Derivácie vo fyzike

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
foboss
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok

Derivácie vo fyzike

Príspevok od používateľa foboss »

Potrebujem help.

Mám taký príklad:
Pohyb bodu je určený rovnicami x,y
nájdite veľkosť a smer rýchlosti a zrýchlenia v čase 2s.

1,2 rovnice
3 vzorec na výpočet rýchlosti
4 doplnenie do vzorca

POTREBUJEM PORADIŤ AKO SA VLASTNE DERIVUJE VO FYZIKE. NUMERICKÉ DERIVOVANIE ZVLÁDAM, MÁM AJ VZORCE....
PROBLÉM JE V TOM ŽE NEDOKÁŽEM DERIVOVAŤ S PÍSMENAMI.
Prosím pomôžte!!

k+ isté
Prílohy
derivacie
derivacie
Curuj
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Curuj »

ked tej kabinetovej projekcii podlieha ten objekt, preco by nemala byt aj ta vzdialenost ina? sice sme tu projekciu nebrali, ale logicky by to tak mohlo byt
foboss
Light Star
Light Star

/// zmenil som názov a obsah predchádzajúcej témy, kde som potreboval poradiť s axonometriou.
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Derivuje sa presne tak isto ako v matematike. To ze su tam pismena, je na to aby si rozlisil co je parametere, co premenna a co konstanta. Napr. v tom poslednom vzorci derivujes podla t, takze ostatne pismena su akoby cisla (konstanta), takze derivacia bude 2*A1*t
foboss
Light Star
Light Star

t0m4s3 napísal:Derivuje sa presne tak isto ako v matematike. To ze su tam pismena, je na to aby si rozlisil co je parametere, co premenna a co konstanta. Napr. v tom poslednom vzorci derivujes podla t, takze ostatne pismena su akoby cisla (konstanta), takze derivacia bude 2*A1*t
hmm, vyšlo ti to dobre, len ja potrebujem presný postup, step by step.

- takže, ak sa derivuje tak ako v matematike a písmená sú konštanty, použijem vzorec, prvý člen derivovaný krát druhý opísaný - prvý opísaný druhý derivovaný lomené druhý člen na druhú??
supermario
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa supermario »

presne tak...
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

foboss napísal:hmm, vyšlo ti to dobre, len ja potrebujem presný postup, step by step.

- takže, ak sa derivuje tak ako v matematike a písmená sú konštanty, použijem vzorec, prvý člen derivovaný krát druhý opísaný - prvý opísaný druhý derivovaný lomené druhý člen na druhú??
Pozor to nie je derivacia zlomku. Ten zlomok znaci ze sa derivuje vzorec v zatvorke (A1*t^2 + B1) podla t (menovatel), takze A1 je konstanta, takze c*x^2 podla x je predsa 2x, to je zakladny vzorec derivacie. A derivacia konstanty je nula.
foboss
Light Star
Light Star

t0m4s3 napísal:Pozor to nie je derivacia zlomku. Ten zlomok znaci ze sa derivuje vzorec v zatvorke (A1*t^2 + B1) podla t (menovatel), takze A1 je konstanta, takze c*x^2 podla x je predsa 2x, to je zakladny vzorec derivacie. A derivacia konstanty je nula.
aha, lebo ja som to derivoval stále ako zlomok.
základy ako derivovanie konštanty že je nula a pod. poznám.
len nechápem čo znamená derivovať podľa t.
gwixt
Addict
Addict

Príspevok od používateľa gwixt »

t0m4s3 napísal:Pozor to nie je derivacia zlomku. Ten zlomok znaci ze sa derivuje vzorec v zatvorke (A1*t^2 + B1) podla t (menovatel), takze A1 je konstanta, takze c*x^2 podla x je predsa 2x, to je zakladny vzorec derivacie. A derivacia konstanty je nula.
chyba ... ak f(x)=cx^2 .. tak potom f'(x) = 2cx
foboss napísal:aha, lebo ja som to derivoval stále ako zlomok.
základy ako derivovanie konštanty že je nula a pod. poznám.
len nechápem čo znamená derivovať podľa t.
"derivovat podla t" znamena ze t beries ako neznamu vzhladom na ktoru derivujes...
napr
(2xy) derivovane podla x = 2y
(2xy) derivovane podla y = 2x

(v derivovanom vyraze vsetko mimo derivovanej neznamej je povazovane za konstantu)

a ten zapis ako zlomok (ani neviem ci sa to zlomkom da nazvat) .. no tak sa proste zapisuje derivacia .. hore mas to co derivujes a dole to podla coho derivujes
foboss
Light Star
Light Star

gwixt napísal:"derivovat podla t" znamena ze t beries ako neznamu vzhladom na ktoru derivujes...
napr
(2xy) derivovane podla x = 2y
(2xy) derivovane podla y = 2x

(v derivovanom vyraze vsetko mimo derivovanej neznamej je povazovane za konstantu)

a ten zapis ako zlomok (ani neviem ci sa to zlomkom da nazvat) .. no tak sa proste zapisuje derivacia .. hore mas to co derivujes a dole to podla coho derivujes
mohol by si to ukázať na mojom 4. príklade? step by step
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

gwixt > hej chyba, ale hlavne, ze v jeho priklade som to zderivoval dobre :-D

gothar > tvoj priklad je uplne jednoduchy

derivujes (A1*t^2 + B1) podla t, takze A1 a B1 sa povazuju za konstanty, pretoze premenna podla ktorej derivujes je t. Takze: derivacia suctu je sucet derivacii to je jasne. B1 zderivovane bude 0. A1*t^2 zderivujes podla gwixtovho vzorca, cize 2*A1*t. Toto je ale zakladne stredoskolske ucivo ak nechapes toto, tak neviem co chces robit s advanced matikou dalej :cry:
gwixt
Addict
Addict

Príspevok od používateľa gwixt »

t0m4s3 napísal:gwixt > hej chyba, ale hlavne, ze v jeho priklade som to zderivoval dobre :-D
ja nevravim ze nie ... len tam si to mal blbo tak som nechcel aby sa niekto blbo inspiroval :D
Toto je ale zakladne stredoskolske ucivo ak nechapes toto, tak neviem co chces robit s advanced matikou dalej :cry:
no zakladne urcite nie ... ale pravda je ze toto su asi tie najjednoduchsie derivacie ...
aj ked nemyslim ze my sme na gympli to tak zapisovali ako to on mal v priklade (a na fyzike si to uz toboz nepamatam) ... ale mozno mam len kratku pamat :)
Napísať odpoveď