Dovod preco Vas disk vydava zvuky ako "ťuk" | ťukanie disku

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
freestyler
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa freestyler »

mna by skor zaujimalo.. preco mi pri citani z disku alebo zapisovani disk "vrzga".. mam taky strasi model.. robi to pri vsetkych strasich modeloch diskov.... urcite to nie je ziadna zavada... len ma tak zaujima, ze co ten zvuk do prcic vydava?!
klm16
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa klm16 »

uplink napísal:
ok a dovod vydavania toho zvuku a suvis so zdrojovym kablom? Moze to vydat taky zvuk? Teoreticky koli tomu navratu na tu "parkovaciu stopu"?
mal si niekedy rozobaty disk??? Po preruseni el. energie sa c/z hlava vrati na jedno miesto (do stredu) pomocou maleho magnetu,Ten "tuk" spavi ked sa hlava zrazi s magnetom. Je to tzv. aretacny mechanizmus,ktory skuzi na to aby sa hlava nepohybovala, ked sa disk napr. prenasa...

Tvoja teoria je zaujimava, a ked je pravdiva, tak si mi pomohol vyriesit moj problem :D :D THX

http://www.hojko.com/viewtopic.php?t=18 ... ght=trable
klm16
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

s10® napísal:no tak pouzi HD tune a uvidis

Kód: Vybrať všetko

http://www.hdtune.com/hdtune_210.exe
ake parametre ti ukazalo pri disku???
Pretoze mne ukazalo

HD Tune: Maxtor 6Y120L0 Benchmark

Transfer Rate Minimum : 15.5 MB/sec
Transfer Rate Maximum : 28.7 MB/sec
Transfer Rate Average : 27.1 MB/sec - podla mna dost malo nie???
Access Time : 14.1 ms
Burst Rate : 28.8 MB/sec
CPU Usage : 14.2%
brainwirm
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa brainwirm »

moj disk te zvuky uz vydava pol roka a ide (aj ked sice dost zle :cry: ) ale to uz aj spadol z dvojmetrovej vyky :D
kandler
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa kandler »

dude a ked vypadne prud tak co? Tiez sa akoze hlavicka o neco rozflakne? Ja vam vravim, ze je to ptakovina, musi to byt nako zabezpecene, miriad krad mi uz vypadol prud a disk fici a fici a citi sa na jointa
klm16
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

kandler napísal:dude a ked vypadne prud tak co? Tiez sa akoze hlavicka o neco rozflakne? Ja vam vravim, ze je to ptakovina, musi to byt nako zabezpecene, miriad krad mi uz vypadol prud a disk fici a fici a citi sa na jointa
to mas uplne jedno ci sa vypne prud, alebo si disk tyodpojis od PC, alebo ci vypnes PC nasilu....
Stale ked sa prerusi dodavka el. prudu v disku, tak ten magnet jednoducho pritiehlen cele to citacie a zapisovacie rameno ku sebe....
c/z hlava si z nicim nezrazi takze sa nijako nerozflaka...
pepek5
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pepek5 »

Na starom PC som mal taky isty problem. Napajanie na disk mi nedoliehalo az mi mrzol system, alebo restart bez priciny, Na nowom PC som si uz dal radsej suflik :D
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

dobre, hovorí sa tu o magnete ktorý pritiahne rameno s hlavou. Lenže na HDD je zapisované pomocou magnetických impulzou. Ak by sa ten magnet zapol, najskôr by ti to pokazilo všetký dáta. Nie je to náhodou skôr riešené obyčajnou pružinou? Veď máš aj upozornenie že disk nemáš vystavovať magnetickému polu.
dallas96
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa dallas96 »

pepek5 napísal:Na starom PC som mal taky isty problem. Napajanie na disk mi nedoliehalo az mi mrzol system, alebo restart bez priciny, Na nowom PC som si uz dal radsej suflik :D
Ja to mam presne naopak na starom PC to bolo bez problemo a to som disk wyberal a som kupil nowi komp a tam som nemal ani disk awybrati a niekedy si myslim ze dawa morzeowe signaly :)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

ja mam ten isty problem na starom kompe...vyriesil som to tak ze som tie kontaky viac stlacil ale tiez sa nieked vypinal, tak teraz som na neho zavesil zavazie takze taha ten kablik dolu a kontakty lepsie doliehaju :-) vysledkom je omnoho vyssia spolahlivost. Kupodivu disk stale pracuje aj ked sa uz takto vypol x krat
.cov
Star
Star

Príspevok od používateľa .cov »

klm16 napísal:ake parametre ti ukazalo pri disku???
Pretoze mne ukazalo
HD Tune: Maxtor 6Y120L0 Benchmark
Transfer Rate Minimum : 15.5 MB/sec
Transfer Rate Maximum : 28.7 MB/sec
Transfer Rate Average : 27.1 MB/sec - podla mna dost malo nie???
Access Time : 14.1 ms
Burst Rate : 28.8 MB/sec
CPU Usage : 14.2%
Nuz, na stranke

Kód: Vybrať všetko

http://www.hdtune.com/
najdes v Test results aj tvoj disk. A tu je tabulka:
Obrázok
Tak porovnaj.
Povedal by som, ze asi nemas aktivovane UltraDMA. Najdi si v spravci zariadeni "radice IDE ATA a skontroluj ci tam je na primarnom disku zapnute "Rezim Ultra DMA 5 (alebo 6). Ked je tam PIO a cislo, tak radic odober a pri najblizsom starte by to malo uz frcat rychlejsie.
R1k1nko
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa R1k1nko »

len sa spytam : mne ten TUK (aspom to tak znie ) robi furt pri starte ale len vtedy !! moze to byt ono o com sa tu bavite ? thx
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

R1k1nko napísal:len sa spytam : mne ten TUK (aspom to tak znie ) robi furt pri starte ale len vtedy !! moze to byt ono o com sa tu bavite ? thx
nn to je ok das sem typ/znacku disku? Heh brachovi to robilo ece ked mal P166 vzdy pri starte, nejaka haluza tusim ze samsung, alebo wd uz si nepamatam.
R1k1nko
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa R1k1nko »

uplink napísal:nn to je ok das sem typ/znacku disku? Heh brachovi to robilo ece ked mal P166 vzdy pri starte, nejaka haluza tusim ze samsung, alebo wd uz si nepamatam.
no znacka to je MAxtron (7200.8mb)
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

R1k1nko napísal:no znacka to je MAxtron (7200.8mb)
hmm tak to netusim :/...no kazdopadne si prescanuj disk Easy Recovery Professional [setky testy] potom scan/chckdisk atd....ak to prejde [aj stress testy] tak je to ok.
chronix
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa chronix »

Mne tiež strašne škrkoce disk ja mam 200GB/8mb cache a mam ho take 4-5 mesiacov a už od novoty škrkoce znamená to že mi odchádza???
iceCream
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa iceCream »

mne vydaval haluzne zvuky pri starte HDD WD 80GB SATA, 7200rpm 8MB cache .. kupil som ho novy z velkoskladu. Disk sa zapinal, vypinal..par krat a az potom nastartoval PC. Zdrzanie cca30 sec, po par dnoch som si precital, ze presne ten typ disku je daka zvlastna edicia a oproti ostatnym SATA diskom, ktore nepotrebuju jumpre k default nastaveniu ako "master" .. som na nom musel nastavit jumper..do pozicie ktora urcovala, ze disk ma prenos 150MB/s ci co to :) .. beztak to nebola SATA2, takze sa tym nic nezmenilo, az na to ze uz to slape v poho
dan
Expert
Expert

Re: Dovod preco Vas disk vydava zvuky ako "tuk"...

Príspevok od používateľa dan »

uplink napísal:Ahojte :)

Uz dlhsiu dobu [niekolko mesiacov ak nie rok a viac] si lamem hlavu s tym preco mi tukaju a odchadzaju disky. Menil som dosky, zdroj[2x], bydlisko, znacky diskov. Takze som vylucil takmer vsetky faktory. Az teraz [dnes] mi doslo, koli comu sa to vlastne deje. Ked casto zapajate a odpajate disky/dvd/cd-ra/omky, zdrojove kabliky sa roztiahnu a vytvori sa labilny kontakt. Ono by to az tak nevadilo, keby zdrojovy kabel nedodal stavu pri starte, tam viete kde je problem. Lenze ked sa to deje chvilu po starte pc a v uplne nepravidelnych intervaloch, cloveka to moze doviest do sialenosti [az zurivosti :?]. No dovod je ten, ze ak ficite na airflow chladeni[chladenie vzduchom/vetracikmi], cely pocitac vibruje [ako telefon napriklad] a tieto kontakty sa mozu na milisekundu odpojit a zase vratit do povodneho stavu, v tom momente disk nema stavu, hlavica spadne a narazi o platnicku a vyda to to povestne "tuk". Cize je to len kratky vypadok elektrickeho prudu, ktory zavini zamrznutie celeho systemu. Dufam ze tento moj [mozno davno znamny] objav pomoze aspon niekomu. Povazoval som ho za dost dolezity, preto som ho sem napisal :)...

P.S.: Docasne riesenie je take, ze stlacite spoje na zdrojovych kablikoch.
P.S.2.: Nevyberajte moc casto veci z Vasho zdroja, hlavne ked je znackovy. Radsej zainvestujte do suflikov.
lol pekne mi to robilo som bol zufay a teras som bes tukania dik :P
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

smolicek-no napísal:Mne tiež strašne škrkoce disk ja mam 200GB/8mb cache a mam ho take 4-5 mesiacov a už od novoty škrkoce znamená to že mi odchádza???
hod znacku...moje wd tiez "pradie" jak macka :)...maxtory su tiche vacsinou ostatne e e :/
midnight_man
Guru
Guru

hehehe

Príspevok od používateľa midnight_man »

Vymente si zdroj...........kupte vodne chladenie,,a je to...
Napísať odpoveď