čaute, prosím vás potrebujem upraviť túto rovnicu aby sa rovnali obe strany no nejako sa mi to nedarí
Cu+HNO3 -> Cu(NO3)2 + H2O + NO
Chemická rovnica - úprava
Re: Chemická rovnica - úprava
zdravim, nejdem zakladat novu temu ale potreboval by som vysvetlit ako spravim elektronovu konfiguraciu jednotlivych prvkov. Vysvetlite mi to ako debilovy cim najjednoduchsie. Ze podla coho zistim kolko elektronov sa usadi na jednotlivych orbitaloch a tak. Ak sa to da vycitat aj z periodickej tabulky tak mozte aj podla toho . dakujem
Re: Chemická rovnica - úprava
predpokladam ze ovladas pojmi orbital,elektron (nemyslim ako kvantovy fyzik ale aspon tak aby sme si rozumeli).a chemici nech prepacia za nepresnosti. existuje pravidlo ze orbitali sa zaplnaju v takomto poradi 1s, 2s, 2p, 3s, 3p, 4s, 3d, 4p, 5s, 4d,... bud sa to naucis naspamat alebo pouzi tento obrazok.my sme na strednej skole mali taku podobnu pomocku. hlavny je ten trojuholnik vlavo a vypis orbitalov pod. ides podla tych sipiek v tom trojuholniku. z 1s a 2s sipka nejde nikam.z orbitala 2p ide na 3s. a teraz pozor z 3p nejde na orbital 3d ale na orbital 4s. presne ako naznacuju tieto sipky. atd. na orbital s dokazes dat max 2 elektorny na orbital p das max 6 elektronov na d das max 10 na f das max 14.
takze v tabulke si najdes kyslik. najdes jeho protonove cislo a to sa rovna poctu eleltkronov v obale. a zacinas: kyslik ma protonve cislo osem. teda na vrstvach musi mat 8 elektronov.
takze ideme: 1s^2 2s^2 2p^4. orbitaly 1s, 2s su zaplnene na orbitaly 2p su uz len 4 elektrony. lebo ako sme povedali kyslik ma len 8 elektronov. teda 2+2+4=8.
fluor ma protonove cislo 9 teda v obale devat elektronov. zapis vyzera : 1s^2 2s^2 3p^5
k zapisu zlozitejsich atomov sa pouziva skrateny zapis. pouzije sa vzacny plyn, ktory je v tabulke za prvkom ktory zapisujeme. teda v pripade kyslika aj fluoru to je Helium. teda pre kyslik vyzera zapis [He] 2s^2 2p^4 a v pripade flouru to je [He] 2s^2 2p^5 . ako si si vsimol helium ma zapis 1s^2. ak ide o zapis do "okienok" ak pochopis toto potom mozem skusit tie okienka. len sa mi to nechce kreslit.
inak elektronovu konfiguraciu vsetkych prvkov najdes v MFCH tabulkach. popripade ako pozeram aj na wikipedii pri danom prvku. takze si nacvic a potom porovnaj z vysledkom bud v tabulke alebo wiki. ak bude nieco nejasne skus sa opytat.
takze v tabulke si najdes kyslik. najdes jeho protonove cislo a to sa rovna poctu eleltkronov v obale. a zacinas: kyslik ma protonve cislo osem. teda na vrstvach musi mat 8 elektronov.
takze ideme: 1s^2 2s^2 2p^4. orbitaly 1s, 2s su zaplnene na orbitaly 2p su uz len 4 elektrony. lebo ako sme povedali kyslik ma len 8 elektronov. teda 2+2+4=8.
fluor ma protonove cislo 9 teda v obale devat elektronov. zapis vyzera : 1s^2 2s^2 3p^5
k zapisu zlozitejsich atomov sa pouziva skrateny zapis. pouzije sa vzacny plyn, ktory je v tabulke za prvkom ktory zapisujeme. teda v pripade kyslika aj fluoru to je Helium. teda pre kyslik vyzera zapis [He] 2s^2 2p^4 a v pripade flouru to je [He] 2s^2 2p^5 . ako si si vsimol helium ma zapis 1s^2. ak ide o zapis do "okienok" ak pochopis toto potom mozem skusit tie okienka. len sa mi to nechce kreslit.
inak elektronovu konfiguraciu vsetkych prvkov najdes v MFCH tabulkach. popripade ako pozeram aj na wikipedii pri danom prvku. takze si nacvic a potom porovnaj z vysledkom bud v tabulke alebo wiki. ak bude nieco nejasne skus sa opytat.