Mozno to patri viac do poradne pri kupe ale mam dilemu. Zdedil som po bratovi Ford Focus 2001 a treba urcite prezut aj letne aj zimne akurat ze to auto 90% jazdi len po BA a mozno raz za rok sa dostane aj mimo okresu keby bolo velmi zle tak po dialnici az do Tornale ale tieto trasi skor absovlujeme s novim Leonom. Otazka znie treba kupovat na taketo auto sadu letnych a sadu zimnych abo mam dlabat nato a kupit proste univerzaly ???
Ak univerzaly viete dake doporucit ???
BO podla mna kupovat aj aj je trosku neekonomicke nakolko pri takomto jazdeni ich nezjazdim a akurat stratia total vlatnosti
Tak celosezonne pneu su skor pre krajiny ako je anglicko kde je leto a zima samy dazd, blato a bačorina... U nás Ta moze zastihnut solidna snehova "kalamita" a v takomto pripade je bezpecnejsie ist peso (pravdepodobne by si asi ajtak ani nevyparkoval).
Jednoducho kompromis ale velmi zly...
predstava že univerzálne gumy môžeš mať celý rok je skreslená. Hlavne v naších zemepisných šírkach. Možno to tak funguje v oblastiach kde je chladné alebo daždivé leto a mierna zima. U nás kde máš 40 stupňov v lete na slnku a v zime v noci -20 určite nie. Pri gumách nejde len o dezén, ale hlavne o gumu z akej je spravená. Zimné nemáš používať ak je nad 7 stupňov, a letné ak je pod 7 stupňov. Lebo vlastnosti tých gúm sa potom už výrazne líšia.
Celoročné gumy sú pre tých, čo chodia v lete na hory (a nechcú prezúvať lebo na sneh podľa našej vyhlášky musia mať zimné), alebo na zimu garážujú ale nechcú byť prekvapený prvým snehom v novembri a podobne. Ak na ňom plánuješ plnohodnotne jazdiť, treba dve sady. Ak máš malý nájazd, tak kúp zánovné. Ušetríš na tom a stačia ti.
v pripade ze mas maly najazd (do 5000km/rok):
- letne mas este ok, tak by som nekupoval vobec zimne, a tych par zasnezenych dni v ba nejazdil
- letne mas zodrate, tak by som kupil zimne a jazdil na nich cely rok resp univerzalne
no ja jazdim kazdy den 20 km to je error toho ze ja vyletim spred domu asi 1km na dialnicu (kto pozna ba tak idem vlastne od ekonomickej univerzity na letisko) po dialnici cca 8 km a cca 500m na parkovisko a pobede spat. A co sa este k tomu pritrafi je nakup v Tescu Lidli .... vsetko useky do par km vramci sidliska
Kup tie univerzaly a v zime hlavne rano na namrznutej ceste si davaj solidne rozostupy, aby si niekomu neovonal kufor. Na snehu alebo poladovici s tym radsej nejazdi. Ale ako poznam jazdenie v BA kolonach, tak nechat si rozostup na dlzku jedneho auta = pozvat subezne jazdiaceho sofera z vedlajsieho pruhu, aby sa tam strcil..
Vzhladom na miesto pouzitia a trasy, ktore popisujes by som s pokojom v dusi kupil univerzaly. Rady ako "ked nasnezi tak radsej nejazdi" omfg uz ste naozaj osprosteli? Pred niekolkymi rokmi ked este neboli povinne zimne pneu ludia v pohode jazdili. Sam som zazil aj krute zimy, zaveje, do Tatier na letnych pneu, vecer som zaparkoval a rano bum 20cm snehu ale ani ma nenapadlo, ze sa z toho doseriem a pojdem pesi alebo busom... Ludia pomaly stratili vlastny rozum a prezuvanie auta 2x do roka beru ako svatu povinnost len co sa v TV objavi prva reportaz ze expert odporuca prezuvat lebo bububu tak ludia letia do pneuservisov a prezuvaju o dusu.
Juicy a beries do uvahy to ze auto pred tebou bude mat v koliznej situacii cca polovicnu brzdnu drahu?
Cize klasika hned pri ekonomickej Apollo, Pristavny, nahle panicke brzdenia, prelinanie 4 pruhov, rozcstnik na Centrum, Brno a Zilinu. Niekto s dobrymi pneu pred tebou buchne na brzdu lebo sa mu tam niekto nahle vtlaci a hotovo mozes dufat ze sa strcis niekam, lebo konkurovat brzdenim plnohodnotnej pneu nemas sancu.
Tu nejake testovanie: http://www.tyrereviews.co.uk/Article/Vi ... -Tyres.htm
Juicy,,,oplati sa usetrit 400-500€ za pneu,ak Ta oprava po tukanci vyjde na niekolkonasobok?
Nehovoriac o ohrození ostatních.
Jasne,mozes mat aj havarijnu,no nedostanes ani cent,pretoze ich nemas podla predpisov.
to podľa mňa ani nie je také veľké šetrenie ... veď medzičasom máš buď letné/zimné niekde v garáži. Takže dajme tomu že celoročné zošúchaš za rok a pol, zimné s letnými dokopy za 3 roky.
sundevil napísal:
- letne mas zodrate, tak by som kupil zimne a jazdil na nich cely rok
Takto to riešim ja a nikdy nebol problém, v podstate moje auto letné gumy ani nepozná. Jediné, kedy ten rozdiel cítiť je v lete buď vo veľkých horúčavách, vtedy tie gumy neskutočne pískajú a keď je veľmi morko a teplo. Vtedy do zákrutky radšej pomalšie. No ako píšem, to je extrém (lejak + horúco). Inak pohodka, zimné nesklamú.
Zimne na leto som mal len raz a ked som videl, co to robi s autom som zvazil, ze to za vykotenie nestoji. Hlavne dlhu trasu niekde ist... Predsa guma je jedine co ta drzi na ceste nie ? A ked bude prsat aby som siel 70 a o dialnici ani nehovorim. Ale na take presuny denne 10km po meste postacuju.
Mam jedny zimne na zimu a jedny zimne na zbytok roku a v pohode. Zatial sa mi nestalo nic za co by mohli zimne pneu (raz pocas lejaku som siel na rychlostnej ceste rychlejsie ako som mal a takmer som dostal aqua planing, no nebolo to nic, co by clovek okamzite nespoznal a nepomohlo by ubrat len plyn).
Ak proste nemas na 2 sady a hlavne budes jazdit len tak malo, zimne ti v pohode stacia.
Tukance a ohrozenie ostatnych? Tak jedine u vodicov co jazdia s h*vn*m v hlave...inteligentny vodic, ktory pozna svoje auto prisposobi jazdu aktualnym podmienkam na ceste. Chlapci opytajte sa svojich otcov, ktory jazdili este pred niekolkymi rokmi na letnych pneu aj v zime alebo pouzivali celorocne pneu na svojich autach ci boli taki pokakani ako to tu opisujete teraz...
a ty si myslíš, že dnešné gumy sú rovnaké ako pred pár rokmi? Zmenili sa dezény, zmenili sa materiály, zmenil sa štýl jazdy vodičov, zmenili sa povrchy ciest, zmenila sa klíma
že môj otec jazdil na jednych gumách na embéčke mi je úplne jedno. Teraz jazdím ja na svojom aute, tak načo by som sa ho mal pýtať? Nemeniť gumy na sezonu je nezodpovedné, a bodaj by si tú pokutu dostal aspoň 10x za tú zimu/leto
a chcel by som vidieť ako ten inteligentný vodič prispôsobí jazdu svojím schopnostiam keď mu vletí do cesty decko, pes, srna, padne strom alebo zfúkne bočný nárazový vietor na klzkej ceste. Ako keby sa dopravné nehody stávali iba chybou vodiča. Alebo proste stretneš nezodpovedného vodiča čo ti to napáli do protismeru a potom ti tých 5 metrov brzdenia čo by si ušetril na zimných môžu zachrániť život
Och Juicy ... dobre, ale pred 20 rokmi, keď jazdili na letných, tak bolo 5x toľko menej aút, vo všeobecnosti sa jazdilo pomalšie. Teraz keď začne pred tebou niekto brzdiť na zimných tak, že dá pedál na podlahu, tak ty to nedobrzdíš, nech máš neviem akú dobrú reakčnú rýchlosť. A pochybujem, že by si dokázal mať v BA poriadny rozostup medzi autami. Pri prvej príležitosti by sa ti tam niekto zasunul ...
A stále nerozumiem tomu ... je to počiatočná investícia, to áno. Lenže tie pneu budeš drať dva krát pomaly ako celoročné...
Juicy moc nejazdi v BA co?
Okrem toho ze cestari nepozeraju predpoved pocasia tak maximalny rozostup v rannej spicke cini tak 0,5 metra a ano, ak nemas hovno v hlave tak by si siel bezpecne, 20 kmh s odstupom 10 metrov, ale to by si skor ci neskor dosiel k zraneniam
Proste zhrnutie este raz, celorocne ak si neikde na lazoch a auto vytiahnes raz za tyzden z garaze aby si dosiel do najblizsej dediny po karton pasteky, okej... Do BA na zimu celorocne - NIE (nezodpovedne, nebezpecne, riskantne)