Cestovanie v čase

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Cestovanie v čase

Príspevok od používateľa gogo956 »

New theory of time suggests that the past, present AND future co-exist in the universe
https://news.sciandnature.com/2023/02/n ... -past.html
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

cestovanie v case nie je mozne a asi ani mozne nikdy nebude pretoze cas nie je nejaka samostatna entita, velicina ci nebodaj prud niecoho po com mozes ist dopredu/dozadu.
cas je zmena. to co nazyvame cas je vlastne iba to ze sa hmota a energia hybe priestorom. pokial nemas hmotu a energiu, nemas ani cas.
"cestovat casom" dozadu by znamenalo vratit vsetko co sa za to obdobie zmenilo naspat do povodneho stavu. vsetko, kazdy jeden atom ci foton. to sa proste neda.
naopak cestovat do buducnosti by znamenalo zrychlene vykonat zmeny ktore by sa za to obdobie udiali. co je tiez nemozne lebo neexistuje sposob ako predpovedat ake zmeny nastanu. ked hodim kockou tak nikto nedokaze predpovedat ake cislo padne az kym nepadne. pri kocke by to teoreticky islo, keby si mal presnu polohu kocky, presny tvar, hustotu, vedel presne akou silou a akym smerom bola kocka hodena, zaratal do toho odpor vzduchu, nerovnosti povrchu na ktory dopada tak by si vedel presne ako padne. ale existuju javy ktore deterministicke nie su, napriklad vdaka knihe a serialu znamy problem troch telies.
tiez je otazne ci je ludska mysel deterministicka. ci keby mas extremne vykonny pocitac ktorym dokazes nasimulovat kazdy jeden atom v ludskom tele ci by si z toho dokazal vyratat na co budem mat dnes chut na obed...
(o tomto som videl zaujimavy serial Devs, ktory riesil presne to ze mali extremne vykonny kvantovy pocitac a vdaka nemu dokazali nasimulovat komplet vsetko a teda spatne vidiet minulost, bola to trochu nuda a tak fyzika bola mierne vymyslena ale bol to zaujimavy napad)
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Cas je aj pohyb našej planéty. Príklad na kocke môže byť zrealizovatelný aj pri iných veciach, situáciach.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Blastbit napísal: 18 jún 2024, 20:52Dreamer - " tento svet by mohol byt simulaciou cestovania v case, alebo ovladany sen, mozno aj hromadny, podobny ako matrix. "
Myslíš to tak, že keď umrieme tak nás technológia odpojí z tejto reality ? Niečo podobné ako v Stargate časť - Správca / The Gamekeeper ?
Nevidel som ten serial, je to skor do ten temy o simulacii, ale ak by to bola simulacia vo forme hry, ci uz kvoli znicenej planete, alebo nesmrtelnosti, ze by sme sa v realnom svete nudili, tak po smrti by sme sa mohli "prebrat" v realite, mohli by sa zobrazit vysledky "hry", vratila by sa nam cela nasa pamat, kedze cast by mohla byt umyselne docasne vymazana, aby sme si mysleli, ze toto je nas jediny zivot, inak by to bola nuda, keby sme vedeli, ze nemozeme zomriet.

Teda v buducnosti, keby sme mali aj nesmrtelnost alebo dlhovekost (tisicky, miliony rokov), tak by sme si vybrali "hru", dobu, podobne ako teraz vyberame hry, aj virtualna realita uz existuje, len ta hra by bola uplne realisticka.

Uz teraz takmer vsetko zaznamenavame, ak by sme dokazali zaznamenat takmer vsetko, teda napr. aj pocity, vone, chute, tak by sme v buducnosti mohli akoby cestovat v case, do predtym ulozenej minulosti, vo forme hry. Prip. co ak sam vesmir vsetko uklada, mozno prave vo forme temnej hmoty, temnej energie?

Ved si to predstavme, objavili sme vsetky mozne technologie, pracu robia roboty a AI, precestovali sme cely svet, alebo aj velku cas vesmiru, stale mame tisicky, ci miliony rokov zivota, bola by to nuda, tak by sme hladali vzrusenie, napatie, ale keby sme vedeli, ze nemozeme zomriet, neslo by to.

Prikladmi k tomu su miliardari, ktori maju vsetko, predsa podnikaju nebezpecne misie na severny ci juzny pol a ine adrenalinove zazitky, aj ked riskuju zivot, alebo pokusy na mysiach, ked nechali mys v krabici, kde boli elektrosoky, nemala co robit, ked sa toho dotkla, dostala elektrosok, naucila sa to a po chvili, ked sa nudila, tak sa toho dotykala cielene, lebo aj to bolo lepsie ako nic.
aacid napísal: 19 jún 2024, 8:31cestovanie v case nie je mozne a asi ani mozne nikdy nebude
To "asi" je dolezite, tiez som povazoval akekolvek sci-fi o cestovani v case za uplne nemozne, ale teraz viem, ze pouzivat slovo "nikdy" by sa nikdy nemalo.

Inak mi napadlo, ako vieme, ze teraz cestovanie v case nie je mozne? Kvoli casovemu paradoxu asi nie je mozne menit minulost, ale ak by niekto cestoval spat v case, tak uz jeho pritomnost by zmenila buducnost, takze jediny sposob, akym cestovat v case bez zmeny buducnosti by bolo cestovat ako "neviditelny", v nejakej inej dimenzii, nieco ako vo forme "ducha".
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

samozrejme nikdy nehovor nikdy, ale to asi som tam pouzil asi zbytocne. lebo cestovat casom mozne proste nie je. cestovanie v case do minulosti by znamenalo ze by si musel vsetko, vsetko, kazdy atom na zemi, v slnecnej sustave, v galaxii, v celom vesmire vratit presne do toho isteho stavu v ktorom boli v tom "case" kam sa chces vratit.
cestovanie do buducnosti je este nerealnejsie lebo by si musel vsetko posunut do stavu kde este len vsetko bude a na to by si najprv musel vediet kde to vsetko bude...
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Dreamer
" nevidel som ten serial " - prečo nie ? si ma prekvapil. Seriál súvisí stým čo preberáme. Možno by si ostal prekvapený.
" tak po smrti by sme sa mohli "prebrat " - toto sa netýka mŕtvych novorodencov. Nestihli vnímať tento svet. Nebudú vnímať ani prebratie.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

aacid napísal: 19 jún 2024, 19:50samozrejme nikdy nehovor nikdy, ale...
Povedal si "nikdy nehovor nikdy" a hned si to poprel.

K minulosti, co ak nie je potrebne vsetko vracat v case, co ak to uz existuje?
K buducnosti, podobne, ak je determinizmus, tak by sa buducnost dala "vypocitat", samozrejme teoreticky.

Autoeditácia príspevku po 46 min 32 sek:
Blastbit napísal: 19 jún 2024, 20:11" nevidel som ten serial " - prečo nie ? si ma prekvapil. Seriál súvisí stým čo preberáme. Možno by si ostal prekvapený.
Je nutne pozriet cely serial, alebo kompletnu seriu, alebo staci pozriet danu epizodu, pre pochopenie? Mozno by som si to pozrel, ked to najdem. Ziadne spoilery, prosim.
Blastbit napísal: 19 jún 2024, 20:11" tak po smrti by sme sa mohli "prebrat " - toto sa netýka mŕtvych novorodencov. Nestihli vnímať tento svet. Nebudú vnímať ani prebratie.
Ak by toto bola hra, tak mozno nie su skutocne, mozu to byt len NPC, aby tento svet vyzeral realistickejsie, alebo este morbidna moznost, simulacia jednoducho zamrzla, spadla, ako skutocna hra a nasledne to spustia znova. Vlastne nenarodene deti asi vnimaju nejaku realitu, len si to nepamatame, ale je to kazdopadne OT.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Dreamer
Pozrieť celý seriál Stargate (Hviezdna Brána). Je tam akčnosť, veda, mytologie, planéty, fyzika, chémia, Vesmír, čierne diery, cestovanie časom.
Cestovanie časom - tie epizody čo som menoval. Napr vidieť v seriáli Singularitu tak si pozrieť 1 epizodu 14 časť. Casti s technologiami je vela.
Kludne si prečitaj keď budeš mať čas o čo sa jedná v týchto epizodach a čo ťa zaujme si pozri. Som si myslel, že tento kultový seriál poznáš :)
https://www.serialzone.cz/serial/hvezdna-brana/epizody/
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Dreamer napísal: 19 jún 2024, 21:02K minulosti, co ak nie je potrebne vsetko vracat v case, co ak to uz existuje?
K buducnosti, podobne, ak je determinizmus, tak by sa buducnost dala "vypocitat", samozrejme teoreticky.
neviem ako to inak vysvetlit. "cestovat v case" dava asi taky zmysel ako keby som ti dal do ruky metrovu palicu a povedal ti ze zmen jej dlzku na pol metra a bez toho aby s nou akokolvek fyzicky interagoval alebo ju upravoval.
tak ako sa dlzka predmetu moze menit iba tym ze ten predmet zmenis tak isto vies cas, co je zmena niecoho, vratit len tym ze vratis tie zmeny. neni mozne "vratit cas" a nevratit tie zmeny ktore nastali.

vzdy ked je niekde vo filme ci v knihe cestovanie casom tak to pracuje s predstavou ze kazdy kazducky moment je ulozeny niekde vo vesmirnej databaze a jedine co potrebujeme je prist na to ako tie momenty odtial vytiahnut a pustit znova.

k pocitaniu buducnosti, to je aspon teoreticky mozne ale aby si spocital kde sa bude nachadzat kazdy jeden atom vo vesmire by potreboval viac energie ako sa nachadza vo vesmire...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

aacid napísal: 20 jún 2024, 9:44 vzdy ked je niekde vo filme ci v knihe cestovanie casom tak to pracuje s predstavou ze kazdy kazducky moment je ulozeny niekde vo vesmirnej databaze a jedine co potrebujeme je prist na to ako tie momenty odtial vytiahnut a pustit znova.
Lenze tym, ze pricestujes do minulosti, tak tu databazu zacnes prepisovat a vymazes vsteko co bolo potom.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

samozrejme, pointa je ale to ze ziadna taka databaze neexistuje.

ono aj keby si to chcel spravit na niecom velmi izolovanom, trebars mas skalu ktora si leti vesmirom. je tam vzduchoprazdno, viac menej nic ine okrem tej skaly tam neni, tak ju "vratis v case" o tyzden tym ze ju posunies na miesto kde bola pred tyzdnom a das jej rovnaku rychlost a smer akym isla. problem je ze aj ked tam zdanlivo nic ine neni, furt za ten tyzden to tej skaly narazilo nespocetne mnozstvo fotonov, radiacie a podobne. na tej skale samotnej sa asi tiez udiali nejake procesy za ten tyzden ktore uz nevratis.
keby to chces spravit napriklad s nasou planetou tak to tiez nepojde. za ten tyzden zmenilo slnko svoju polohu ako cestuje po galaxii, ostatne planety slnecnej sustavy tiez zmenili polohu, keby vratis len zem tam kde bola pred tyzdnom tak ma zrazu uplne inu obeznu drahu okolo slnka a vsetko je inak.

mozno vtipne prirovnanie ale zatial co vacsina ludi si cas predstavuje ako video ktore vies pretacat dopredu a dozadu tak v skutocnosti je to skor taky stream ktory sa nikde neuklada, vzdy mozes pozerat len ten moment ktory sa prave streamuje.
Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

Blastbit napísal: 18 jún 2024, 13:14 Ako to zrealizovať ľudskou technológiou ?
Áno (len asi nie súčasnou, treba si pár rokov počkať na rýchlejšie motory):
- cestovať raketou veľmi rýchlo (> 100 000 km/h) okolo Zeme alebo vesmírom
- spadnúť do čiernej diery (viď Interstellar)
starysomar napísal: 18 jún 2024, 13:53 Žiadne cestovanie v čase vzad ani vpred nikdy nebude.
Vpred sa predsa dá zrýchlením plynutia času - Dilatácia času - wikipedia.
Príklad z praxe (GPS - Eduportál):
Protože se satelity GPS pohybují rychlostí přibližně 3,9 km/s, běží pro ně čas pomaleji než pro povrch Země, který je pro nás klidovou vztažnou soustavou. Tento efekt – dilatace času – podrobně popisuje speciální i obecná teorie relativity.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Dilatácia času zrealizovaná aj v Stargate. Lenže umožnená bola mimozemskou technológiou...Čierna diera naozaj spomaluje čas ?
Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

What Happens When Something Gets ‘Too Close’ to a Black Hole? - NASA Science

Áno, gravitácia je zakyvenie časopriestoru (viď všeobecná teória relativity), súčasťou časopriestoru je čas, takže gravitácia zakryvuje aj čas (veľmi zjednodušene).

(inak dilatácia času patrí zase pod špeciálnu teóriu relativity)
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Ešte čo sa Slnka týka, má energiu, priťahuje okolité planéty k sebe ? Vytvára slnečnú gravitáciu ktorá sa zachytí v planétach včetne Zeme ?
Tým pádom má Zem ako planéta vlastnú ako keby absorbovanú gravitačnú energiu Slnka a všetko živé a neživé nemôže vletieť do Vesmiru ?

Ľudstvo ale teda dokáže ovplyvňovať čas napr v počítačových hrách, keď sa stopne, pretočí aj posunie čas hry, je vytvorený program.
Ak sme ako ľudstvo + zvieratá a rastliny v časovej simulácii, pri smrti odpojený, takže by sme boli vytvorený a mali mimozemské gény.
Inak myslím si, že na Marse ešte len vznikne život, keď bude aj ideálny čas, ktorý by bezpečne dokázal umožniť formu života na Marse.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Blastbit napísal: 19 jún 2024, 22:07Pozrieť celý seriál Stargate (Hviezdna Brána). Je tam akčnosť, veda, mytologie, planéty, fyzika, chémia, Vesmír, čierne diery, cestovanie časom.
Zvazim to, nejak mi ten serial usiel, ale videl som vsetky serie Hvězdná brána: Atlantida, to bol jeden z najlepsich serialov, ake som kedy videl, mnohe z tych tem tam boli zastupene tiez, aj ked mozno nie v takej miere a uz si nespominam na konkretne epizody.

Ja som videl aj vela dokumentarnych filmov a serialov k tymto temam, cierne, aj cervie diery, dokonca biele diery a pod.
aacid napísal: 20 jún 2024, 9:55samozrejme, pointa je ale to ze ziadna taka databaze neexistuje.
Ako vies?

Uz len pokial by sme zili v simulacii, cestovanie casom by bolo mozne - a moze niekto 100%-ne vyvratit, ze zijeme v simulacii?

Inak co sa tyka klasickeho cestovania v case do minulosti, tak z minulosti si spominam, ze boli 3 moznosti:

1. Vratit sa do minulosti a zmenit ju, nastal by ale casovy paradox.
2. Vratit sa do minulosti a nemat moznost ju zmenit.
3. Vratit sa do minulosti, zmenit ju, nasledne by sa pre novu buducnost vytvorila nova dimenzia, novy vesmir a povodna casova os by zostala zachovana.

Mozno je aj viac moznosti, ale na toto si spominam, vlastne este moze existovat nekonecne mnozstvo vesmirov a casovych os.

Casto sa tu spomina aj kombinacie, cestovanie casom, ak by sme zili v simulacii a vesmir, takze som pridal do prveho prispevku odkaz prave na tieto temy.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Dreamer
Ani to netreba sťahovať. Je to na kukaj.to. Do vyhladávača stránky napísať Hvezdná brána. Vyskočia reklamy formou okien, tie si zavri.
Má to 10 serii od roku 1997-2007. Hlavný hrdina Richard Dean Anderson známi z MacGyveru. Obsadenie sympatické, hrdinka je astrofyzička.
Nepriatelia a spojenci rôznych mimozemských rás. Technologicky celkom vysoká úroveň tých rás v niečom lepšia ako Wraith, Asuran v Atlantíde.
No ako som už písal kto rád fyziku, chémiu, technológie, čas, ako nechať vybuchnúť Slnko alebo planetu, vznik čiernej diery a mnoho iného.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Dreamer napísal: 20 jún 2024, 17:24Ako vies?

Uz len pokial by sme zili v simulacii, cestovanie casom by bolo mozne - a moze niekto 100%-ne vyvratit, ze zijeme v simulacii?
tak pokial zijeme v simulacii tak je mozne vsetko, uplne vsetko. v tom pripade moze ist vsetka veda a vyskum do dochodku lebo nic nie je iste.
tiez je mozne ze existuje boh co tu nad nami vsetkymi bdie a mozno si raz povie ze nam dovoli cestovat casom.

ale kedze netusime ci zijeme v simulacii a nemame to ako zistit, budeme sa riadit tym co vieme. a z toho co vieme cestovanie casom nie je mozne. samozrejme to vychadza z fyzikalnych zakonov o ktorych vieme a ktore mame preskumane.
tak ako by ti akykolvek vedec s velkou istotou povedal ze nie je mozne aby sa stalo ze zrazu zajtra zmizne gravitacia a cela nasa atmosfera odleti do vsetkych smerov tak by ti asi celkom isto povedali ze cas nie je nieco co sa da pretacat.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

aacid napísal: 21 jún 2024, 9:01budeme sa riadit tym co vieme. a z toho co vieme cestovanie casom nie je mozne.
Z toho co vieme teraz. Pozname asi 4-5% vesmiru, 95-96% nepozname. Podla mna toho nevieme tak vela, ze nemozeme cestovanie v case uplne vylucit.

Inak ja som v minulosti tiez neveril, ze by to mohlo byt mozne, dokonca ma ani prilis nebavili filmy a serialy o cestovani v case, lebo mi to prislo skor ako fantasy, nez ako sci-fi, teraz si stale myslim, ze je to skor nemozne, ale nie, ze je to uplne nemozne.
aacid napísal: 21 jún 2024, 9:01tak ako by ti akykolvek vedec s velkou istotou povedal ze nie je mozne aby sa stalo ze zrazu zajtra zmizne gravitacia a cela nasa atmosfera odleti do vsetkych smerov tak by ti asi celkom isto povedali ze cas nie je nieco co sa da pretacat.
Ono to nemusi byt prave "pretacanie", ale "nahliadnutie" do minulosti, bez jej ovplyvnenia, ako som naznacoval.

To s tym zmiznutim gravitacie, tiez sa to zda ani uplny nezmysel, ale ked pripustime, ze existuju aj ine vesmiry, pokial by sa iny vesmir priblizil k nasmu, mohla by gravitacia druheho vesmiru ovplyvnit gravitaciu nasho a prakticky by mohla doslova "atmosfera odletiet do vsetkych smerov", resp. stat sa nieco velmi podobne.

Okrem toho, uz len temna energia a temna hmota by mohla sposobit cokolvek, pretoze ju vobec nepozname, co ak je prepojena s casom, alebo s priestorom, gravitaciou - to je ako keby sme nepoznali treti rozmer, 2 objekty by sa priblizovali z roznych smerov a po stranach by boli ciary, v 2D svete by bolo zrejme, ze sa musia zrazit, ale v 3D svete by mohol 1 objekt vyskocit do vysky, do tretieho rozmeru a nezrazili by sa.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Celé cestovanie v čase je kravina no ak to niekoho baví...
Napísať odpoveď