DISKY.ako to je s tym vakuom
DISKY.ako to je s tym vakuom
no ludia.tu sa nieco take mihlo.ze je v tych diskoch teda to vakuum alebo nie?
Dierka dovnutra? to sa mi zda byt divne... urcite tam je vzduch, ale podla mna tlak je stale rovnaky, nemoze sa menit toboz nie vyrovnavat... zemnou tlaku by prave onen vzduchovy vankus na ktorom hlavicky "plavaju" nad platnami asi stale nemal rovnake vlastnosti nie? Nieje tam nejaky plyn, ktory ma staly tlak? Plyn s nizkou vyskozitou?
O tom, aký je tam plyn som nič nenašiel (ale veľmi som ani nehľadal). Aj ja si myslím, že ten disk je uzavrený vzduchotesne (presne ako píšeš, kôli tým hlavičkám).k6 napísal:Dierka dovnutra? to sa mi zda byt divne... urcite tam je vzduch, ale podla mna tlak je stale rovnaky, nemoze sa menit toboz nie vyrovnavat... zemnou tlaku by prave onen vzduchovy vankus na ktorom hlavicky "plavaju" nad platnami asi stale nemal rovnake vlastnosti nie? Nieje tam nejaky plyn, ktory ma staly tlak? Plyn s nizkou vyskozitou?
-
martin850
Light Expert
- Kontaktovať používateľa:
tu je presne popisane, nasiel som na wikipedii, pre tych co nevedia po anglicky je tam len zhrnute to, co tu uz bolo povedane v ratane diskov pouuzitelnych nad 3000m
dierka tam samozrejme je a podla mojho nazoru sa tlak vyrovnavat musi preto, lebo obal disku by sa prehybal podla zmeny vonkajsieho tlaku ako membrana na barometri a medzi hlavou loziska na diskoch a puzdrom niekedy je len 1mm medzera, co by sa velmi lahko prehlo zmenou atmosferickeho tlaku, napriklad taky 2,5" notebookovy disk ked chytim do ruky pevnejsie a tym jemne zatlacim na plochu, uz sa to sucha o seba, co je samozrejme nepripustne, vznikli by piliny a tie poskodili platne alebo by sa spomalil motor a disk prestane ist.
Kód: Vybrať všetko
The hard disk's spindle system relies on air pressure inside the enclosure to support the heads at their proper flying height while the disk is in motion. A hard disk requires a certain range of air pressures in order to operate properly. The connection to the external environment and pressure occurs through a small hole in the enclosure (about 1/2 mm in diameter), usually with a carbon filter on the inside (the breather filter, see below). If the air pressure is too low, there will not be enough lift for the flying head, the head will not be at the proper height, and there is a risk of head crashes and data loss. Specially manufactured sealed and pressurized disks are needed for reliable high-altitude operation, above about 10,000 feet (3,000 m). This does not apply to pressurized enclosures, like an airplane pressurized cabin. Modern disks include temperature sensors and adjust their operation to the operating environment.a preco ne?martin850 napísal:a naco by tam potom bola dierka?
preco Vas nezaujima co robi 2milionty tranzistor v procaku
btw. disk je iba prachotesny alebo ako to povedat ... vzduchotesny neni!
Kód: Vybrať všetko
The connection to the external environment and pressure occurs through a small hole in the enclosure (about 1/2 mm in diameter), usually with a carbon filter on the inside (the breather filter, see below). If the air pressure is too low, there will not be enough lift for the flying head, the head will not be at the proper height, and there is a risk of head crashes and data loss. Specially manufactured sealed and pressurized disks are needed for reliable high-altitude operation, above about 10,000 feet (3,000 m). This does not apply to pressurized enclosures, like an airplane pressurized cabin. Modern disks include temperature sensors and adjust their operation to the operating environment.v disku naozaj nie je ziadny tlak ked disk rozoberete polozite na stol zapnete ide normalne /akurat sa prasi na platnu bola tam jedna/ urcity cas som pouzival tak jednu cvakaciu 20 ku obcas sa nechcela nastartovat tak som ju rozobral pokukal a potom som ju par krat udrel /samozrejme som to poskladal a tak buchol/ a isla
ale zas len obcas
az jedneho dna uz len cvakala
ale islo to cca mesiac
-
JAnci3D
Medium Star
- Kontaktovať používateľa:
neviem chlapci ale myslím že logika utiekla . . . no myslím že ak nieje disk vzduchotestný tak tlak vo vnutri sa mení presne tak isto aj s tlakom zduchu , , a za ďalšie . . ak tlak meniaci sa nadmorskou výškou neohne vás a nestlačí vas do guľky ako sakra môže stlačiť (nie vzduchotesný) železný kryt disku??? . . . hmm a čo sa týka toho plynu naozaj potom nerozumiem ako mohol ísť otvorený disk bez krytu normálne? . . . no nič
asi takto . môj názor
Podľa textu z Wiki čo sem dal martin850 nie je disk vzduchotesný. Asi je to logické, kedže so zahrievaním by v ňom tlak stúpal (pravdepodobne by to vadilo pri nadnášaní hlavičiek). Takže obyčajné disky asi vzduchotesné nie sú, ale nebudú fungovať vo vyšších nadmorských výškach (je to tiež na Wikepedii). Disky určené do vyšších nadmorských výšok buď vzduchotesné sú (nemyslím si, že by bol nejaký problém s rozdielom tlaku, a poškodením disku, keď aj obyčajné plastová flaša vydrží tlak niekoľko atmosfér), alebo nadnášanie hlavičiek je vyriešené nejakým iným spôsobom.
cistota ako u mna v izbemisokgb napísal:Isteze nie je dpc. Je tam dierka, ktora je tam na vyrovnanie vnutorneho tlaku s tlakom z okolia. Si predstav rozdielne tlaky v disku a okolia... Hermeticky to uzavrete nie je v kazdom pripade, musi tam byt spojenie s okolitym vzduchom, ovsem je tam ale brutalna cistotka vo vnutri HDD
omg chlapci a nenapadlo vas ze disk pocas prevadzky meni tepoltu a tym sa meni aj objem plynu (rozumej normalneho vzduchu) vnutri?? tak nato je tam ta dierka aby sa tento rozdiel vyrovnal a hlavicky ktore su nadnasane nad platnou boli stale rovnako vysoko. a s tou tesnostou >> disk musibyt prachotesny(cize nieje dokonale uzavrety) lebo inak tam, kde na platnu padne zrnko prachu sa ti spravi beecko. a zase k tej dierke >>>tiez ma za uhlohu "filtrovat" (vazne je tam nejaky malicky myslim uhlikovy filter) vzduch co sa nacucava dovnutra ked disk chladne.
takto mi to bolo podane v skole a tam vecsinou neklamu aj ked vraveli ze ...
takto mi to bolo podane v skole a tam vecsinou neklamu aj ked vraveli ze ...