C++ pole
Re: C++ pole
Preco potom vyskakuje na riadku obj[0]=new Objekt(); chyba syntax error : '['?
No to ja neviem, ale keď sem pošleš nejaký väčší kus kódu, tak ti to poviem. A ideálne aj prostredie/kompiler, ktorý používaš.
Tym objektom je Lopta a vyuzivam VS
Kód: Vybrať všetko
Lopty::Lopty(IPlocha *hraciaplocha)
: PohyblivyObjekt(hraciaplocha ? hraciaplocha->sirka() : 0, hraciaplocha ? hraciaplocha->vyska() : 0, 0, 0),
lop[0] = new Lopta(),
aHraciaPlocha(hraciaplocha),
aLopta(NULL)
{
if (aHraciaPlocha)
aLopta = aHraciaPlocha->citajBMP("ball.bmp");
if (aLopta)
{
aSirka = aLopta->sirka();
aVyska = aLopta->vyska();
}
}Re: C++ pole
Sranda musí byť. Vieš na čo slúži inicializujúci zoznam?
Problém je to, že to používaš ako výraz v konštruktore za dvojbodkou (initialization list, neviem ako sa to zvykne prekladať)
Ukážka:
Členské premenné triedy sa tu inicializujú výhradne cez zátvorku, ktorá upravuje volanie konštruktora danej premennej.
Toto je nesprávne, pretože a = 10 je už výraz a ten sa volá až po skonštruovaní premennej. To je zle, pretože init. list slúži pre úpravu volania konštruktora.
No a ty robíš toto
čo je očividne tiež výraz.
Možno by si si povedal, že môžeš urobiť toto
ale sklamem ťa, p[0] sa tiež volá až po skonštruovaní p (a síce výraz *(p+0) pri poli, alebo volanie p.operator[](0) pri objektoch).
Ukážka:
class Objekt
{
public:
int a;
Objekt() : a(10) //toto je správne
{
printf( "vytvoril si objekt, a = %d\n", this->a );
}
};Kód: Vybrať všetko
class Objekt
{
public:
int a;
Objekt() : a = 10 //toto je nesprávne
{
printf( "vytvoril si objekt, a = %d\n", this->a );
}
};No a ty robíš toto
: p[0] = 10Možno by si si povedal, že môžeš urobiť toto
: p[0](10)Re: C++ pole
Ak si pochopil môj post, tak by si mal vedieť ako.
Neviem to stale vyskakuju nejake chyby
Ak napíšeš "nejde to, vyskakujú nejaké chyby", tak ti tu nikto nepomôže, nie sme veštci.
Nech to skusam ako chcem stale ina chyba
Pisem za : toto *(lop + 0)(new Lopta()) a syntax error : '*'
Takže si moje vysvetlenie nepochopil a prečítaj si ho znovu. A potom ešte zo tri krát.
Alebo ak som to napísal zle, otvor Google a prečítaj si ako sa používa initialization list.
Ale rád by som vedel, prečo to chceš silou mocou napchať to init listu?
Alebo ak som to napísal zle, otvor Google a prečítaj si ako sa používa initialization list.
Ale rád by som vedel, prečo to chceš silou mocou napchať to init listu?
Hladal som a nenasiel som nic a kde to mam inde vlozit?
Co znamena toto
Co znamena toto
?BX napísal: (a síce výraz *(p+0) pri poli, alebo volanie p.operator[](0) pri objektoch).
To by si mal vedieť, ak vieš, čo je to pole a máš nejaké poňatie o pointeroch. To ale teraz nie je dôležité.
Dôležité je teraz to, že init. list upravuje chovanie konštruktora členských premenných v triede. Čiže za dvojbodku musíš dať volanie konštruktora. To ty nerobíš a pre prvok pola sa to ani nedá. Ak napíšeš int p[10];, tak p je členská premenná triedy. Na ňu sa zavolá konštruktor. Keď chceš pristupovať k prvkom takéhoto pola, tak to pole už musí byť vytvorené (teda skonštruované). Preto v init. liste nemôžeš volať konštruktor na konkrétny prvok pola. Proste sa to nedá.
Z toho vyplýva to, na čo si mal prísť sám => inicializáciu prvkov pola rob v tele konštruktora a nesnaž sa to napchať do init. listu, pretože na to init. list nie je stavaný a nedá sa to.
Dôležité je teraz to, že init. list upravuje chovanie konštruktora členských premenných v triede. Čiže za dvojbodku musíš dať volanie konštruktora. To ty nerobíš a pre prvok pola sa to ani nedá. Ak napíšeš int p[10];, tak p je členská premenná triedy. Na ňu sa zavolá konštruktor. Keď chceš pristupovať k prvkom takéhoto pola, tak to pole už musí byť vytvorené (teda skonštruované). Preto v init. liste nemôžeš volať konštruktor na konkrétny prvok pola. Proste sa to nedá.
Z toho vyplýva to, na čo si mal prísť sám => inicializáciu prvkov pola rob v tele konštruktora a nesnaž sa to napchať do init. listu, pretože na to init. list nie je stavaný a nedá sa to.
Ja som bol v tom ze to davam do konstruktora a kde zacina potom konstruktor tymi zlozenymi zatvorkami? Tam mi tiez vypisuje chybu ze nemam vhodny konstruktor
Pána a ja som si myslel, že aspoň základy C++ máš 
Vlož to pekne to tela konštruktora (medzi zložené zátvorky) a pošli sem kód a prípadné chyby.
Vlož to pekne to tela konštruktora (medzi zložené zátvorky) a pošli sem kód a prípadné chyby.
Mylit sa je ludske.
Dobre uz to ide nemohol som pouzit bezparametricky konstruktor.
Dobre uz to ide nemohol som pouzit bezparametricky konstruktor.