dual boot W7 / Ubuntu 12

Informácie o software, ankety...
rastikbart
Medium Star
Medium Star

dual boot W7 / Ubuntu 12

Príspevok od používateľa rastikbart »

zdravim, chcem si urobit v notasi dual boot a pred tym ako to urobim chcem sa uistit ze postup je spravny. disk je uplne prazdny

takze najskor tam dam Win7 na C - tomu dam nejakych 60 GB. ked win nabehne tak v disk manageri si vytvorim dalsi logicky disk (D) pre linux a dam mu 20 GB.

po naistalovani linuxu a restarte mi potom da pri spusteni automaticky na vyber ze ktory os chcem spustit?

kedze mam RAM iba 2 GB budem potrebovat aj miesto na SWAP pre linux? linux si ho vytvori sam vramci tych 20 GB alebo to musim urobit ja?
kubaj
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok

Re: dual boot W7 / Ubuntu 12

Príspevok od používateľa kubaj »

Keď budeš mať nainštalovaný Windows, tak nevytváraj tú logickú partíciu, vytvoríš si ju počas inštalácie linuxu. Tá partícia kde bude linux musí byť aktívna, aby bolo možné spustiť aj linux. Keď budeš rozdelovať disk, tak tam si musíš vytvoriť aj partíciu pre swap (odporúča sa 1 - 2 násobok RAM, čiže 2-4GB)
Denco
King
King

Príspevok od používateľa Denco »

Osobne to robím radšej ako hovorí rastikbart. Partíciu si predpripravím vo Windowse. Záleží aj aký postup vytvárania vyberieš následne v inštalácii Ubuntu. Osobne dávam manuálne, takže si aj SWAP musím vytvoriť sám. Ale problém to nie je.
kubaj
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa kubaj »

V podstate by to išlo predpripraviť aj vo windowse, len to potom treba pri inštalácií naformátovať do ext3/ext4, to ti disk manager vo windowse nedokáže spraviť
Denco
King
King

A je problem ich v inštalácii Ubuntu naformátovať na ext?
Dildogripak
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Dildogripak »

rastik je to úplne u prdele či si najskôr partíciu pre linux predpripravíš vo windowse, alebo ju vytvoríš priamo počas inštalácie linuxu (tak isto ako si vytvoril windowsácku partíciu), tu sa len niekto snaží dokázať, že ten jeho spôsob je najlepší....

Swap si vieš urobiť počas inštalácie linuxu, kde ťa to navedie k jeho vytvoreniu, takže no problem :)
rastikbart
Medium Star
Medium Star

Dildogripak napísal:Swap si vieš urobiť počas inštalácie linuxu, kde ťa to navedie k jeho vytvoreniu, takže no problem :)
ok a ten SWAP sa vytvori v ramci particie co priradim linuxu alebo mimo nej?
Denco
King
King

Dildogripak napísal:rastik je to úplne u prdele či si najskôr partíciu pre linux predpripravíš vo windowse, alebo ju vytvoríš priamo počas inštalácie linuxu (tak isto ako si vytvoril windowsácku partíciu), tu sa len niekto snaží dokázať, že ten jeho spôsob je najlepší....

Swap si vieš urobiť počas inštalácie linuxu, kde ťa to navedie k jeho vytvoreniu, takže no problem :)
Nikto sa nesnaží nič dokázať. Len mi to príde bezpečnejšie (práca v Správe diskov alebo inom programe mi príde intuitívnejšia). Kamoš si už tak omylom odpálil partíciu s datami keď sa s partíciami hral v Linux inštalačke.

Swap je samostatná partícia.
rastikbart
Medium Star
Medium Star

tak som to tam konecne nahodil ale neviem ci to je dobre :)

najprv som dal W7 a potom ubuntu, tak ze particie som robil pri instalacii
sda3 som dal primarnu particiu a pripojny bod som dal lomitko '' / '' a swap logicku particiu
vsetko funguje ok len ked som v ubuntu tak nevidim ten disk 25 GB na ktory som to instaloval v devices v lavo hore.
je to ok, ma to tak byt? ked pustim linux ako live cd tak ho tam vidim.

a k tomu bootu, sice je to iba kozmeticka vec ale ako tam dat windows boot manager??
Prílohy
ins.png
bot.png
dis.png
_www_
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa _www_ »

troska neskoro ale tu mas na to aj navod :)

Kód: Vybrať všetko

http://michalv.hostujem.sk/linux/Ubuntu/instalacia_ubuntu_vedla_windows.html
Denco
King
King

Partícia, z ktorej Ubuntu beží je File System pod Computer.
rastikbart
Medium Star
Medium Star

jo, na to som uz prisiel.

teraz som ale zistil ze nemozem mat viac ako 4 particie na hdd. tak som vytvoril jednu rozsirenu na ktoru som dal linux a swap. nevadi linuxu ze je na rozsirenej particii??? mam taky subjektivny pocit ze ide teraz pomalsie ako ked bol na normalnej.
Denco
King
King

Primárne partície môžeš mať len 4. Nemyslím si, že by mu logická (rozšírená) partícia vadila, tiež to tak mám.
Napísať odpoveď