Farmarsky zakon
-
rixo
Light Professional
- Kontaktovať používateľa:
Farmarsky zakon
ste za vyhlasenie prava o farmarskom zakone , ze kazdy kto bez povolenia stupi na cudzi pozemok , majitel pozemku ho moze zastrelit??
hm. v miernejsej podobe (teda napr moznost zavolat policiu, po vyzne "branit" pozemok bez poranenia, nasledne napr varovny vystrel). Nie sme zase na divokom zapade, a hlavne, u nas sa sukromny pozemok berie inak ako v USA - kde je to prave kvoli historii najsvatejsie pravo.
U nas napr mozes ist vdaka zakonu do kazdeho lesa - od dob Marie Terezie.
U nas napr mozes ist vdaka zakonu do kazdeho lesa - od dob Marie Terezie.
Re: farmarsky zakon
Ehm, zas tak jednoznacne to nie je. Nemozes zas palit po kazdom, kto stupi bez tvojho vedomia na tvoj pozemok, ved chudaci postaririxo napísal:ste za vyhlasenie prava o farmarskom zakone , ze kazdy kto bez povolenia stupi na cudzi pozemok , majitel pozemku ho moze zastrelit??
Ale ano, som za farmarsky zakon. V buducnosti si chcem kupit aj zbran na ochranu svoju a svojho majetku, teda tento zakon by som privital v sirokej miere.
-
midnight_man
Guru
Toto predsa mame upravene v § 26 Trestneho zakona (Opravnene pouzitie zbrane)
(1) Použitie zbrane v súlade so zákonom nie je trestným činom.
(2) Za použitie zbrane v súlade so zákonom sa považuje aj jej použitie proti inému vo svojom obydlí na ochranu života, zdravia alebo majetku, ak osoba do obydlia neoprávnene vnikne alebo v ňom neoprávnene zotrvá a nejde o nutnú obranu. To neplatí, ak bola pritom inému úmyselne spôsobená smrť.
Got it?(1) Použitie zbrane v súlade so zákonom nie je trestným činom.
(2) Za použitie zbrane v súlade so zákonom sa považuje aj jej použitie proti inému vo svojom obydlí na ochranu života, zdravia alebo majetku, ak osoba do obydlia neoprávnene vnikne alebo v ňom neoprávnene zotrvá a nejde o nutnú obranu. To neplatí, ak bola pritom inému úmyselne spôsobená smrť.
-
seth82
Darca
Pokial nemate skusenosti s ciganmi, tak nie...ale ja by som jednoznacne suhlasil...je jasne ze je to v rozpore s nasimi zakonmi, ale ak by sa nahodou take nieco schavlovalo, ostatne by sa predsa museli aj tak novelizovat...K tym ceresniam - farmarsky zakon aj u Fokin' Yanks je spojeny so svedomim daneho vlastnika pozemku/pody-je jasne, ze ak su tam nejake decka na ceresniach, tak po nich susit nebude, to by bolo taktiez osetrene nejako aj v zakone...Je vsak ine, ak vidite svojho otca plahocit sa pol roka s traktorom na poli, potom aj cela familia pomaha a ti hajzli si zmyslia ze si mozu robit co chcu a preto to vsetko sejmu ako kobylky...tak to teda nie, proti tomu sa musi nejako bojovat a ako kazdy obyvatel Spisa vie, ze MY sme ti, ktori sme diskriminovani, pretoze ak to ukradne cigan, pripadne cela grupa, nikto proti nemu/nim nic nezmoze, vratane policie. Este pred tym, nez tu niekto zacne ''humanisticky'' floodovat, skuste sa zamysliet nad tym, co som napisal a podotykam, ze taku skusenost nemam len jednu...takze na zaver - jednoznacne by som hlasoval ANO.
-
tomo.za
Light Star
na humanizmus a pravo sa mozu odvolavat len ti co sa sami chovaju humanne a podla zakonov... cize tito "najazdnici" urcite nie... ja som tiez za tento zakon pretoze dnes ked sa clovek brani casto sa dostane do vacsieho pruseru ako utocnik ktory to vsetko vlastne sposobil co je maximalna hlupost. ked mi niekto vlezie do domu poviem nech vypadne, ak nepojde vytiahnem kvera strelim ho, vyhodim za dvere a zavolam mu zachranku... ak ma niekto napadne kludne len pastami... preco by som nanho nemohol vytiahnut zbran? on utoci na mna, on ide do rizika ze sa to prenho nemusi skoncit dobre... keby ma nebol napadol nic sa nemuselo stat... ano strelim ho ja ale v konecnom dosledku je za to zodpovedny on predsa by som ho nestrielal keby sa choval slusneseth82 napísal:...
tomo.za, ono je to trosicku komplikovanejsie... v realnom vykone praxe sa tieto veci preukazuju velmi tazko, podobne je to aj pri ustanoveni nutnej obrany. Ide o to, aby niektore prava, resp. opravnenia neboli zneuzivane individuami, ktore danu situaciu vyprovokovali len preto, aby "v sulade so zakonom" niekomu umyselne sposobili tazku ujmu na zdravi alebo dokonca smrt...
To je v poriadku že nesúhlasíš,pokiaľ sa to netýka konkrétne teba a tvojho majetku. Všetko sa dá zneužiť v tom máš pravdu, taktiež sa dá zneužiť § Nutná sebeobrana. Podľa môjho názoru farmárský zakon mal už byť v dávnoŠu-Do napísal:no podla mna je to pekna blbost...
sak je mozne to aj zneuzit... heh.. to by bolo teda![]()
ja by som s tym nesuhlasil..
na Slovensku rozhodne by sa znížila kriminalita a to vykrádanie nemovitostí, záhrad, polí tiež "občanmi" Slovenska atd.
-
SIX
Medium Star
ja sa pridavam Farmarsky zakon mal uz davno fungovat na slovensku.
vsak si predstavte priklad: celu jar a leto sa starate o svoju zahradku, tesite sa stoho ze rastie, kvitne, ze sa vam daco urodi a budete spokojne na zimu mat nieco vlastné, venujete tomu vela casu a teraz na konci leta pribehne par chuliganou a vam to vsetko rozbiju pokradnu a vsetko to co dlhe mesiace budujete je zrazu prec, sny tuzby atd... a co je na tom najhorsie nemozete si to ani vlastnorucne branit pretoze pravna legislativa ma obrovske mnozstvo reziev,priesmykov, a takto by to mohol velmi jednoduchy zakon vyriesit, ale zase na druhej strane treba aby poštar daval bacha ked pojde dorucovat zasielky a natravi na nejakeho inteligenta, ktory si vsetko vysvetli inak
vsak si predstavte priklad: celu jar a leto sa starate o svoju zahradku, tesite sa stoho ze rastie, kvitne, ze sa vam daco urodi a budete spokojne na zimu mat nieco vlastné, venujete tomu vela casu a teraz na konci leta pribehne par chuliganou a vam to vsetko rozbiju pokradnu a vsetko to co dlhe mesiace budujete je zrazu prec, sny tuzby atd... a co je na tom najhorsie nemozete si to ani vlastnorucne branit pretoze pravna legislativa ma obrovske mnozstvo reziev,priesmykov, a takto by to mohol velmi jednoduchy zakon vyriesit, ale zase na druhej strane treba aby poštar daval bacha ked pojde dorucovat zasielky a natravi na nejakeho inteligenta, ktory si vsetko vysvetli inak
-
tomo.za
Light Star
to mi je jasne ze to neni take jednoduche... a jasne je aj ze by to dostatocne znali ludia urcite dokazali zneuzit, ale tiez si myslim ze opravnenych pouziti by bolo ovela viac, pripadne by k opravnenemu pouzitiu ani nemuselo dojst vdaka "zastrasovaciemu" efektu takehoto zakona... kazdopadne si myslim ze mat takyto zakon aj ked sa moze stat ze ho niekto zneuzije je lepsie ako nemat ziadny... pretoze to sa zneuziva vo velkomTomasito napísal:tomo.za, ono je to trosicku komplikovanejsie... v realnom vykone praxe sa tieto veci preukazuju velmi tazko, podobne je to aj pri ustanoveni nutnej obrany. Ide o to, aby niektore prava, resp. opravnenia neboli zneuzivane individuami, ktore danu situaciu vyprovokovali len preto, aby "v sulade so zakonom" niekomu umyselne sposobili tazku ujmu na zdravi alebo dokonca smrt...
tomo.za, musime si vystacit s uz citovanym § 26, ktory bol do "noveho" Trestneho zakona (Zak. c. 300/2005 Z.z.) zapracovany prave za ucelom, po ktorom sa vola v tejto teme. Kovbojky ala USA su utopia- pravny system USA (angloamericky) vychadza z uplne inych pramenov a zasad ako ten nas (kontinentalny). BTW. ani v USA nie je tak jednoduche niekoho zastrelit na svojom pozemku.