Dell Inspiron 1520 za 450 EUR

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Kaliovic
Zablokovaný
Zablokovaný
Používateľov profilový obrázok

Dell Inspiron 1520 za 450 EUR

Príspevok od používateľa Kaliovic »

Ahojte,

potrebujem poradit. Znama predava dva roky stary notebook:

Dell Inspiron 1520
15. 4" widescreen (1440 x 900),
Intel Core 2 Duo T7250 (2. 0GHz)
256MB NVIDIA GeForce 8600M GT
120GB HDD,
1GB RAM (dá sa rozšíriť)
bluetooth 2,
wifi b/g,
10/100 ethernet and
56k modem,
2MP integrated webcam,
8x DVD+/- RW Drive,
9cell battery

Je k tomu original operacny system XP Home + nova taska

Vraj bol pouzity iba parkrat. Oplati sa kupit za 450 EUR, ak by v cene bolo aj predlzenie zarucnej doby (ktora bude prave koncit) minimalne o rok (verim v to, ze mi to predlzi o cele dva roky) a zvysenie RAM na 3 GB? Alebo radsej v podobnej cenovej hladine hladat uz nejaky novy notebook (samozrejme tym padom asi nie DELL...).

Dakujem velmi pekne za vsetky rady! :D
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cORP. »

ak nieje moc pouzity na vonkajsi vzhlad tak by to bolo jedine plus ,konfiguracia celkom okej ,len 450 eur sa mi zda prehnane moc za 2 rocny kvazi uz srot v dnesnej dobe ,samozrejme lepsie ako netbook, ak by ti upravila cenu na 400eur predlzila zaruku minimalne na rok a dokupila 3gb ram ona tak by som to asi vzal ,inak nie ,dalsia otazka ak je podla jje slov malo pouzivany aj tak si over vydrz baterie :wink:
Kaliovic
Zablokovaný
Zablokovaný

Dakujem za radu!

Povedala, ze to mala zapnute tak max. 3 krat, co jej aj celkom verim, lebo jej manzel bol nejake velke zviera v DELL, takze aj z toho titulu by mi vybavila upgrade RAMky a zaruku. Skusim to zjednat na 400 EUR, uvidime.
Tiez mi slubila, ze mi ho donesie ukazat, tak som zvedavy. Podla obrazkov na nete je dost hruby a vcelku tazky 2,99 kg - neviem, ci sucasne 15,4" notebooky su o moc lahsie...
Malo by to byt pre sestru, ktora studuje pocitacovu grafiku (preto ma zaujala ta silna graficka a ak by zlepsili RAM na 3 GB tak by to hadam mohlo byt vcelku slusne).
Suffel
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Suffel »

docela zaujimava ponuka nato ze je to DELL.. lebo novy urcite nebol lacny.. ale kedze doba ide dopredu tak primerana cena je tych 400€.. dalej dost velky pozor by som si dal na grafiku lebo 8xxx serie Nvidi v bookoch sa prehrievaju... kamos ma presne tuto istu grafiku ale v MSI a asi po 30min hrania hier boom a notebook vypne.. dosledkom prehriatia grafiky.. takze ak by si tam chcel hrat hry alebo podobne veci tak vyskusaj rozhodne aj grafiku ale na teploty sa mozes pozriet aj bez skusania..
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Kaliovic napísal:Dakujem za radu!

Povedala, ze to mala zapnute tak max. 3 krat, co jej aj celkom verim, lebo jej manzel bol nejake velke zviera v DELL, takze aj z toho titulu by mi vybavila upgrade RAMky a zaruku. Skusim to zjednat na 400 EUR, uvidime.
Tiez mi slubila, ze mi ho donesie ukazat, tak som zvedavy. Podla obrazkov na nete je dost hruby a vcelku tazky 2,99 kg - neviem, ci sucasne 15,4" notebooky su o moc lahsie...
Malo by to byt pre sestru, ktora studuje pocitacovu grafiku (preto ma zaujala ta silna graficka a ak by zlepsili RAM na 3 GB tak by to hadam mohlo byt vcelku slusne).
grafická karta je primárne na hry. Hardwarovo Ti potiahne možno nejaké Open GL rozhranie v Autodesk Combustione, ale v main-streame 3D Softwaru si pri renderovaní ani neškrtne. Možno v 3D Studiu 2010, ktoré má vedieť zapájať natívne aj GPU do renderovania [za pomoci CUDA]. Na grafiku Tvoja ségra potrebuje len tonu RAMky a silný CPU s rýchlym diskom, to je všetko. In general sú notebooky nevhodné pre profesionálnu tvorbu grafiky. Je len málo modelov, ktoré dokážu držať krok s desktopovými počítačmi. Ale tak pokiaľ na tej grafike potrebuje "len" Maxko, alebo Bryce, poprípade Blender a v nich základné úkony [žiadna náročná animácia, len statický render], nejaký ten Illustrator, Photoshop a Corel, tak to bude stačiť. Ale žiadne zázraky od toho nečakaj...
Gangy
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Gangy »

Nekupuj, prave preto ako tu uz bolo napisane ze notebookova 8xxx rada je oficialne vadna. Dalej ten HDD je ubohy a o ramke uz ani nehovorim. Ja by som ho urcite nevzal.
Suffel
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

oh neviem kam mi usli oci ale pozrel som len na grafiku na ostatne som nepozeral.. takze asi to vizera ze som teraz oplivneny kolegom nadomnou ale nieje to tak.. ani ja by som ho nebral.. ten disk je maly a este by som chcel vediet kolko MHz maju tie ramky.. lebo v takom stale ako je popisane tych 450€ mi pride moc vela..
Kaliovic
Zablokovaný
Zablokovaný

Dakujem za vsetky komenty. Aj vdaka vasim radam som sa rozhodol ten laptop nebrat. Nakoniec mi to ulahcil aj samotny predavajuci, lebo povedal, ze mi zaruku v cene nepredlzi, takze nebolo o com...

V kazdom pripade, teraz sa pozeram po nejakom vhodnom notebooku do tych 600 EUR, co by bol dostatocne lahky a maly, aby ho mohla bravat denne do skoly a zaroven postacujuci na grafiku.

Co sa tyka grafiky, ano robi len staticku (Corel, Photoshop a podobne).

Od jedneho znameho mam uz zajednany 22" LG otocny monitor na podstavci s vysokym rozlisenim za 3000 Sk, takze by som jej mohol kupit napr. 13,3" a doma po skole si ho bude napajat na monitor...

Neviem ale, na aku znacku sa primarne orientovat - tri roky som mal ASUS a bol som s nim spokojny (mozno som mal aj stastie na konkretny kus). Pred par mesiacmi som presiel na DELL a nemozem si ho vynachvalit. Problem ale je, ze si uz nemozem po financnej stranke dovolit drahsi DELL a preto pozeram po lacnejsich alternativach. Velmi ma zaujalo toto:

http://www.agem.sk/?cmd=tovar_detail&product=13741334

Bohuzial je to nad moj limit a vydrz baterie az 12 hodin sa mi zda trochu nerealna, ale mozno som zaspal dobu... :D

Dakujem za vase rady! :)
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

http://www.svethardware.cz/art_doc-CB35 ... 196DD.html

http://www.alza.sk/hp-probook-4510s-d126778.htm

Cena vrátane DPH: 599,60 €

Jeho kľúčové vlastnosti sú 4 GB pamäte, a penryn, ktorý je síce slabší ako quad [logické 2 vs 4 jadrá :)], ale quady idú až od 1000 eur vyššie.

Nie je to žiadny krásavec, ale účelu poslúži. 7200 rpm HDD by bol lepší, môžeš časom dokúpiť, enjoy.
Suffel
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

tento asus urcite nie.. velmi slaba grafika to by malo problem aj s photoshopom.. takto book 13,3" za 600€ nieje ziaden zazrak hlavne co sa tyka grafiky.. takze tazko vyberat skus sem zhrnut tie vsetky poziadavky naco bude vyuzivany a skusim nieco pozriet..

//autoeditácia príspevku ( 22 Oct 2009, 13:44 )
ak by to bola uz 15,6 alebo 16"-ka tak by som sa rozhodoval medzi: http://www.alza.sk/asus-x61sl-d135939.htm a http://www.alza.sk/asus-k50ab-d139445.htm maju lepsie grafiky ako to HP.. ale neni najhorsie ani to hp..
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Suffel napísal:tento asus urcite nie.. velmi slaba grafika to by malo problem aj s photoshopom.. takto book 13,3" za 600€ nieje ziaden zazrak hlavne co sa tyka grafiky.. takze tazko vyberat skus sem zhrnut tie vsetky poziadavky naco bude vyuzivany a skusim nieco pozriet..

//autoeditácia príspevku ( 22 Oct 2009, 13:44 )
ak by to bola uz 15,6 alebo 16"-ka tak by som sa rozhodoval medzi: http://www.alza.sk/asus-x61sl-d135939.htm a http://www.alza.sk/asus-k50ab-d139445.htm maju lepsie grafiky ako to HP.. ale neni najhorsie ani to hp..
doode, photoshop využíva na plno GPU až od verzie CS 4 a to je totálna sračka aj tak. Doma mám 8800 GTS 512 OC 2 vs. v práci 8400 GS a poviem Ti v práci mi to fachá lepšie. Prečo? Lebo v práci mám Core i7 a Quad 9650 a doma len X2 6000+. Photoshop bol vždy viac o disku, cpu a ram, ako o VGA a nejakú dobu ešte aj bude. Nezabúdaj na to že pokiaľ nemáš niečo čo podporuje CUDA [atina nie], alebo to nie je fermi, poprípade tesla, tak sa to v CAD aplikáciach a grafickom softwari využívajúcom "professional capabilities" gpu neodzrkadlí. Ten asus čo si Ty dal za príklad je faj na hry, nie na prácu. HP je fajn na prácu, nie na hry.
Suffel
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

ano mas pravdu beriem ta za slovo.. moc photoshop nepouzivam takze asi je dost blbe radit ked poriadne neviem ake to ma poziadavky moja chyba, priznavam si a beriem spat zober HP...
Kaliovic
Zablokovaný
Zablokovaný

Dakujem za vsetky tipy! Sestra by mala vyuzivat comp primarne na robenie grafiky (Corel, Photoshop), samozrejme chcela by na nom urcite pozerat filmy, popocuvat hudbu a zahrat si nejaku tu hru (zboznuje Simsov, takze ak by sa na tom dali rozchodit Sims 3, tak by dosiahla Nirvanu... :D ).
Viem, ze na grafiku je najlepsie kupit desktop, ale ona si potrebuje bravat pracu aj do skoly a robit v skole. Takze preto sa orientujem na notebooky.
To HP vyzera skvelo! Dakujem za radu.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Kaliovic napísal:Dakujem za vsetky tipy! Sestra by mala vyuzivat comp primarne na robenie grafiky (Corel, Photoshop), samozrejme chcela by na nom urcite pozerat filmy, popocuvat hudbu a zahrat si nejaku tu hru (zboznuje Simsov, takze ak by sa na tom dali rozchodit Sims 3, tak by dosiahla Nirvanu... :D ).
Viem, ze na grafiku je najlepsie kupit desktop, ale ona si potrebuje bravat pracu aj do skoly a robit v skole. Takze preto sa orientujem na notebooky.
To HP vyzera skvelo! Dakujem za radu.
Na rovinu, na tom HPčku Sims 3 nerozbehneš :? na tom asuse áno, tak 30 fps na high detailoch. To len bokom...

http://www.notebookcheck.net/AMD-ATI-Mo ... 885.0.html

vs.

http://www.notebookcheck.com/AMD-ATI-Mo ... 875.0.html

[veľmi, veľmi dobrá stránka]

Sims 3 (2009) @ HD 4570 Mobility
low:
232.8
med.:
59.1
high:
32.1

Koniec koncov, ak to Tvoja ségra nebude používať nejako hardcorovo a...je pripravená že jej ten notebook nemusí vydržať najdlhšie...a chcela by naozaj hrat tých sims 3, tak ten asus je jasná voľba. CPU je to isté, akurát celkový výkon pre CAD a grafické aplikácie je na tom asuse trochu nižší. Teda, jediná vec čo odrádza mňa je tá, že s tým HPčkom som sa ešte nestretol s problémom, na tom asuse áno. Ale tak mohla to byť náhoda :)...
Kaliovic
Zablokovaný
Zablokovaný

Dakujem za rady Uplink!

Ja som tiez viac nakloneny HP-cku. Predsa len, ako znacka je urcite kvalitnejsi... Aj ked osobne som mal s ASUSom len tie najlepsie skusenosti - len tak pre pobavenie:

15 dni pred koncom zaruky som ho zobral na chatu a trosku sme boli "spolocensky unaveni" ked sme hrali biliard a kamosovi vyletela gula, odrazila sa od steny a buchla rovno do monitora... A vydrzal to! Sice sa mi zacal farbit do cervena, ale riskol som to, poslal ASUSu do Ciech ako reklamaciu a oni mi to uznali, vymenili monitor a vsetko odvtedy fungovalo ako hodinky este dalsi rok! Potom som klavesnicu oblial mliekom a to uz chudak nerozchodil... :? :P Ale aj to som dal u znameho opravit. Na svoj starucky ASUS A6000KT nedam dopustit. :D
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Ono, asusy a HPčka sa vyrábajú v tej istej fabrike, len majú odlišný support a samozrejme používajú trochu iný postup pri výrobe a materiály, ktoré sú v nich použité. Záleží od triedy. Avšak to že ich dávajú dokopy tie isté stroje je fakt, že sa vezú na jednej linke ditto. Fakt ma zarazilo to že tam chce hrať Sims 3. Odporučiť HD 4330 ktorá je v HPčku namiesto 4570ky, ktorá je v ASUSe by bolo naozaj scestné. Čiže ak si tam chce zahrať nejaké tie hry, nech ide do ASUSu, ak ho chce z 80% na prácu, chce mať dobrý support a vždy up-to-date drivery + bezproblémový chod [tichý, menej kazivý, bez väčšej údržby] nech ide do HPcka.
Napísať odpoveď