Elektrónová konfigurácia
-
BookEditor
Light Professional
Elektrónová konfigurácia
Prosím vás, viete mi nejako jednoducho vysvetliť, ako sa to zapisuje? Napr. u uhlíka... Za každú radu vďaka. A neviete mi ešte nejako vysvetliť zapisovanie tej konf. do takých štvorčekov (u nás to učka nazýva "hrantíky")? Ďakujem, K+
Re: Elektrónová konfigurácia
orbital s ma jednu vrstvu (jeden ten "hrantik", zmestia sa do neho 2 elektrony - sipky, zjednodusene povedane
), takze tam zmestis 2. orbital p ma 3 vrstvy takze tam zmestis 6 elektronov. orbital d 5 vrstiev - 10 elektronov. orbital f 7 vrstiev - 14 elektronov.
v prilohe je obrazok v akom poradi to ide. takze - mas uhlik, 6 elektronov, tak ich ideme pekne po rade minat. prvy je orbital 1s2 - minuly sme dva. druhy 2s2 - dalsie dva. treti 2p2 - tu si vsimni, do orbitalu p sa ich zmesti 6, ale my tam dame iba 2, lebo viac nemame. a je to - 1s2 2s2 2p2 - elektronova konfiguracia uhlika.
zapisovanie do ramcekovych diagramov je lahke. pocitam s tym ze vies ako tie ramceky vyzeraju - s je stvorcek, p je obdlznik rozdeleny na 3 stvorceky (3 vrstvy) atd. zapisujes vzdy prve sipky hore, takze ak je elektronov menej ako miesta, najprv nakresli sipky hore, az potom ku nim dokresluj sipky dole (v kazdom stvorceku jedna taka a jedna taka !).
dufam ze si to pochopil
v prilohe je obrazok v akom poradi to ide. takze - mas uhlik, 6 elektronov, tak ich ideme pekne po rade minat. prvy je orbital 1s2 - minuly sme dva. druhy 2s2 - dalsie dva. treti 2p2 - tu si vsimni, do orbitalu p sa ich zmesti 6, ale my tam dame iba 2, lebo viac nemame. a je to - 1s2 2s2 2p2 - elektronova konfiguracia uhlika.
zapisovanie do ramcekovych diagramov je lahke. pocitam s tym ze vies ako tie ramceky vyzeraju - s je stvorcek, p je obdlznik rozdeleny na 3 stvorceky (3 vrstvy) atd. zapisujes vzdy prve sipky hore, takze ak je elektronov menej ako miesta, najprv nakresli sipky hore, az potom ku nim dokresluj sipky dole (v kazdom stvorceku jedna taka a jedna taka !).
dufam ze si to pochopil
- Prílohy
-
- elag.gif
- (4.58 KiB) 604 stiahnutí
-
BookEditor
Light Professional
Ďakujem... Ešte tie hrantíky nechápem... 
//autoeditácia príspevku (06 Apr 2011, 16:54)
Máš odo mňa KL+
//autoeditácia príspevku (06 Apr 2011, 16:54)
Máš odo mňa KL+
-
BookEditor
Light Professional
Ďakujem pekne...