Zdravím,
chcem si k Windowsu 7 doinštalovať Ubuntu 14.04 ale mám s tým menší problém. S partíciami som na tom takto:
- mám systémovú partíciu C: (250GB)
- mám partíciu na ktorej je záloha, E: (40GB z toho 19,4GB záloha)
- mám voľnú partíciu D: (175GB)
A aby som nič nepoplietol tak pridávam obrazovú prílohu.
Po vložení inštalačky Ubuntu kliknem na tretiu možnosť "Niečo iné":
keď kliknem na spomínanú voľnú partíciu, viem kliknúť len na - a Change...
partíciu teda odstránim a zostane mi voľné miesto:
na voľné miesto ešte viem kliknúť:
ale keď kliknem na + a dám upraviť oblasť, povedzme na 100000MB, ntfs a prípojný bod /windows:
zostane mi zmenšená partícia a nepoužité miesto, s ktorým neviem pohnúť, tzn. nedá sa mi kliknúť na +, - ani Change...:
skúsim teda odstrániť tú zmenšenú, 100000MB partíciu:
a z voľného miesta vytvoriť 8000MB oblasť na linux:
tým pádom sa ale opäť dostanem do rovnakej situácie - zostane mi partícia a kopa nepoužitého miesta, s ktorým neviem pohnúť:
A otázka znie, čo mám robiť? Vie mi niekto poradiť? Vopred vďaka.
Dual boot Win 7 a Ubuntu 14.04
-
hrban
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Dual boot Win 7 a Ubuntu 14.04
dve partície naraz formátovať nevieš, musíš spraviť najskôr jednu a potom druhú...
A čo to v praxi znamená?
-
hrban
Addict
no najjednoduchšie je si spraviť tú 80GB partíciu na linux, tam ho nainštalovať a zvyšok nechať ako voľné miesto (nevyužité), potom počas inštalácie windows-u použiť tých voľných 100GB a tam spraviť windowsovú partíciu (NTFS) cez inštalačku winu.
poprípade si tých zvyšných pár giga pridáš už priamo vo windowse ku jednej z existujúcich partícií alebo si vytvoríš novú ale to zas už priamo vo vindowse.
Alebo prečo si vo windowse nevytvoríš už partíciu čo bude mať požadovanú veľkosť a tam si to nenainštaluješ ?
čiže tých 175 si rozdeľ priamo vo wine na 2 partície čiže tých 100 a 75 a potom počas inštalácie to nainštaluješ na tých 75 GB
poprípade si tých zvyšných pár giga pridáš už priamo vo windowse ku jednej z existujúcich partícií alebo si vytvoríš novú ale to zas už priamo vo vindowse.
Alebo prečo si vo windowse nevytvoríš už partíciu čo bude mať požadovanú veľkosť a tam si to nenainštaluješ ?
čiže tých 175 si rozdeľ priamo vo wine na 2 partície čiže tých 100 a 75 a potom počas inštalácie to nainštaluješ na tých 75 GB
Toto čo píšeš, že "tých 175 si rozdeľ priamo vo wine na 2 partície čiže tých 100 a 75 a potom počas inštalácie to nainštaluješ na tých 75 GB", to som už skúsil a aj som si tú partíciu tak rozdelil. Tam je ten problém že ono to musí mať partíciu aj na swap. Keď som skúsil dať nainštalovať linux na novovytvorenú partíciu (ext4), tak mi vypísalo že treba vybrať partíciu pre swap. Ďalšiu partíciu som z toho voľného miesta ale vyrobiť nevedel, vedel som iba ukrojiť z už existujúcich partícií, teda systémovej a tej na ktorej mám zálohu.
A keď som dal možnosť, aby sa linux nainštaloval vedľa Win 7 automaticky (zobrazilo sa tam to okno kde je "posuvák", ktorým viem pohýnať doprava a doľava a určiť veľkosť miesta pre linux), tak mi inštalačka ponúkla na výber 40GB partíciu na ktorej mám zálohu.
A ďalší problém je ten že vo Windowse 7 môžeš mať len tri partície. Pri vytváraní štvrtej mi už vypíše že na disku existuje maximálny počet partícií.
A keď som dal možnosť, aby sa linux nainštaloval vedľa Win 7 automaticky (zobrazilo sa tam to okno kde je "posuvák", ktorým viem pohýnať doprava a doľava a určiť veľkosť miesta pre linux), tak mi inštalačka ponúkla na výber 40GB partíciu na ktorej mám zálohu.
A ďalší problém je ten že vo Windowse 7 môžeš mať len tri partície. Pri vytváraní štvrtej mi už vypíše že na disku existuje maximálny počet partícií.
-
hrban
Addict
windows môže mať 4 partície, teda môžeš vytvoriť 3 partície a 4 vytvoríš rozdelením tretej, Tak to skús spraviť tak, problém bude asi v tom, že win má tú blbú limitáciu partícií na 3+1.
Ked sa ti nabootuje ubunta daj Try ubuntu a nainstaluj GParted. V tom programe lepsie vidno ktore su primarne a ktore su extendet particie. Z tych ktorych bootujes(particie windowsu bootladra a linuxu) by mali byt primarne. Mozes bud mat 4 primarne alebo 3 primarne a jednu Extendet particiu v ktorej su dalsie particie. Najlepsie bude ak na konci disku spravis extendet particiu v nej spravis novu particiu zalohy a prekopirujes a potom spravis primarnu particiu pre linux. Swap moze byt v extendet.