Datovy rozvod - rekonstrukcia bytu

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
vrtulnik
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1026
Registrovaný: 04 okt 2008, 13:45
Bydlisko: Raz hore - Raz dole
Kontaktovať používateľa:

Datovy rozvod - rekonstrukcia bytu

Príspevok od používateľa vrtulnik »

Ahojte,

prerabam byt, a chcem do kazdej izby zasuvku na RJ45. Aky kabel by ste odporucili natiahnut po celom byte? Kazda izba = jeden kabel z routra (Magio). Vsetko bude v interieri.

Najlepsie, ak mi date konkretny link na kabel. Asi by som siel do 6A U/FTP, len neviem kolko mHz.

Dakujem.
dekarbon
King
King
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1606
Registrovaný: 10 sep 2005, 11:10
Kontaktovať používateľa:

Re: Datovy rozvod - rekonstrukcia bytu

Príspevok od používateľa dekarbon »

vrtulnik napísal:Ahojte,

prerabam byt, a chcem do kazdej izby zasuvku na RJ45. Aky kabel by ste odporucili natiahnut po celom byte? Kazda izba = jeden kabel z routra (Magio). Vsetko bude v interieri.

Najlepsie, ak mi date konkretny link na kabel. Asi by som siel do 6A U/FTP, len neviem kolko mHz.

Dakujem.
Ahoj,No na domácu štrukturovanu kabeláž uplne postačuje kábel kategorie 5e.ten je do rýchlosti 1Gbit.Frekvenciu kábla by som neriešil ono to pri týchto kábloch ide okolo 100Hz ale to nieje pre teba podstatné.Router parameter frekvencie nerieši.Frekvencia kábla sa berie ako parameter pri diagnostike rpoblému so sieťou.Inak sa to bežne nerieši.najlepšie riešnie aj pre buducnosť je ísť do tienených krútených dvojliniek takže SFTP kábel nakolko tienenie ti dokáže eliminovať vonkajšie interferencie a teda ovplyvní aj kvalitu stability latencie siete,teda odozvy.zásuvky by som odporúčal kupovať od kvalitného výrobcu a radšej si priplatiť pár € navyše lebo často sa stáva že uživateľ kúpi lacné zásuvky a su stymn problémy.častokrát výrobcovia šetria na materialoch pri lacných zásuvkách a potom sa do nich zle krimpuju káble,nedržia kontakty,nepresné vyhotovenie zásuvky vo vnutri atd...Takže určite brať to kvalitnejšie a ono sa to vráti v podobe spoľahlivosti siete.Kategoria 6 je pre domácnosť a na domáci magio Router zbytočná a nevyužiteľná.Káble cat6 sa použivaju hlavne ako kvalitná kabeláž v rackových rozvodoch vo firmách alebo keď niekto chce mať kapacitu siete do buducna na 10Gbit.To na SVK nebude hroziť pre domácnosti ešte velmi dlho.

Zásuvka aspoň niečo takéto: https://www.alza.sk/datacom-cat5e-stp-2 ... d45120.htm

a kábel aspoň toto: https://www.alza.sk/datacom-drot-cat5e- ... d72030.htm

a kvalitne potom nakrimpovať do zásuviek.

Nech sa darí
vrtulnik
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1026
Registrovaný: 04 okt 2008, 13:45
Bydlisko: Raz hore - Raz dole
Kontaktovať používateľa:

Re: Datovy rozvod - rekonstrukcia bytu

Príspevok od používateľa vrtulnik »

Dakujem pekne. :)

ja som rozmyslal nad tymto: https://www.hagard.sk/produkty/kabel-da ... z-interier

Je to sice LSOH, co je asi aj zbytocne, ale vedel by som ho mat za lepsi peniaz. Je to U/FTP, 6a

Co na to vravis? Nebude vadit, ze je tam 500mHz?

Alebo:
https://www.swsd.sk/digitus-sftp-kabel- ... 45838.html - ten je S/FTP, 5e

Potrebujem iba cca 60m.

Dakujem.
dekarbon
King
King
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1606
Registrovaný: 10 sep 2005, 11:10
Kontaktovať používateľa:

Re: Datovy rozvod - rekonstrukcia bytu

Príspevok od používateľa dekarbon »

Skôr by som bral ten druhý kábel ten Digitus..Ak by som mal v pláne pripájať neskôr na ineho providera ktorý by mi priamo do bytu dotiahol technologiu FFTH teda priamo optický kábel do bytu tak tam by 6 kategoria do buducnosti bola na mieste ale takto postačí tá druhá možnosť.Lebo totiž tam treba rozmýšlať tak že keď magio tak uplne do buducna postačí interná kabeláž kategorie 5e.lebo Telekomk kým zrýchli tak že bude treba 6tkove kable tak to ym tu už nebudeme.Pokial by si v buducnosti planoval optiku ako píšem tak tam ano tam je rpedpoklad že sieť jedneho dňa pojde aj nad ten 1Gbit a teda aby sa nemusela rozburavať stena znova budeš tam mať kapacitu rovno do 10Gbit čo je uiž dostatočná zábezpeka do buducna.Ale keď planuješ len telekom tak tam kým sa oni dostanu k maximalnej priepustnosti 1Gbit čo má kábel kategorie 5e tak to bude aj rok 2500:D takže tak.A tu frekevenciu fakt nerieš.Ona sa rieši len keď sa diagnostikuje chyba.štandardné kábel maju tých 100 Mhz kategorie 5e a to uplne postačuje.
vrtulnik
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1026
Registrovaný: 04 okt 2008, 13:45
Bydlisko: Raz hore - Raz dole
Kontaktovať používateľa:

Re: Datovy rozvod - rekonstrukcia bytu

Príspevok od používateľa vrtulnik »

Ok, zoberiem ten digitus.

Este sa chcem opytat, moze byt sietovy kabel vedeny spolu so silovym 230V? Nemalo by to vadit, vsak?
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 37398
Registrovaný: 24 apr 2004, 18:29
Bydlisko: Európa
Kontaktovať používateľa:

Re: Datovy rozvod - rekonstrukcia bytu

Príspevok od používateľa hojko »

Je na to norma, ktora to urcuje. Ak su silove kable a ftp kabel je tiez tieneny, tak mozu byt vedla seba. Pokial jeden je tieneny, druhy nie, pripadne prepazky z ocele/hlinika, tak tam je vzdialenost tusim od 1 do 20cm. Ked tam das tieneny kabel, pripadne ten ftp cat 6 s tienenymi dvojlinkami, tak to mozes dat v klude hned vedla, v domacom pouziti problem nebude, ak teda od toho neocakavas 10GBit.
starysomar
Medium Professional
Medium Professional
Príspevky: 1173
Registrovaný: 01 máj 2011, 20:26
Bydlisko: PD
Kontaktovať používateľa:

Re: Datovy rozvod - rekonstrukcia bytu

Príspevok od používateľa starysomar »

V jednej rúrke ani lište by som 400/230V spolu s dátovým káblom nedal.
http://people.tuke.sk/dusan.medved/Subory/16.pdf
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 37398
Registrovaný: 24 apr 2004, 18:29
Bydlisko: Európa
Kontaktovať používateľa:

Re: Datovy rozvod - rekonstrukcia bytu

Príspevok od používateľa hojko »

starysomar: A dovod??? Mimochodom, v tom dlhom PDF dokumente sa co vlastne pise???
starysomar
Medium Professional
Medium Professional
Príspevky: 1173
Registrovaný: 01 máj 2011, 20:26
Bydlisko: PD
Kontaktovať používateľa:

Re: Datovy rozvod - rekonstrukcia bytu

Príspevok od používateľa starysomar »

Všeličo užitočné, možno.
Dôvod prečo neťahať spolu - istota, bezpečnosť. Nemám naštudované normy, som praktik. Pri blízkom zásahu blesku dochádza k náhodným preskokom. Videl som už spečené káble aj drôty v rovnom úseku. Viem o prípade, kedy prehorel hrubý silový kábel a došlo k poškodeniu zariadenia na optotrase, podrobnosti sem nemôžem dať.
vrtulnik
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1026
Registrovaný: 04 okt 2008, 13:45
Bydlisko: Raz hore - Raz dole
Kontaktovať používateľa:

Re: Datovy rozvod - rekonstrukcia bytu

Príspevok od používateľa vrtulnik »

hojko napísal:Je na to norma, ktora to urcuje. Ak su silove kable a ftp kabel je tiez tieneny, tak mozu byt vedla seba. Pokial jeden je tieneny, druhy nie, pripadne prepazky z ocele/hlinika, tak tam je vzdialenost tusim od 1 do 20cm. Ked tam das tieneny kabel, pripadne ten ftp cat 6 s tienenymi dvojlinkami, tak to mozes dat v klude hned vedla, v domacom pouziti problem nebude, ak teda od toho neocakavas 10GBit.

elektroinstalacia bude klasicky z N2XH-J https://www.hagard.sk/produkty/kabel-pe ... 1-5-cierny

Datovy bude 5e S/FTP
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 19264
Registrovaný: 21 feb 2005, 21:19
Bydlisko: KE

Re: Datovy rozvod - rekonstrukcia bytu

Príspevok od používateľa Gothar »

Ja by som dal uz vsetko Cat 6. Cat 5e je iba do 1 Gbit a o niekolko rokov to nemusi stacit. Lepsie je urobit to teraz poriadne, teda za predpokladu ze v tom byte chces ostat byvat 5 a viac rokov.
Takisto zasuvku ber radsej do steny, napriklad: https://www.alza.sk/datacom-cat6-stp-2x ... d69971.htm - nebude zbytocne trcat.
Kabel moze byt ten co si linkoval: https://www.hagard.sk/produkty/kabel-da ... z-interier
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 37398
Registrovaný: 24 apr 2004, 18:29
Bydlisko: Európa
Kontaktovať používateľa:

Re: Datovy rozvod - rekonstrukcia bytu

Príspevok od používateľa hojko »

starysomar: Cize si nenapisal ziadny arugument, len sem hodil PDFko bez dakeho vysvetlenia.

vrtulnik: S/FTP bude ok, skor sa bojim o ten klasicky kabel na elektro bez tienenia.

Gothar: Neviem, ze ci je nutne davat az cat 6e, pretoze 1gbit v pohode v domacnosti postaci a myslim, ze postaci aj najblizsie roky. Ak tak, minimalne daky hlavny kabel co pojde od routru niekde k PC ci TV natiahnut cat 6e, ostatne vedlajsie kable kludne 5e. Ale netreba zabudat, ze potom musi na cat 6e postavit aj zasuvky, patch panel atd...
Josa
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 708
Registrovaný: 05 sep 2005, 21:41
Bydlisko: okres NZ

Re: Datovy rozvod - rekonstrukcia bytu

Príspevok od používateľa Josa »

Ahojte, dúfam, že nevadí ak sa vopchám do tejto témy.
Rekonštruuje sa barák a rozmýšľam nad tým ako vyriešiť sieť v dome.
DSL pripojenie. Môj návrh je taký, že v špajzi mať akúsi "serverovňu". V nej by bol telefóny kábel, modem (v bridge) a switch.
Z modemu by šiel ETH do Wifi routra na chodbe a z toho wifi routra nazad do špajzi do switchu (chcem spravovať všetky PC v sieti pomocou toho wifi routra Synology). A zo switchu potom 1xETH do každej izby (ukončené zásuvkou).
Rozmýšľal som aj nad tým, že modem dať tiež k wifi routru na chodbu, ale neviem, nechcem aby mi na chodbe bili do oči 2 zariadenia.
Prípadne napadá vás niečo lepšie? :)
Ďakujem.
Prílohy
nakres_dat.jpg
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 19264
Registrovaný: 21 feb 2005, 21:19
Bydlisko: KE

Re: Datovy rozvod - rekonstrukcia bytu

Príspevok od používateľa Gothar »

Ja by som dal modem aj switch do "serverovne". PC v sieti budes moct cez ten router spravovat aj tak (router aj modem zapojis do switchu). Len prenos z wifi do ethernetu pojde cez ten jediny kabel.
Aspon do obyvacky by som dal aspon 2xRJ45 pre pripad ze budes mat hernu konzolu. Pripadne do detskych izieb tiez.
Josa
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 708
Registrovaný: 05 sep 2005, 21:41
Bydlisko: okres NZ

Re: Datovy rozvod - rekonstrukcia bytu

Príspevok od používateľa Josa »

Gothar moc som tvoje zapojenie nepochopil :D Modem aj Switch je v serverovni. Router do serverovne dať nemôžem, lebo zároveň mi bude robiť aj WIFI sieť a zrejme by mi to nepokrylo terasu (tá je úplne dole).
Samozrejme chcem 2xRJ45 v každej izbe. Toho nie je nikdy dosť :D
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 19264
Registrovaný: 21 feb 2005, 21:19
Bydlisko: KE

Re: Datovy rozvod - rekonstrukcia bytu

Príspevok od používateľa Gothar »

Umeistnenie zariadeni ostane take ako mas, ale kabel z modemu pojde do switchu, nie do routra. Jeden kabel potom pojde zo switchu do routra. Tym padom budes stale mat router aj modem v jednej LAN, ale do routra ti pojde iba jeden kabel.
Napísať odpoveď