Bývalý režim
Re: Bývalý režim
Tak a teraz sa pozri na co som reagoval
To je taký ten klasický neoliberálna argument o tej šikovnosti atď. Každopádne tým sa logicky veľká časť ľudí z tohto stavu vylučuje a nemožno tvrdiť, že to je ich "vina." Pokiaľ človek pracuje a nie je to nejaký vyslovený flákač a nechopák (že netrafil odbor), tak by mal primerane a slušne zarábať, aby mohol napĺňať svoje potreby. Samozrejme, nie "potreby" typu mať tri domy pri mori a tryskáč.
Je to o tom prerozdelení bohatstva, resp. zdrojov, ktoré je totálne nerovnomerné, nespravodlivé a tieto nožnice sa stále roztvárajú.
Je to o tom prerozdelení bohatstva, resp. zdrojov, ktoré je totálne nerovnomerné, nespravodlivé a tieto nožnice sa stále roztvárajú.
-
Andi_Cibula
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Ale komu čo (kto*) bráni ísť sa vyučiť za remeslo ?
Učňovky a stredné školy sa potýkajú s nedostatkom žiakov a dochádza k spájaniu stredných škôl. Za mojich stredoškolských čias som mal v okolí niekoľko odborných škôl. Dnes sú zrušené alebo spojené v jednu-dve. Nik na ne nechcel ísť, lebo žiaci sú leniví jak vši alebo *- rodičia žijú v klame, že ich decko je to najlepšie na svete a nezaslúži si robiť nejakú podradnú vodárinu alebo robiť kurenára. Ich decko je to vyvolené a ich decko musí mať VŠ titul, ktorí absolvuje na debiline v Hurbanove alebo Sládkovičove. Stačí si dať pod monitor lístok a robiť si naň čiarku vždy, keď sa v období prihlášok objaví nová téma "či ísť študovať hinto alebo tamto".
Skúste si dnes zohnať kvalitného murára alebo kachličkára na kúpelnňu. U tých dobrých su poradovníky a čakacie doby. Nemehlo nemá ani zmysel si najať, lacnejšie je ísť si kúpiť do Hornbachu pár bední kachličiek a nalepiť si ich sám. Na prvý pokus sa to naučím a vychytám chyby, nepodarok potom rozbúram a okachličkujem si to znova na druhý pokus. Aj tak to celé víde lacnejšie než to nemehlo.
To isté platí pre automechanikov a autoservisy. Ak niekto vlastní novú škodovku, tak je lacnejšie a výhodnejšie ísť do autorizovaného servisu v Nemecku alebo Rakúsku. Kvalitnejšie, spoľahlivejšie a lacnejšie.
Absolventi automechanických oborov na učilištiach je lenivý neschopný odpad, ktorým by som nezveril ani hrdzavý bicykel Ukrajina.
Učňovky a stredné školy sa potýkajú s nedostatkom žiakov a dochádza k spájaniu stredných škôl. Za mojich stredoškolských čias som mal v okolí niekoľko odborných škôl. Dnes sú zrušené alebo spojené v jednu-dve. Nik na ne nechcel ísť, lebo žiaci sú leniví jak vši alebo *- rodičia žijú v klame, že ich decko je to najlepšie na svete a nezaslúži si robiť nejakú podradnú vodárinu alebo robiť kurenára. Ich decko je to vyvolené a ich decko musí mať VŠ titul, ktorí absolvuje na debiline v Hurbanove alebo Sládkovičove. Stačí si dať pod monitor lístok a robiť si naň čiarku vždy, keď sa v období prihlášok objaví nová téma "či ísť študovať hinto alebo tamto".
Skúste si dnes zohnať kvalitného murára alebo kachličkára na kúpelnňu. U tých dobrých su poradovníky a čakacie doby. Nemehlo nemá ani zmysel si najať, lacnejšie je ísť si kúpiť do Hornbachu pár bední kachličiek a nalepiť si ich sám. Na prvý pokus sa to naučím a vychytám chyby, nepodarok potom rozbúram a okachličkujem si to znova na druhý pokus. Aj tak to celé víde lacnejšie než to nemehlo.
To isté platí pre automechanikov a autoservisy. Ak niekto vlastní novú škodovku, tak je lacnejšie a výhodnejšie ísť do autorizovaného servisu v Nemecku alebo Rakúsku. Kvalitnejšie, spoľahlivejšie a lacnejšie.
Absolventi automechanických oborov na učilištiach je lenivý neschopný odpad, ktorým by som nezveril ani hrdzavý bicykel Ukrajina.
naozaj sikovni a pracoviti ludia uz vecsinou na Svk davno nie su ale su v zahranici.
Ti co ostali tu a su aspon trochu k niecomu a aspon trochu sa snazia sa maju celkom slušne-aspon pre BA to tak plati urcite.
Je v podstate jedno co clovek robi: ci je kuchar,financny analytik,casnik alebo kurenar.Ak to vie robit kvalitne tak nema problem sa uzivit, obycajny casnik v lepsej restike v Ba zarobi s tringeltmi v pohode 1000-1200€ cisteho a v zahranici samozrejme este viacej.
Peniaze sa zarobit daju, len najprv treba ist tam kde su a nie sediet na zadku tam kde ich niet a cakat ze sa stane zazrak. A potom samozrejme treba aj nieco vediet ponuknut a v nejakej tej kvalite..
A je dobre sa vyhnut cisto domacim firmam ale ist do zahranicnych korporacii kde je upln eina uroven jednak ohodnotenia a jednak pristupu.
Kvalitni remeselnici dnes pomali ani nespavaju tolko maju roboty a zakaziek, doslova poradovniky ako uz niekto napisal.
Ti co ostali tu a su aspon trochu k niecomu a aspon trochu sa snazia sa maju celkom slušne-aspon pre BA to tak plati urcite.
Je v podstate jedno co clovek robi: ci je kuchar,financny analytik,casnik alebo kurenar.Ak to vie robit kvalitne tak nema problem sa uzivit, obycajny casnik v lepsej restike v Ba zarobi s tringeltmi v pohode 1000-1200€ cisteho a v zahranici samozrejme este viacej.
Peniaze sa zarobit daju, len najprv treba ist tam kde su a nie sediet na zadku tam kde ich niet a cakat ze sa stane zazrak. A potom samozrejme treba aj nieco vediet ponuknut a v nejakej tej kvalite..
A je dobre sa vyhnut cisto domacim firmam ale ist do zahranicnych korporacii kde je upln eina uroven jednak ohodnotenia a jednak pristupu.
Kvalitni remeselnici dnes pomali ani nespavaju tolko maju roboty a zakaziek, doslova poradovniky ako uz niekto napisal.
-
Andi_Cibula
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Samozrejme, presne tak. Keď tí kvalitní odídu do zahraničia, tak nech, sú predsa šikovní. Dalo by sa teda čakať, že tú zostaní ti priemerní. Ale priemer chýba. Ostáva len dno.
http://www.azzz.sk/2015/08/kto-bude-pra ... ju-vsetci/
http://www.azzz.sk/2015/08/kto-bude-pra ... ju-vsetci/
Prečo len tie decká sa nechcú ísť učiť tie podradné remeslá a stredoškolské kvalifikácie ?Nájsť však takých pracovníkov nebude jednoduché. Nezamestnaných je, samozrejme, veľa, ale kvalifikovaných nezamestnaných je málo, vysvetľuje Martin Hošták z Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ), ktorá zastupuje automobilky doteraz pôsobiace na Slovensku.
„Na Slovensku pretrváva nedostatok kvalifikovaných pracovníkov. Zrejme bude musieť prísť k zaškolovaniu a preškolovaniu prijatých zamestnancov,“ poznamenal Hošták.
mozno ide aj o to ze mladi mavaju nerealne financne poziadavky zo zaciatku svojej kariery ked este ta ich prax nie je pre zamestnavatela az tak hodnotna. Na zaciatok treba zobrat aj horsie platene miesto, ziskat prax a po case odist na lepsie a tak stale dokola sa postupne posuvat.
Ale prečo sa nikto nezamyslí nad tým, že v poriadku - vždy tu budú nejakí tí lepší a šikovnejší. Či už to majú nejaké nadanie takpovediac "od prírody," alebo proste mali lepšie podmienky a priestor na rozvíjanie sa, tak takýchto ľudí bude vždy menej. Ale prečo by mal byť ten "priemer" odpísaní a podhodnotení? Ono, je to tak, keď niekto mizerne zarába, tak nemá motiváciu sa utrhnúť. Ja mám tiež osobnú skúsenosť, že za tú istú prácou som dostal 4,50 na hodinu a na inde 10 eur na hodinu. Je to asi rozdiel a pritom robím to isté, prečo by som sa mal utrhnúť za 4,50?
Čiže netreba hľadieť len na jednu stranu a hovoriť o nejakých neschopných a lenivých, ale snažiť sa zvyšovať tie mzdy paušálne. A, samozrejme, tí čo sú naozaj dobrí, nech majú pokojne viac. Pokiaľ to je férové, nikto s tým problém nemá.
Čiže netreba hľadieť len na jednu stranu a hovoriť o nejakých neschopných a lenivých, ale snažiť sa zvyšovať tie mzdy paušálne. A, samozrejme, tí čo sú naozaj dobrí, nech majú pokojne viac. Pokiaľ to je férové, nikto s tým problém nemá.
vysku mzdy urcuje trh, pripadne jej spodnu uroven stat
ak chces nieco dosiahnut, musis si to vybojovat sam
nikto iny ti nepomoze, nie sme v Zapadnej Europe
ak chces nieco dosiahnut, musis si to vybojovat sam
nikto iny ti nepomoze, nie sme v Zapadnej Europe
Uviedol som reálny príklad z mojej praxe. Aký trh to určuje, prosím ťa? Určite to chamtivosť šéfa a jeho podiel na vykorisťovaní.
trh prace
ak pracovnik nie je schopny vyprodukovat pracu za hodnotu vyssiu ako napr minimalka, tak ju nedostane
momentalne uz na trhu nie su kvalitni ludia, napriek tomu, ze nezamestnanost je na urovni okolo 9,5 %
ak pracovnik nie je schopny vyprodukovat pracu za hodnotu vyssiu ako napr minimalka, tak ju nedostane
momentalne uz na trhu nie su kvalitni ludia, napriek tomu, ze nezamestnanost je na urovni okolo 9,5 %
Ja mám tiež osobnú skúsenosť, že za tú istú prácou som dostal 4,50 na hodinu a na inde 10 eur na hodinu.
bola to presne ta ista praca? rovnake skusenosti? rovnake znalosti? rovnaka firma? rovnaky cas a datum (+-)?
aj ty si fajcil sefovi ako ta zenska?
A preco by mali ked trh prace dava moznost robit darmozracku robotu za ten isty plat. A potom sa beardi cuduje ze na trhu prace je vela nekvalitnych ludi.Andi_Cibula napísal:Prečo len tie decká sa nechcú ísť učiť tie podradné remeslá a stredoškolské kvalifikácie ?
Plati co som pisal, kapitalizmus je zly z principu, jeho hodnoty su prevratene v neprospech ludu.
hughito
1/Cena tovarov v case kolise-je dynamicka
2/O cene prace plati presne to iste pretoze vo svojej podstate nie je nicim inym ako iba druhom tovaru
3/cele bytie ma iba jeden princip: zmena jedneho stavu usporiadanej sustavy atomov /vesmir/ na iny stav atomov pri sucasnom porovnani s casovou osou. Vsetko je iba zmena stavov, snazit sa ist proti tomu je beznadejne, takato rigidna sustava bude skor ci neskor znicena /vid "istoty" socializmu/.
1/Cena tovarov v case kolise-je dynamicka
2/O cene prace plati presne to iste pretoze vo svojej podstate nie je nicim inym ako iba druhom tovaru
3/cele bytie ma iba jeden princip: zmena jedneho stavu usporiadanej sustavy atomov /vesmir/ na iny stav atomov pri sucasnom porovnani s casovou osou. Vsetko je iba zmena stavov, snazit sa ist proti tomu je beznadejne, takato rigidna sustava bude skor ci neskor znicena /vid "istoty" socializmu/.
Neviem o akej ženskej hovoríš, obidve práce som vykonával ja.beardie napísal:bola to presne ta ista praca? rovnake skusenosti? rovnake znalosti? rovnaka firma? rovnaky cas a datum (+-)?
Rovnaká práca, iná firma - a práve na to narážam. Firma, ktorá sa venuje tomu istému a nie je v tom vôbec žiaden rozdiel. Dokonca môžem porovnať tri: v jednej spomínaných 4,50, v druhej 5 (to by ešte bolo v poriadku), v tretej 10. To je kapánek rozdiel. A viem aj prečo presne to tak je. A nesúvisí to so žiadnym všemocným trhom, ale jednoducho s tým, koľko sa ti ten šéf rozhodne ukrojiť z reálneho zárobku.
Aj tak je to ruka trhu, aj ked ty to v tom mozno nevidis. Pre teba bolo zaujimave robit aj za tych 4,50€ pokial by zamestnavatel nikoho za tu cenu nenasiel musel by hodinovu mzdu navysit aby zvysil atraktivitu. Ak ti to nevyhovovalo tak si mal dat prednost inej lepsej ponuke.
Tým som chcel naznačiť, ze:
1. Nepoznáš dôvod, prečo ti dáva takú mzdu
2. Dôvodov môže byť X
A vďaka tvojmu postu, kde píšeš o 5 eur za hodinu u tretieho, tak ten druhy s 10 eur ta vlastne preplacal, keďže hodnota tvojej práce bola vlastne polovičná
Gogo píše dobre, ak si bol ochotný robiť za 4,5 tak trh vyhral
1. Nepoznáš dôvod, prečo ti dáva takú mzdu
2. Dôvodov môže byť X
A vďaka tvojmu postu, kde píšeš o 5 eur za hodinu u tretieho, tak ten druhy s 10 eur ta vlastne preplacal, keďže hodnota tvojej práce bola vlastne polovičná
Gogo píše dobre, ak si bol ochotný robiť za 4,5 tak trh vyhral
Ruka trhu.
Už si ju vytiahnite z riti, aby ste mohli začať rozmýšľať. Je to úplne jednoduchý príklad, je to rovnaké mesto, rovnaká práca, rovnaké podmienky. Žiadna ruka trhu tu nezohráva rolu. Čiže žiadne "preplácanie" ani ani nič podobné, ale ten aspekt, koľko si z tej celkovej sumy ukrojí pre seba šéf - to je dôvod.
Ale vzďaľujeme sa od pôvodnej témy.
Ale vzďaľujeme sa od pôvodnej témy.
Prečo si pracoval za 4.5/h?
Ale to vôbec nie je bod problému: prečo som pracoval. Ja som to dával ako príklad v zmysle širšieho kontextu, že veľmi veľa prác je dosť finančne podhodnotených, ľudia robia za málo a profitujú šéfovia a vyššie manažérske skupiny. To na margo toho, že mal by tu byť priestor aj pre tých 90%, ktorí "robia priemerne."