DEFINICIA normalnosti

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
qwerty-xyz

DEFINICIA normalnosti

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

:cry: rad by som otvoril temu o tom co je to vlastne normalnost, ako sa hodnoti, podla coho posudzuje, ako sa pocas histroie menila a ako je to dneska, vase postrehy, nazory a riesenia, teda navrhy. Co je v spolocnosti spravne a co nie, co by malo byt tak alebo onak, je to jedno zapojte sa a vytvorte temu o hocicom. Hlavne o tom co sa deje v spolocnosti, ake to ma nasledky a ako by sa veci mali keby sa povolilo toto alebo hento, od uchyliek, cez drogy,alkohol,cigarety, az po homoskov a podobne.
Lebo v poslednej dobe mam pocit ze normalne je vsetko,... (rok 2010 extremne vela fakt EXTREMNE divnych situacii, tato posledna z dneska, -- aj ked nie je velka, ma uz vytocila a zakladam temu)
prave dneska som si totiz pisal s jednou 17 tkou (text ulozeny, ...) ktora vyslovene tvrdi ze nie som normalny PRETO lebo neuznavam nazor ze sa doma bozkava so svojim POTKANOM, a ten jej potkan bezne ranajkuje pri nej na stole z jej taniera, pije vodu z jej pohara a volne si bezka po byte lebo chce.
Tak isto prehlasila ze robit pokusy na mysiach a potkanoch v laborke je zle, ze by to mali vsetko testovat na ludoch a ze pre nu je domace zvieratko na vyysej urovni a s vyssou prioritou ako clovek a v pripade potreby by volila zviera namiesto cloveka. Takze sa pytam ? CO JE NORMALNE???? CO JE TA DEFINICIA? vsetko to co spolocnost uzna za normalne? alebo ako?
--jednoducho kazdy podla vlastneho nazoru, co je podla neho normalne a co nie je ... co toleruje a co uz nie.
Niekto ako vidite sa mazna s potkanmi, mne je to napriklad proti srsti ....
Grim
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: DEFINICIA normalnosti

Príspevok od používateľa Grim »

...tak poprvé, tá baba je nenormálna...a prečo? Hranice normálnosti určujú ľudia, presnejšie spoločnosť. Napr. u nás neprípustné grgnutie v reštaurácii je v Číne (alebo Japonsku? už neviem presne) považované za pochvalu kuchárovi...tak vidíš...u nás si v reštaurácii grgneš a všetci zazerajú jak keby sa neviem čo nechutné stalo...druhá vec, ktorá ma vytáča sú tzv. vulgarizmy...len preto, že niektorí puritáni v spoločnosti strašne visia na "nálepkách" nesmieme slobodne vyjadrovať svoje názory. Totiž aj slovo ko*ot má svoj význam, nenahraditeľný iným slovom, ale keďže má nálepku vulgarizmu, tak je ktovie prečo zakázané ho v spoločnosti používať...kto ho použije, je automaticky neslušný...len preto, lebo sa slobodne vyjadril a použil slovo s "nálepkou" vulgarizmu...
qwerty-xyz

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

Grim-Reaperka napísal:...tak poprvé, tá baba je nenormálna...a prečo? Hranice normálnosti určujú ľudia, presnejšie spoločnosť. Napr. u nás neprípustné grgnutie v reštaurácii je v Číne (alebo Japonsku? už neviem presne) považované za pochvalu kuchárovi...tak vidíš...u nás si v reštaurácii grgneš a všetci zazerajú jak keby sa neviem čo nechutné stalo...druhá vec, ktorá ma vytáča sú tzv. vulgarizmy...len preto, že niektorí puritáni v spoločnosti strašne visia na "nálepkách" nesmieme slobodne vyjadrovať svoje názory. Totiž aj slovo ko*ot má svoj význam, nenahraditeľný iným slovom, ale keďže má nálepku vulgarizmu, tak je ktovie prečo zakázané ho v spoločnosti používať...kto ho použije, je automaticky neslušný...len preto, lebo sa slobodne vyjadril a použil slovo s "nálepkou" vulgarizmu...
presne tento typ protikladov som mal na mysli, snad sa to tu rozbehne. lebo v poslednej dobe sa vela ludi ohradza s vetou ze "to je normalne" a mne sa to normalne jednoducho nezda . . .
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bolek »

Normálne je väčšinou to, s čím sa stotožňuje spoločnosť, v ktorej sa pohybujeme. Niečo, čo je mne a môjmu najbližšiemu okolie prirodzené sa už môže zdať niekomu úplne divné. Tak je to aj s kmeňmi, kultúrami, náboženstvami. Každý má iné hranice a mieru tohto posudzovanie. Skôr mi to príde ako len taká fráza "ty nie si normálna". Ja som to už na svoju adresu tiež počula a nezbláznim sa kvôli tomu, tak možno pre niekoho nie som. Keď sa nepáči, smola. :)
K tej babe konkrétne: Mne to nenormálne nepripadá: ja som svoju škrečkovi sem tam tiež dala pusu na hlavičku, aj som sa s ním rozprávala. Veď to bežne robia majiteľmi so svojimi domácimi miláčikmi. Koľko ľudí, toľko chutí.
lamer753
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa lamer753 »

Normalita neexistuje :D teda existuje, ale kazdy je mimo nej, tj. smerodajne odchylky (cim nenormalnejsi, tym menej ludi)
V istych pripadoch treba na "normal" kaslat a ist si svojou cestou, pretoze potom clovek blbne z tych pouciek a "spolocenskych noriem" a stane sa z neho "robot" odkriveny od svojho "Ja" a potom ked mu preskoci tak sa dostane na titulku cas/sme..
Respektive je dynamicka - vzdy sa menila a vzdy aj bude ...

K tomu skreckovi... No ak pije z rovnakeho pohara tak to musi byt fakt hygienicke.. Rozpravanie a venovanie casu je relativne normalne (ved to je povedzme hobby, tak preco nie), ale pit z rovnakeho pohara, alebo pri nom jest (kde je pravdepodobne ze sa "obtrie" o to jedlo), by som napriklad ja osobne nerobil, pretoze neviem co vsetko by som do seba dostal (mozno nic, a mozno nieco).

EDIT:
Az teraz ma napadlo spytat sa uja Google :)
# conforming with or constituting a norm or standard or level or type or social norm; not abnormal; "serve wine at normal room temperature"; "normal diplomatic relations"; "normal working hours"; "normal word order"; "normal curiosity"; "the normal course of events"
# in accordance with scientific laws
# being approximately average or within certain limits in e.g. intelligence and development; "a perfectly normal child"; "of normal intelligence"; "the most normal person I've ever met"
Cize normal = priemer ?
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bolek »

V súčasnosti je málo takých, ktorí chcú byť priemerní, čiže podľa tej definície nie je nikto ani normálny. :)
Auruz
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Auruz »

Povedz mi, kto môže súdiť čo je normálne, a čo nie? Je to len názor danej osoby, prípadne názor spoločnosti, no to neznamená, že ten názor je správny :)

/edit: nasiel som jeden pekny citat

Normal is in the eye of the beholder.

by Whoopi Goldberg
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Tak za prvé sa to "normálne" líši v každej kultúre, ako už bolo spomenuté a za druhé to "je" zrejme to, čo väčšina uznáva, robí, praktizuje. To je v úvodzovkách schválne, lebo to podľa mňa tak vôbec nemusí byť a nejaká väčšina nie je žiadnou zárukou.

Ale asi takto nejak to je chápané oficiálne.

Podľa slovníka: normálny - zvyčajný, bežný, priemerný.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

bolek napísal:Mne to nenormálne nepripadá: ja som svoju škrečkovi sem tam tiež dala pusu na hlavičku, aj som sa s ním rozprávala. Veď to bežne robia majiteľmi so svojimi domácimi miláčikmi. Koľko ľudí, toľko chutí.
...to čo si spomenula ani mne nepripadá nenormálne, ale vyhlásenie, že by pokusy mali robiť skôr na ľudoch ako na zvieratách, to nielen že je nenormálne, ale aj zvrátené...

...mal si jej navrhnúť, že nech sa teda sama prihlási na také pokusy a zachráni jedno zvieratko...čo by ti na to povedala...
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

Problem ludi je, ze maju pocit, ze su pani tvorstva. Akekolvek poskodenie ludskeho tela vnimame ako tragediu a akekolvek poskodenie na zvieratach vnimame ako beznu vec typu "noa, vsak to je normalne". To, ze sme povedzme inteligentnejsi tvorovia, nas este nerobi nadradenou rasou. Zvierata by prezili aj bez nas. Pytam sa - prezili by ludia bez zvierat? :)

Kazdy si svoje domace zvieratko pozna najlepsie a zatial co si niekto pod potkanom predstavuje spinaveho zablseneho hlodavca prenasajuceho choroby a pod, tak o to zvieratko je starane pomaly lepsie nez o dieta a je to male chlpate ciste suche vonave klbko. Domaci maznacik. Mam doma kocura a ked mi niekto povie ze s mackami sa v laboratoriach robi to a to, ze je to uplne normalne, rovno by som toho cloveka na take pokusy poslal.

Takze ak toto je jedine kriterium normalnosti, hrdo sa hlasim k nenormalnym :)

... to by sa v kategorii politika skor mohlo bavit o slepych, hluchych a nechapavych 40% naroda, ci je toto normalne.
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pryja »

Georg Clooney tiez zil so svojim prasiatkom Maxom 18 rokov v jednej domacnosti, spaval vedla neho v posteli a behal si volne po dome. A nepamatam si, zeby ho spolocnost za to niekedy odsudzovala, ze je nenormalny.
A to nie ze male cinske prasiatko, ale velka svina :D
Prílohy
max.jpg
max.jpg (31.63 KiB) 1334 zobrazení
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Definícia normality
Za normálne považujeme také sociálne javy, procesy a situáciu, ktoré umožňujú človeku také životné prejavy, ktoré sú výsledkom konsenzu a nepotrebujú vždy znova a znova osobitnú argumentáciu pre vlastné zdôvodňovanie.
Porozumieť tomu, čo je abnormálne, je možné iba vtedy, ak máme jasno v tom, čo je normálne. Vysvetliť pojem normality sa skôr podarí prostredníctvom spoločenských vzťahov, prevládajúcich spoločenských rol, postojov, vzorcov správania, prípadne kultúry.

A ešte si pamätám, že definícia šialenstva je robiť stále tie isté veci dokola s očakávaním odlišných výsledkov.
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa jarda.j »

Hmmm, to je ozaj odborná vec, použi google, alebo študuj psychológiu a psychiatriu... trebárs aj tu http://www.portal.cz/scripts/detail.php?id=21153
ithory
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa ithory »

Ja len,kazdy kto co i len trochu vytrca "z radu,to aj dostane patricne pocitit..cim to je ?
Gangy
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Gangy »

Ty nevytrcas z radu, ty si imbecil. A to je dost velky rozdiel.
ithory
Zablokovaný
Zablokovaný

Po prve nenarazala som na seba,bolo myslene vseobecne v rovine myslitelov,osobnosti vedy etc..zas je to domyslave lol
a po dva,tvoje zvasty ani nekomentujem,pod moju uroven ..v realy by to bolo trosku inak,ze:)
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

nikto nie je 100% normálny ... vždy by na ňom niekto našiel niečo čo by považoval za nenormálne,
dá sa teda povedať, že byť úplne normálny je nenormálne :D

ad to že "niekto vytŕča z radu"... záleží na tom že kto definuje čo je ten "rad" tých akože normálnych? a vôbec, má na to niekto právo?
ithory
Zablokovaný
Zablokovaný

To by ma tiez zaujimalo kto ma patent urcovat co je spravne a co uz nie heh..

Ono oficialne je to dfc spolocnost,kto urcuje "vseobecne platne normy,predklada vitane" schemy spravania,ktore maju dalej regulovat vzajomne suzitie skupiny.Zalezi do akej miery je ta ona spolocnost prespikovana predsudkami resp ovplyvnena este inymi faktormi,tam sa vlastne odraza aj ta miera vzajomnej un/tolerancie

ach spaaat ..
okovanec
Expert
Expert

Príspevok od používateľa okovanec »

OD malicka sme vychovávany kazdy inym sposobom, v inych podmienkach, atd... teda pre kazdeho z nas je normalne/nenormalne nieco ine. Mne osobne pride divne ze niekto uvidi/docita sa alebo pod. o niecom co by on v zivote neurobil a hned to poklada za nenormalne. Ja si myslim ze pokial clovek neporusi nejake iste zasady moralky alebo nekona proti svojmu svedomiu ( teda ze bude vrazdit, kradnut alebo ine...), tak sa neda povazovat za nenormalneho alebo choreho. Ved nikto z nas predsa neni rovnaky, kazdy mame ine vlastnosti, spravanie a podobne. Skor by som povedal ze dnes sa casto ludia snazia podobat nejakemu stylu po niekom sa opicit. Co je normalne zalezi aj od kultury. Zalezi vzdy na tom co je pre teba normalne a co ti vadi alebo nevadi ( pokial tym zamozrejme nezacnes obmedzovat niekoho ineho) a pokial ma s tym spolocnost problem chod kludne aj proti nej. Nove nazory na svet predsa vznikali najprv zburanim tych starych tym, ze clovek alebo par ludi sa postavilo proti nejakemu skazenemu systemu v spolocnosti :)
Peter_Retep
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Peter_Retep »

normalnost je v podstate subor spolocenskych noriem sppolocnostou akceptovanych....imho je to stadovost
Napísať odpoveď