Drobné opravy svojho auta / motorky
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Drobné opravy svojho auta / motorky
Zakladám túto tému, pretože občas sa nájde nejaká drobná závada ktorú si človek trúfa opraviť sám, lebo nechce vyhodiť 60€ za servis a stratiť auto na deň, kvôli banalite ako výmena piestov 5. dverí, výmene vadnej poistky či zapalovača, doštelovania stieračov a podobne. Často je to ale pre niekoho kto to vživote nerobil doslova maturita, a treba googliť. Aj tak moc info nenájdete.
A rovno sa aj spýtam. Pred časom som menil posledný diel výfuku (v servise) a ten je asi ťažší ako bol originál tak mi roztrhlo tieto gumové zavesenia: link
Jedna gumka stojí okolo eura, treba mi tri (čiže cca 3 eura, v servise by zapýtali minimálne 20€. Nie je to tak ďaleko aby som sa k tomu nedostal keď si lahnem pod auto, takže by to malo ísť aj bez montážnej jamy. Dnes som to pozeral, dočiahnem na všetky). Jednu roztrhlo, z druhej sa teda vyvliekol a posledná neviem v akom je stave ale vymením teda už všetky tri naraz. Otázka je, ako ich dočerta dať dole? Niekde som našiel že treba ich otočiť a vytiahnúť, no ani bohovi. Je na to nejaký grif? Druhá otázka znie, či sa to nejako ešte upevňuje na tyčku čo ide z výfuku alebo sa tam len nasunie. Lebo teraz ak som to skúšal nasunúť, tak to malo veľkú vôlu a vôbec tam nedržal. Možno je to tým, že je vyťahaná a opotrebovaná a na novej by to malo teoreticky držať? Alebo ju treba nejako zapalovačom nahriať nech sa prilepí o tú tyčku? ide o renault megane scenic 1.6e, r.v. 97
A rovno sa aj spýtam. Pred časom som menil posledný diel výfuku (v servise) a ten je asi ťažší ako bol originál tak mi roztrhlo tieto gumové zavesenia: link
Jedna gumka stojí okolo eura, treba mi tri (čiže cca 3 eura, v servise by zapýtali minimálne 20€. Nie je to tak ďaleko aby som sa k tomu nedostal keď si lahnem pod auto, takže by to malo ísť aj bez montážnej jamy. Dnes som to pozeral, dočiahnem na všetky). Jednu roztrhlo, z druhej sa teda vyvliekol a posledná neviem v akom je stave ale vymením teda už všetky tri naraz. Otázka je, ako ich dočerta dať dole? Niekde som našiel že treba ich otočiť a vytiahnúť, no ani bohovi. Je na to nejaký grif? Druhá otázka znie, či sa to nejako ešte upevňuje na tyčku čo ide z výfuku alebo sa tam len nasunie. Lebo teraz ak som to skúšal nasunúť, tak to malo veľkú vôlu a vôbec tam nedržal. Možno je to tým, že je vyťahaná a opotrebovaná a na novej by to malo teoreticky držať? Alebo ju treba nejako zapalovačom nahriať nech sa prilepí o tú tyčku? ide o renault megane scenic 1.6e, r.v. 97
-
Grim
Darca
Re: Drobné opravy svojho auta / motorky
...nenahrievať, treba to silou narvať...nedávno som menil stredný tlmič výfuku a tiež som tam mal jednu tú gumičku...volá sa to silentblok...na tej tyčke na výfuku je na konci taká rozšírená časť, aby gumička neskĺzavala...gumičky treba meniť aj v prípade, že sú vyťahané, takže dobre robíš...pravdepodobne ti to na tej jednej gumičke nedrží preto, lebo tlmič sa kríži a z gumičky sa to vyvlieka...keď to nevlečieš na všetky tri gumičky, tak sa to vyvliekať nebude...
Zdravím,
plánujem kupovať DO k centrálu a budem to aj sám nahadzovať, za odbornú montáž by som dal toľko, čo za samotný ovládač. Chcem sa teda spýtať, či budem potrebovať nejaké "špeciálne" náradie, nakoľko to nebudem robiť doma v garáži. Bude mi stačiť základ ako plochý + krížový šrobovák, sada torxov, nejaký nožík a gola sada?
Auto Fabia I, produkt http://www.levnealarmy.cz/eshop/komfort ... -3936.html
Vďaka
plánujem kupovať DO k centrálu a budem to aj sám nahadzovať, za odbornú montáž by som dal toľko, čo za samotný ovládač. Chcem sa teda spýtať, či budem potrebovať nejaké "špeciálne" náradie, nakoľko to nebudem robiť doma v garáži. Bude mi stačiť základ ako plochý + krížový šrobovák, sada torxov, nejaký nožík a gola sada?
Auto Fabia I, produkt http://www.levnealarmy.cz/eshop/komfort ... -3936.html
Vďaka
-
Fabo
Hardcore addict
Odporucam postahovat si k autam servisne manualy a knizky typu "Jak na to: Skoda Fabia/Octavia/Ford Focus" etc. - je to dobra pomoc pre taketo domace kutilstvo
audiotrack ten silentblok musíš dať dole silou. Veľmi často bývajú tie háčiky, na ktorých silentbloky sú na konci zahnuté. Ja som na svojom predošlom aute menil všetky tri diely výfuky (zadný diel, stredný diel a predný diel od zvodov). Zavesenie výfuku som robil tak, že som pod výfuk podložil polienko, ktoré držalo výfuk v požadovanej výške. Potom som silentblok navliekol na háčik na výfuku a na kasni auta. Keď bol silentblok navlečený, tak som ho len silou natiahol, aby tie háčiky prešli skrz celým silentblokom. Takýmto štýlom som natiahol všetky silentbloky na uchytenie výfuku o kasňu. Nie je to žiadna náročná robota. Len je treba trocha viac násilia k tomu, aby si tie silentbloky dal či už dolu, alebo ich naopak navliekol na tie háčiky.
ja len nechapem, preco to volate silentblok, ked to okolo neho ani neslo.. na vyfuku su gumove drziaky, ziadny silentblok..
-
tacosi
Moderátor
Presne toto som chcel napisat uz vcera,len som nato nejako zabudol
silentbloky su nieco uplne ine.
audio: mna potrapili pevnejsie silentbloky uplne ze extremne, netvrdim o sebe ze som rambo ale mal som k dispozicii od dvihaku cez veskere naradie od vymyslu sveta a dvaja sme sa s tym trapili pol dna, ak objednas tvrdsie silenty ocakavaj ze nasadit ich bude kusok rodeo.
fuxxo: neviem aka je korektna definicia silentbloku, ale vsade to najdes pod nazvom silentblok... http://www.powerflex.cz/silentblok-vyfu ... 472e105c4a
skor v zahranici sa stretnes s odlisnou terminologiou
fuxxo: neviem aka je korektna definicia silentbloku, ale vsade to najdes pod nazvom silentblok... http://www.powerflex.cz/silentblok-vyfu ... 472e105c4a
skor v zahranici sa stretnes s odlisnou terminologiou
-
tacosi
Moderátor
Tak vsade urcite nie, kvoli tomu, ze to silentblok nieje.
Silenty mas na motore, prevodovke, ramenach, stabilizatoroch, diferencialoch, a t d.
http://www.depoauto.sk/index.php/cPath/ ... c1ojaivfj1
http://www.autodielymt.sk/zaves-vyfuku- ... 53190.html
Kazdy shop si to nazyva po svojom.
Silenty mas na motore, prevodovke, ramenach, stabilizatoroch, diferencialoch, a t d.
-
audiotrack
VIP
preboha to je úplne jedno ako sa to volá, nech je to aj gumka fero
Pointa témy je poradiť s opravami a nie doťahovať sa na slovíčkach. Ja som to našiel ako gumové zavesenie výfuku, tak som to tak aj pýtal v obchode s náhradnými dielmi a hneď vedel čo chcem. Dnes alebo zajtra možno budem meniť, uvidím podľa počasia keďže nemám garáž a v daždi určite nebudem ležať pod autom.
myslim ze keby chces menit zavesenie motora dostanes silentblok a keby chces menit silentblok vyfuku, dostanes zavesenie vyfuku, mam pocit ze su to synonymatacosi napísal:Tak vsade urcite nie, kvoli tomu, ze to silentblok nieje.
-
tacosi
Moderátor
Jj, len motor nieje na silentoch zaveseny

Vezmi si so sebou modrú indulonu. Ak ti nepôjde ľahko naraziť ten držiak na tie závesné háky, tak ich dobre namasti tou indulonou. A daj tej indulony aj do dierok tej gumy. Pôjde ti to oveľa ľahšie nasadiť a nestráviš pri tom pol dňa.audiotrack napísal:preboha to je úplne jedno ako sa to volá, nech je to aj gumka feroPointa témy je poradiť s opravami a nie doťahovať sa na slovíčkach. Ja som to našiel ako gumové zavesenie výfuku, tak som to tak aj pýtal v obchode s náhradnými dielmi a hneď vedel čo chcem. Dnes alebo zajtra možno budem meniť, uvidím podľa počasia keďže nemám garáž a v daždi určite nebudem ležať pod autom.
A čo sa týka tých silentblokov. Podstatou silentbloku je guma, ktorá má za úlohy tlmiť vibrácie či už medzi motorom a karosériou, alebo medzi výfukom a karosériou. A áno, silentblok môže byť aj závesný. Napríklad predné rameno na mojom aute je zospodu zavesené na ráme karosérie v uložení ramena. Aj v predajni autodielov a aj v autoservisoch vedia, čo človek chce ak povie silentblok. Používa toto pomenovanie veľmi veľa ľudí.
Akoze nie
Samozrejme to nieje pravidlom ale obvykle motor na silnetblokoch vysi
Zdravím, nestretol sa niekto s chybou u Octavie II - P1698 - Snímač uhlu reidu chybný signál.
Okrem toho svieti kontrolka tlaku v pneumatikách a nedá sa zresetovať.
Kontroloka volantu nesvieti.
Bude chyba v tom snímači?
Okrem toho svieti kontrolka tlaku v pneumatikách a nedá sa zresetovať.
Kontroloka volantu nesvieti.
budes mat asi v zadku podvolantovku... memenil si servo alebo podobne? co presne pise diagnostika? mozno bude stacit nakodovat..
tlak v pneu s tym podla mna nema nic spolocne.. tam mozes mat vadny snimac v jednom z kolies...
tlak v pneu s tym podla mna nema nic spolocne.. tam mozes mat vadny snimac v jednom z kolies...
-
hrban
Addict
ľudia hlavne keď robíte diahgnostiku tak si ju dajte v anglivkom jazyku, ja som mal v češtine chubu - vadný sekvenčný motorček vstrekov, ja už vyplašený, že vstreky odchádzaju a v angličtine to bol ten motorček čo vháňa vodu na okná cez tie trisky na kapote, voda mi tam primrzla, takže sa to objavilo v logu
čo sa týka toho rajtu, skús pogoogliť, na nete je návod na VAG autá, ako sa tá vec nanovo nastavuje cez kábel, dosť často to pomôže, poprípade dá sa to aj inak čo ja viem treba na pol hoďku vybrať/odpojiť baterku potom ju napojiť, malo by ti svietiť kontrolka serva po naštartovaní, potom na jednotke musíš ísť rovno, potom potočiť volantom aspoň 45° doprava a doľava, mala by sa nakalibrovať snímač ale to je len taká malá kalibrácia, cez kábel to je lepšie
čo sa týka toho rajtu, skús pogoogliť, na nete je návod na VAG autá, ako sa tá vec nanovo nastavuje cez kábel, dosť často to pomôže, poprípade dá sa to aj inak čo ja viem treba na pol hoďku vybrať/odpojiť baterku potom ju napojiť, malo by ti svietiť kontrolka serva po naštartovaní, potom na jednotke musíš ísť rovno, potom potočiť volantom aspoň 45° doprava a doľava, mala by sa nakalibrovať snímač ale to je len taká malá kalibrácia, cez kábel to je lepšie
Mal som rovnaku chybu na Fabii I. Vadny snimac natocenia kolies. Ovplyvnoval funkcnost serva, ktore bolo raz velmi makke inokedy islo strasne tazko, preblikavali mi rozne kontrolky a zhasinali svetla. Niekedy staci vycistit ale vacsinou je dobre ho rovno vymenit. Ak by si ho kupoval, odporucam priplatit za uplne novy, na repasovane sa vykasli.JCM01 napísal:Zdravím, nestretol sa niekto s chybou u Octavie II - P1698 - Snímač uhlu reidu chybný signál.
-
hrban
Addict
k tomu tlaku, píše to u njakého kolesa alebo u všetkých ? ak len u jedného, mrkni k tomu kolesu tam ide kábel od karosérie k snímaču opotrebovania brzdových platničiek a k snímaču otáčok. Dosť často býva preseknutý o tlmič/pružinu. Kábel by mal byť uchytený úchytkami, ale časom sa úchytky rozpadnú a kábel tam len tak pláva mezdi tlmičom a pružinou a ramenami.
btw nevyberal si baterku/nemáš ju náhodou vybitú, tá chyba P1698 tam bude vždy vyskakovať ak je baterka odpojená a nahodí sa nas5, stačí zresetovať a chyba je preč, osobne na O2 s 500 tis KM a tento snímač som ešte nikdy nemenil.
ak máš kábel pls hoď sem celý log, nie len hlášku.
btw nevyberal si baterku/nemáš ju náhodou vybitú, tá chyba P1698 tam bude vždy vyskakovať ak je baterka odpojená a nahodí sa nas5, stačí zresetovať a chyba je preč, osobne na O2 s 500 tis KM a tento snímač som ešte nikdy nemenil.
ak máš kábel pls hoď sem celý log, nie len hlášku.
Čo sa týka snímaču tlaku, tak tam je len kontrolka, ktorá signalizuje stratu tlaku v niektorom kolese - meria sa to cez snímač ABS. Kontrolka ABS nesvieti - teda predpokladám, že snímače ABS sú v poriadku. Káble boli prekontrolované - nieje vidno, že by bol nejaký preseknutý. Čo sa týka chyby 1698 - všetky chyby boli vymazané, ale túto stále nanovo vyhadzuje.
K logu sa momentálne neviem dostať..
// čo sa týka serva, funguje ako má - ani kontrolka toho volantu nesvieti.. len tá kontrolka tlaku a tá sa nedá zresetovať tak isto ako chyba 1698..
K logu sa momentálne neviem dostať..
// čo sa týka serva, funguje ako má - ani kontrolka toho volantu nesvieti.. len tá kontrolka tlaku a tá sa nedá zresetovať tak isto ako chyba 1698..