Dom z betónových tvárnic??
Re: Dom z betónových tvárnic??
čím vyšší tepelný odpor (R), tým menš súčiniteš prestupu tepla (U) - tým lepšie, uteká menej tepla z domu cez konštrukcie
to mi je jasne ale preco je R=8 max.limit pre pasivne domy?
-
vendo
Guru
- Kontaktovať používateľa:
neni ziaden max limit
limit je minimalny (U=0,18) a R=8 == U=0,14 prekrocuje tento limit celkom vyrazne
limit je minimalny (U=0,18) a R=8 == U=0,14 prekrocuje tento limit celkom vyrazne
-
zdravotnik
Light Professional
Nemá skôr autor témy na mysli niečo, čo je bežné v dnešnej dobe - Velox/Durisol?
http://www.coldhamandhartman.com/upload ... isol-2.jpg
http://www.coldhamandhartman.com/upload ... isol-2.jpg
ten limit je maximálne U=0,18vendo napísal:neni ziaden max limit
a ak R je 8, tak U=0,125, v praxi možno o niečo menšie (omietky, rozhrania v styku so vzduchom a pod. ale aj vlhkosť...)
-
vendo
Guru
no krajsie si to napisal, to uz wladas urco pochopi co som tym myslel
inac aky je presne vzorec na prepocet R na U? ja som svoje bral z letakov tej tehly, ale myslim ze za tym bude nejaky vzorcek
inac aky je presne vzorec na prepocet R na U? ja som svoje bral z letakov tej tehly, ale myslim ze za tym bude nejaky vzorcek
súčiniteľ prestupu tepla U je prevrátená hodnota tepelného odporu R
U=1/R
pričom do R sa ešte započítava Rsi a Rse, ktoré zahŕňa práve rozhranie vzduch/stena (interiér a exteriér)
R je hrúbka konštrukcie delené súčiniteľom tepelnej vodivosti lambda
tepelná technika v skratke
U=1/R
pričom do R sa ešte započítava Rsi a Rse, ktoré zahŕňa práve rozhranie vzduch/stena (interiér a exteriér)
R je hrúbka konštrukcie delené súčiniteľom tepelnej vodivosti lambda
tepelná technika v skratke
Ale mne je vsetko jasne len toto ma troska zmiatlo
vendo napísal:...btw 9 resp aj 8 je nad limit pre pasivne domy...
-
Ryan Giggs
VIP
Aha, tak ich vymenuj. Take pri ktorych nebudu tepelne mosty. Možno nejake slamene tehly, ale to už je samo o sebe izolant. Takže kto tu trepe žvasty? Nože "počuvam"...vendo napísal:a predstav si ze existuju materialy pri ktorych ju nemusis pouzit a ziaden vonkajsi vzduch nebudes vykurovat
-
vendo
Guru
aha, takze tebe k pojmu "nevykurovat vonkajsi vzduch" treba co? absolutnu homogennu izolaciu?
podla mna dom ktory splna normu pasivneho sa da povazovat za dom ktory nevykuruje vonkajsok a tepelne mosty ti budu vznikat VZDY, zalezi len ake velke, a ake zmeny teploty budu sposobovat
skus si prebehnut prispevky ktore su tu vyssie, myslim, ze je tu spominany urcity material ktory sam o sebe zabezpecuje dostatocne tepelno izolacne vlastnosti ktore splnaju poziadavky na pasivny dom, a teda dom ktory nevykuruje okolie
ak niesi schopny citat, tak ti to napisem zase
TEHLA
podla mna dom ktory splna normu pasivneho sa da povazovat za dom ktory nevykuruje vonkajsok a tepelne mosty ti budu vznikat VZDY, zalezi len ake velke, a ake zmeny teploty budu sposobovat
skus si prebehnut prispevky ktore su tu vyssie, myslim, ze je tu spominany urcity material ktory sam o sebe zabezpecuje dostatocne tepelno izolacne vlastnosti ktore splnaju poziadavky na pasivny dom, a teda dom ktory nevykuruje okolie
ak niesi schopny citat, tak ti to napisem zase
TEHLA
-
Ryan Giggs
VIP
Tehla? Nesranduj...
-
vendo
Guru
nesrandujem...
-
Ryan Giggs
VIP
Z tehly asi tazko postavis pasivny dom bez izolacie. Vynasiel si perpetum mobile.
Tepelny most co je dost zasadna vec bude vzdy to mas pravdu ale u holeho tehloveho domu ich budu mraky. A bez izolacie ich nijako neeliminujes. Tym padom mas velke tepelne straty a tie teoreticke ciselka ktorymi sa tu tak vehementne ohanas ti budu na velke ho...
Tie hodnoty maju svoj vyznam, ale budu platit len za urcitych podmienok ktore ignorujes.
Takze ano srandujes...
Tepelny most co je dost zasadna vec bude vzdy to mas pravdu ale u holeho tehloveho domu ich budu mraky. A bez izolacie ich nijako neeliminujes. Tym padom mas velke tepelne straty a tie teoreticke ciselka ktorymi sa tu tak vehementne ohanas ti budu na velke ho...
Tie hodnoty maju svoj vyznam, ale budu platit len za urcitych podmienok ktore ignorujes.
Takze ano srandujes...
Nebudem sa medzi Vás dvoch miešať nakoľko neviem posúdiť, či je alebo nie je tehla dobrý teploizolačný materiál. No pozerám program Nové bývanie, ktoré moderuje Voštinár. Určite viete, čo je ten program zač. Asi tri mesiace dozadu v tom programe hľadali rodinny dom v Pezinku. A spravili v tom diely aj rozhovor s jedným pánom, ktorý má postavený "pasívny" dom, alebo ako sa tomu hovorí. Nebolo to zo žiadnej tehly, ani ytongu či betónových tvárnic. Bol ten dom postavený z nejakých panelov, kde bola medzi panelmi minerálna vlna. Dom bol 2 alebo 3 poschodový, presne si to nepamätám. No celý ho vykuroval cez jedny kŕbové kachle. Keď budem doma, skúsim ten diel pohľadať v archíve TV JOJ a dám sem odkaz.
3 poschodovy pasivny dom? Tak co ja viem tak pasivny by mal byt jednopodlazny (ano, treba vacsi pozemok). Este 2 podlazny by som ako tak pochopil. Ale troj?
Áno je to tak, ako som to písal. Viem, kde presne ten dom stojí a ako vyzerá (tvarovo, nie veľkosťou). Videl som ho aj naživo a nie jeden krát. Nájdem ten diel Nového bývania v archíve a dám sem link. Ja som bol sám prekvapený, keď som ten dom videl v tej časti danej relácie. Presne tam majiteľ popisoval, ako to všetko funguje.
pasívny dom nemá stanovený limit poschodí, rozlohy a pod. ide o spotrebu tepla. stavajú sa jednopodlažné, lebo majú menšiu plochu, kadiaľ uniká teplo - ľahšie splnia podmienku na spotrebu tepla. samozrejme pre jednu rodinku stačí jednopodlažný v pohode
-
Ryan Giggs
VIP
Pasivny dom môže byť aj z tehal, aj z ytongu. Aj poschodovy. O to ale nejde. Ale určite nepostaviš pasivny dom z tehal bez izolacie. Ani nizkoenergeticky.Noobsz DJ napísal: Nebolo to zo žiadnej tehly, ani ytongu či betónových tvárnic. Bol ten dom postavený z nejakých panelov, kde bola medzi panelmi minerálna vlna.
-
vendo
Guru
noze, skus mi povedat kde vsade najdes tie mraky tepelnych mostov pri tehelnom dome neizolovanom oproti izolovanemu skus dat priklady pre 0 a 1 poschodovy domRyan Giggs napísal:Z tehly asi tazko postavis pasivny dom bez izolacie. Vynasiel si perpetum mobile.
Takze ano srandujes...
mam taky pocit jak keby si nepoznal moderne tehly a zil stale v dome plnych palenychurčite nepostaviš pasivny dom z tehal bez izolacie. Ani nizkoenergeticky
ale dom nie sú len obvodové steny. myslím, že Ryan Giggs naráža na to. strecha, rôzne detaily sa bez tepelnej izolácie nezaobídu