Dane-kryptomeny, skiny, paypal

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Miki112
Novice
Novice

Dane-kryptomeny, skiny, paypal

Príspevok od používateľa Miki112 »

Zdravím.
Je tu niekto kto by vedrl poradiť ohľadom problematiky zdaňovania ? Alebo poradiť na koho sa obratiť ?

Zaujima ma zdaňovanie kryptomien.
1. Ak som platil kryptomenou na nejakom eshope takže som si kúpil tovar tak musím to nejako uvádzat odvádzať daň ? Ved predsa na tom tovare už nejaká dan je v cene. Tovar dajme tomu v cene 60€

2. Ak som si napríklad z burzy poslal 30€ na účet. Musím zdanovať túto "smiešnu" sumu ?

3. Kontroluje niekto napríklad aj to keď mi z ničoho nic prídu peniaze z paypalu na bankový účet ?

a, Kamarát mi poslal na paypal nejaké peniaze, ktoré som si následne poslal na účet. Je to problém ?

b, Predával som taktiež nejaké skiny z CS:GO peniaze šli na paypal. Ak ich pošlem na úcet budem to musieť zdaniť ?

Budem musieť nieco zdaniť ?
Alebo nemusím vôbec ak moje príjmy s tymito nepresiahli 2207,10€

Ak sa tu niekto nájde kto už niečo podobné riešil alebo ma skúsenosti tak budem veľmi vďačný za odpovede

Ďakujem
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Dane-kryptomeny, skiny, paypal

Príspevok od používateľa gogo956 »

ahoj, viem ti napisat iba k tejto otázka:
3. Kontroluje niekto napríklad aj to keď mi z ničoho nic prídu peniaze z paypalu na bankový účet ?
pokial ide o nízke sumy, tak to banka neriesi. Ak sú ale neobvykle vysoké vzhladom k tvojej predchadzajucej historii, tak ich môže nahlásiť na financnu policiu. Samozrejme, to ze to banka nahlasi na preverenie, neznamena, ze to bude aj realne niekto riesit. Potom mozu napriklad si skontrolovat ci tie sumy zdanujes a ak uvidia vyrazny nepomer, tak sa to moze riesit uz s tebou kde ta poziadaju o vysvetlenie. Ak ale tvoje prijmy z kryptiomien nepresiahli co pises 2200e tak realna sanca ze by to niekto kontroloval je minimalna, pozor by si mali dat tí co maju z toho vyssie prijmy, vtedy to bije do oci pochopitelne viacej. Zakon ale zisk z kryptomien zdanuje ako vsetko.
Miki112
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Miki112 »

Hmm... ďakujem.
No urobil som chybu že nemeriam viac krát a len raz strihám.
Vzhľadom nato že som študent tak nejak peniaze mi na úcet nechodia.. len sem tam nejaká brigáda.
Tak to má teraz obavy z tých cs skinov tam som v priebehu 2 mesiacov nejaké 3 stovky. Dajme tomu nahrabal z paypalu.

Čo sa kryptomien týka tak len som si kúpil za cca 60€ tovar v eshope. A 30€ poslal na účeť.. som skúšal.

Ale tak riadil som sa definíciami priamo z finančnen správy, teda dúfam že som ich spravne pochopil že teda nemusím platiť ak som nepresiahol tu sumi 2207,10€

"Kedy sa daň neplatí:

Daň fyzickej osoby sa nevyrubí a neplatí, ak
za zdaňovacie obdobie nepresiahne 17 eur, alebo

celkové zdaniteľné príjmy daňovníka za zdaňovacie obdobie nepresiahnu 50 % sumy nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka, čo za rok 2020 predstavuje sumu 2 207,10 eura. "

"ak celkové zdaniteľné príjmy dosiahnuté v roku 2020 nepresiahli sumu 2 207,10 eura s výnimkou daňovníka, ktorý vykázal daňovú stratu"

"Daňovník fyzická osoba nemá povinnosť podať daňové priznanie:

ak celkové zdaniteľné príjmy dosiahnuté v roku 2020 nepresiahli sumu 2 207,10 eura s výnimkou daňovníka, ktorý vykázal daňovú stratu, alebo"

Vzhľadom nato ze nepoznám nikoho kto by mi pomohol a nejaký danový poradcovia to ani nrviem na koho by som sa obrátil tak aspoň takto skúsam či niekto nemá skúsenosti.
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa mirak2 »

TLDW: v momente ako kryptomenu vymenis za peniaze, sluzbu alebo nehnutelnost, musis to zdanit (+ zdravotny odvod)
nepytaj sa ma na detaily, ze co, kde a ako, lebo netusim
gorsche
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa gorsche »

No ale ako pise ze ak zisk nepresiahol 2 207,10e tak nemusi.
Napísať odpoveď