Encian

Všetko čo hľadáte a doteraz sa vám to nepodarilo zohnať smerujte sem...
slay
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Encian

Príspevok od používateľa slay »

Vie mi niekto povedat odkial pochadza tento syr - ENCIÁN? Odkial sa vzal jeho nazov? Proste informacie o tomto syre?

Len tak z nudy som si to chcel najst a cuduj sa svete, wikipedia a google su neake zmatene. Zadaval som vsemozne hesla a preklady. Nasiel som kopu veci od roznych rastliniek az po nemecke infra protilietadlove strely, ale o samotnom syre nic. Tak neviem.

Len nuda kombinovana so zvedavostou :wink: , ak je niekto na tom podobne, budem rad ak mi pomoze.
zuzkazuzka
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zuzkazuzka »

Svojho času som robila v oblasti syrárstva, takže niečo málo snáď ešte viem.
Encián je syr s bielou plesňou na povrchu. Prvý podobný syr pochádza z Normandie, z Francúzska, možno ti niečo hovorí Camembert alebo Brie.
Encián je len slovenská verzia vyrábaná pod značkou Tami. Podobne má napr. Král Sýru svoj Hermelín. Encián je len označenie.... Samozrejme, že kvalitatívne sa s Camembertom nedá porovnávať, ale druhovo je podobný.
Encián je aj rastlina, ktorá rastie v horách. Keďže Tatranská Mliekareň sídli v Kežmarku, pre svoj produkt zrejme hľadali nejaký príznačný miestny názov.

Podobne netreba hľadať žiadnu veľkú históriu ani za názvami syrov zn. Liptov - Kriváň, Gerlach, Jánošíkove korbáče.... Pri určovaní názvu nových produktov sa tiež hľadalo niečo blízke oblasti Liptova :)
Toľko moje poznatky :)

Ak by ťa ešte niečo o syroch zaujímalo, môžme podiskutovať, je to celkom vďačná a chutná téma.
Napísať odpoveď