloschnuce betony, betony s neuveritelnou tuhostou, pouzivaju sa merace vlhkosti pre pokladanim podlahy ci profesionalne odvlhcovace priestorov, ktore stavbu vysusuju.
Ked je developer solidny, tak neda polozit plavacuju podlahu, ak je tam 35 percent vlhkost, to je snad logicke. Pretoze taky developer si potrpi na kvalite a na svojom mene, zaroven pozaduje dlhu zaruku a nie dva roky. Takze nie je nezvycajne, ak ma niekde 10 rokov zaruku, niekde 5 rokov.
Ked je developer solidny, tak neda polozit plavacuju podlahu, ak je tam 35 percent vlhkost, to je snad logicke. Pretoze taky developer si potrpi na kvalite a na svojom mene, zaroven pozaduje dlhu zaruku a nie dva roky. Takze nie je nezvycajne, ak ma niekde 10 rokov zaruku, niekde 5 rokov.
Čo sa týka prezimovani, bolo to síce v zmysle "jedna baba povedala", ale celkovo pri novostavbách som sa stretol s tým, že sa často objavujú problémy veľmi rýchlo. A ako zistím, či je solídny developer?
-
vendo
Guru
- Kontaktovať používateľa:
ak je slovak, na 90% solidny nebude
test, to co pises je pekne, ale v praxi kvoli setreniu u nas nepouzivane a ak to je pouzivane, tak to poznas podla "rozpravkovej" ceny
//btw aj kia dava "7" rocnu zaruku
a aby som nebol len spammer, tak na blavu ti neviem povedat, tu v ziline by som osobne siel asi do starsieho, kedze novostavby u nas stoja za staru backoru, ich jedina vyhoda byva lepsie rozlozenie izieb/priestoru
test, to co pises je pekne, ale v praxi kvoli setreniu u nas nepouzivane a ak to je pouzivane, tak to poznas podla "rozpravkovej" ceny
//btw aj kia dava "7" rocnu zaruku
a aby som nebol len spammer, tak na blavu ti neviem povedat, tu v ziline by som osobne siel asi do starsieho, kedze novostavby u nas stoja za staru backoru, ich jedina vyhoda byva lepsie rozlozenie izieb/priestoru
Tak si treba zistit, ze kto je developerom. Ak je to Janko z Hornej dolnej, tak si to treba preverit, hladat informacie na nete. Ak je to bola firma ako napríklad HB Reavis, tak by som sa nebal.
Už väčší slovenský developer ako hb reavis asi ani nie je...
Niekto teda nejaké praktické skúsenosti s kvalitou novostavieb?
Niekto teda nejaké praktické skúsenosti s kvalitou novostavieb?
Kupil som byt v novostavbe pri BA. Kedze sa jednalo o projekt, ktory uz niekolko rokov bezal tak som na nete nasiel dost recenzii a postrehov. Ako vzdy to bola katastrofa, ale na druhej strane ma byt prijemne prekvapil. Dokonca aj developer sa spraval velmi korektne. Vsetko zalezi od neho. Niektory ti nedovoli napr nic pomenit, nic posunut a pod...odkazu ta, ze ak ked ti odovzdaju byt. Este vacsi gol je ked byt uvidis az pri odovzdani - coraz castejsie sa to stava praxou. Teraz mam starsi tehlovy byt a je to rozdiel. Tu uz na prvy pohlad vidis co nefunguje a pod... novostavba prve roky vyzera uplne super. Jedine najvaznejsie problemy su viditelne. Moze ich tam byt milion skrytych. Inak kazdy jeden dom/byt/panelak/bytovka ma mnozstvo problemov, niektore sa daju riesit jednoduchsie niektore zlozitejsie. Musel by si brat so sebou partiu stavbarov, aby si pocas obhliadky vsetko odhalil. Nakoniec sa ale treba rozhodnut podla viacerych kriterii, nielen novostavba vs nieco starsie.
Zbytocne sa tu ides pytat na prakticke skusenosti s novostavbou. Ked niekto tlaci meter stavby do 450 eur bez dph + pozemok + projekty, tak pd bytu nemozes cakat luxus a musis pocitat, ze sa bude setrit na roznych veciach, od izolazie, rozvodov, okien, az po strechu alebo spolocne priestory. Mas byt s rozlohou 60 metrov za 70 tisic ale aj za 110 tisic, pritom lokalita spravi z toho len maly rozdiel. Ale je to o tom, ze niekto ti ponukne trojsklo, kuchynsku linku v cene, v cene mas komplet kupelku a wc. Rozvody vody a kanalizacie su z kvalitneho materialu, nesetrilo sa na stierkach, ani na elektrike. Do bytu dali kvalitnu, dlazbu aj obklady. Ale mas byty v ktorom mas najlacnejsiu tenku podlahu, rovnake obklady ci dlazba, spolocne priestory su zbytocne velke a clovek len doplaca. Neda sa na to jednotne divat, neda sa skatulkovat a celkovo hodnotit. Treba vzdy porovnavat konkretne stavby alebo dokonca aj byty. Niekto si povie, ze parada, byty s balkonmi(logiami) a hla, zrazu zistis, ze je to cele zle osadene, ze to tam zateka, puka, ze od susedovho popukaneho balkona ti zateka cela stena, vlhne a plesnivie. Zistis, ze byt, ktory sa ti pacil ma osadene najlacnejsie dvere z Baumaxu, zacinaju sa zduvat, zarubna drzi silou vole, lacna bateria v sprche zacina pretekat a kurenie nie je podla predstav.
Ked hladas byt, tak ja by som volil novostavbu, ale idealne taku, ktora je uz polovicne obyvana. Ist zazvonit par ludom a opytat sa na byvanie, ze ci neboli problemy, reklamacie, za to clovek nic neda. Pozriet si okolitu obciansku vybavenost, zistit info o parkovacich miestach, odvoz odpadu, upratovanie spolocnych priestorov, kosenie travniku okolo alebo kamerovy system pri vstupe do budovy, to vsetko su plusy a minusy, ktore menis zaujem o kupu a cenu.
Ked hladas byt, tak ja by som volil novostavbu, ale idealne taku, ktora je uz polovicne obyvana. Ist zazvonit par ludom a opytat sa na byvanie, ze ci neboli problemy, reklamacie, za to clovek nic neda. Pozriet si okolitu obciansku vybavenost, zistit info o parkovacich miestach, odvoz odpadu, upratovanie spolocnych priestorov, kosenie travniku okolo alebo kamerovy system pri vstupe do budovy, to vsetko su plusy a minusy, ktore menis zaujem o kupu a cenu.
Ďakujem veľmi pekne za vyčerpávajúcu odpoveď aj test aj sundevil. Už som trochu múdrejší. Dalo by sa ale nejak zhrnúť, na čo sa pri obhliadke zamerať, resp. na čo sa určite nezabudnúť opýtať? Myslené zo stavebného hľadiska, nie čo sa týka vybavenosti alebo parkovania.
Tazko povedat na co sa mas zamerat, kedze ako neznaly clovek v tejto problematike si nevsimnes veci, ktore si vsimne stavbar. Zameraj sa na kvalitu prace, to by si mohol aj laickym okom trosku zbadat, teda ci niekde nie su popukane stierky, ci podlahy a gumy na zemi su dobre polozene, ze ci tam nie su medzery, nie je to zvlnene alebo co. Pozri si kupelku a wc, skus ako tecie voda, ci nikde nepreteka, hlavne sa zameraj na plesne. Problem s plesnami v kupelke je v rohoch hore pri nedostatocnom vetrani, tam to vlhne a potom plesnivie, zase v pripade vane alebo sprchového kuta je to tesne okolo zeme alebo ukoncenia vane, teda tam kde sa to kut alebo vana spaja s dlazbou - problémom byvaju spary, ktore su zle spravene, moze to mierne zatiect a plesniviet. Kuchynska linka je vec ine, tam nezistis ako to vyzera za linkov. Ale tak pozri minimalne odpad, ze ci nekvapka, okolie umyvadla, ze ci je to dobre vysilikonovane a aj za umývadlom dosku, aby to tam neplesnivelo a nezatekalo, ak ospliechas okolo umyvadla. Elektriku asi neskontrolujes, nemas ako a to sa moze prejavit az o par rokov. Pozri este prahy a prechodove listy, ze ci vsetko pekne drzi a nema fugy. Skontroluj si okna, ze ci sa nezatvaraju az priliz tazko alebo prilis lahko. Otvor okna, ze ci budu rovnomerne stat bez pohybu alebo ich bude zatvarat - vtedy su zle osadene alebo minimalne zle nastavene, treba to dat doladit. V pripade zaluzii si pozri na oknach uchyty silonu v spodnej casti ramu okna, zvykne sa to tam odtrhnut. Skontroluj parapety, ze ci su dobre upevnene, ci su spravene detaily z vnutra a hlavne zo spodu parapety. Kurenie by malo byt OK, tak sa musia robit tlakove skusky a tak by nemal byt ziadnu unik, navyse pri vypnutom kureni a nizkom tlaku vody v potrubi aj tak nic nezistis. A potom sa nezabudni pozriet na vstupne dvere, schody, vytah, spolocne priestory, parkovacie miesto, odpadove kose a ine veci, ktore su uz mimo bytu.
Pri hladani bytu som mal dlhy zoznam veci na ktore sa zamerat. Mal som predtlacenu A4 kde som len dopisoval udaje. Zaklad je popis lokality, zakladny nacrt umiestnenia - blizke cesty, vybavenost... Nasledne nakres bytu a jeho popis. Dalej ta zaujimaju rozvody zvisle (stupacka) aj lezate (vnutro) ci ju vymenene, ake stare a pod. (pokial si stare ci sa planuje ich vymena - potom na to musis mysliet pri prerabke - nezamuruj si otvor
) Podlahy, steny,... plati, ze vsetko co sa moze lahko odmontovat je lacna vymena - resp nutna vymena - kvoli napr inemu stylu a pod. Vymena kuchynskej linky, dveri, podlah je vecou vkusu a vacsinou sa realizuje ich vymena. Pokial hned vidis, ze chces presuvat priecky - ktore su nosne a pod. Naklady na byt - ich zlozenie - idealne aj vysku fondu oprav, planovane opravy, niekde maju na nastenke vyveseny zaznam poslednej domovej schodze - velmi cenna informacia. Siete - kto tam ma kablovku, alebo optiku. Tiez ta budu zaujimat splocne priestory - chodby, osvetlenie, cistota, schranky... dalej pivnica, komora, garaz,... Dolezity je aj zdroj tepla, centralne, vlastny kotol v byte, v bytovke...je toho fakt milion, cim viac poznatkov tym lepsie. Posledna info byva cena, a kedy moze byt dostupny (hned, o tyzden, mesiac). V hlave by si mal mat rozpocet (na kupu a na opravy/vymeny/rekonstrukciu). Preto su velmi dolezite priority, aby si vedel v zaplave vybrat dobry byt. V pripade, ze najdes vhodny (neviem kde ho kupujes) ho mozes hned rezervovat. Urcite som na nieco zabudol, ak najdem doma tento dotaznik, tak este doplnim udaje.
Veľmi pekne ďakujem páni, pomohli ste mi, keby Vám ešte čokoľvek napadlo, neváhajte prosím doplniť.
Ináč, ešte jedna vec dôležitá, čo mi napadla. Vykurovanie. Aké sú klady a zápory vlastného kotla v byte? Nové petržalské korzo - záporožská/gercenova má takto riešené vykurovanie vraj.
Ináč, ešte jedna vec dôležitá, čo mi napadla. Vykurovanie. Aké sú klady a zápory vlastného kotla v byte? Nové petržalské korzo - záporožská/gercenova má takto riešené vykurovanie vraj.
Vlastny kotol je fajn. Si sam sebe panom. Kuris kedy potrebujes. Na ohrev vody by som ale nechcel prietokovy ohrievac. Umiestneny by mal byt v samostatnej kutici/komore a nie v kupelni/chodbe/kuchyni. Komin by mal byt "normalny" nie turbo (horizontalne vedeny do fasady).
Čo v prípade, že sa pokazí? Aké sú náklady v prípade núdze na kompletnú výmenu? Horizontálne vedený do fasády myslíš niečo ako je tu (toto síce vyzerá, že je priamo na chodbe
)? http://www.reality.sk/data/154/RE000446 ... 37666.jpeg
Na ohrev vody sa dnes pouziva TUV, ludovo povedane bojler. Mas teda napriklad 120 litrovy zasobnik vody a ten ti hreje teplu vodu stale.
Takyto komin som myslel: http://www.technika-grzewcza-sklep.pl/f ... 622813.jpg
Ten obrazok ma celkom pobavil, je to oddelene zaluziami - krasne to bude hucat. Navyse ten ceresit na pohlcovanie vlkosti...
Ten obrazok ma celkom pobavil, je to oddelene zaluziami - krasne to bude hucat. Navyse ten ceresit na pohlcovanie vlkosti...