Fotografovanie v tme/sere
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Fotografovanie v tme/sere
Potreboval by som info co sa tyka fotografovania v tme, pripadne sere. Isto poznate situacie, ked sa stmieva alebo je miestnost ci hala nedostatocne osvetlena, preto by ma zaujimali rady ako za takychto podmienok fotit. Digital mam Canon S3 IS, ktory ponuka aj manualny rezim, takze nastavit sa da vsetlico. Skusal som co to nastavit, lenze nikdy som nedosiahol pozadovany efekt. V pripade zvysenia vykonu blesku boli fotky az prilis svetle, dokonca niektore boli takmer uplne biele, inokedy bol na fotkach neskutocny sum.
Asi tak pred rokom som videl na jednej stranke navody a informacie o foteni za roznych podmienok, no nech hladam ako hladam, tak nemozem tu stranku najst. Islo o cesku stranku a odkaz na nu daval niekto tu na fore.
Diky za rady.
Asi tak pred rokom som videl na jednej stranke navody a informacie o foteni za roznych podmienok, no nech hladam ako hladam, tak nemozem tu stranku najst. Islo o cesku stranku a odkaz na nu daval niekto tu na fore.
Diky za rady.
Casto zazivam podobne situacie. Osobne sa s nimi vyrovnavam nafotenim viacerych snimok s roznym expozicnym casom pri rovnakom (pokial mozno co najvacsom - najvyssia "hlbka" fotografie) clonovom cisle. Vysledkom je seria niekolkych (obvykle 3-5, pre dokonaly vysledok vhodne aj viac, napr. 10) snimkov, ktore maju roznu svetlost. Na prvom zretelne vidno i slabo nasvietene plochy, tie silnejsie nasvietene su "prepalene". Na poslednom je zase zretelne vidno najsvetlejsie plochy a tmavsie su uplne cierne. Dolezite je pouzitie stativu - snimky musia byt rovnake, rozlicne su len expozicne casy. Ono ale vlastne fotenie v podmienkach s nizkou urovnou svetla si stativ vyzaduje. Optimalne je spravit zo stativu RAW snimku, z tej uz ziskame potrebny pocet zaberov - ako keby sme ich nafotili viac, len umelo upravime ich expozicne casy. Takuto seriu snimok je potom mozne spracovat technologiou HDR. HDR sa da spravit ako v PS pridanim HDR filtrov, tak napr. v Corel PaintShop pro X2 (tusim aj X). Rovnako na to existuju specializovane programy, napr. Photomatix. Vysledkom dobre zvladnuteho HDR moze byt to, co vidno dole. Jemnym nastavenim dosiahneme fantasticke fotky, drsnejsimi hodnotami vysoku plasticitu zaberov, ktore ziskavaju az umelecky nadych. Vsetko to chce trosku citu v oku. S tymi, co tvrdia, ze take zabery ako vylezu z HDR by sa normalne nikdy nedali nafotit ale suhlasim. Pri spominanych miernych nastaveniach je ale vysledok VELMI prijemny. Vela zdaru.
PS: Dole je vidno stredne nastavenia. Mozete namietat, ze plasticita obrazu je uz dost vysoka - pre pochopenie principu HDR sa mi ale tento snimok zdal byt idealny.
PS: Dole je vidno stredne nastavenia. Mozete namietat, ze plasticita obrazu je uz dost vysoka - pre pochopenie principu HDR sa mi ale tento snimok zdal byt idealny.
-
jin
VIP
Skús prekutrať túto sajtu, ale bacha - musíš brať do úvahy, že nemôžeš pracovať s vyšším ISO, ako 800, inak sú fotky v háji, kvôli zrnu. Aj na 800 je už dosť veľké.
Ak chceš fotiť so statívom, urob presne to, čo napísal k6, ajkeď na najvyššej clone fotím nerád - občas sa objavia optické vady.
Ak ale chceš fotiť z ruky nastav si Mko, ISO800, najnižšiu danú clonu (v závise od ohniska) a čas reguluj od tých 1/8 pri veľmi slabom svetle, až po 1/40(extrém60) pri lešsom svetle. Blesk používaj tiež bez obáv, no prelep ho kusom papiera, ako inprovizovanú rozptylku pre inter. blesk. To zmäkčí svetlo, aj keď nastavíš vyšší výkon blesku - osvetlí fotografovaný objekt a nízka clona pustí dnu dosť svetla z okolia.
//Edit: Má S3IS funkciu bracketing?
Ak chceš fotiť so statívom, urob presne to, čo napísal k6, ajkeď na najvyššej clone fotím nerád - občas sa objavia optické vady.
Ak ale chceš fotiť z ruky nastav si Mko, ISO800, najnižšiu danú clonu (v závise od ohniska) a čas reguluj od tých 1/8 pri veľmi slabom svetle, až po 1/40(extrém60) pri lešsom svetle. Blesk používaj tiež bez obáv, no prelep ho kusom papiera, ako inprovizovanú rozptylku pre inter. blesk. To zmäkčí svetlo, aj keď nastavíš vyšší výkon blesku - osvetlí fotografovaný objekt a nízka clona pustí dnu dosť svetla z okolia.
//Edit: Má S3IS funkciu bracketing?
Podla dpreview ma. Neviem ako S3IS, ale malo fotakov podporuje bracketing s pouzitim casovaca. Cize pokial robis bracketing "z ruky", tak to nieje bohvieco (i ked zalezi od expozicnych casov). So stativom si uz na tom lepsie, ale aj tak. Timer je timer. Mne sa viac osvedcilo urobit manualne seriu snimkov s pouzitim casovaca a nastavovanim EV medzi snimkami manualne. Ale zalezi od fotaku zrejme.jin napísal://Edit: Má S3IS funkciu bracketing?
-
hojko
Site Admin
Diky, este aby som to upresnil, tak nejde o fotografovanie zo stativom, takze velka uzavierka mozna nebude a to aj z dovodu, ze to budu ludia v miernom pohybe. Preto by som mal rad fotky, ktore nebudu rozmazane a bude na nich aspon co to vidiet. Nebude to fotene v tme, ale bude to fotene pri zhorsenej viditelnosti. Urcite vela z vas uz bolo niekde v hale ci sale a tak viete ako byvaju kraje ci kuty tychto miestnosti/budov osvetlene.
Nuz... v tom pripade co najvyssie pouzitelne ISO, pri ktorom je este zrnitost unosna. Co najmensie clonove cislo, co najvyssia kompenzacia blesku (myslim ze je max +2EV u Tvojho modelu) a co najnizsi expozicny cas, aby bola ostrost pohybujucich sa objektov co najvyssia. A opatrnne pouzivanie blesku.
-
jin
VIP
Hej, tak manuál je vždy iba manuál, ale niekedy sa bracketingu neubránim. Na zrkadle s ním nemám problém, a keď na S3IS použiješ priaznivé časy, tak by to mohlo hodiť tiež celkom uspokojivé výsledky. Ale kto sa pohrá s manuálnymi nastaveniami, má dobré výsledy (skoro) zaručené.k6 napísal:Podla dpreview ma. Neviem ako S3IS, ale malo fotakov podporuje bracketing s pouzitim casovaca. Cize pokial robis bracketing "z ruky", tak to nieje bohvieco (i ked zalezi od expozicnych casov). So stativom si uz na tom lepsie, ale aj tak. Timer je timer. Mne sa viac osvedcilo urobit manualne seriu snimkov s pouzitim casovaca a nastavovanim EV medzi snimkami manualne. Ale zalezi od fotaku zrejme.
//Edit: DPC!! Teraz som si až uvedomil, že S3IS zrejme nemá blesk v sérii. Tak potom bracketing iba zo statívu, to je jasné
-
Shark NX
Addict
Ako povedal Jin vyvaruj sa 800 ISO a vyzsie ... sum tam je uz velmi vyrazny
No a z bleskom fotim cca Uzavierka 60 +- 10 a Clona 3,5 ...
Bez blesku v ruke udrzis max 1/10 dalej uz mazes ... tzn na slabo osvetlene akcie odporucam ISO 400 Clona 3,5 Ak mas moznost tak este menej ... a Uzavierka 20,30,40 podla mnozstva svetla
Ale tak vo foteni som este zaciatocnik ale postupne sa ucim
No a z bleskom fotim cca Uzavierka 60 +- 10 a Clona 3,5 ...
Bez blesku v ruke udrzis max 1/10 dalej uz mazes ... tzn na slabo osvetlene akcie odporucam ISO 400 Clona 3,5 Ak mas moznost tak este menej ... a Uzavierka 20,30,40 podla mnozstva svetla
Ale tak vo foteni som este zaciatocnik ale postupne sa ucim
-
hojko
Site Admin
Mno tak nakoniec som fotil aj tak na automatike, fotky su v celku OK. Ked som vsak nepouzival blesk a fotil som aj z dialky mozno 6 metrov, fotky boli tmave a rozmazane. Pri pouziti blesku boli fotky podstatne lepsie a expozicny cas bol podstatne na tom lepsie, takze aj fotky vyzeraju dost dobre. Myslim, ze ten blesk na taku vzdialenost nemohol osvetlit taku velku plochu, ale tak bez blesku to vyzeralo hrozne.