Fotografia - novinky, technika, diskusia
Re: Fotografia - novinky, technika, diskusia
ak sú to odfotené dokumenty, papiere atď. myslím, že sú na to softy, ktoré to prevádzajú do textu... no ak je to v zlej kvalite môže tam byť dosť chýb..
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
iWin: On chce zrejme odsumit a doostrit foto, to co opisujes ty je OCR a hlavne pri foto o ktorej spomina to nude nerealne. OCR ma problem aj s peknym oskenovanym papierom, nie to s niecim co je fotene.
no presnejsie je to fotena prezentacia z prednasky
-
masterdead
SysAdmin
Odporucam prezriet fotky. Pod fotkami su aj parametre fotenia, pre niekoho to moze byt uzitocne http://blogs.reuters.com/fullfocus/2011 ... year-2011/
-
hojko
Site Admin
Niektore fotene s takou beznou technikou, napriklad Canon 5D Mark II, lens 135mm, f2, 1/8000, ISO 50 alebo Canon EOS 1D Mark IV, lens 500mm+1.4 times teleconverter, f5.6, 1/1250, ISO 2000 
Inak hadam 90 fotiek je fotenych Canonom, ak nie aj viac a este mi nejde otvorit predposledna fotka, takze ak niekto zisti ako, tak sem s nou.
Inak hadam 90 fotiek je fotenych Canonom, ak nie aj viac a este mi nejde otvorit predposledna fotka, takze ak niekto zisti ako, tak sem s nou.
-
chlapec10
Addict
predposledna fotka(ten warning) je pre tu poslednu fotku.. tej mrtvoly,hojko napísal:Niektore fotene s takou beznou technikou, napriklad Canon 5D Mark II, lens 135mm, f2, 1/8000, ISO 50 alebo Canon EOS 1D Mark IV, lens 500mm+1.4 times teleconverter, f5.6, 1/1250, ISO 2000
-
masterdead
SysAdmin
Ono to asi zisitilo ze mas este len 14 a vecer by si nespal tak ti ju neukazalohojko napísal:Niektore fotene s takou beznou technikou, napriklad Canon 5D Mark II, lens 135mm, f2, 1/8000, ISO 50 alebo Canon EOS 1D Mark IV, lens 500mm+1.4 times teleconverter, f5.6, 1/1250, ISO 2000
Dost casto tam bola pouzita aj nizsia kategoria ako Canon 40D, 7D. Vela fotiek mi pride z hladiska kompozicie ako obycajny cvak, akurat na neobycajnom mieste.
Hej, len urob ten obycajny cvak, ked sa okolo teba strielaju rebelanti, a nejaky Mohamed z Talibanu ti z poza chbrta striela z RPGcka, a cupis za murom, za ktorym si pri tebe 'lezkaju' nejake pohodene tela rozstrielane. Alebo si v strede demonstracie, myslim si, ze fizlom je jedno kde hadzu granaty so slzotvornym plynom, alebo do koho palia z vodneho dela ci s gumovymi projektilmi....myslim, ze vacsina z nas by bola dost rozklepana a nebola by schopna ani zmenit rychlost uzavierky jednym koleckom.masterdead napísal:
Ono to asi zisitilo ze mas este len 14 a vecer by si nespal tak ti ju neukazalo![]()
Dost casto tam bola pouzita aj nizsia kategoria ako Canon 40D, 7D. Vela fotiek mi pride z hladiska kompozicie ako obycajny cvak, akurat na neobycajnom mieste.
-
masterdead
SysAdmin
Neprekrucaj, nikto tu netvrdi ze tvorba tych fotiek ako napr fotka c. 20, 46, 69 bola jednoducha a nenarazam na vsetky fotky. Napr fotka c. 4, 10, 16, 18, 30 atd by boli bez popisu z mojho pohladu uplne onicom a o tychto som aj pisal.
-
chlapec10
Addict
novinarska fotografia neni prvotne o 100 percentnej kvalite ale o vypovednej hodnote a obsahu.masterdead napísal:Neprekrucaj, nikto tu netvrdi ze tvorba tych fotiek ako napr fotka c. 20, 46, 69 bola jednoducha a nenarazam na vsetky fotky. Napr fotka c. 4, 10, 16, 18, 30 atd by boli bez popisu z mojho pohladu uplne onicom a o tychto som aj pisal.
Ano, z technickeho hladiska tie fotku mozu byt zle ale ich vypovedna hodnota to dostatocne vyvazi... A ze bez popisu su o nicom
priklad fotiek
16 - silne emocie, maly chlapec doniesol velky darcek na rozlucku na pohreb 9 rocnej spoluziacky
18 - zase silne emocie, Dynamicka fotka oslav vo Favele v Brazilii
takisto vela fotiek co si napisal, su vytrhnute z reportazi ktora ma tych fotiek viac, napriklad 10ka... pointa fotka je v tom ze kralovsku svadbu sledovali ludia aj takto a fotograf tak dokonca aj dobre zakomponoval tu anglicku vlajku
-
masterdead
SysAdmin
Potvrdil si vlastne to co som pisal. A ano, ja viem ze novinarska fotografia nepatri do fotoalbumu ale do clankov a prave preto, ze napriklad mnou spominane fotky su prave vytrhnute z clankov ktore som necital alebo o nich nepocul a tym padom u mna stracaju na ich obsahovej hodnote. Teba, ako reportazneho fotografa sa to dotyka inak ako mna a pristupujes k ich obsahu inym sposobom.chlapec10 napísal: A ze bez popisu su o nicomnuz ano, ale novinarska fotka neni o foteni do fotoalbumu ale do clankov/blogov/reportazi a neviem k comu
To je len moj nazor.
-
hojko
Site Admin
Suhlasim s tym, ze niektore fotky su uplne obycajne, len su fotene na mieste na ktore sa len tak hocikto nedostane. A pokial som sa v minulosti niekde spravne docital, tak novinar je akasi nezainteresovana osoba v mnohych situaciach, teda aj pri nepokojoch ich prehliadaju ako policajti, tak aj demonstranti a preto maju moznost si robit svoju pracu.
Trebars moja fotka http://www.hojko.com/download/file.php?id=96351&t=1 by sa hodila do clanku s velkou titulkou: Fanusik si krati cakanie na peloton Tour de France citanim nasho L'Equipe!
Ak niekoho zaujimaju fotky, tak opat pridavam linky na stranky, kde je co pozerat z hladiska novinarskych foto:
http://www.boston.com/bigpicture/
http://www.990px.pl/
http://blogs.denverpost.com/captured/
http://totallycoolpix.com/
Trebars moja fotka http://www.hojko.com/download/file.php?id=96351&t=1 by sa hodila do clanku s velkou titulkou: Fanusik si krati cakanie na peloton Tour de France citanim nasho L'Equipe!
Ak niekoho zaujimaju fotky, tak opat pridavam linky na stranky, kde je co pozerat z hladiska novinarskych foto:
http://www.boston.com/bigpicture/
http://www.990px.pl/
http://blogs.denverpost.com/captured/
http://totallycoolpix.com/
-
chlapec10
Addict
ano potvrdilmasterdead napísal:
Potvrdil si vlastne to co som pisal. A ano, ja viem ze novinarska fotografia nepatri do fotoalbumu ale do clankov a prave preto, ze napriklad mnou spominane fotky su prave vytrhnute z clankov ktore som necital alebo o nich nepocul a tym padom u mna stracaju na ich obsahovej hodnote. Teba, ako reportazneho fotografa sa to dotyka inak ako mna a pristupujes k ich obsahu inym sposobom.
To je len moj nazor.
Super hoši.... Ja mám teda na vás technickú otázku keďže zajtra idem prvý krát dať väčší test môjmu blesku - koncert. tak ako vlastne správne exponovať? ako nastaviť blesk? (Canon speedlite 430 ex II) Mám ho nechať na ETTL? alebo Manuál? ak manuál tak aký výkon?
Ako to je vlastne s exponovaním? clona iso etc.? podla čoho ho nastavím? alebo spravím proste fotku a posúdim? nemám s tým bleskom až toľko skúseností..
Ako to je vlastne s exponovaním? clona iso etc.? podla čoho ho nastavím? alebo spravím proste fotku a posúdim? nemám s tým bleskom až toľko skúseností..
na koncert s bleskom? ...
-
chlapec10
Addict
na koncerte tak maximalne vyskusas tlacitko on off... ktore ostane na OFF....iWin napísal:Super hoši.... Ja mám teda na vás technickú otázku keďže zajtra idem prvý krát dať väčší test môjmu blesku - koncert. tak ako vlastne správne exponovať? ako nastaviť blesk? (Canon speedlite 430 ex II) Mám ho nechať na ETTL? alebo Manuál? ak manuál tak aký výkon?
napisem to zas: NA KONCERTY SA BLESKY NEPOUZIVAJU, kazi to fotky + vacsinou to je aj tak zakazane....
a nastavenie fotaku? Manual mode, iso +- 1000(ak mas novsi fotak tak kludne aj viac), clonu neviem kedze neviem aku mas vybavu, ale optimalne okolo 3,5 az 4, cas 50 alebo menej podla osvetlenia
ja som myslel že sú zakázané vždy, ale v utorok na Amon Amarth boli povolené
aj tak ich nik nepoužíval
ja fotím na väčšinou ISO 800-1600, F2.8 a 1/100
ja fotím na väčšinou ISO 800-1600, F2.8 a 1/100
na zoči voči (nefotil som ja) boli 3ja a fotili všetci traja s externými bleskami nasadenými....
1000? no tak to fakt neviem... ja som fotil koncert raz a to som fotil v takých číslach že 3200 a 6400...
telo: canon 600d
objektívy: tamron 18-270 f3.5-6.3 VC
canon 50mm f1.8
1000? no tak to fakt neviem... ja som fotil koncert raz a to som fotil v takých číslach že 3200 a 6400...
telo: canon 600d
objektívy: tamron 18-270 f3.5-6.3 VC
canon 50mm f1.8
Ak je to nejaký klub, kde nemajú poriadne svetlá, tak asi nič iné neostáva. Ja som zatiaľ fotil len v Bratislavskom MMC
-
chlapec10
Addict
ako som povedal, neviem aky mas fotak, takze kludne aj vyssie ISO ty musis vediet ake ti to sumi, a podla toho sa zariad... ale pouzivat maximalne nerozsirene ISO je podla mna skoda...
Zocivoci ani neviem co to je, takze predpokladam ze im to bolo aj jedno... ked budes na vacsiom koncerte tak o bleskoch ani rec nebude + ked ti oznamia ze mas 3 pesnicky na fotenie, tak si spomen na mna
tu som ti este nahral 4 rozne fotky, rovnaky koncert, rozne svetelne podmienky, rozne skla... dovolili nam fotit 3 pesnicky, podla exifu cca 12 minut
mas tam aj dopisany EXIF aby si videl co a ako
Zocivoci ani neviem co to je, takze predpokladam ze im to bolo aj jedno... ked budes na vacsiom koncerte tak o bleskoch ani rec nebude + ked ti oznamia ze mas 3 pesnicky na fotenie, tak si spomen na mna
tu som ti este nahral 4 rozne fotky, rovnaky koncert, rozne svetelne podmienky, rozne skla... dovolili nam fotit 3 pesnicky, podla exifu cca 12 minut
Camera Maker: NIKON CORPORATION
Camera Model: NIKON D3S
Image Date: 2011-11-06 22:39:22 (no TZ)
Focal Length: 200.0mm (35mm equivalent: 200mm)
Aperture: f/8.0
Exposure Time: 0.010 s (1/100)
ISO equiv: 4000
Exposure Bias: none
Metering Mode: Matrix
Exposure: shutter priority (semi-auto)
White Balance: Auto
Flash Fired: No
Orientation: Normal
Color Space: sRGB
GPS Coordinate: undefined, undefined
Photographer: Martin HANZEL
Copyright: (C) Phone +421904445013
Software: Imagenomic Noiseware
Image Date: 2011-11-06 22:37:34 (no TZ)
Focal Length: 24.0mm (35mm equivalent: 24mm)
Aperture: f/3.2
Exposure Time: 0.010 s (1/100)
Image Date: 2011-11-06 22:35:10 (no TZ)
Focal Length: 16.0mm (35mm equivalent: 16mm)
Aperture: f/5.0
Exposure Time: 0.0040 s (1/250)
Exposure: Manual
Exposure Mode: Manual
Image Date: 2011-11-06 22:30:59 (no TZ)
Focal Length: 16.0mm (35mm equivalent: 16mm)
Aperture: f/2.8
Exposure Time: 0.0063 s (1/160)