Fotografia - potrebujete poradiť pri výbere fotoaparátu?
Re: Fotografia - potrebujete poradiť pri výbere fotoaparátu?
No to je to, ze minimalne zo zaciatku vsetko mozne. Ale hlavne ludia/zvierata + nejaka dovolenka cize sem tam krajina.
tak to si kúp radšej nejaký základný zoom a k tomu telezoom potom... nie naopak.... resp. niečo v zmysle 18-105 a potom uvidíš čo ti bude treba... ono telezoom má dosť špecifické využitie...
-
jin
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Nikon D3100 / D5100 + 18-105. Keď sa s tým naučíš fotiť, tak si dokúpiš Tamrona 70-300 VC USD. Pokiaľ vyspeješ na makro, tak budú už aj nové verzie skiel...lucas napísal:No to je to, ze minimalne zo zaciatku vsetko mozne. Ale hlavne ludia/zvierata + nejaka dovolenka cize sem tam krajina.
Myslel som si že to bude cca to isté. Pravdepodobne teda kúpim ten Fuji. Dik
Co si mal na mysli tym specifickym vyuzitim? Ja som chcel nieco co by vedelo priblizit jednak vzdialene veci napr. v krajinke, ale aj priblizit detail niecoho co je povedzme len 10 metrov.Maki napísal:tak to si kúp radšej nejaký základný zoom a k tomu telezoom potom... nie naopak.... resp. niečo v zmysle 18-105 a potom uvidíš čo ti bude treba... ono telezoom má dosť špecifické využitie...
-
jin
VIP
Pod pojmom špecifické využitie sa chápu technicky náročnejšie aplikácie, ako napríklad: Makro, architektúra, figurálna fotografia, divadlo apod. Skrátka situácie, kde potrebuješ špeciálne sklo typu Macro 1:1, Tilt-Shift, vysokosvetelné zoomy, vzsokosvetelné pevné sklá, etc.lucas napísal: Co si mal na mysli tym specifickym vyuzitim? Ja som chcel nieco co by vedelo priblizit jednak vzdialene veci napr. v krajinke, ale aj priblizit detail niecoho co je povedzme len 10 metrov.
na Tvoje potreby bude úplne postačujúci základný širokorozsahový zoom typu 18-105 event. 18-200, ale pri ňom bacha na opt. kvalitu.
-
zelovoc
Darca
- Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Co hovorite na Fuji X10?
Nazdar,
chcem si kúpiť svoj prvý fotoaparát, no nie úplne klasický vreckový kompakt. Rozhodoval som sa medzi zrkadlovkou, no zatiaľ si na to netrúfam a hľavne veľmi drahé. Rozhodol som sa preto o jeden z týchto fotoaparátov:
Canon PowerShot SX40 HS
Panasonic Lumix DMC-FZ150
Sony Cyber-shot DSC-HX100V
no neviem, ktorý je z nich lepšia voľba. Hlavne potrebujem aby to robilo kvalitné foto no dôležité je pre mňa aj video (Full HD majú všetky - no vstup na mic. má iba Panasonic). Panasonic ponúka RAW čo je plus. Maximáne som ochotný dať za to 450- 500 Eur (no čím menej tým lepšie). Fotiť budem väčšínou verejné akcie a prírodu. Opakujem, že som úplný začiatočník, preto prosím pochopenie.
Ďakujem
chcem si kúpiť svoj prvý fotoaparát, no nie úplne klasický vreckový kompakt. Rozhodoval som sa medzi zrkadlovkou, no zatiaľ si na to netrúfam a hľavne veľmi drahé. Rozhodol som sa preto o jeden z týchto fotoaparátov:
Canon PowerShot SX40 HS
Panasonic Lumix DMC-FZ150
Sony Cyber-shot DSC-HX100V
no neviem, ktorý je z nich lepšia voľba. Hlavne potrebujem aby to robilo kvalitné foto no dôležité je pre mňa aj video (Full HD majú všetky - no vstup na mic. má iba Panasonic). Panasonic ponúka RAW čo je plus. Maximáne som ochotný dať za to 450- 500 Eur (no čím menej tým lepšie). Fotiť budem väčšínou verejné akcie a prírodu. Opakujem, že som úplný začiatočník, preto prosím pochopenie.
Ďakujem
-
jin
VIP
Poriadny kompakt, podľa mojich predstáv. Hral som sa s ním asi týždeň a za ten čas som prišiel ku nasledovným záverom - optika skvelá - ostrý obraz až do rohov, ovládacie prvky skvelé, senzor - na svoju veľkosť podáva ešte dobré výsledky, menu - nedotiahnuté. Treba si počkať na FW updaty, potom to bude lepšie. Napr. bolo tam dosť nedoriešené snímanie do RAW, kde som sa musel preklikať cez trojo menu, kým som sa tam dostal.zelovoc napísal:Co hovorite na Fuji X10?
Ale inak do Fuji "X" koncepcie som sa dosť zamiloval, musí sa mi ešte do ruky dostať X-Pro1 a potom sa bude chlieb lámať. Buď X100, alebo X-pro1
Čo sa však tomuto fotoaparátu uprieť nedá, že je to perfektný kompakt s veľmi vydarenou optikou a krásnym klasickým ovládaním. Kuk recenzku, čo robil Jožko
Safer: Do 500€?
Chlape je blbina vyhodiť 400-500€ za kompakt. SRSLY. Zober si D3100 + 18-55. Máš to do 500€, zložitá nie je a veľkosťou je ako niektoré väčšie ultrazoomy.
Diki za radu, už mi to povedalo viac ľudí. Teraz už len rozmýšlam medzi:jin napísal: Safer: Do 500€?![]()
Chlape je blbina vyhodiť 400-500€ za kompakt. SRSLY. Zober si D3100 + 18-55. Máš to do 500€, zložitá nie je a veľkosťou je ako niektoré väčšie ultrazoomy.
Canon EOS 1100D + EF-S 18-55mm IS II
Sony ALPHA SLT-A35K + 18-55mm
-
jin
VIP
Preboha prečo práve medzi hentými dvoma?!
Sonyčko má ten krepý polopriepustný systém a hľadáčik to má jak EVF. K zblití.
A 1100D? Prečo?
Prečo sa chceš vyhnúť D3100ke?
A 1100D? Prečo?
Ano D3100 je ovela lepšia ako Canon 1100D ale Sony má pre mňa zatiaľ viac výhod pretože to potrebujem aj ako kameru (externy mic. sa hodí) a D3100 má divný AF pri videu a nerozumiem tomu ale má nejaký iný RAW, nie?jin napísal:Preboha prečo práve medzi hentými dvoma?!
A 1100D? Prečo?
Keď už radšej tak porovnavať Sony A35 s Canon 550D...
seriózne som umrel...
-
zelovoc
Darca
@jin: diky za info, asik ho dnes vezmem. bo inak ma porazi. 
//autoeditácia príspevku (06 Feb 2012, 20:41)
tak som ho vzal.
prvy dojem: mam pocit, ze toto je naozaj fotoaparat a nie nejake mydlo. kompakt na ktory som cakal roky rokuce. som zvedavy na vystup.
//autoeditácia príspevku (06 Feb 2012, 20:41)
tak som ho vzal.
prvy dojem: mam pocit, ze toto je naozaj fotoaparat a nie nejake mydlo. kompakt na ktory som cakal roky rokuce. som zvedavy na vystup.
Safer - miesas hrusky s traktormi, a jablka s husenicami.
RAW - (doslovny preklad "surovy") - je to "nevyvolany" zaznam zo snimaca tak, ako ho vidi v momente expozicie, cosi ako digitalny negativ - ktory je potrebne dalej "vyvolat" teda spracovat, ak s nim chces dalej nakladat ako s plnohodnotnou bitmapou. Vyhody su napr. take, ze mozes dodatocne upravovat expozicne parametre bez vyznamneho vplyvu na kvalitu obrazu (samozrejme v ramci normy). Svojim sposobom, kazdy vyrobca ma svoj "iny raw", nejaky univerzalny neexistuje, nastastie ale existuje univerzalny SW, ktory obsluzi RAW vystup z takmer kazdeho fotoaparatu (a ak nie, tak najblizsi update to spravi).
Do RAW sa zaznamenava iba fotografia - jeden snimok - staticky obraz. Vdaka jeho velkosti a plnemu rozliseniu snimaca nie je mozne ho zaznamenavat na ktorekolvek dostupne medium s intenzitou 25 snimok za sekundu (ak ma jeden raw napr 15MB x25 = 375MB, co je slusnym sustom aj pre SSD disky). 25fps preto, lebo vtedy sa da seriozne hovorit o videu.
Nikon D3100 pouziva pri nahravani videa kontinualne zaostrovanie - ak ti je vsak toto na prekazku, nie je problem AF vypnut a pracovat uplne v identickom mode, ako ma sony. Neviem, nakolko si Canon polepsil s EOS 1100D oproti predchodcovi 1000D, no 1000D mal snad jediny argument pre kupu - cenu. Ine mi nenapada.
A za Sony hovori len integrovany stabilizator obrazu na snimaci (tj nie v optike = lacnejsie objektivy). Aj ked ponuka objektivov ci prislusenstva nie je pre sony vyslovene zla, u nikonu/canonu je predsalen vyrazne lepsia (napr od vyrobcov tretich stran).
RAW - (doslovny preklad "surovy") - je to "nevyvolany" zaznam zo snimaca tak, ako ho vidi v momente expozicie, cosi ako digitalny negativ - ktory je potrebne dalej "vyvolat" teda spracovat, ak s nim chces dalej nakladat ako s plnohodnotnou bitmapou. Vyhody su napr. take, ze mozes dodatocne upravovat expozicne parametre bez vyznamneho vplyvu na kvalitu obrazu (samozrejme v ramci normy). Svojim sposobom, kazdy vyrobca ma svoj "iny raw", nejaky univerzalny neexistuje, nastastie ale existuje univerzalny SW, ktory obsluzi RAW vystup z takmer kazdeho fotoaparatu (a ak nie, tak najblizsi update to spravi).
Do RAW sa zaznamenava iba fotografia - jeden snimok - staticky obraz. Vdaka jeho velkosti a plnemu rozliseniu snimaca nie je mozne ho zaznamenavat na ktorekolvek dostupne medium s intenzitou 25 snimok za sekundu (ak ma jeden raw napr 15MB x25 = 375MB, co je slusnym sustom aj pre SSD disky). 25fps preto, lebo vtedy sa da seriozne hovorit o videu.
Nikon D3100 pouziva pri nahravani videa kontinualne zaostrovanie - ak ti je vsak toto na prekazku, nie je problem AF vypnut a pracovat uplne v identickom mode, ako ma sony. Neviem, nakolko si Canon polepsil s EOS 1100D oproti predchodcovi 1000D, no 1000D mal snad jediny argument pre kupu - cenu. Ine mi nenapada.
A za Sony hovori len integrovany stabilizator obrazu na snimaci (tj nie v optike = lacnejsie objektivy). Aj ked ponuka objektivov ci prislusenstva nie je pre sony vyslovene zla, u nikonu/canonu je predsalen vyrazne lepsia (napr od vyrobcov tretich stran).
koci: sony nemusí mať stabilizované objektívy... to im ale nebráni si za ne pýtať aj tak horibilné sumy...
Tiez pravda, ze u Sony sa viac plati za znacku, nez funkcnost 
-
zelovoc
Darca
sony je v prvom rade vyrobca elektroniky a nie fotoaparatova, skor by som sa obzrel po beznych znackach
Diki za vysvetlenie, ešte len začínam s fotografovaním a nieviem o tom vela.KoCi napísal:Safer - miesas hrusky s traktormi, a jablka s husenicami.
RAW - (doslovny preklad "surovy") - je to "nevyvolany" zaznam zo snimaca ....
Tak teda mi poradte ked nie Sony tak ktorý? Mne sa zo všetkých strán pozdáva Canon EOS 600D / Nikon D5100 ale sú strašne drahé! Nemám na to.zelovoc napísal:sony je v prvom rade vyrobca elektroniky a nie fotoaparatova, skor by som sa obzrel po beznych znackach
-----------------------
Doplnené: Dnes som sa bol pozrieť a vyskúšať si fotoaparáty.
Nikon D3100
- dobre držanie, perfektne mi sadol do ruky
- trochu lahký na môj vkus (no nie je to až taký problem)
Canon 550D
- drzanie obstojne ale malicek bol na hrane (ani pod fotoaparat ani normalne chytenie)
- lepšia váha ako Nikon
- výhoda extený mic
Sony A35
- malicke pod telom (podopieral telo)
- nepocítil som problem, aj ked je tak ľahký ako Nikon
Potrebujes to surne teraz hned? Ak nie, dosetri na taky, ktory ti sadol. Ak ano, skus splatkovy predaj (ak mas taku moznost). Kupit hned na zaciatok taky fotoaparat, s ktorym vopred nie si uplne spokojny, aby si si stale vycital ze si nepockal/nedosetril - nakoniec ten lepsi aj tak kupis, lebo ti to neda, takze v konecnom dosledku nic neusetris. Kvalitou vystupu su vsetky +/- zrovnatelne, fakt si zhodnot ktory ti ako sedi v ruke a ked budes mat vhodnych kandidatov viac, potom sa zastav po radu, ktory by sme si vybrali my a preco.
Tazko ti odporucat z 5 fotoaparatov, z ktorych 3 sa ti nedobre drzia a 2 su pre teba prilis drahe.
Tazko ti odporucat z 5 fotoaparatov, z ktorych 3 sa ti nedobre drzia a 2 su pre teba prilis drahe.