Dobrý deň! Mám dilemu medzi dennou a externou formou štúdia na Právo UPJŠ v Košiciach. Neviem, ktorú by som si mal vybrať, keďže som prijatý na obidve formy. Aké sú podľa Vás výhody/nevýhody ohľadne týchto dvoch foriem štúdia? Dá mi niečo viac, ak sa zapíšem na denné štúdium? Ja sa prikláňam skôr na externú formu, keďže som diabetik a ťažšie by som ten cukor vedel kontrolovať a okrem toho by som mal aj prácu. Pochádzam z Rožňavy (cca. 60km od KE). Poprípade nejaké osobné skúsenosti?
Vopred Vám ďakujem za rady.
Denné alebo externé štúdium - UPJŠ právo
Re: Denné alebo externé štúdium - UPJŠ právo
Denné:
Študentský život
Lepšie vedomosti naberieš podľa mňa (aj keď to záleží od človeka), takže lepšie povedané máš viac možností sa naučiť viac.
Máš študentské zľavy na obed, knihy, cestovné atď..
Nemusíš nič platiť (za školu)
Dá sa popri škole aj dosť zarobiť na brigáde. Aj keď je viac učenia. Osobne si popri VŠ zarobím v brigáde cca 240€ + ešte keď doučujem, nejaké predmety tak aj viac...
internát
Relatívne veľa času v škole (prednášky atď.)
Viac učiva
Môžeš mať jedine brigádu, aj to iba keď si to vieš zariadiť.
Externé:
Môžeš mať prácu popri štúdiu
Viac času pre seba (ktorý pravdepodobne stratíš v robote
)
Ľahšie štúdium
Spoplatnené štúdium. Keď nemáš dobrú prácu, tak sa to podľa mňa ani neoplatí...
samo štúdium, niektoré učitelia sú psycho a potom to je v niektorých prípadoch dosť ťažké
Osobne si myslím, že externisti menej toho vedia
Fyzické vyčerpanie z práce, školy a osobné života, ktorý nie každý stíha...
Dĺžka štúdia sa zvýšila z 3 na 4 roky na Bc.
Nenapísal si koľko máš rokov, čo by ti vyhovovalo. Akú máš prácu atď. Takže ťažko radiť. Neviem aké máš zdravotné problémy, ale myslím, že zvládnuť sa to dá. Ja osobne som sa rozhodol pre denné štúdium a neľutujem. Pri brigáde si viem zarobiť na pivo a svoje veci... chodiť do práce 3 - 4 mesiace len aby som si zaplatiť za rok sa mi nechcelo.
Ako to je na externom ti povedať neviem, keďže s tým skúsenosti nemám. No napísal som také základné + a - Poznám ľudí čo si externe pochvaľujú to sa musí tiež uznať
Externé:
Nenapísal si koľko máš rokov, čo by ti vyhovovalo. Akú máš prácu atď. Takže ťažko radiť. Neviem aké máš zdravotné problémy, ale myslím, že zvládnuť sa to dá. Ja osobne som sa rozhodol pre denné štúdium a neľutujem. Pri brigáde si viem zarobiť na pivo a svoje veci... chodiť do práce 3 - 4 mesiace len aby som si zaplatiť za rok sa mi nechcelo.
Ako to je na externom ti povedať neviem, keďže s tým skúsenosti nemám. No napísal som také základné + a - Poznám ľudí čo si externe pochvaľujú to sa musí tiež uznať
Ja som chodil 2 roky na externé štúdium a ani som nepracoval
Výhodu vidím v tom, že človek nemusí toľko sedieť v škole a počúvať tie drísty, čo som potreboval som sa naučil sám. No pokiaľ chceš prebrať témy viac do hĺbky tak lepšie je samozrejme denne, lebo tam maju viac cvičení a pod. Lenže na práve je to asi jedno, lebo tam je aj tak všade len teória. Keď máš zdravotné problemy a ešte k tomu budeš mať aj prácu tak lepšie je asi externé.
Nakoniec som sa rozhodol popri dennom štúdiu. Ďakujem za rady