Dekriminalizacia alebo legalizacia marihuany?

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Dekriminalizacia alebo legalizacia marihuany?

Príspevok od používateľa ephramko »

Čo som pozeral nejaké podcasty s právnikmi, tak oni sa hlavne sťažujú na legislatívu a súdnu prax. Že zákon by mal byť jasný a občan by mal jasne vedieť, že keď spraví toto, tak môže očakávať taký trest.

Takže čo sa bude diať, keď človek s marišou stretne policajta alebo sudcu, je nepredvídateľné. U nás sa môže stať všetko, od policajta, ktorý ti povie, aby si to zahodil a išiel domov, alebo vypíše poriadkovú pokutu na 30€, až po policajta, ktorý chce zavrieť teenagera s 1 jointom na 12 rokov, lebo jointa podal kamarátom a šíril toxikomániu medzi mladistvých.

A tie drakonické tresty 20-25 rokov za mastičky súvisia s tým, že u nás máme zákon, že nad určitú škodu ti automaticky prepadá majetok a nemusia ti ani dokázať, že si na tom zarábal. Plus máme zákon, že výroba drog je nebezpečná, takže sa sudca na obvineného díva ako na niekoho, kto sa doma hrá s muníciou a mohol do vzduchu vyhodiť susedov. Aj keď neviem, aké spoločenské ohrozenie predstavuje semienko v zemi, na ktoré svieti Slnko. Tam žiaden jed nevzniká, ani výbuch nemôže nastať. Plus monopol na expertízu si drží štát, nechcú dovoliť, aby vzorky drog kontrolovali nezávislé labáky...a policajný expertízny ústav je známy tým, že aj zo suchej stonky hrubej ako strom dokáže zázrakom spraviť pár kilo 20% šišiek.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ephramko napísal: 28 jún 2023, 10:25Takže čo sa bude diať, keď človek s marišou stretne policajta alebo sudcu, je nepredvídateľné. U nás sa môže stať všetko, od policajta, ktorý ti povie, aby si to zahodil a išiel domov, alebo vypíše poriadkovú pokutu na 30€, až po policajta, ktorý chce zavrieť teenagera s 1 jointom na 12 rokov, lebo jointa podal kamarátom a šíril toxikomániu medzi mladistvých.
len toto je prave to co dnes uz asi nie je aktualne. pretoze dnes ked ta stretne policajt tak nemoze automaticky predpokladat ze inhalujes nieco nelegalne. dnes uz to moze by CBD, HHC, bohvie co vsetko. preto by som skor ocakaval ze to budu ignorovat lebo proste je to privela roboty, starosti...
dasti555
Professional
Professional

Príspevok od používateľa dasti555 »

BeWise mal video o tom že HHC je nepreskúmané.
Myslím si ale mať voľne dostupne predajné THC by bolo omnoho lepšie.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

ono je to so vsetkymi psychtropnymi latkami tak, že po vpravení do tela sa viažu na konkrétne receptory v mozgu a tým vyvolávajú určitý psychický stav. To je vlastne dôvod preco ich ludia užívajú. Mozog si sám reguluje počet a citlivost receptorov. Cele telo sa neustále snaží o homeostázu. Preto ked su mozgove receptory pravidelne zahlcované velkými dávkami psychotropnych látok, tak začnú postupne odmierať. Dočasne alebo nakoniec trvalo.
To je to čomu sa hovorí vznik tolerancie. Samozrejme toto je uz pomerne extremna situacia a rozumní uzívatel sa takemuto scenáru by sa mal vediet vyhnut. Problem je, ako ziskat objektívny pohlad na to, kedy je to ešte "ok" a kedy už to zacina byť "cez čiaru" a treba zabrzdiť.
Napr mne osobne tie pocity po uziti HHC pripadali velmi podobne tomu ked sa clovek poriadne naje a je spokojný. Proste nic co by malo byt extra zaujimave.. :)
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Neviem, či ste to dnes zachytili, ale poslanci si ukončili schôdzu parlamentu. O menších trestoch za trávu teda už nebudú hlasovať a zákon išiel do koša.

Útechou je, že všetky katolibanské zákony išli tiež do koša. Takže si môžete pozreť péčko aj bez notára. :D
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Akurat cez vikend som skusil prvy krat HHC. Bol to klasicky spek a aby som vedel presnejsie porovnat efekt tak som si ho rozobral a nalozil do finskeho. Pociatocny tlak v plucach a v krku silnejsi nez klasika ale potom to malo grady cca 70-80% klasiky. A neboli z toho neprijemne haluze. V pohode chill. Celkom ma to prekvapilo.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Ja sa do húlenia nijako nevyznám, ale príde mi ako totálna fraška, že THC je zakázané, ale HHC povolené, keď to má dosť podobné účinky.

Predpokladám, že politici ešte nespravili dostatočný prieskum, aby zistili, či im viac politických bodov prinesie legalizácia alebo zákaz THC a HHC.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Pilifo napísal: 28 jún 2023, 21:26 Ja sa do húlenia nijako nevyznám, ale príde mi ako totálna fraška, že THC je zakázané, ale HHC povolené, keď to má dosť podobné účinky.

Predpokladám, že politici ešte nespravili dostatočný prieskum, aby zistili, či im viac politických bodov prinesie legalizácia alebo zákaz THC a HHC.
To je celkom bežné, že zákonodarcovia reagujú pomalšie ako výrobcovia. Ešte si pamätám ten boom okolo "eufórie", či ako sa volala tá umelá "tráva" okolo roku 2010. Absurdná situácia, že si decká 3-4 roky kupovali doslova seno postriekané nejakou chemickou sračkou, z ktorej im potom šibalo a nikto netušil, aké to ma zdravotné riziká...ale za čistú bio silu matky prírody bol (a stále je) kriminál ako pre Escobara.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

posledne roky su celkom boom dizajnerske drogy. niekto vymysli 1P-LSD, co je vlastne LSD akurat ma nejaku vazbu naviac, kedze to z chemickeho pohladu nie je LSD tak to nie je kontrolovana latka a moze sa to volne predavat. stat/EU na to (s oneskorenim) zareaguje a schvali pridanie 1P-LSD medzi kontrolovane latky. tak pride 1cP-LSD, 1V-LSD, 1B-LSD a furt nieco nove. podobne to je s inymi drogami, videl som predavat dizajnersku extazu, ketamin, pervitin...
asi sa take nieco teraz deje s THC. CBD nikoho poriadne nezaujalo, lebo to nic nerobi, tak skusaju ine veci vymysliet. HHC, to je ale slabe tak prislo HHC-O a teraz je HHC-P... otazne ako to vznika, lebo pridat nejakej molekule vazbu v laboratorii mi nepride az take zlozite ako vypestovat rastlinu ktora bude obsahovat miesto takych molekul ine. a o par tyzdnov ma taku rastlinku co obsahuje acetat tej molekuly (ci co)...
asi v tom bude podstatne viac chemie oproti beznemu pestovaniu bezneho THC...
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

:lol: Dizajnersky pervitin
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Pozeral som si nejaké obchody s HHC a stále tam točia o nejakých kvetoch. Niekto dal na to negatívnu reakciu a obchod im odpísal, že na kvety majú prvý rát negatívnu recenziu :D
To má byť nejaká recesia?
Spoiler
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

kvet je ta cast konope ktora sa vysusi a predava lebo obsahuje velke mnozstvo vsetkych tych latok ktore chces. listy aj stonky toho obsahuju minimum, preto sa skoro nikdy nepredavaju.

inak je to dost vtipne s tymto predajom a legislativou. kupis si uz zabaleneho jointa ale predaju ti to s tym ze je to iba suvenir a nie je urceny na konzumaciu/inhalovanie ale zaroven ta upozornia ze fajcenie zabija a je od 18 rokov :D
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Je to cesky obchod, teda to co tam predavaju je u nas zakazane? Lebo som pocul, ze akasi zlozka HHC je u nas legislativou stale nezakazana, a vyraba sa aj synteticky, to co je zobrazene na tej stranke vyzera ako rastlina, teda ten kvet neobsahuje latky, ktore su u nas zakazane, alebo ako to je, lebo na prvy pohlad by mi to prislo ako regulerny joint.
dasti555
Professional
Professional

Príspevok od používateľa dasti555 »

6:30
ale celkovo zaujímavé video
gogo956
Redeemer
Redeemer

Úplne každá psychotropná látka určitým spôsobom poškodzuje mozog. Takže ak niekto berie niečo velmi často, nebodaj denne, tak sa skor ci neskor dopracuje k dost neprijemnym nasledkom. Podstatne bezpecnejsie je ked uz, tak uzit raz začas. Len si treba velmi velmi dobre ustrazit aby sa bud nezvysovala davka alebo neskracoval interval medzi davkami.
Ale existuju ludia, ktori su geneticky predisponovanejsi k vzniku zavislosti a tí by sa mali vyhybat vsetkym psychotropnym latkam vždy. Takze ako zhrnutie: vykusat parkrat HHC pravdepodobne vacsine ludi nijako neublizi, ale uzivat ho denne ci velmi casto napr cele mesiace urcite ok nie je. Hlavne treba zabudnut na to ze by existoval nejaky "svätý grál drog", tj latka ktory by dávala intezívne pocity, zaroven mala málo side effects a zaroven by to takto fungalo v tele dlhodobo. Nic take z principialnych dovodov nemoze existovat. Každá minca ma vždy dve strany: ak niečo vela dáva, tak skor či neskor zacne aj vela brať. Ono to znie teraz tak moralisticky, ale je to skusenost z praxe :) Extremne nebezpecne su v tomto aj tie slabsie opiáty, ked clovek ma pocit že ma uplne vsetko pod kontrolou, ale v skutocnosti sa uz aj iba po kratkej dobe uzivania uz "vezie".
gogo956
Redeemer
Redeemer

Tvrdý trest za marihuanu. Pěstitel si má odsedět 15 let, stejně jako muž, který zabil 5 studentů - Echo24.cz
https://echo24.cz/a/HduYy/zpravy-svet-s ... d=21995398
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

A iný pestovatel 25 rokov za marihuanu + pervitin (ten zavážil za výšku trestu). Zdroj včerajšie krimi noviny na jojke ak si dobre spomínam.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Nerozumiem tomu preco dodnes thc nie je legalizovane. L:L pre vsetkych.
Aj tak 'vsetci' hulia - dnes uz sa to ani tak neskryva - je za tym kopec vyskumov dnes uz je jasne ze sa nejedna o nic zdaleka tak skodlive ako ine legalne drogy. Stat by si z toho mohol tiez pekne prilepsit a uzivatelia by si mohli normalne nakupit regulovane testovane odrody.
To, ze niekto dostane niekto 15 rokov za pestovanie travy to je uplny fail.
Moj byvaly sused dostal rovnaky trest za uplne iny level prehresku voci spolocnosti: https://domov.sme.sk/c/23179456/dusan-d ... -dnes.html
Nehoda si vlani v októbri vyžiadala okrem piatich mŕtvych aj niekoľko zranených osôb.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

dasti555 napísal: 30 jún 2023, 13:01 6:30
ale celkovo zaujímavé video
Celkom zaujímavé video až do momentu, kedy začal moralizovať a mudrovať nad zákazmi. Riešenie podľa neho nie je zakazovať tieto látky, ale urobiť rozumnú reguláciu. A mňa by zaujímalo, čo by tá "rozumná regulácia" mala byť? To isté, ako rozumná regulácia, kedy nepredajú mladistvým alkohol? Kto sa nikdy nedostal k alkoholu pred 18-kou, keď si ho chcel zadovážiť? Zase je to len o tom, aby každý prevzal zodpovednosť za svoj život a uvedomil si výhody, ale aj riziká užívania takýchto psychotropných látok.

Opäť to potvrdzuje naivnú predstavu ľudí, že regulácie sú jediné správne riešenie...
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Obmedzenia napr. pred dovrsenim 18teho roka zivota su prave pre to, ze dovtedy sa clovek vseobecne povazuje za neschopneho robit sam za seba rozhodnutia. Po 18 uz by si mal moct kazdy robit so sebou co chce, za predpokladu ze tym nezasahuje do zivota inym.
K alkoholu sa pred 18 dostanes, ale nemal by si. My sme castokrat alkohol v obchode kradli, ked nikomu nechceli nikde predat ale je to aspon ako-taka prekazka. Hlavne sa tam da vyvodit zodpovednost (ten, co alkohol mladistvemu predal/podal).
Ta vekova hranica je podla mna fajn - aj ked nie vzdy zabrani obstaraniu/pozitiu.
Napísať odpoveď