Fotografia - potrebujete poradiť pri výbere fotoaparátu?

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
klm16
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Pre všetkých čo potrebujú radu pri kúpe digitálneho foťáku

Príspevok od používateľa klm16 »

ludia co poviete na Lumix DMC-FZ38 ???
paci sa mi recenzie som nejake pocital vraj je to celkom dobra masinka. Chcem to na skusanie nejakych amaterskych fotografii ucenie sa a podobne. Dokupil by som k tomu nejaky stativ a podobne.
Co poviete? dobra volba na zaciatok alebo mam rovno pozerat po pravych zrkadlovkach ? ale uz toto je pre mna v hornej cenovej hranici tak nvm...
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Stroj je to sice dobry, ale v tejto cene je podľa mňa rozumnejšie poobzerať sa po nejakom tom zrkadle. Hoci aj z bazaru.
klm16
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa klm16 »

z bazaru radsej eee...
no a je velky rozdiel medzi tymto a zrkadlovkou v podobnej cene ?
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa chlapec10 »

klm16 napísal:z bazaru radsej eee...
no a je velky rozdiel medzi tymto a zrkadlovkou v podobnej cene ?
rozdiel medzi hociktorou zrkadlovkou a tymto je diametralny, v prospech zrkadla...
Ryan Giggs
VIP
VIP

Asi tak. V ramci obyčajnych digitalov je na špici, no ani na najlacnejšie zrkadlo to nema.
moosha
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa moosha »

No, tak skusim zas -

potreboval by som poradit ohladom D3000 od Nikonu. Viem, ze to je najslabsia zrkadlovka, ale podava az tak zle vykony? Budem fotit skoro vsetko, az na vodne sporty a podobne fotograficke lahodky. Na MegaFoto som nasiel tento velmi pekny bundle - je to D3000, 18-55 a 55-200 (tusim ze vsetko Nikkor) za 694€ (pise tam ze mozna dohoda - to si ako mozem normalne vyjednat cenu na napr. 650 alebo tak, alebo to plati len pre umelecke skoly atd.?). Bude mi k tomu este brasnu, lenze ja nemam ponatie aka velka ma byt, aby sa tam vosli dva objektivy, telo, karty, neskor aj grip a podobne veci - v tomto mi asi budete musiet silno pomoct pri vybere. Dalej karta - asi mi bude stacit aj 8GB, ide mi hlavne o rychlost, najskor zoberem nejaky SanDisk UltraII alebo III. Stativ - nieco jednoduche by mi stacilo, kludne Velbon a podobne, vyska by stacila aj 150-160cm. Filtre - ktore to vlastne tak nutne treba? UV alebo polarizacne?

No, snad som povedal vsetko, takze radcovia, poprosim radte :)
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

moosha napísal:No, tak skusim zas -

potreboval by som poradit ohladom D3000 od Nikonu. Viem, ze to je najslabsia zrkadlovka, ale podava az tak zle vykony? Budem fotit skoro vsetko, az na vodne sporty a podobne fotograficke lahodky. Na MegaFoto som nasiel tento velmi pekny bundle - je to D3000, 18-55 a 55-200 (tusim ze vsetko Nikkor) za 694€ (pise tam ze mozna dohoda - to si ako mozem normalne vyjednat cenu na napr. 650 alebo tak, alebo to plati len pre umelecke skoly atd.?). Bude mi k tomu este brasnu, lenze ja nemam ponatie aka velka ma byt, aby sa tam vosli dva objektivy, telo, karty, neskor aj grip a podobne veci - v tomto mi asi budete musiet silno pomoct pri vybere. Dalej karta - asi mi bude stacit aj 8GB, ide mi hlavne o rychlost, najskor zoberem nejaky SanDisk UltraII alebo III. Stativ - nieco jednoduche by mi stacilo, kludne Velbon a podobne, vyska by stacila aj 150-160cm. Filtre - ktore to vlastne tak nutne treba? UV alebo polarizacne?

No, snad som povedal vsetko, takze radcovia, poprosim radte :)
Takze postupne
Megafoto neries vobec, su predrazeny a dalej sa nejdem vyjadrovat... skratka neber od nich
urcite to je dobry zaciatocny fotak, lepsi ako hocijaky kit, otazka je len, ci po case ta nezacne limitovat
18-55 - kitovy objektiv ziadna vyhra, radsej ten tamron 17-50
brasna/batoh, strasne vela moznosti.... aj cenovych, kvalita je lowepro, kata, tamrac, domke....
karta... maj najmenej 2 kusy, je to prakticke...Sandisk ultra 2/3 nepotrebujes, moc rychle
stativ ti neviem poradit... nepouzivam vobec, mam len nejaky stary 5 korunovy, co pouzijem raz za 100 rokov...
filter - UV/protector je na ochranu, a na ulahcenie cistenia... polariazk je na krajinky a tak, ked sa chces hrat so svetlom a odrazmi
moosha
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Tak nejaky dobry e-shop kde kupim dobry D3000 bundle aj s 2 objektivmi (vlastne by postacila aj jedna x-50/55 ked by sa inak nedalo)? Kitovy objektiv ziadna vyhra, ale pre cloveka, ktory bude drzat zrkadlo v ruke druhykrat v zivote a zacne len objavovat co ta masina dokaze je to podla mna jedno ;). Stativ - gorillapod je dobra vec? Predava sa aj vo vacsich vyskach? Filter - teda UV/protector je akoby nutnost a polarizak az taky dolezity neni?
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Ujasnime si pojmy, filte su rozne, sameprve musis mat v hlave jasno aky efekt od filtra ocakavas. Ci chces filter iba koli ochrane skla, alebo ci ho chces pre nejaky svetelny efekt, farebny efekt atd. Ziaden filter nieje nutny...je to vsetko na tebe...UV filter: z nazvu vies ze ma nejaku tu UV vrstvu, co je v dnesnej dobe zbytocne, kedze snad kazde sklo ma tu vrstvu uz na sebe aj bez filtra...cize tieto filtre sa pouzivaju cisto iba koli ochrane skla proti mechanickemu poskodeniu, ako skrabance atd. (ziaden efekt od toho neocakavaj)
Polarizacny filter je uz nieco ine...je to v podstate polaroid, tiez to mozes vidiet v nazve ;) Tu ide o to, ze filtrom otacas, ked sa nemylim, co zamedzuje, popripade povoluje prepusteniu viac svetelnych lucov....pouziva sa pri krajinkach...fotenie pri vode, ked chces peknu modru oblohu, nechces odraz na vode atd.
Dalej mas kadejake filtre, od farebnych (ktore sa zvykli pouzivat pri ciernobielej fotografii) az po nejake ND gradients a infrared...infrared uz je specialny efekt.
ND Grad. je vytienovane sklicko, vacsinou ide o stvorcovy tvar, ktore je pred sklom, a 'vytienuje' ty vacsinou oblohu...predavaju sa v roznych stupnoch stmavenia.

Stativ...stativ zatial nekupuj, kupis potom ako zistits co a ako, mozno nakoniec zistis ze ti stativ ani netreba. Pocul som nie jedneho cloveka, ktory nadaval, ze vyhodil peniaze za lacny stativ,,,,neoplati sa setrit, ked chces krajinkarit...lacny stativ=menej moznosti+slabsia stabilita+slabsie materialy atd atd.
moosha
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

A ten polarizak tiez moze posluzit ako ochrana pred mechanickym poskodenim alebo to je len dajaky "igelit", teda neni to tvrde?
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Polarizes sa Imho ako ochrana nepouziva....bud mas original protektne filtre, alebo na protection este aj UV/Skylight a podobne...ale pouzivat polarizer ako protection...zneje to hlupo samo o sebe...to ako keby si povedal, ze si kupis objektiv na to aby si chranil senzor na fotaku...nedava to zmysel.
Ryan Giggs
VIP
VIP

No, ono teoreticky sa ten polarizak ako ochrana da použiť, ale pri foteni inych veci ako krajiny, ho musiš zložiť a davať ho dole zakaždym, keď ideš niečo fotiť (okrem krajiny) a po odfoteni nasadiť späť je hluposť.

D3000 pre začiatočnika uplne stači. Fotky budu omnoho lepšie ako z ktorehokoľvek digitalu. Akakoľvek zrkadlovka (aj najlacnejšia) foti oveľa kvalitnejšie ako najdrahši a najlepši kompakt.
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

polarizak zoberie vacsinou aspon stopu, takze preto sa ako ochrana nepouziva...
gorillapod je maly, okolo 10 15 cm. nie viac
moosha
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

A mozem mat na skle aj dva filtre? Teda UV ako protection permanetne a na neho este dat polarizak, alebo neskor nejake IR/farebne?

No a poradte nejaky dobry photo e-shop kde maju D3000 doublelens (staci aj singlelens pri najhorsom) kit v dobrej cene :)
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Ked mas niekoho v UK nakohodou :
* Nikon D3000 with Nikon 18-55mm lens
* Tamron 70-300mm f4.5-5.6 lens
* Sandisk Ultra II 4GB SDHC Card
* Jessops 62mm UV filter
* Jessops 52mm UV filter
* Centon Outfit Bag

Cena: 559libier

BTW, dokonca ked si pozries viac nikon fotakov tak D3000ka ta vyjde lacnjsie ked si ju zoberies s bundle objektivom :D
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

moosha napísal:A mozem mat na skle aj dva filtre? Teda UV ako protection permanetne a na neho este dat polarizak, alebo neskor nejake IR/farebne?

No a poradte nejaky dobry photo e-shop kde maju D3000 doublelens (staci aj singlelens pri najhorsom) kit v dobrej cene :)
ano mozes... ja to tak robim stale :-) Dolezite ale kupit UV co ma zavit na dalsi filter....
Co sa tyka shopu tak ebay.com :-) sice zahranicie ale najlepsie ceny

co mam svojho dealera v hong kongu tak mi poslal tieto ceny:
Nikon D90 + tamron 17-50 = 835 eur
Nikon D3000 + tamron 17-50 = 572 eur
Nikon D3000 cisto telo = 319.77 eur
D3000 kit nemaju
Postovne pocitaj tak okolo 70 az 100 eur s tym ze to tu mas za 2 pracovne dni.
Predtym ako spytas ci uz nieco odtial mam, tak odpoved je 90% mojej vybavy
moosha
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Tak ten bundle co poradil Lubos je vyborny. D3000-ka, 18-55mm Nikkor+70-300mm Tamron (do clon sa velmi nerozumiem, ale nema ten Tamron velmi vysoke F cislo?), Ultra II 4GB, UV-cka na obidve skla a brasna za 650€ - co víc chtít :).

// pisu ze free shipping - aj na Slovensko? Lebo nikde nevidim ziadnu tabulku s shipping-rates
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Co sa clon tyka, tak tie skla su velmi slabe...cakaj slabsiu kresbu, snad asi ani nebudes moct fotit za slabsich svetelnych podmienok, bokeh tiez asi nebude najlepsi z najlepsich.
moosha
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Hmmm... tripod by som chcel prave preto, lebo by som rad fotil v noci. Teda ani ked to dam na 30 sekund s malym ISO a najnizsou clonou, tak ta fotka za vela stat nebude :( ?
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Lub0$ napísal:Co sa clon tyka, tak tie skla su velmi slabe...cakaj slabsiu kresbu, snad asi ani nebudes moct fotit za slabsich svetelnych podmienok, bokeh tiez asi nebude najlepsi z najlepsich.
inymi slovami, hajzl trubka upravena na nasadenie na fotak :D preto som ti odporucal aj ten tamron 17-50, lebo je neporovnatelne lepsi(v ostrosti, svetle a tak)
co sa tyka clony, tak cim nizssie cislo tym viac svetla dostanes do objektivu, tym kratsi cas alebo nizsie iso mozes pouzit.
ak je tam 1 cislo(napr tamron 17-50mm f2.8), tak mozes mat 2.8 clonu po celom ohnisku skla, ak mas 2 cisla(tamron 70-300mm f4-5.6) tak to znamena aku mas max clonu pri spodku ohniska a aku pri vrchole(takze pri tom 70-300mm pri 70mm mozes mat max 4 a pri 300mm max 5.6)

//autoeditácia príspevku (28 Jan 2010, 21:02)
moosha napísal:Hmmm... tripod by som chcel prave preto, lebo by som rad fotil v noci. Teda ani ked to dam na 30 sekund s malym ISO a najnizsou clonou, tak ta fotka za vela stat nebude :( ?
pozri, stat za nieco bude, ale tie objektivy su spodok spodku a tomu umerny bude vysledok, fotaky sa menia objektivy ostavaju...
Napísať odpoveď