toto je otazka asi pre trosku starsie rocniky:
akym sposobom by ste ratali rabat pre velkoobchodnika - povedze, ze tovar pre maloobchod ma cenu 949 €, a velkoobchod dostane rabat 10% (samozrejme aj minus DPH) - aka bude teda vysledna cena pre velkoobchod a preco?
Totiz mnohy to pocitaju ako 949*0,81*0,9 = 691,8, ale niekto to pocita ako 949/1,19/1,10 = 724,9. Ked das na kalkulacke 949 - 19% - 10% tak to bude 691,8. Ktore cislo je teda spravne a preco?
Konkretna situacia je taka, ze mame produkt za 949, kolega co robi ceny pre to pocita rabat ako / a teda jeho cena je 724, lenze velkoobchodni klienti to pocitaju ako * a teda cena im vychadza 691 a ja im neviem vysvetlit ako sme dosli na 724 (mne sa to logicky tiez nezda).
Kolega mi rozprava o zlavach zdola a zhora ale jeho vykladu vobec nerozumiem. Ja som zlavy zdola a zhora vzdy chapal ako to, co davam klinetovy (zhora) versus to co vtedy ostave mne po odratani nakupnej, resp vyrobnej ceny (zdola) - priklad: ked mna nieco stoji 50 a predavam to za 100 tak moja marza ja 100% - ak dam zakazikovi dole 20% (zhora) tak tym padom moja marza uz nebude 80% ale 60% (zdola).
Som z toho normalne zmagoreny lebo pristupu spolocnosti kde som teraz ku cenotvorbe je uplne iny nez to co som poznal doteraz. Co je podla vas spravne a skuste to aj zdovodnit.
Cenotvorba - rabat
Re: Cenotvorba - rabat
Ak je 949€ už s DPH, tak určite cenu bez DPH musíš vyrátať / 1,19 (odkáž ich na zákon o DPH).. pretože sumu 949€ získaš tak, že zo základu dane vyrátaš 19% a ten prirátaš ku základu dane, čím Ti má vyjsť suma 949€.
797,48 € = základ, z toho 19% = 151,52€.. a to keď prirátaš, tak Ti vyjde cena 949€..
Ako rátať tú zľavu, to už je na Vás. My vo firme máme základný cenník, z ktorého poskytujeme fakturačné zľavy. Čiže ak máme základnú cenu 100€ bez DPH, z toho dáme zľavu 20%, tak rátame * 0,8.. tj. výsledná cena po zľave je 80€.
Čiže ak máte MO cenu 949€ s DPH a z tej ceny chcete pre VO poskytnúť 10% zľavu, tak ja by som to rátal.. 949 / 1,19 * 0,9 = 717,73€ bez DPH.
Ak dáš / 1,1, tak získaš číslo, ktoré keby si navýšil o 10%, tak získaš pôvodné číslo.. čiže niečo podobné, ako Ti kolega vysvetľoval s maržou.. tým pádom už nemôžeš klientom hovoriť, že mu dávaš 10% zľavu z ceny, ale že mu dávaš cenu s o 10% menšou maržou pre Teba.. (aj to neviem, či je to naozaj tak, treba to skúsiť prerátať)..
//je to celé niekoľkokrát editnuté..
797,48 € = základ, z toho 19% = 151,52€.. a to keď prirátaš, tak Ti vyjde cena 949€..
Ako rátať tú zľavu, to už je na Vás. My vo firme máme základný cenník, z ktorého poskytujeme fakturačné zľavy. Čiže ak máme základnú cenu 100€ bez DPH, z toho dáme zľavu 20%, tak rátame * 0,8.. tj. výsledná cena po zľave je 80€.
Čiže ak máte MO cenu 949€ s DPH a z tej ceny chcete pre VO poskytnúť 10% zľavu, tak ja by som to rátal.. 949 / 1,19 * 0,9 = 717,73€ bez DPH.
Ak dáš / 1,1, tak získaš číslo, ktoré keby si navýšil o 10%, tak získaš pôvodné číslo.. čiže niečo podobné, ako Ti kolega vysvetľoval s maržou.. tým pádom už nemôžeš klientom hovoriť, že mu dávaš 10% zľavu z ceny, ale že mu dávaš cenu s o 10% menšou maržou pre Teba.. (aj to neviem, či je to naozaj tak, treba to skúsiť prerátať)..
//je to celé niekoľkokrát editnuté..
-
sisken
Light Expert
- Kontaktovať používateľa:
Re: Cenotvorba - rabat
949*0,81 ... tymto nevypocitas cenu bez dph..vyjde ti 768,69...a pre overenie ked tuto sumu das x0,19 tak ti vyjde DPH 69,1821...a dokopy to nedava tych 949, preto to je zle..Totiz mnohy to pocitaju ako 949*0,81*0,9 = 691,8
je to preto lebo 949 nie je 100% ale 119%, preto nasobit to 0,81 je blbost...949/119*100=797,5...toto je cena bez dph
797,5*0,9=718,-
aspon takto si to predstavujem ja
-
Fabo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Suhlasim s Siskenom.
Hlavny problem je v tom, ze to, co si ty ratal, nie je zaklad dane. Otazka zlavy, ci zhora ci zdola, je uz potom otazkou internych postupov tej ktorej firmy. IMHO beznejsi je pristup zhora, co je to, co pise Sisken.
brm: pletie sa ti tam marza s penaznym prijmom
v tych percentach. 10% zlava z ceny spravidla znamena omnoho vacsie znizenie marze (rozdielu medzi nakupnou a predajnou cenou bez DPH), kedze ta sa pohybuje radovo od povedzme tych 100% az po jednotky percent. Vies si urcite fajn spocitat, ze pri marzi 5% a cene 100, je predajna cena 105, kde zlava 10% z predajnej ceny znamena marzu -5,5% (cena po zlave 94,50) co je rozdiel 105% proti tebou predpokladanymi okolo 10% (presne 9%)
Hlavny problem je v tom, ze to, co si ty ratal, nie je zaklad dane. Otazka zlavy, ci zhora ci zdola, je uz potom otazkou internych postupov tej ktorej firmy. IMHO beznejsi je pristup zhora, co je to, co pise Sisken.
brm: pletie sa ti tam marza s penaznym prijmom
Fabo.. neviem presne, čo si mi rátal, každopádne čo som písal v predchádzajúcom príspevku, že je to zníženie jeho marže o 10% je veľká blbosť, pretože to závisí od skutočnej marže..
Pomenovanie výpočtu PC bez DPH / 1,1 je myslím dosť obtiažne.. 10% zľava to určite nie je. Tento výpočet by som použil, keby som chcel získať nákupnú cenu nejakého tovaru, pričom viem predajnú cenu (PC) a výšku marže (10%)..

Pomenovanie výpočtu PC bez DPH / 1,1 je myslím dosť obtiažne.. 10% zľava to určite nie je. Tento výpočet by som použil, keby som chcel získať nákupnú cenu nejakého tovaru, pričom viem predajnú cenu (PC) a výšku marže (10%)..