Doplnenie wifi o 2 routre

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: Doplnenie wifi o 2 routre

Príspevok od používateľa 4040 »

Skús ping v CMD na IP adresy.
Spusť si CMD a zadaj ping na hlavný router : ping 192.168.1.1 a potom ping na IP adresy,tých dvoch.Predpokladám ,že sa do ich menu dostaneš cez zmenené IP adresy.
Akú chybu vypíše na tom NTB,čo sa nevie pripojiť?Ak NTB pripojíš káblom, net ide?
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

@easton - mozno by sa oplatilo pochopit co vlastne robis, a ktory mod ako funguje, resp. zapojenie co ti tu radi 4040.
Ak mas router, tak dajme tomu ze ma 5 portov (1x WAN (niekde oznaceny aj ako internet) a 4x LAN). V klasickom router mode to rozdeluje broadcastovu domenu. Zjednodusene povedane - na WAN porte mas jednu siet (IP+maska), na LAN portoch (tie su bridgnute, cize je to prakticky akoby switch) mas druhu siet. Nemozes mat na oboch "stranach" rovnaku IP/masku. Ako ma potom router vediet ked ma nejaky paket poslat na IP 192.168.1.10 - ci to ma poslat na LAN alebo na WAN? To je jednoducho blbost. A preto ti vacsina routrov nedovoli nastavit rovnake siete na oboch rozhraniach.
Co sa ti tu snazi vysvetlit 4040 je ze niektore routre maju moznost nastavit mod - v router mode je to tak ako som napisal vyssie, v AP (Access point) mode sa bridgnu vsetky porty a je to akoby len LAN a teda vsetkych 5 portov ma rovnaku funkciu, a nemas moznost nastavit nejak specificky WAN port.
Mas 1. router od ISP - ten ma na WAN porte nejaku IP adresu od providera, dajme tomu 10.30.40.156/16. Na LAN porte mas napriklad 192.168.1.1/24 - to znamena ze ak pripojis nejake zariadenia ci uz na LAN alebo WIFI (tie su spravidla taktiez bridgnute dokopy == akoby tam bol switch) maju adresu prave z rozsahu 192.168.1.X (2-254, to ci ju dostanu automaticky urcuje ci mas zapnute DHCP a rozsah z akeho ma pridelovat adresy).
A teraz ked si vezmes 2.router (a analogicky 3., 4., 5.) - ak ich zapajas, najskor si zisti - podporuje moj dalsi router rezim AP? Ak ano, je potrebne ho nastavit do tohto rezimu, vtedy su vsetky porty rovnocenne, a je jedno kde zapojis kabel, ci uz WAN alebo LAN. LAN adresu routra nastavis z rozsahu hlavneho routra (napriklad 192.168.1.2/24, default GW nemusis nastavovat, ak to nie je potrebne, a vypnes DHCP - preco? pretoze na sieti uz mas jeden DHCP server ktory prideluje adresy. Z tohto pohladu sa 2. router sprava iba ako "switch s wifi". Cize ak tvoj nejaky klient sa pripoji a posle DHCP request, tak tym ze mas vsetko pripojene iba akoby cez switch, tak ten request dostane DHCP server z hlavneho routra ktory ako jediny odpovie "ja mam pre teba adresu" a uz klientovi prideli adresu a povie mu - tvoja adresa bude 192.168.1.200, maska /24, default GW bude 192.168.1.1, DNS bude ..., a tak dalej)
Ak tvoj 2. router ale nepodporuje rezim AP, je potrebne ho zapojit NIE do portu WAN, ale do portu LAN. Na LAN interfejsi mu nastavis znova IP z rozsahu 1. routra, WAN port nezapajas. Ak nahodou je na WAN nastavena staticky rovnaka IP, daj tam inu, alebo spravidla nastav "automaticky pridelit" - tym ze ostava nezapojeny, nemas na WAN rozhrani ziadnu adresu. Rovnako tak vypinas DHCP server na 2. routri, pretoze ty v sieti uz DHCP mas - na 1. a hlavnom routri.

K wifi ako uz bolo poznamenane - je potrebne vsade nastavit rovnake SSID a heslo.

Samozrejme, treba dodat ze taketo zapojenie vacsinou funguje, no niekedy sa najdu nejake nuansy ze nieco mozno neide. Problem je v drvivej vacsine v tom ze tieto routre su urcene prave ako routre, a niekedy sa snazia robit nieco naviac co by bezne AP bez moznosti routovania robit nemalo. Ale to je dan za to ze pouzijes router.
easton
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa easton »

No takže tak, zavolal som providerov, že čo mám porobene na dome. Prišiel techník a zakázal DHCP na to starom TP linku, aktualizoval firmware a všetko funguje. Vysvetlil mi že ten starý TP Link blokoval tu sieť, stačilo zakázať DHCP aktualizovať firmware a všetko funguje.
Nakoniec som to mal všetko fyzicky dobre zapojene až na tie veci spomenuté vyššie.
Ďakujem všetkých za rady, aj tie pomohli k vyriešeniu problému.
Napísať odpoveď