Eutanazia
som 50:50..pri hroznom stave cloveka je to jedine rozumne vychodisko..ked uz ho zivot nebavi atd. ale zase vezmite si napr. Lancea Armostronga...ked mal rakovinu semennikov tak mu lekari daval sancu 30 % a on sa vyliecil. Co keby pozidal hned o eutanaziu, ze sak ma rakovinu a na tu liek neexistuje...scet by prisiel o jedneho z naj sportovcov
a ved 30% je dost malo aby si zobral eutanaziu nemyslis ?Drago napísal:som 50:50..pri hroznom stave cloveka je to jedine rozumne vychodisko..ked uz ho zivot nebavi atd. ale zase vezmite si napr. Lancea Armostronga...ked mal rakovinu semennikov tak mu lekari daval sancu 30 % a on sa vyliecil. Co keby pozidal hned o eutanaziu, ze sak ma rakovinu a na tu liek neexistuje...scet by prisiel o jedneho z naj sportovcov
teraz k teme vidim ze vecsina je pre ale vezmite si to z ineho hladiska ked ten clovek je napr. retardovany tak nikdo nevie usudit ci chce zit alebo nie a ten retardovany ani nevie co to je
Re: Eutanazia
Som ZA, samozrejme, pacient by mal byť oboznámený zo všetkými možnosťami liečby (inej).
Ale ak je to jeho osobné rozhodnutie, tak nie je o čom. Čo je to za život, pripútaný na lôžku, z tela desiatky hadičiek a jediné čo cítiš, je bolesť.
Ale ak je to jeho osobné rozhodnutie, tak nie je o čom. Čo je to za život, pripútaný na lôžku, z tela desiatky hadičiek a jediné čo cítiš, je bolesť.
No prave Hughito...co je to za zivot...ono hlasoval som za Ano.
Ale je to diskutabilne a koniec koncov by som to nechal na rozhodnutie jedinca...ci by som to vyuzil aj ja to neviem povedat...dufam a verim, ze nikdy o tom ani uvazovat nebudem musiet.
Ked uz sme pri tom aky to je zivot...ono zase pozrime sa na to takto...hlupo to vyzneje...ale treba sa tu bavit aj o nabozenstve, lebo nie kazde nabozenstvo to schvaluje..ked vobec nejake...a nieco na tom bude...kolko krat ide clovek v zivote cez take prekazky, ze ked sa potkne tak sa musi postavit a ist dalej, v horsom pripade sa musi plazit dalej...a malo kedy sa vzdavame...tak preco by sa niekto vzdal hned ako ma nejaku vaznu chorobu...ano zneje to hlupo. Distancujem sa od nejakej priamej odpovede na moj prispevok, kedze sam netusim co by som robil v danej situacii...len debatujem na temu, celkom vaznu temu, aj z hladiska a pohlady inych ludi, inych nabozenstiev a podobne.
Ale je to diskutabilne a koniec koncov by som to nechal na rozhodnutie jedinca...ci by som to vyuzil aj ja to neviem povedat...dufam a verim, ze nikdy o tom ani uvazovat nebudem musiet.
Ked uz sme pri tom aky to je zivot...ono zase pozrime sa na to takto...hlupo to vyzneje...ale treba sa tu bavit aj o nabozenstve, lebo nie kazde nabozenstvo to schvaluje..ked vobec nejake...a nieco na tom bude...kolko krat ide clovek v zivote cez take prekazky, ze ked sa potkne tak sa musi postavit a ist dalej, v horsom pripade sa musi plazit dalej...a malo kedy sa vzdavame...tak preco by sa niekto vzdal hned ako ma nejaku vaznu chorobu...ano zneje to hlupo. Distancujem sa od nejakej priamej odpovede na moj prispevok, kedze sam netusim co by som robil v danej situacii...len debatujem na temu, celkom vaznu temu, aj z hladiska a pohlady inych ludi, inych nabozenstiev a podobne.
Dal som áno, aj keď by som našiel aj mnoho proti. V každom prípade mám dojem, že keď interupcia, tak aj eutanázia. Aj svojho psa som radšej utratil, keď pre mimoriadne pokročilý vek ochrnul, akoby som ho mal nechať trpieť. A nebolo to preto, žeby som ho nemal rád - práve naopak. Viem síce, že znie dosť nenormálne porovnávať psa s človekom, tu však ide o tú myšlienku a tá je tam podobná.
-
Dahome
Medium Star
- Kontaktovať používateľa:
Porovnávať eutanáziu s interrupciou sa nedá, ale odhliadnuc od možností zneužitia som rozhodne za eutanáziu. Samozrejme za predpokladu,
že by vznikol a bol schválený skutočne ´kvalitný´ zákon; nie ako to býva zvykom u nás, že sa niečo schváli, za pár týždňov či mesiacov sa
príde na to, že je zákon deravý a začne sa novelizovať a novelizovať a novelizovať.....
že by vznikol a bol schválený skutočne ´kvalitný´ zákon; nie ako to býva zvykom u nás, že sa niečo schváli, za pár týždňov či mesiacov sa
príde na to, že je zákon deravý a začne sa novelizovať a novelizovať a novelizovať.....
Je tam veľa otáznikov a možností..... ale v konečnom dôsledku - je to každého osobná voľba čo a ako..... "Lepšia rýchla smrť ako pomalá"......
Ja si tiež myslím, že je to predsa každého právo, ako naloží zo svojím životom. Nie je nijaký zákon, ktorý zakazuje samovraždu, napr.
Tu ide skôr o to, aby sa zabránilo aj nejakým spoločenským tlakom, aby sa nevyskytli nejaké prípady, kedy by tá osoba túto možnosť zvolila preto, lebo by sa jej zdalo, že je už nepotrebná a nežiaduca, na príťaž.
Tak isto je to trochu diskutabilné z toho hľadiska, že ten "konečný, nezvratný" stav choroby nemusí byť vždy nezvratný, môže sa stať aj lekársky "zázrak", ale to je naozaj minimálna šanca.
Jednoznačne by mal byť pacient informovaný so všetkými možnosťami, primárne liečby a až sekundárne s eutanáziou.
Tu ide skôr o to, aby sa zabránilo aj nejakým spoločenským tlakom, aby sa nevyskytli nejaké prípady, kedy by tá osoba túto možnosť zvolila preto, lebo by sa jej zdalo, že je už nepotrebná a nežiaduca, na príťaž.
Tak isto je to trochu diskutabilné z toho hľadiska, že ten "konečný, nezvratný" stav choroby nemusí byť vždy nezvratný, môže sa stať aj lekársky "zázrak", ale to je naozaj minimálna šanca.
Jednoznačne by mal byť pacient informovaný so všetkými možnosťami, primárne liečby a až sekundárne s eutanáziou.
-
Dahome
Medium Star
hughito - sú diagnózy resp. stavy, kde už veľa možností nie je. Ale hlavný problém by nastal vtedy,
keby už pacient nebol schopný sám sa rozhodovať, keby musel / mal rozhodnúť za neho niekto
iný - práve vtedy môže vzniknúť priestor na zneužitie...
keby už pacient nebol schopný sám sa rozhodovať, keby musel / mal rozhodnúť za neho niekto
Však som napísal, že to je totálne minimum.Dahome napísal:hughito - sú diagnózy resp. stavy, kde už veľa možností nie je. Ale hlavný problém by nastal vtedy,
A ako dnes fungujú také kómy ? Veď tam rodina môže rozhodnúť o odpojení, nie ? Tam je základom smrť mozgu, pokiaľ nastane tá, je koniec.
-
Dahome
Medium Star
pokiaľ viem, tak u nás na Slovensku nemôže. A neviem ako si to presne myslel, ale základom kómy nie je mozgová smrť - kóma je najťažší stav bezvedomiahughito napísal: A ako dnes fungujú také kómy ? Veď tam rodina môže rozhodnúť o odpojení, nie ? Tam je základom smrť mozgu, pokiaľ nastane tá, je koniec.
a mozgová smrť môže ale nemusí nastať, rovnako ako môže ale aj nemusí nastať poškodenie mozgu...
Re:
Toto som niekde zapocul ze napojili na pocitac takeho muza ktory javil znamky ze je akoze v kome a on s nimi zacal komunikovat cez to.Chcem sa opytat ci niekto este pocul o tomto pripade.Linkman napísal:povolit a priebeh by bol nasledovny - rodicia syna alebo dcéry ktory(a) je na tom tak ze uz by musela byt v podstate takou živou mrtvolou proste žije ale nevníma a žije a dýcha len za pomoci prístroja resp. ked je uraz resp. choroba v takom stadiu ked by musel byt pacient(ka) v umelom spanku po cely zivot. Vtedy by rodicia podali ziadost nejakej nezavislej komisii lekarov, ktori by museli prejst nieco ako bezpecnostnou previerkou aby sa nedali podplatit a pod. ti na zaklade ziadosti argumentov a faktov rozhodnu ci ano ci nie. S rozhodnutim od lekara by sa malo ist k niekomu kto by mal na starosti eutanazie a pri vykonavani aktu eutanazie by mal byt lekar, policajt (pre istotu) a ten co vykonava eutanazie. Potom by nasledovalo vybavovanie pohrebu ale to uz je o inom...
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
je spravne mat pravo ukoncit svoj zivot a ked nie ja tak moji pribuzni ked uz to nebude mat cenu ... argumenty o dlhych komach z ktorych sa ludia prebrali a moralnych a religioznych aspektoch veci by si mal kazdy sam za seba pripadne rodina vyriesit individualne, nie nejakym zakonom ... na vyslovnu ziadost by proste lekar mal mat moznost pripravit ma v tazkej situacii o zivot
...
pred par dnami mal moj potkanik mozgovu prihodu, od prvych priznakov mi bolo jasne, co to je a aku to ma prognozu...no napriek tomu vo mne stale zostavala nadej, ze co ked sa nahodou z toho dostane...
uprimne dnes lutujem, ze som bol taky slaby a nesiel som s nim ku veterinarovi, tych par eur za eutanaziu je smiesna suma oproti hodinam bolestivej smrti vasho zvieratka...
rovnaky postup by sme mali mat aj u ludi, ked vidite, ze niekoho zivot sa zmenil len na bolestive cakanie na smrt...treba to proste ukoncit...
uprimne dnes lutujem, ze som bol taky slaby a nesiel som s nim ku veterinarovi, tych par eur za eutanaziu je smiesna suma oproti hodinam bolestivej smrti vasho zvieratka...
rovnaky postup by sme mali mat aj u ludi, ked vidite, ze niekoho zivot sa zmenil len na bolestive cakanie na smrt...treba to proste ukoncit...
-
javatar
Hardcore addict
Kedze tieto pripady nie su osetritelne zakonom zahlasoval som za nie. Dalej si myslim ze by to bola jedna z moznych ciest pre mafie - sfalsovat tlaciva na sukromnej klinike je daleko lahsie ako "zabezpecit nehodu".hughito napísal:Tu ide skôr o to, aby sa zabránilo aj nejakým spoločenským tlakom, aby sa nevyskytli nejaké prípady, kedy by tá osoba túto možnosť zvolila preto, lebo by sa jej zdalo, že je už nepotrebná a nežiaduca, na príťaž.
No, tá mafia mi príde pritiahnutá za vlasy. Štatisticky.
Ale inak áno, muselo by to byť riadne ošetrené, aby sa nedalo špekulovať.
Ale inak áno, muselo by to byť riadne ošetrené, aby sa nedalo špekulovať.
-
javatar
Hardcore addict
No ano - urcite by mafia tvorila velmi zanedbatelnu klientelu tejto sluzby, uviedol som to ako dalsiu moznost zneuzitia.
Skor mi ale ide o chybne diagnozy a depresie ludi. A to zakonom neosetris nijako.
Trosku OT ale princip je k teme:
A taktiez sa mi zda, ze sucasne trendy propaguju odstranovanie vsetkeho neprijemneho zo zivota. Tabletky proti bolesti su volne predajne, potraty geneticky poskodenych plodov, starcov do domovov dochodcov, eutanazie, propagacia hedonizmu... Ale bolest patri k zivotu. Nejde mi teraz len o umierajuceho ale o ludi co by mali stat vtedy pri nom. A kazda bolestna skusenost (osobna ci cudzia) moze byt prospesna, zalezi ako sa dana osoba s nou vyrovna. Je jasne, ze nadbytocnu bolest (nasilie, zneuzivanie, sikana,...) treba odstranovat, no ista vzdy v zivote ostane. A ostane dolezita. Taka co nas uci byt ludmi aj ked je to niekedy tazke.
Skor mi ale ide o chybne diagnozy a depresie ludi. A to zakonom neosetris nijako.
Trosku OT ale princip je k teme:
A taktiez sa mi zda, ze sucasne trendy propaguju odstranovanie vsetkeho neprijemneho zo zivota. Tabletky proti bolesti su volne predajne, potraty geneticky poskodenych plodov, starcov do domovov dochodcov, eutanazie, propagacia hedonizmu... Ale bolest patri k zivotu. Nejde mi teraz len o umierajuceho ale o ludi co by mali stat vtedy pri nom. A kazda bolestna skusenost (osobna ci cudzia) moze byt prospesna, zalezi ako sa dana osoba s nou vyrovna. Je jasne, ze nadbytocnu bolest (nasilie, zneuzivanie, sikana,...) treba odstranovat, no ista vzdy v zivote ostane. A ostane dolezita. Taka co nas uci byt ludmi aj ked je to niekedy tazke.
To čo píšeš má niečo do seba, ale ja si myslím, že je to v prvom rade na voľbe daného človeka - ako naloží so so svojim životom. Nemožno mu zakázať "sa zabiť."
Nám sa tu ľahko teoretizuje, ale ak žiješ v nejakých extrémnych bolestiach, bez žiadnej šance na nápravu (resp. tej, že čakáme na "zázrak"), tak už chceš mať asi od všetkého tohto pokoj a radšej to ukončiť. Podľa mňa je to základné právo človeka ako svojbytnej a slobodnej bytosti.
Nám sa tu ľahko teoretizuje, ale ak žiješ v nejakých extrémnych bolestiach, bez žiadnej šance na nápravu (resp. tej, že čakáme na "zázrak"), tak už chceš mať asi od všetkého tohto pokoj a radšej to ukončiť. Podľa mňa je to základné právo človeka ako svojbytnej a slobodnej bytosti.
-
javatar
Hardcore addict
Suhlasim s tym ze na zivot mame pravo nie povinnost, no prave s pravom prichadza zodpovednost. Vedel by som si predstavit, ze na eutanaziu by sa vytvoril zakon - ale len pre velmi specificke pripady ktore by posudzovali kompetentni ludia. Opravnena je totiz vo velmi malo pripadoch. Co sa tyka potlacania bolesti sme na tom ako ludstvo celkom v pohode. Okrem liekov existuje aj pristroj ktorym si vies na poziadanie odstavit nervy (docasne) pripadne je tu vzdy riesenie chirurgicky odstranit schopnost vnimat bolest (aj ked s nou samozrejme je nutne (zatial) spojene trvale ochrnutie). Ten pristroj je sice draha zalezitost no z dlhodobeho hladiska sa to poistovnam oplaca viac ako preplacat lieky proti bolesti. A aj z nemocnicneho lozka sa da zit pekny zivot pokial je na to clovek dost psychicky silny.