check forced

Všetko ohľadom Linuxu...
turtlak69
Guru
Guru

check forced

Príspevok od používateľa turtlak69 »

ahojte, potreboval by som poradit. ked zapnem PC, tak mi bezne normalne nabehne system. ale raz za nejaky cas (vysvetlim dalej) mi nabehne namiesto toho pasiku, ktory indikuje ze sa zavadza system, konzola a tam mi to vypisuje vsetko, co sa deje. tento system mam velice rad a fungovalo to tak aj v starsich verziach. kvoli prehladu je to fajn, ale potom mi OS napise takuto vec
checking filesystems...
audio-video (hda3) has been mounted 31 times without being checked, check forced
a takto mi to nasilim prekontroluje vsetky mountovane particie. kedze mountujem paritcie 50GB, 70GB a 5GB do /media (tiez aj /boot a /home ale tie sa nekontroluju) tak to aj nejaky ten cas trva a velmi mi to zneprijemnuje pouzivanie systemu. ked sa ponahlam a akurat vtedy to chce kontrolovat vsetko mozne, tak musim minimalne 15 minut cakat. navyse to nikdy nic nespravi. bud napise, ze je tam nieco spatne a ze to mam skontrolovat manualne pomocou fsck alebo nabehne system (neviem bol som v sprche, nepozeral som co to pise teraz). no ked dam manualne fsck, tak mi len hodi dake info a koniec. a otazka znie... kde mam nastavit, aby mi to nekontrolovalo particie ked pustim 31. raz PC????
kubuntu 7.10
kernel 2.6.22-14
pato83
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa pato83 »

Uz si to tu niekde pisal, aj som sa pokusal najst nejaky config subor, ale marne :) Ale zato som nasiel tedka daco velmi zaujimave : http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=300477 , najma pre teba urcite.
turtlak69
Guru
Guru

ano pisal, ale to bola beta verzia a snazil som sa dopatrat k niecomu inemu a to ako to fixnut, aby som mal dobry filesystem. ale dospel som k zaveru, ze filesystem je asi dobry a ze to chcem len odstavit. kazdopadne thx za link. k+. poprosil by som modov, aby to este nezamkli. ak by to nahodou nefungovalo, tak dam vediet :)
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Ak nepomôže ten program tune2fs, tak tá úprava súboru fstab zaberie určite.
turtlak69
Guru
Guru

do fstab som sa radsej nevrtal. zatial som parkrat spustil pc a zatial nic. no neviem ci uz som prekonal tu carovnu tridsiatku spusteni :)
btw konecne viem, co tam znamenaju tie ciselka vo fstab :)
q-parser
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa q-parser »

Posledny flag v fstab riadku staci prepisat na 0. Posledny stlpec nadobuda hodnoty 1 ... n, co udava poradie skenovania. Root particia ma 1, ostatne maju vyssie. Ak sa particia nema skenovat, treba pouzit v tejto hodnote nulu.
Napísať odpoveď