CS video

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
Blade.m
Medium Star
Medium Star

CS video

Príspevok od používateľa Blade.m »

pls napiste mi tu nejaky navod ako spravim CS video ked mam spravene demo niekde som cital, ze do konzoly treba dat prehrat a potom startmovie spravil som to tak a vytvorilo mi obrazky tie som dal do programu len ten mi to prerobil tak, ze mi to strasne trha ako spravim aby mi to slo plynule??
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Gothar »

Pouzi program Fraps ;)
Blade.m
Medium Star
Medium Star

ne fraps nechcem ja to chcem hentak nejak spravit :?
9865327
Novice
Novice

Príspevok od používateľa 9865327 »

"startmovie"

Asi najľahšia časť celého moviemakingu, hoci veľmi zdĺhavá :/

Pri prehrávaní dema použijeme konzolový príkaz "startmovie", pri ktorom sa nastavujú 2 hodnoty - názov generovaných súborov, čo nie je veľmi dôležitá hodnota, skor orientačná, a dôležitejšia hodnota - FPS (Frames per Second), čize Framerate.

Použitie: startmovie "názov" "fps"

Príklad: startmovie scena01 90

Teraz prichádza na rad ale otázka: Aké FPS mám použiť?

V podstate existuje veľa možností ako nastaviť počiatočné FPS v startmovie. Prečo sa nepoužíva len jedno? V konečnom dôsledku, všetko vyzerá inak. A na druhej strane, väčšie FPS = viacej času potrebného na ukladanie obrázkov a samozrejme aj viacej zabratého miesta na disku. Pozrime sa preto na výhody a nevýhody rôznych FPS. Ale pravdepodobne vás predtým bude trápiť pár otázok.

Prečo, keď chcem mať konečné FPS 30, mám pri startmovie zadávať iné číslo?
Pretože program Vegas Video, s ktorým pravdepodobne budete pracovať, pozná proces, ktorý sa nazýva "resample". V podstate robí asi to, že pri zmene rýchlosti klipu spojí 2 alebo viac okolitých obrázkov do jedného, čo vám v konečnom dôsledku vytvorí efekt, ktorý sa nazýva "motion blur". Je dôležité poznamenať, ze resample sa používa nie len pri zmenách rýchlosti klipu, ale aj ak je FPS projektu vo Vegase iné ako FPS videa, ktoré do projektu vkladáte. (O tomto neskôr).

Stále nerozumiem, o čo vlastne ide?
Príklad: Ak ukladáte obrázky cez startmovie 90 a finálne FPS má byť 30, Vegas vám spojí 90 / 30 = 3 + 1 (pôvodný) do jedného, čo vám vlastne vytvorí obraz o štyroch obrázkoch a ilúziu plynulejšieho pohybu (motion blur).

Výhody a nevýhody rôznych FPS
Použijem 4 príklady na ozrejmenie:
Vysvetlivka: POČIATOČNÉ FPS > KONEČNÉ FPS, počiatočné je to, ktoré zadávate pri startmovie a konečné je to vo finálnom videu.
1. 90 > 30 - základný spôsob ukladania obrázkov/videa, využívaný v minulosti, aj dnes. Výhodou je relatívne vysoká rýchlosť ukladania, nevýhodou nižšia kvalita a niekedy neprehľadnosť pri rýchlych akciách.
2. 90 > 45 - vysoké konečné FPS robí video veľmi plynulým oproti prvému spôsobu (zdravím wayna). Výhodou je už spomínaná plynulosť a rýchlosť ukladania, nevýhodou možno sekané preview vo Vegase (kvôli FPS).
3. 200 > 25 - využíva až 8-násobný resample, čo vytvára veľký motion blur. Výhoda je malé konečné FPS pri vysokej kvalite, nevýhody = zdĺhavé ukladanie, zaberie veľa miesta a vlastne všeobecné problémy pri výrobe videa. (vlastne som ho používal len ja :)
4. 450 > 45 - výsledok pôsobí ohromne plynulo, pripomína reálny motion blur (ako keď trhnete hlavou). Okrem toho má prakticky len nevýhody, ukladanie jednej akcie sa rovná uvareniu priemerného jedla (zdravím vojsaaa).
Existujú samozrejme aj iné odskúšané hodnoty, odporúčam experimentovať.

Ako som už hovoril, odporúčam si prečítať celý config (movie.cfg). Na konci sú bindy, ktoré vám pomôžu pohodlne zapínať a vypínať ukladanie obrázkov. Obrázky sa vám budú ukladať ako "scena0yxxxxx" kde y je poradové číslo skupiny obrázkov z jedného "startmovie" a x poradové číslo .bmp-čiek. Funguje to približne takto: stlačením F9 začnete ukladať obrázky, F12 ukladanie vypnete. Opätovné stlačenie F9 vám vytvorí ďaľší set obrázkov s názvom "scena01xxxxx", potom "scena02xxxxx" atď... Ak náhodou dôjdete na scénu 09, ukladanie nebude naďalej povolené a musíte ho reštartovať klávesou F11 alebo opätovným execnutím configu. Doporučujem si narobené obrázky neskôr presunúť do inej zložky, aby nedošlo k ich premazaniu. Základná hodnota startmovie v configu je 200. Zmeňte si ju na hocijaké číslo (musíte prepísať všetky 200ovky).

Na záver len dodám, že výber FPS záleží od vkusu každého jednotlivca, preto priamo neodporúčam ani jeden z uvedených spôsobov.

-------------------------

Virtual Dub je open-source aplikácia, čo pre nás znamená akurát len to, že je úplne zadarmo.

32-bitová verzia: http://rimmer.imafex.sk/download/VirtualDub-1.6.16.zip

64-bitová verzia:

http://rimmer.imafex.sk/download/Virtua ... -AMD64.zip

Takže, ideme spájať:

1. Zapneme Virtual Dub (VirtualDub.exe pre 32-bitovú verziu, Veedub64.exe pre 64-bitovú verziu)

2. File -> Open video file...

3. Teraz v zložke \cstrike otvoríme prvý súbor našej scény. Čo tým chcem povedať:

Startmovie vytvoril viac .bmp súborov. Neotvárame všetky, ale len jeden, prvý. Napríklad, ak máme:

scena010000.bmp, scena010001.bmp, scena010002.bmp, ....

-> Otvoríme len scena010000.bmp, zvyšné súbory si Virtual Dub loadne automaticky.

4. Nastavíme framerate:

Video -> Frame Rate... -> Change to [XX] frames per second -> OK

Tu je dôležité poznamenať, že toto sa líši podľa toho, aké ste si zvolili FPS v starmovie. Dá sa povedať, že je odporúčané použiť finálne FPS vášho videa, dajme tomu pri 90 > 30 teda tých 30. VirtualDub vám zmení FPS na menšie a zároveň spomalí video o daný pomer (čiže 90 > 30 = 3x spomalené). Toto spomalenie budeme upravovať ďalej vo Vegase (o tomto neskôr). Pri zložitejších FPS metódach vädzte, že VirtualDub je schopný ísť s renderom až do 199FPS, kdežto Vegas len do 100FPS, takže to majte na pamäti. Doporučím 2 veci: Ak to robíte prvý krát, začnite s niečím ľahším a hlavne skúšajte a experimentujte!

5. (Nepovinné) Ak chcete zmenšiť výšku videa, čize urobiť ho ešte 'viac' widescreen:

Video -> Filters... -> Add... -> Resize

New width: 960

New height: XXX

Filter mode: Lanczos3

XXX - hodnota od 8 po 600 (pôvodná hodnota je 600)

- musí byť deliteľné číslom 8

Príklad: Vzhľadom na fakt, že pôvodná výška videa je 600, predpokladáme, že vyššiu hodnotu vkladať nebudeme. Chceme teda zmenšiť výšku na hodnotu napríklad okolo 500. Dáme si teda do kalkulačky 500 delené 8 = 62,5.

500 teda nie je deliteľné číslom 8. Máme teda na výber - 62 krát 8 = 496, alebo 63 krát 8 = 504.

496 a 504 sú teda príklady, na aké môžme meniť výšku videa. Je to vec chuti každého moviemakera/diváka, aké rozlíšenie dá svojmu videu. Mne osobne originál (960x600) nestačí, a tak preferujem niečo okolo 960x504.

6. Prejdeme do Video -> Compression...

A znova máme 2 možnosti:

a) necháme Uncompressed (RGB), ak chceme video ukladať nekompresovane. Potrebuje veľa miesta na HDD.

b) zvolíme Huffyuv v2.1.1 (pokiaľ sme si ho nainštalovali v kroku 5). Viac už netreba nič nastavovať.

7. Video je pripravené, môžme ukladať. File -> Save as AVI...

Zvolíme zložku a už stačí len potvrdiť OK.

Zdroj: E-sports [http://www.e-sports.sk/clanok/clanok.php?id=7166]
Blade.m
Medium Star
Medium Star

hmm nejak to nejde strasne sekane to je neda sa to nejak inak? ten fraps to nee to by slo blbo :?
Curuj
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Curuj »

ked ti to ide sekane, tak mas malo obrazkov ulozenych - nestiha ti PC. takze si daj mensie rozlisko v hre, obmedz detaily. ak ani to nepomoze, tak jedine skusit na inom PC. btw. co to mas za komp?
Blade.m
Medium Star
Medium Star

3800+, 1536 ram, 7600GT 256MB... a tak ja mam rozlisenie na 1024x768, 32bit, openGL takze to neni nejake extra rozlisenie to je take akurat...
Šu-Do
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Šu-Do »

ide to pomaly lebo obrazky sa ukladaju tusim ze do TGA... kazdy ma pri rozliseni okolo 4mb.. co je dost ked si das 90 napriklad... kazdu sekundu ich musi spracovat 90 a procesor to nestiha cize ti padne FPS na ?5 ? a v podstate to stiha urobit len 5 obrazkov za sek.
cize skus mensie rozlisenie.. urcite by to malo pomoct.. ale lepsie je uz pouzit fraps kde v pohode das aj okolo 25fps pri tych nastaveniach
Curuj
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Curuj »

1024x768 je velke rozlisenie na robenie videa. si zober, ze jeden screen pri tom rozlisku ma asi 2,5 MB. co je dost. a ked ma tych obrazkov ulozit za sekundu 30 a popri tom stihat vykreslovat hru, tak dostava zabrat. skus dat robit tie obrazky pri 640x480, ci sa to nezlepsi
juraj++
Medium Expert
Medium Expert

video

Príspevok od používateľa juraj++ »

ja si spravim vzdy prve demo to sa roby ked do konzloy napises record nazovsuboru a potom si ho pustim a zapnem fraps, potom je subor velmi velky tak skonvertujem v programe total video converter a potom ho postriham v sony vegas a dakedy tam smarim aj hudbu a to je vsetko :P
Napísať odpoveď