hojko napísal:uplink: V com je nulova logika, ze ak sa dvaja rozhodnu byt spolu, tak si vezmu spolocnu hypoteku???
odpovedal si si v otázke hojko. Keď sa
dvaja rozhodnú byť spolu. Pokiaľ sa nenaklonuješ a nepreoperuješ svoje druhé ja na ženu, tak je prítomná veľmi vysoká šanca že počas tých 30-40 rokov Ťa Tvoja druhá polovička nakope do zadku. Ako som písal, prípadov poznám až až.
kayko - hypotéka je len prejavom a modelom ľudskej argoancie, ktorá považuje všetko za samozrejmé [granted]. Neviem, ale ako si môže byť človek istý že zvládne najbližších 131 400 - 175 200 dní neochorieť na 30-60 dní v kuse? Alebo sa mu niečo nestane? Toto je obdivuhodné, extrémne. Ja osobne by som na to nemal gule vziať si hypo do veku 60-70 rokov, ako si berie drvivá väčšina ľudí, keďže vidím ako moc pracovne efektívni a chcení sú 50-60 roční ľudia na dnešnom pracovnom trhu. Je to arogantné a namyslené brať si hypo na dlhšie ako do 40 max 50ky. A to som práve vylúčil väčšinu ľudí. Je jasné že keď si niekto vezme hypo na 10 rokov, tak to neriešim, lebo taký človek má trochu inú pozíciu a je oveľa väčšia šanca že ostane zdravý počas jednej dekády, ako počas troch, či štyroch.
Mám extrémne blízkeho kamaráta, je veterinár [veľké zvieratká, najmä kravy], makal na živnosť a mal viac ako slušné zárobky. Robil vo fachu 20 rokov týmto štýlom. Keď mal 50 rokov, tak mu to začalo pokulhávať, platby, všetko. V 53och mal 1-2 roky nezaplatených faktúr, čiže musel živnosť uzavrieť a ísť do štátnej správy, kde zarábal 1/3 - 1/4, je tam po dnes, má 56. Aj toto je realita. Si vezmi že by splácal hypo, ak by to bolo aj len 200-300 eur mesačne. Z toho platu čo má v štátnej správe to nie je šanca utiahnuť, proste 0 šanca. Čo by spravil? Predal by byt na ktorý spláca hypo, aby ju mohol doplatiť? Alebo čo by spravil?
A to ani neochorel, ani neoslepol, ani nie je paralyzovaný, ani nič hrozné. Jednoducho zvrat osudu a krutá realita.
P.S.: A áno, je lepšie platiť podnájom do 30-35ky, kým sa v rodine uvoľní nejaký byt, možno aj viac, ako ako idiot splácať do 60-70ky hypo

toľko ku Vašej logike. Samozrejme je pár prípadov, kedy v rodine nikto nič nemá a človek je odkázaný na hypo a takému prajem len veľa šťastia. Avšak všetky prípady čo poznám, do jedného, tak je miesto u rodičov, možnosť lacného podnájmu, avšak nie. Lebo ja som samostatný [k*kot] a budem si platiť hypo na byt, leasing na auto a dokážem tak [neviem komu] že som samostatný. A eventuélne ešte baba s ktorou žijem ma zlomí na 3-4 izbový byt, namiesto 2 izbového, ktorý by bohate stačil na tú hypo, lebo chce mať dieťa a tak sa predĺži hypo o 5-10 rokov. Gratulujem ku zdravému rozumu, všetkým čo to takto vyriešili. Stali ste sa práve doživotnými otrokmi!
Ináč mi rozum zastáva, že toto musím vysvetľovať ľuďom s VŠ, resp. so slušným iQ a dobrými životnými skúsenosťami. To ste fakt takí zaslepení svojou aroganciou, alebo Vám to len jednoducho nemyslí?
P.S.2.: Ten príklad že zarába borec 2000+ eur mesačne, to je 1% Slovenska, ak nie menej. A čo má spraviť ten zvyšok čo hrdlačí za 350-600 eur mesačne? Ako má vyriešiť otázku s hypo? Majú tak akurát prachy na lacný podnájom/izbu a musia sa riadiť presne tým, čo som napísal.