Chiptuning

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Chiptuning

Príspevok od používateľa Hegy »

Nenasiel som ziadnu vseobecnu temu okolo chiptuningu, preto by ma zaujima Vas vseobecny nazor na tuto cinnost, o ktorej kazdy urcite uz pocul.
Stretavam sa totiz s vela nazormi ze je to autu skodlive, ze dochadza k nadmernemu opotrebeniu kadecoho, niesom si isty ale ci to tak celkom je ja sa skorej priklanam k nazoru ze nie.
A ak ste sami dali chipovat auto, ake ste z toho mali skusenosti?
Poculi ste o firmach s "out-of-box" chipmi ako su napr. Angl. Superchips ci Dreamscience?
Ja osobne mam na starom dizlovom Mondejku upravu Bluefin od Superchips. Osobne som spokojny, pri tych kilometroch a vsetkom starom a este povodnom turbe a vstrekoch to robi krasnych 187 koni a 434 Nm krutak, pricom vacsina krutaku (cca 380 Nm) je k dispozicii uz pri 1500ot...
Jungle
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: Chiptuning

Príspevok od používateľa Jungle »

Môj názor celkom dobre vystihuje tento citát z nemenovaného českého fóra:

Vetsina lidi co najdete na netu, jsou jen bouráci s notasem a kabelem na VW a nahrajou vam tam pomerne nesmyslny mapy, podle vaseho pozadavku na cilovej vykon v kw a nm. Takovahle sranda je investici cca 3000 Kc za chiptuning a po nasledujicich 15000 km u udrzovanyho motoru dalsich 40 tisic za opravu motoru a turba. Pak jsou zas opaky, ke kterym uz zas jezdi malokdo, a to je treba firma bitpower, kde jsem byl s kamaradem na ladeni leona cupry R a auto se ladilo komplexne na brzde s ohledem na ucel auta a pouzity komponenty a jejich stav. Ovsem tohle ladeni vyslo na 20 tisic Kc. Takze tyhle upravy nechte analfabetum s "nabusenejma" TDi krámama, kterým rostou varlata s kazdou červenou na semaforu a následnou rovinkou a opet se jim zmenšují s vidinou zatáčky.

Tieto "out-of-the-box" riešenia sú prakticky to isté... Nahráš si do riadiačky nejakú mapu, ktorá vôbec nezohľadňuje špecifiká tvojho auta a rovno s tým ideš jazdiť... Osobne by som si ojazdené auto, ktoré bolo chipnuté nikdy nekúpil.
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Ja si myslím, že moje auto by zvýšenie výkonu bez problémov znieslo. Mám rovnaký motor ako BMW E46 (320d od r.v. 2001) len s jedným rozdielom vo vstrekovaní. Motor v mojom aute má výkon 85kW a motor v tom BMW 110kW. Poznám jedného čo má motor vyladený na tých 110kW (aj krútiaci moment má vyšší, len tú hodnotu si nepamätám) a jazdí s autom vyše troch rokov bez akýchkoľvek problémov. Na zraze som to jeho auto skúšal a je to fakt citeľný rozdiel. Aj som rozmýšľal, že by som ho dal vyladiť tam, kde to dal ten chalan.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

whisper napísal:Môj názor celkom dobre vystihuje tento citát z nemenovaného českého fóra:

Vetsina lidi co najdete na netu, jsou jen bouráci s notasem a kabelem na VW a nahrajou vam tam pomerne nesmyslny mapy, podle vaseho pozadavku na cilovej vykon v kw a nm. Takovahle sranda je investici cca 3000 Kc za chiptuning a po nasledujicich 15000 km u udrzovanyho motoru dalsich 40 tisic za opravu motoru a turba. Pak jsou zas opaky, ke kterym uz zas jezdi malokdo, a to je treba firma bitpower, kde jsem byl s kamaradem na ladeni leona cupry R a auto se ladilo komplexne na brzde s ohledem na ucel auta a pouzity komponenty a jejich stav. Ovsem tohle ladeni vyslo na 20 tisic Kc. Takze tyhle upravy nechte analfabetum s "nabusenejma" TDi krámama, kterým rostou varlata s kazdou červenou na semaforu a následnou rovinkou a opet se jim zmenšují s vidinou zatáčky.

Tieto "out-of-the-box" riešenia sú prakticky to isté... Nahráš si do riadiačky nejakú mapu, ktorá vôbec nezohľadňuje špecifiká tvojho auta a rovno s tým ideš jazdiť... Osobne by som si ojazdené auto, ktoré bolo chipnuté nikdy nekúpil.
Evidentne firmy driemscience a superchips poznas jak svoje vlastne...
Oni ti poslu zariadenie s ktorym stiahnes svoju mapu, s logmi a vsetkym co sa da z RJ vycitat.
Vytvori to subor ktory cez ich desktop soft spolu s aktualnymi udajmi o aute posles k nim.
Oni tieto okolnosti zohladnia, vytvoria ti mapu ktora "by mala" sediet na tvojom aute... Ty tu mapu zase nahras do zariadenia cez PC ktore dokaze soft nahrat do RJ v aute, trva to asi 15minut. Potom sa vozis a mas moznost but stav ponechat alebo dalej v spolupraci s nimi laborovat.
Na mondeu je bluefin nainstalovany uz 120 000km / 4roky.
Je badatelne vyzsi vykon a nizsia spotreba co sa pri tych kilometroch uz da nazvat "sumou" (cca 2000€ na nove turbo a vstrekovace ktore su stale povodne)
Samozrejme stav softu som bol konzultovat s motorarom aj s softarom ( :mrgreen: ) proste v profituningu a povedal mi ze lepsie je nehat to co je ze nevie ci by to vyladil tak aby to nedymilo pri takych hodnotach... Resp ak ano tak by to dlho trvalo
Ja mam teda skusenost iba :plus: :plus: :plus:
jimmy_xp
King
King

Príspevok od používateľa jimmy_xp »

Otváram znova tému. Doma máme turbodízle a chytila nás mánia zvýšiť im výkon.
Rodinné vozítko je Ford Focus II, 2.0 tdci, 100kW, 320Nm, r.v. 2008, nabehaných 150 tisíc. V profituningu ho vedia nadopovať na 130kW a 387Nm.
Môj medveď W211 má motor 2.2, ten najslabší 90kW, 270Nm, r.v. 2003/4, nabehaných je však 300 tisíc. Po chipe 123kW a 366Nm.
A teraz dôvod - FF ide parádne, auto bez problémov, len otec chce vyskúšať, či to nemôže ísť lepšie. Tu by som sa chipu bál menej, nakoľko nájazd je pomerne nízky.
Horšie je na tom môj medveď, má už čo to odjazdené no chip tu viacmenej chcem dať kvôli bezpečnosti. Hlavne pri obiehaní je cítiť, že to auto je lenivé a trvá mu to. No obávam sa, že ak začnem starého psa učiť novým kúskom, tak si to odskáče či už turbo, spojka, alebo nedajbože utrhne niečo.
Chiptuning robí kadekto aj za 100vku, no nechcem tu nejak nad tým laborovať ale chcem dať prednosť skúsenostiam - teda voľba padla na profituning.
Skúste sem dať svoj pohľad na vec. Vďaka.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

Vsetko zalezi od stavu auta a komponentov. Solidne firmy ti odmeraju vykon na brzde pred a po uprave, pripadne ti rovno povedia podla udajov kde by si mohol ocakavat problem. Osobne som daval svoju Skodu Octaviu 2 daval cipovat v TDIFun pri cca 130000km, momentalne mam odjazdene okolo 52000km na cipe a bez problemov. Samozrejme, nestalo to 100e. Cize ak si to chces dat spravit poriadne, daj to firme ktora vie co robi, a ta si zapyta za pracu primeranu odmenu.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

jimmy_xp: Nerozmyslal si nad tym, ze by si ten Mercedes predal a kupil podobny s lepsim motorom???

STomko: Pises, ze si ju daval cipovat pri 130 tisic a terz mas najazdene 52 tisic. Cize niekde je zrejme nula naviac alebo menej, len teraz kde??? Zrejme si to daval pri 13 tisic cipovat.
jimmy_xp
King
King

Príspevok od používateľa jimmy_xp »

hojko: hneď ako prvú som mal túto myšlienku. ale ten môj mercedes je kapitola sama o sebe. moja veľká chyba bola ho vôbec kúpiť. predávajúci ma obabral o vyše tisíc eur, zamlčal skryté chyby, ale čo je horšie, nedá sa s tým nič robiť (je to len a len moja chyba, mal som ho hneď pri kúpe poslať niekam). teraz ak ho aj predám, bude to s veľkou stratou.
STomko: myslím, že profituning solídna firma je, čip aj s odmeraním teraz v zľave za 330 €.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Hojko... odjazdene (s chipom) :) 130000 - 182000
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

STomko napísal:Vsetko zalezi od stavu auta a komponentov. Solidne firmy ti odmeraju vykon na brzde pred a po uprave, pripadne ti rovno povedia podla udajov kde by si mohol ocakavat problem. Osobne som daval svoju Skodu Octaviu 2 daval cipovat v TDIFun pri cca 130000km, momentalne mam odjazdene okolo 52000km na cipe a bez problemov. Samozrejme, nestalo to 100e. Cize ak si to chces dat spravit poriadne, daj to firme ktora vie co robi, a ta si zapyta za pracu primeranu odmenu.
Aky motor? Parametre pred/po?
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Octavia Combi 2 FL 2.0 TDI CR, CFHC, MR2011, na brzde odmerane 104kW pred, cca 128kW po. Krutak neviem, pozriem doma graf a hodim ho sem.

Edit: krutiaci moment 389,44Nm/2154ot/min (predtym cca 324Nm/2200ot/min), vykon 175,31PS/4100ot/min (predtym cca 145PS/4100ot/min)
Prílohy
tdi_fun.jpg
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Tak sa pridam po dlhsej dobe tiez, Mondeo 2.2 TDCi 2004 s upravenym softom uz cca 200 000km a nikdy ziaden "light", pekne vyzmykat co sa da :)
Z tych drahsich veci som menil spojkovu sadu so zotrvakom (smykala lamela, zotrvak po demontazi prevodovky tiez nie boh vie co ale este nechrastil), cakaju ma poloosi.
Kedze auto bolo z dovozu pri 90 000km z BE kam samozrejme nevidi nikto co sa s autom robilo ale od vtedy ho mal moj znamy a po nom ja. Spojka bola original motorcraft tak predpokladajme ze vydrzala uctyhodnych 300 000km.
pri 310 000km islo este hybridne turbo a este sa nalozilo viac v softe.
Dokonca vo finalnom nastaveni aj bez katalyzatora preslo emisnou, sice tesne :psssst: ale preslo
Aktualne 350 000km a klop klop, vsetko slape ako ma, paradoxne sa mi mrda vsetko co so softom nema suvis :D
Moj nazor, ak clovek vie ako sa starat a zaobchadzat s autom nech tam je rozumny chip, ale treba brat na zretel ze za studena motor trpi viac ak clovek nerozmysla a rovnako po riadnych nakladackach zase komponenty viac prehreje, ukoncenie jazdy by malo byt vzdy v kludnom rezime a nechat vsetko zase riadne vychladnut.
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

STomko napísal:Octavia Combi 2 FL 2.0 TDI CR, CFHC, MR2011, na brzde odmerane 104kW pred, cca 128kW po. Krutak neviem, pozriem doma graf a hodim ho sem.

Edit: krutiaci moment 389,44Nm/2154ot/min (predtym cca 324Nm/2200ot/min), vykon 175,31PS/4100ot/min (predtym cca 145PS/4100ot/min)
Malo to nejaky vplyv na spotrebu?
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Ani nie, a ak ano, skor nizsiu. Jazdim (podla stylu, mix leto/zima) tak za 5-6,8l/100km
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Mňa zaujíma či je reálne cítiť tých dajme tomu 20kw na vyše po úprave. Mám napríklad Accent 1.5 crdi, a tuším z 81kw sa to dá dať na 100kw, za nejakých 300 eur u nás v meste. Nemám s tým absolútne žiadne skúsenosti, takže preto sa pýtam. Alebo je to na také auto úplná hlúposť?
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

Najviac to pocitis, ak sa ti zasadne zlepsi krutak - dynamika auta.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Tak ako p4ra pise, viac citelny je prave krutak ktory je a) absolutne vyssi b) po celom rozsahu vyssi a c) zacne stupat uz v nizsich otackach, tzv. "nizsie polozeny" - taktiez sa zvysi reakcia na plynovy pedal co vie pocitovo tiez zavazit.
Ten maximalny vykon je citelny iba pri jazde na plny plyn v plnom rozsahu otacok ale predpokladam ze tak jazdis minimalne/vobec.
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Zalezi kam ti ten vykon posunu. Pokial ti len pridaju kilowatty do horneho spektra otacok (tam kde to vyrobca zamerne skrti kvoli zivotnosti a spotrebe), tak to stoji za prd, pretoze to s krutakom v "beznych" otackach vobec nepohne a pocitis to len pri jazde na limite auta.

Aby si zmenu realne citil, museli by vykon zdvihnut na celom spektre otacok, vtedy by sa zdvihol aj krutaci moment a citil by si lepsiu pruznost.

Apropo, ked uz firma robi upravy na konkretnom motore, mali by mat zaznamenanu vykonovu krivku pred a po (najlepsie realnu na brzde, nie simulovanu). Vypytaj si ju od nich a potom sa mozeme bavit ci to ma zmysel alebo nie.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Taka uprava sa ale robi na automaty.
Paradoxne krutak viac zabija auto ako max. vykon, to nie dobre pises.
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Jasne, na vyssi krutak potrebujes odolnejsiu prevodovku, hriadel apod., co v dnesnej setriacej dobe zrejme nie je ocakavane, ze origo prevodovka znesie o 40% vyssi krutak v jednom bode. Pokial by ho ale plosne zvysili o 10-15%, tak si myslim, ze by nebol problem.

Ale vravim, dnes uz chipuje kazdy druhy mechanik-programator-amater v garazi, takze je tazke povedat aky bude realny dopad.
Napísať odpoveď