Computer player

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
Viper
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok

Computer player

Príspevok od používateľa Viper »

Ahojte,
hladam nejake materialy o tom ako naprogramovat computer playera v hre napr v sachu alebo v dame to je jedno len mi ide o ten postup ako ho to naucit nehladam ziadnu konkretnu hru
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Computer player

Príspevok od používateľa harrison314 »

Unyverzalne riesenie nejstvuje.
Urcite by som zacal umelou inteligenciou (koho by to napadlo :D ).
A konkretne na sach a damu sa pouziva min/max respektyve jeho vylepsenie s alfa/beta osekavanim + nejaka heuristika.
Viper
Medium Expert
Medium Expert

diky :D a nemyslel som ze chcem univerzalne myslel som ze chcem s niecim zacat a ze je jedno scim len aby sa od toho dalo pokracovat dalej :D
pcsiete
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa pcsiete »

V akom jazyku?
Viper
Medium Expert
Medium Expert

Asi naj by to bolo C++ ale nevadi mi C# ani Java
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

pcsiete napísal:V akom jazyku?
Akoby na tomto záležalo. Tu ide o princípy, nie o riadky kódu.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

doporucujem:
https://www.edx.org/courses/BerkeleyX/C ... ring/about

je to online kurz (free), dalsi zacina v polovici februara. je to presne to co hladas, postupne prechadzate vsetky dolezite algoritmy. kazdy tyzden nova prednaska, novy test a kazdy druhy tyzden je projekt.

mam to absolvovane, pokial ti nezalezi na tom aby si to "absolvoval" a teda dostal potvrdenie, tak tie testy a zadania robit nemusis, pretoze tie terminy boli dost sibenicne (popri praci som mal co robit).

inac je to v pythone, je pravda ze na jazyku nezalezi, ide o principy, ale ked mas spravit zadanie za 2 tyzdne, tak prvy tyzden sa budes len zoznamovat s jazykom.
Viper
Medium Expert
Medium Expert

teraz mi nejde o certifiat len o princpi... takze to je jedno zrejme si tie zadania projektov stiahnem a potom si ich pre seba urobim v danom jazyku:D diki mam ovela radcej videa ako 1000 stranove knihy :D

//autoeditácia príspevku (28 Jan 2013, 14:41)
a chcem sa ta spytat este ze aky bol ten kurz ? dobry? zly? Toto je prvy krat co robim s AI je to premna vhodne alebo to je pre pokrocilich v tomto
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ja by som nato siel inak,
napriklad ides spravit UI pre damu, tak si pripravis prostredie , kde mozes skusat rozne algoritmy, aj proti cloveku aj navzajom.
Potom ich budes implementovat a nechas ich hrat proti sebe a tak postupne vylepsovat (a aj svoje vedomosti).
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Viper:
ten kurz bol dobry podla mojho nazoru, je urceny pre ludi s minimalnymi vedomostami s AI. na tej stranke co som linkoval su uplne dole aj poziadavky na kurz:
PREREQUISITES

Programming
  • Object-Oriented Programming
  • Recursion
  • Python or ability to learn Python quickly (mini-tutorial provided)
Data Structures
  • Lists vs Sets (Arrays, Hashtables)
  • Queuing (Stacks, Queues, Priority Queues)
  • Trees vs Graphs (Traversal, Backpointers)
Math
  • Probability, Random Variables, and Expectations (Discrete)
  • Basic Asymptotic Complexity (Big-O)
  • Basic Counting (Combinations and Permutations)
no a samozrejme anglictinu.

harrison314:
to je fajn postup, ale urcite mu to lepsie pojde s nejakymi zakladmi, ja ked som sa zacal zaujimat o AI, tak som popravde ani nevedel kde zacat, ako vytvorit "umeleho" hraca, ako ho prinutit rozmslat a tak podobne.
samozrejme na vsetko by som mohol prist metodou pokus-omyl, ale popravde, preco znova vymyslat koleso?

v tom kurze je pekne hlavne to ze ta nauci zaklady, principy ale to samotne skusanie si a vymyslanie nechava na tebe.
v tych zadaniach mas vzdy za ulohu naimplementovat AI, ktora zvladne nejaku konkretnu cinnost, ako to spravit je na tebe, dokonca pri niektorych zadaniach boli sutaze kto spravi najrychlejsi algoritmus, body si casto dostal za akykolvek funkcny algoritmus, za algoritmus splnajuci kriteria (rychlost, efektivnost) boli bonusove body.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

aacid: nechcem aby znovu vynachadzal koleso, len aby pouzival vlastnu hlavu.
Ja mam zle skusnosti s podobnymi video-kurzami (netvrdim ze aj tento je zly, nevidel som ho), casto su az prilis konkretne,
naucia cloveka riesit modrý problém, ale bledomodrý uz nezvladne, lebo navod bol prilis konkretny a neucil principi ale ako natukat program.
Viper
Medium Expert
Medium Expert

jj to je pravda ale ja tento kurz nechcem ako konkretni navod na jednu vec a koniec, len som nevedel kde zacat a toto je celkom dobra cesta
dik za blisie info :D hh ani som to necakal v nejakom inom jazyku ako EN a aj mi to celkom vyhovuje :D

//autoeditácia príspevku (29 Jan 2013, 14:01)
harrison314 napísal:Ja by som nato siel inak,
napriklad ides spravit UI pre damu, tak si pripravis prostredie , kde mozes skusat rozne algoritmy, aj proti cloveku aj navzajom.
Potom ich budes implementovat a nechas ich hrat proti sebe a tak postupne vylepsovat (a aj svoje vedomosti).
toto bude môj ďalší krok ako zvládnem základy pretože teraz by som nic také nedokázal jasné da sa nájsť algoritmus na nete ale chcem si vytvoriť svoj :D
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

harrison314:
to chapem, aj ja mam podobne skusenosti s video kurzami. k tomuto som sa dostal, pretoze som chcel vyskusat nieco z edx.org alebo coursera.org. obe ponukaju kurzy (nie su to cisto video kurzy, dostavas zadania, komunikujes s prednasajucim/cviciacim a spoluziakmi) vedene ucitelmi z poprednych vysokych skol (pri AI su to prednasajuci z Berkeley).
a nakoniec som bol velmi prekvapeny a povedal som si ze urcite odtial este nieco vyskusam.

aj ked sa snazia vysvetlovat to co najvseobecnejsie, neda sa vyhnut konkretnym prikladom a aplikacia a ta vacsinou prebieha na pac-manovi, ale odtial sa vies jednoducho preniest na ine hry, na take sachy asi najjednoduchsie.
Napísať odpoveď