Cyklistika - vase jazdy, skusenosti, trenovanie

O športe...
xH4wK

Cyklistika - vase jazdy, skusenosti, trenovanie

Príspevok od používateľa xH4wK »

Tak je tu tema na behanie kde vidim ako ludia postuju kde behaju a riesia veci, ale na cyklistiku tu temu nevidim (okrem cestnej-profesionalnej)
Tak zakladam.. ako prvy prispevok hodim moju poslednu turu mensiu, v poradi 4ta na novom bicykli a za poslednych ~15 rokov :D
http://www.strava.com/activities/171133313 / http://connect.garmin.com/modern/activity/549857873

Kam chodite jazdievat vy ? Preferujete MTB/Cestnu cyklistiku ?
Chodi niekto z vas na slanske vrchy ? Vzhladom na moju lokaciu to je zrejme jedine dobre miesto.
Styx#
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok

Re: Cyklistika

Príspevok od používateľa Styx# »

Ja ked som bol este vo forme som chodil okruh Secovce -> Dargovsky priesmyk -> Bidovce -> Slanske Nove Mesto -> Secovce.
Mozes vyskusat, celkom dobra 3hodinova zaberacka :)
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

od kosic na zapad /jahodna, lajoska, kojsovka, kloptan/ pripadne na juh /ale rovinky sux, max. tak slanec a cez les naspat/, slanske vrchy mam dlho v plane, mozme to dakedy dat dokopy
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Bicykel mam rad, ale len rekreacne, hodinka az dve prevazne cez vikend, skor sa kochat okolitou krajinou, previest sa lesom. Cez gps nemonitorujem, kedze to mam na vycistenie hlavy, na relax, na stretnutie s kamaratmi.
Marosko
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Marosko »

Co sa týka Slankých vrchov, tak uz som absolvoval:
Sečovce -> Slanec -> Izra -> zabludenie do madarska -> Michalany -> Sečovce

Sečovce -> Slanec -> Slančík -> po cyklo chodníku (ak sa to tak da nazvat, rozbitý asfalt / kamene) Dargovský priesmyk -> zjazd Sečovce

Sečovce -> Ružový sad -> cez les okolo Bordy na cestu č. 576 -> Banské -> Vranov -> Sečovce

Priemerne tak 60km ... vždy sa snažím zohnať niekoho, nech nejdem sám a okolo tých 14-15km/h (keď sa dá)

Ak by niekto šiel na nejakú podobnú túru v okolí, tak mi môžete dať vediet na [email protected].
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Ja som tohto leta začal ako tak bicyklovať. Prevažne sa držím na málo frekventovaných asfaltkách odkedy som nepekne spadol na vymytej lesnej ceste. Som tučnejšej postavy a moja kondička je biedna, po tých 50 km keď prídem domov tak sa cítim zničený, ale postupne si pridávam a od začiatku júna už cítim isté zlepšenie.
Ale nerobím to ani tak pre telo ako pre dušu, mozog si proste oddýchne a ten pocit keď niekam vyšľapem a potom sa spustím dole je skvelý.
dunno
Star
Star

Príspevok od používateľa dunno »

Ja chodievam prevazne po cestach, nemam tu nikde v okoli dlhe rovinky, takze stale je to takeho typu, ze stupanie - zjazd - kratka rovinka - stupanie - zjazd atď. Vacsinou davam tak do 40km za nejake 2 hodiny a je to pre mna celkom aj dost. Chystam sa ale na taku celodennu turu s kamosom, kde by sme presli okolo 60-70km tam aj naspät, s nejakou dlhsou prestavkou v strede cesty.

Ako zacalo leto, zacal som bicyklovat takmer kazdy druhy den. Zo zaciatku som chodil len okolo mesta, lebo sa mi nechcelo davat si prilbu, ale potom ma to prestalo bavit po meste a chodim uz mimo.

A chcel by som zacat chodit aj tereny. Hlavne zjazd po terene ma strasne bavi. Len ja mam furt take stastie, ze ked idem do lesa, tak stretnem agresivneho psa, ktory nie je na voditku a mam o zabavu postarane. Tak ma to nejak odradilo a preto jazdim vacsinou po cestach a kupil som si aj cestne plaste na MTB.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

70Km nie je celodenny vylet, po lese to je 5-6 hodin od kondicky a nastupanych metrov
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

CheZteR.. ale on myslel aj s dlhšou prestávkou v strede a to môže byť. ;)

Inak ja zatiaľ tiež dávam prednosť košickým lesom smer severozápad od KE (zvyčajne ten VKV fúka zo severu, takže tam idem proti vetru, ale nazad idem fajne s vetrom v chrbte). Ale už som si tohto roku našiel aj južnú trasu popri Hornáde, taký 30km okruh po rovnike po pracovnej dobe. Na celodenné cyklovýlety nerád chodím, bo kondička je v prdeli a ak náhodou dám nejakú dlhšiu prestávku, som strašne stuhnutý a potom ledva s vyplazeným jazykom dôjdem domov.

Ale taká Izra ma dosť láka.. len keby bola nejaká lepšia cesta pre cyklistov do Slanca.. nechce sa mi ísť po hlavnej ceste.

:)
xH4wK

Ja este uvazujem o takych polnych cestach co este za druzstevnych cias boli vo velkom vyuzivane popri lesoch a tak.. lepsia alternativa ako po ceste jazdit a takto sa da dostat takmer vsade :)
Preto som si aj kupil trail bike :D

Akurat mi dnes dojde SolarStorm X2, tak coskoro skusim aj trocha nocnu jazdu, musi to byt zaujimave :D
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Zaujimave to bude ale vydrzi iba 2 a pol hodinky (mame rovnaky bajk a aj svetlo :D )
xH4wK

Ha ! Ja som si ale kupil battery pack a 4x 2400mAh baterky ! :D

//autoeditácia príspevku (29 Júl 2014, 17:24)
Aaa uz aj dorazil, + ass saver + mud guard som nahodil, je to dost decentne a nezavadzia to a lepsie jak nic proti blatu/vode na zadku a na ksichte :D
@CheZteR, Taktiez som sa rozhodol nakoniec zhodit tu umelu hmotu spoza kazety :)
Prílohy
IMG_0865.JPG
IMG_0866.JPG
IMG_0867.JPG
IMG_0864.JPG
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Dobra tema :)

Na bicykli jazdim uz dlhe roky, poslednych 10 rokov su to v drvivej vacsine cesty. Pred rokom na jesen som kupil novy cestny bicykel, takze mi sprijemnuje radost z jazdy. Ale zistim som, ze ani novy bicykel moje vykone neslepsil, ze chyba bude asi niekde inde :) Pred rokom v maji som bol na Giro d'Italia, takze som si mal moznost prejst trebars casovku na Monte Baldo, etapu cez Cortinu na Tre Cime (pre snezenie som na Tre Cime neslapal), ale o tom som pisal uz tu: http://www.hojko.com/post1984759.html#p1984759

Tento rok v juli sme spravili vylet na par dni do Talianska, konkretne Selva di Cadore, kde je v okolii par kopcov, trebars Passo Giau, Passo Falzarego, Passo Staulanza, Passo Fedaia ci Passo Pordoi. Ako chutovku sme si dali 100km vzdialeny Monte Zoncolan. Ale tak poporiadku...

Po prichode do Talianska nas cakalo uprsane pocasie, ale nazhaveni sme sadli na bicykle a vybehli na Passo Staulanza, idealne po dlhej ceste, ale zmokli sme do nitky. Na dalsi den to bolo s pocasim lepsie, najskor Passo Falzarego, potom zjazd smerom na Cortinu d'Ampezzo za krasneho dazda pri teplote 7 stupnov a nasledne krkolomne stupanie na Passo Giau. Na dalsi den sme sa vybrali pod Marmoladu na Passo Fedaia a nasledne Passo Pordoi, prave Pordoi povazujem za hadam najkrajsie Passo, ktore som videl (na Stelviu som zial pre zle pocasie este nebol, snad o rok). Stupanie na Fedaiu stalo za to, hlavne v miestach, kde bol nadherny, 3km dlhy, rovny usek s 12 percentnym stupanim dalo zabrat, miestami som mal pocit, ze stojim na mieste.

Predposledny den sme sa 100km presunuli autom do Ovara pod Monte Zoncolan - kopec, ktory je oznacovany za najtazsi kopec, ktory sa jazdi v cestnej cyklistike na pretekoch v Europe, isiel sa aj tento rok na Gire. Po prichode do Ovara ani nohy, par ludi v uliciach, par auta, cyklistov bolo vidiet akurat tak na ceste, ale pod Zoncolanom nikde nic. Nechapali sme preco, ale ked sme vysli prvu zakrutu, tak uz som zacal chapat, ze v com je problem. Kto ten kopec isiel, tak uz ho asi viac nechce ist, pretoze je to kopec, ktory sa neda slovami ani len opisat a ak by som mal najst slova, ktore hodnotia toto neskutocne stupanie, tak by som nasiel len plno vulgarizmov. Prve dva kilometre boli relativne v pohode, v priemere cca 8 percentne stupanie bolo fajn na rozdychanie, nasledne kratucky prejazd dedinkou, jedna zakruta, druha zakruta, tretia zakruta a bum, tam to vsetko zacalo. Z nicoho nic sa mi zacala dvihat cesta pod nohami, 17 percentne stupanie na rozdychanie bolo tak akurat, sil som mal este na rozdavanie, teda aspon som si to myslel. Ked sa stupanie skonsolidovalo a znizilo na 12 percent, v klude som sa nadychol. A to bolo asi naposledy. Zrazu to stupanie nabralo grady, 18 percent nebolo nic hrozne, 22 precent na kratkom useku ma skoro prevratilo na chrbat a ked sa miestami cesta upravila len na 15 percentne stupanie, tak som mal pocit, ze idem dole kopcom. Hned som mal pred ocami den predtym, kde som slapal na Passo Fedaia a bol tam len 15 percentny usek, ze ako fajn sa mi tam islo... Rychlost na tachometri mi skakala podla tempa, castokrat ukazoval tachometer 0,0km/h, tak som isiel pomaly, ale potom pri rychlosti 4km/h uz ukazoval v pohode. Po cca 5km som sa dovolil napit, ale nie preto, ze by som nebol smadny, ale bolo to preto, lebo som to proste nedalo. Nedovolil som si vytiahnut flasku z bicykla, pretoze by som spadol nabok a keby som v takom stupani zastal, tak uz by som sa nepohol. Chudak t0m4s3, zabudol si flasky na izbe, tak si vzal z auta aspon dve pollitrove mineralky, ktore si vsak dal do batohu. Ako a kedy sa napil, tak to neviem, ale za tie 4-5km zo zaciatku urcite nie, lebo by ich nemal ako vytiahnut. Clovek si mysli, ze chodec v zivote nemoze obehnut cyklistu, hoci ide obycajnou chodzou. Ale verne, moze, prave na Zoncolane nas obehol chodel pozvolnou chodzou. S tazkostami a bolestami noh, nedostatkom kyslika v plucach a takmer s placom som po takmer 2 hodinach vyslapal toto 10,5km stupanie s priemerom 12 percent a s priemernou rychlostou 5,1km/h. Ten pocit bol na nezaplatenie. Sklamanie vsak prislo na vrchole, kde takmer nic nie je, par pasucich sa krav, jeden stanok s oblecenim (muzske veci boli vypredane) a malicky bufen pri lanovke, no skoda slov. Tazko to je Monte Zoncolan, s prevodom 34-28 som mal co robit a teraz viem, preco je tam tak malo cyklistov...

Tento rok mam nieco okolo 800km, celkom spokojnost, aj ked velakrat som kvoli lenivosti nesiel. Na Strave mi par udajov chyba, hlavne ked sa mi restartol mobil, ked sa mi vybil...
Prílohy
strava1.png
strava2.png
strava3.png
strava4.jpg
strava5.jpg
xH4wK

Tak to ja mam zatial problemy aj s malymi kopcami :D tisko zavidim
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Aj male kopce daju zabrat. Chce to len trening, nabrat viacej sily, naucit sa rozlozit sily, spravne dychat... Odporucam nejaky pulzmeter, ci uz hodinky, tachometer s pulzom alebo mobil s hrudnym pasom, pretoze prave pri prehnanom tempe robi clovek velku chybu - vyplavenie laktatu, zadychanie, rychla unava. Preto je dobre strazit si svoj tep, radsej spomalit a ist v optimalnej tepovej frekvencii. O tepovej frekvencii som nieco kratucku pisal pred tyzdnom a pridal aj velmi dobry clanok: http://www.hojko.com/post2105413.html#p2105413
xH4wK

Ano trening pomaha to som si vsimol, ked som zacal pred 2mi tyzdnami bicyklovat tak ma boleli svaly aj do maleho kopca a nevladal som vela a teraz posledny krat co sme boli tak som daval kazdy kopec relativne v pohode a nebol som taky dobity ako predtym ;)

+ za 2 tyzdne 3 kila dolu (79-76) :O
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Tak pridam aj ja cosi z reportu, napisane uz viacmenej vsetko bolo, akurat mam trosku viac natrenovane ako hojko, tak som to nevidel vsetko az tak tragicky. Prvy den v dazdi na Staulanzu, to bola taka pohodicka na zaciatok, v podstate nuda, ani pozerat moc nebolo na co. Druhy den Falzarego a Giau uz bolo ine kafe. Falzarego sme schvalne isli az z Caprille, nech to ma grady - nejakych 19km az na vrchol, ale ziadne rampy, skor stalych 7-8%. Posledne kilometre su nadherne, klukate cesty, tunely, mala dedinka a vrchol. Giau sme den predtym absolvovali autom a v dazdi, za sucha podstatne krajsie a hlavne miestami solidne rampy (15-17%). Treti den Fedaia, to bolo labuzo, myslel som si, ze posetrim 28zubov az na Zoncolan, ale ku konci uz naozaj prituhovalo a az na tomto kopci som pochopil co to znamena pri 10% odpocivat. Zjazd dolu som pustil ako pan, na strave som v top50 :) Pordoi, krasne stabilne 6-7% stupanie, tak som si trosku rezkejsie slapol, druha strana (zjazd) bola krajsia. No a Zoncolan to je kapitola sama o sebe, zaciatok je najhorsi, pretoze clovek nie je vobec zohriaty, navyse pieklo slnko a ja blbec som si zabudol kratke nohavice a flase ako uz Hojko spomenul. Po prvych 3-4km uz sa clovek dostal do tempa, ale aj tak to bol pohyb takmer krokom. Nastastie ta najstrmsia 22% pasaz je niekde uprostred, nohy uz boli zohriate, pluca rozdychane, takze som si ani nevsimol kde zacina a kde konci. Koniec ten uz je za odmenu, pri tuneloch 9-10% pomaly na velke pile. Hore kde nic tu nic, par krav a najviac som valil oci, ked 20minut po mne dobehol nejaky bezec, o par minut skor ako kamos. Cize cas musel mat dost dobry. Moj cas na Zoncolane 1h16m, celkom spokojnost. S kamosom sme potom zozjazdovali do Sutria, tato strane podstate menej zaujimavy, vacsinu casu iba siroka asfaltka, ziadne vyhlady. Zo Sutria sme mali v plane este Monte Crostis, (zo Sutria prevysenie 1350m na 17km). Povodne som ani nechcel ist, ale kamos ma ukecal a dobre som spravil. Najkrajsi kopec siroko daleko, krasne vyhlady do udolia, nikde ani noha (na vrchole je asi 4km sotolina), iba nejaky chlap na bagri tam odhrnal sneh (netusim kvoli komu), dalej 2 sviste a chlapik na MTB s defektom. Vzhladom k 20km zjazdu do dediny to mal asi na dlho, snad tam neumrel. Po tomto dni som neveril, ze dalsi den vobec vyleziem Giau z druhej strany (9.5km 9.5%), nastastie kamos uz bol unaveny viac, tak som si trochu oddychol. Za tunelom pocujeme, ze sa niekto zozadu blizi, nejaky makac, tak som si povedal, ze ho skusim uvisiet. Podarilo sa, aj ked poslednych 1.5km viacmenej iba "za oci". Kazdopadne pomohol k vybornemu cas na Giau - 56m. Ani som nechapal ako je to mozne, ale nohy zo dna na den lepsie, presne opacne ako by clovek ocakaval. Tak sme este supli Falzarego z opacnej strany a bolo to komplet. Druhy den po prijazde som este povymetal v Brne nejake lokalne brdky a vyrazne som sa posunul v hodnoteniach na strave. Holt forma jak bic :D
eaten
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa eaten »

Tak pridám čosi aj ja do diskusie. Minulý rok som si kúpil horský bike z nižšej triedy (v rámci mojich možností) s tým, že by som chcel chodiť aj na nejaké dlhšie cyklotúry.
Minulý rok som teda okrem nejakých kratších +/-50km v okolí Brna išiel najprv pozrieť rodinu Brezno - Rožňava čo bolo cca 90km tam, a na ďalší deň naspäť. A neskôr sme šli Brno - Valtice - Lednice a naspať tiež dvojdňový výlet okolo 180km dokopy.
Tento rok som to chcel zobrať vážnejšie takže začiakom lesa sme šli na jednu 4-dňovú akciu v okolí Považia (Žilina - Trenčín - Stará Turá a okolie napr. na vrchol Považského Inovca), čo bolo dokopy asi 380km. Potom sme sa s kamošmi rozhodli ísť na 2 dni okolo Poľany (157km) a teraz pred týždňom sme sa vrátili z cyklotúry k moru. 7 dní Brezno smer Grado(IT). Fajný výletík počasie vyšlo, spávali sme v stanoch. Mám síce horský bike ale kúpil som si cestnejšie plášte aby som sa moc nezodral :D. Na trekový zatiaľ dávať nechcem, aj keď asi by sa mi hodil viac.
Ďalší rok by som chcel skúsiť Passo dello Stelvio, nemáte niekto skúsenosti s týmto priesmykom na horskom bicykli? :)
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Stelvio nie je tazke co sa sklonu tyka, je "iba" dlhe.
Ninx
Star
Star

Príspevok od používateľa Ninx »

nejake vase oblubene trasy v okoli MT ?
osobne chodievam MT > Lipovec > Klacany > popri vahu az do Krpelian > Nolcovo > Podhradie > Stiavnicka > Podzamok > Jasenska > MT alebo MT > cez polnu a "letisko" do Priboviec > Socovce > Mosovce > Teplice > Diviaky > Cepciny > Moskovec > Klastor > Valca > Trnovo > (niekedy tankodrom) > MT
Napísať odpoveď