Fotografia - novinky, technika, diskusia

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
triple
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Fotite?

Príspevok od používateľa triple »

jop ja to robím podobne ale nie vždy :)

trošku som tu na Vás zanevrel :)
Chcem nahradiť seťák 18-55 a kúpiť niečo lepšie čo dokáže nakŕmiť snímač C500D-čka. chcem to ako záklaďák a veľmi silne uvažujem nad týmito alternatívami:

Canon 15-85 f/3,5-5,6 IS USM
alebo
sigma 17-70 OS f/2,8-4,0

Na tej sigme ma láka hlavne tá svetelnosť a videl som nejaké fotky a fakt je to to čo chcem.. na druhej strane sa jej bojím ako šlak lebo som sa o nej dobré veci nedozvedel (ff a bf).. hlavne celkovo so sigmou - samá raklamácia a až tretí kus pošlú v pohode.. a čo ma najviac serie je, že ho v okolí ani neviem zohnať takže mi ostáva objednať hoi z netu bez vyskúšania - čo sa mi nepozdáva

Pak je tu canon 15-85 .. viacej sa prikláňam k nemu aj ked je raz taký drahý ako sigma.. svetelnosť nezískam ale získam väčší rozasah a lepšiu obrazovú kvalitu ako s 18-55

ALEBO
mám sa na toto vysrať a radšej ešte fotiť s tým, čo mám a našetriť na L-kový 24-70 f/2,8 alebo 24-105 f/4,0 a bude svatý pokoj.. len som sa nikde nodočítal ako si počínajú na APS-C snímačoch takže tu by som ocenil nejakú radu :)
i-Cube
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa i-Cube »

sigmu by som asi vypustil a namiesto nej tam prihod tamron 17-50 2.8. ten canon 15-85 je velky podareny kus, takze aj nad nim by som uvazoval.
aj moznost, ze dosetris na 24-70 je dobra. tiez velmi dobre sklo, len na 24mm nie je velmi siroke na crope, co by ti mozno mohlo vadit
triple
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

priznám sa, že to by mi asi moc nevadilo lebo široký koniec nevyužívam skoro vôbec ani na mojom seťáku.. ale určite by ma sralo kebyže chcem cvaknúť karijnku alebo nečo z architektúry na dovolenke a široký koniec by mi chýbal
Maki
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Maki »

24 ti moze byt vela v interieri, ale inak pohoda, mal som moznost fotit pred par dnami s 24-70 nikkorom na nikone D90 a uplna pohoda... ale bolo to vonku... dnu to bolo uz na hrane, tie milimetriky do sirokaca obcas chybali a hold ked nemas kam ukrocit, tak to je problem
i-Cube
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa i-Cube »

to si musis sam zistit, ako casto vyuzivas najsirsie :) alebo skus vyuzivat maximalne na setaku po cca 24mm... ci si na to zvyknes
ja by som bral aj sirsie ako 17 :/
a aj, co fotis... ci potrebujes 2.8 clonu, alebo ee :) ale vyberas z kvalitnych objektivov
triple
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

samozrejme clona 2,8 ja tip top a hodí sa, 24-70 má dobré obrazovové podanie aj na plnú dieru čo je dosť výhoda, ide mi aj o bokeh pri potrétikoch a tu už neviem či 15-85 na najlšhom konci pri 5,6 (radšej 6-8) bude dostačujúci a či dosiahnem požadovanú hĺbku ostrosti.
jááj prečo nemám možnosť mať tieto dva kúsky doma na týždeň - hned by bolo rozhodovanie jednoduchšie :) keby nešlo o prachy tak voľba je jasná
i-cube napísal:ale vyberas z kvalitnych objektivov
jasné.. som si povedal .. načo budem investovať do lacnejších modelov a potom budem mať zbierku doma, ktorej sa nebudem vedieť zbaviť...kúpim si damjme tomu tú sigmu a o mesiac si poviem, že mi nestačí (tak ako s telom.. myslel som si, že 500D mi stačí v pohode a dnes by som chcel niečo lepšie) a chcem si objektív kúpiť tak, že ked aj v budúcnosti vymením telo tak mi bude stačiť.. predsa je to investícia tak nech má dlhú životnosť :)
Tomasko
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Tomasko »

again trosku po BA

Maki: ale pri 24-70 2.8 za predpokladu, ze si ju mal na D90 tak si to mal vpodstate 35-105, ci mylim sa?
Prílohy
DSC_2656 - Version 2.jpg
DSC_2645 - Version 2.jpg
DSC_2620 - Version 2.jpg
DSC_2613.jpg
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa chlapec10 »

tak to trocha zrhniem:
ale pri 24-70 2.8 za predpokladu, ze si ju mal na D90 tak si to mal vpodstate 35-105, ci mylim sa?24 ti moze byt vela v interieri
presne, 24 na crope je uz vela na interier, moj nazor.
A co sa tyka poradit objektiv, tak by som odporucil tamron 17-50mm, resp nasetril na canon 17-55 alebo 17-40(24-70 je tiez super, ale vid 24mm a interier)

@tomasko, fotky sa mi pacia, ten cocktail najviac skoda ze si toho barmana tak nestasne usekol, a pri tom len s poharom, mam pocit ako by spodok pohara bol neostry, by som dal mozno o trochu vacsiu clonu

PS: Osobne by som sa s cropovym telom nehrnul do canon L objektivov, lebo stoja viac, a ohniska maju prisposobene 1.3x/fullframe fotakom
Jeremy
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Jeremy »

chlapec10: ale zas na druhej strane nakupi objektivy na crop a po case prejde na FUll Frame. A bude musiet menit komplet objektivy nie? Takto sa mu to viacej oplati.
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

samozrejme.... ale tak kolko ludi v zivote na prejde na FF, podla mna menej ako viac. a medzi tym sa bude limitovat?

a takisto kvalitny objektiv straca na cene minimalne... takze moze crop skolo neskor predat
ⓢⓐⓟⓛⓔⓡ
Star
Star

Príspevok od používateľa ⓢⓐⓟⓛⓔⓡ »

som amater ale rad by som sa niecomu priucil, rad fotim panoramaticke fotky tak tu prikladam jednu ukazku a bol by som rad aby ste mu ju skritizovali aby som vedel comu sa mam vyvarovat do buducna.
vopred dik
Prílohy
panorama21.jpg
triple
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

chlapec takže podľa teba ten 15-85 nie? ide mi kus aj o väčší rozsha ohnisiek lebo ho chcem za záklaďák alebo mi ako záklaďák bude dorý aj 17-55
Dunlop
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Dunlop »

sapler napísal:som amater ale rad by som sa niecomu priucil, rad fotim panoramaticke fotky tak tu prikladam jednu ukazku a bol by som rad aby ste mu ju skritizovali aby som vedel comu sa mam vyvarovat do buducna.
vopred dik
vlavo silný prepal, treba vyrovnať horizont, neostrá fotka :)
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

sapler napísal:som amater ale rad by som sa niecomu priucil, rad fotim panoramaticke fotky tak tu prikladam jednu ukazku a bol by som rad aby ste mu ju skritizovali aby som vedel comu sa mam vyvarovat do buducna.
vopred dik
fotil si to cez mod na fotaku, alebo "z ruky"? spajal si to cez daky panoramamaker? dobry soft vie pomoct :wink:
ⓢⓐⓟⓛⓔⓡ
Star
Star

Príspevok od používateľa ⓢⓐⓟⓛⓔⓡ »

jackb : fotil som to cez fotak s modom panorama naslene z 5 fotiek som to hodil do autositch prvy program co som nasiel ktory spaja fotky do panoramy ak mas nejaky lepsi soft bol by som rad ak by si mi postol info :)
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

triple napísal:chlapec takže podľa teba ten 15-85 nie? ide mi kus aj o väčší rozsha ohnisiek lebo ho chcem za záklaďák alebo mi ako záklaďák bude dorý aj 17-55
ja osobne by som ho nebral, ako zakladak by ti mal stacit 17-50 2.8 a tu clonu vyuzijes viac
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

saple: no ja spajam v ArcSoft Panorama maker, ktory bol na CD k fotaku... Neviem na kolko su zle moje panoramy, to zhodnoti skor chlapec a dalsi, ktori vedia fotit, ale ja som s tym SW spajanim spokojny... moje panoramy najdes v tejto teme, daval som ich pred takmer rokom...
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

No, s pano nema nejake odborne skusenosti, tak ti velmi nemozem poradit...
ale take laicky nazor na tvoje pano je, ze pre zaciatok ok, len sa mi nepaci ako vlavo pada ten horizont dole,

Jo a pani
V Bratislave hori virologicky ustav.... Celkom pekne fotky mam odtial, skoda ze som to zistil co to je za budovu az potom ked som tam nabehol...
adox
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa adox »

chlapec10 napísal: Jo a pani
V Bratislave hori virologicky ustav.... Celkom pekne fotky mam odtial, skoda ze som to zistil co to je za budovu az potom ked som tam nabehol...
Ty si snáď všade...:)
ukážeš nám ich ?
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

ano ukazem, ale az potom ako ich uverejnia noviny ktore ich odo mna kupili...
Napísať odpoveď