Fotovoltické elektrárne

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Fotovoltické elektrárne

Príspevok od používateľa aacid »

asi to spravime tak ze rok pockame, zistime ake budeme mat realne naklady a potom mozme ratat co sa oplati a co nie. necham si spravit predpripravu na solarne panely na streche (dotiahnut kable) a asi to necham tak.
klimatizaciu nechceme urcite, tu mame teraz a vobec sa nam to nepaci. chladit v lete sme chceli stropnym chladenim, povodna idea bola ze sa to bude chladit vodou z vrtu z tepelneho cerpadla... no neviem, som z toho zmateny, nikdy sme dom nejak neplanovali a teraz hop sup o pol roka sa tam stahujeme a teraz rychlo riesit.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

Predpripravu si mozes spravit aj na ohrev vody - jedine co som mal natiahnute bola solarna dvojrura (napr.) https://www.atria.sk/solarna-dvojrura-v ... 20-metrov/ - vyvedena pod strechu a dole do technickej. Mam ale poschodovy, cize tam som s tym musel ratat dopredu. Pri bungalove s SDK stropmi je to jednoduchsie.
A co sa tyka chladenia - ja mam napriklad spravenu pripravu na klimu - v 3 izbach mam pripravene kastliky pod omietkou, kondenz zvedeny do odpadu a jedno miesto vonku na fasade kde pride jednotka. Zatial teda klimu neplanujeme, ale radsej takto, ako mat potom na dome povesane jednotky a odvedeny kondenz kade tade.
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa gogo956 »

vsetky tieto fotovoltaiky na elektrinu a tepelne panely na predohrev vody su v nasom podnebnom pasme v podstate nerentabilne. Su pomerne narocne na instalaciu, zaberaju priestor, potrebuju pravidelny servis a ako tak ucinne su iba vo vrcholnom lete ked ich realna vyuzitelnost je pomerne nizka. Naviac zivotnost je dost obmedzena a rokmi ich vykon klesa. Ja by som do toho nesiel.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

aacid napísal:necham si spravit predpripravu na solarne panely na streche (dotiahnut kable) a asi to necham tak.
myslel si fotovoltaiku? solarko nepotrebuje kabelaz. Mozno maximalne na roletku.

gogo - s fotovoltaikou suhlasim. Solarko je mozno otazne ale podla mna sa oplati ked je vacsia spotreba teplej vody (viac ludi). A neviem aky komplikovany pravidelny servis potrebuje. Len sa kruti voda. Sklo na panely moze casom mierne zhorsit priepustnost svetla ale nic katastrofalne. Nemrznuca zmes vydrzi 8r.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

wladas

ohladom solarnych panelov som niekde cital, ze mali opakovany problem so zavzdusnovanim systemu.
Dalej, na tie panely sada prach, na to prsi a vytvara sa vrstva necistot ktore znizuju efektivitu a mali by sa pravidelne cistit. To iste v zime ked sa vytvori vrstva snehu/ladu- aj ked je pravda ze posledne roky toho snehu vela nie je. Apropo, vraj lacne cinske panely maju vyrazne nizsiu zivotnost ako znackove.

Ja keby som stava dom, tak idem do elektrickych konvektorov + krb pre atmosferu a v pripade vacsich mrazov. Konvektory ako zariadenie su pomerne lacne,technicky jednoduche a prakticky dozivotné, bez servisu. Ano elektrina je drahsia ale ked ma clovek dobry tarif tak sa to vyrovna.
Zatial co v pripade napr plynoveho kurenia je kotol drahy a kazdorocne vyzaduje odborny servis a jeho zivotnost obmedzena /a treba tahat po dome rozvody/
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Panely na teplu vodu su u nas preukazatelne rentabilne. Udrzba je samozrejmou podmienkou a do toho sa rata aj umyvanie od prachu. Ale je to tak ako pise wladas - iba tam cirkuluje voda a tak aj v pripade poruchy je oprava nenarocna. A aj panely ako take nie su velmi drahe. Vakuove panely su drahsie a slubuju vyssiu ucinnost, no vdaka cene je ich navratnost porovnatelna s "normalnymi" plochymi panelmi. Netreba sa toho bat, je to jednoduchy system a u nas ma urcity zmysel. Nie je to terno ako keby sme boli v Kalifornii, ale da sa tym ziskat.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Rozmýšľam nad tým, že by som si zakúpil fotovoltaiku s výkonom 10 kWp s chcel by som prediskutovať, či dáva môj zámer zmysel. Bývam v ČR a situácia s cenou elektriny je tu ešte myslím ďaleko horšia ako na Slovensku. Zatiaľ mám k dispozícii 2 kalkulácie od firiem, ktoré FVE montujú. Podľa ich prepočtov návratnosť pri súčasných cenách elektriny vychádza na niečo vyše 6 rokov. Myslím, že je to veľmi optimistický odhad, aby navnadili potenciálneho zákazníka, takže počítam skôr s 10-15 rokmi. Trik je v tom, že oni počítajú s celkovou ročnou spotrebou a neberie sa ohľad na to, že v zime má väčšina domácností omnoho vyššiu spotrebu ako v lete, takže vtedy FVE neutiahne spotrebu baráku ani v prípade, kedy by sa elektrina vôbec nevyužívala na kúrenie.

Každopádne podľa YouTube videí a článkov, ktoré som čítal, je množstvo vygenerovanej elektriny v zimných mesiacoch max. 10% toho, čo sa vyprodukuje v lete. Takže v lete, kedy elektriny väčšina ľudí potrebuje najmenej, sú prebytky najväčšie a presne opačne je to v zime. Preto som sa zamýšľal, či a ako by som vedel prebytky v teplejšej časti roka zužitkovať. Posielať ich do distribučnej siete nemá veľký zmysel, lebo cena za kWh je smiešna, je to pár halierov, takže ideálnejšie je, ak by som ich vedel využiť v dome. Bohužiaľ elektromobil ani výmenník nemám, takže ma napadlo, že by som to využil na ťažbu krypta. Keď som si to tak približne počítal na BTC mining kalkulačkách, tak pri nejakom Antmineri za 65k Kč by mala byť návratnosť pri elektrine zadarmo cca. 1 rok. Avšak vzhľadom k tomu, že ja by som ho mal pustený len počas dňa a vtedy, kedy by som mal prebytky, aby bežal zadarmo, tak by tá návratnosť pri tejto investícii mala byť aspoň 2 roky. Tiež treba brať v úvahu to, že náročnosť ťažby stúpa a to, čo miner vyťaží dnes, už nevyťaží o rok. ALE! Momentálne je cena BTC veľmi nízka, takže aj výnosnosť z ťažby tomu zodpovedá, a ja predpokladám, že cena pôjde hore, minimálne teda po halvingu v 2024, kedy by mohol začať 4. bull run v histórii. Sám držím BTC a v menšej miere aj iné krypto, takže volatilita mi nevadí. Krypto plánujem držať dlhodobo. Takže ak by cena začala stúpať, tak by to aj výrazne skracovalo návratnosť. Je dosť možné, že ťažiť inú kryptomenu je dnes tiež výhodnejšie, to som ešte veľmi neskúmal.

Napadajú vás nejaké dôvody, ktoré som nespomínal, prečo by takýto plán nemal fungovať? Resp. výhodnejší spôsob ukladania prebytkov elektriny v lete?
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Ukladat do baterie, ale to sa cenovo posunies niekde inde a priplatis si dake 3 tisicky.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ukladanie do batérie nedáva za mňa vôbec zmysel, pretože ceny sú úplne uletené vzhľadom k ich kapacite. 6 kWh akumulátor som našiel za vyše 100k Kč. Toľko elektriny sa v dome minie za pár hodín max. Ak by to malo ukladať nejaké zmysluplné množstvo energie, tak by som musel nakúpiť akumulátory za milióny :D

BTW, nespomínal som, že súčasťou riešenia je aj 15 kWh baterka. To je ale dostatočné len na to, aby to utiahlo spotrebu domu počas noci, nie je do dostatočná kapacita na väčšie prebytky, ktoré by mali byť v slnečných mesiacoch značné.

Autoeditácia príspevku po 2 hod 54 min 49 sek:
Keby to niekoho zaujímalo, našiel som zaujímavú českú diskusiu, kde sa preberá presne môj zámer - https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=4658
Paťko
King
King

Príspevok od používateľa Paťko »

A čo virtuálna batéria?
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

To mi tiež veľký zmysel nedáva, pretože to je v podstate odpredávanie elektriny za zlomok ceny, za ktorú sa potom v zime nakupuje naspäť. Takže je to také dosť neefektívne využitie prebytkov. Ideálne pre niekoho, kto absolútne nevie, ako by mal prebytky zužitkovať :)
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Skus si este zhruba vypocitat kolko usetris od momentu ked investiciu budes mat spat (do konca zivotnosti)
A pre porovnanie ze by si tie peniaze teraz dal do MSCI World alebo SP500 kde kazdych 8-10 rokov zdojnasobis vklad.
A co sa tyka rizika investicie tak za mna je na tom horsie fotovoltaika.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Nik nevie budúce ceny elektriny ani hodnoty výnosov.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

wladas napísal: 18 nov 2022, 20:34 Skus si este zhruba vypocitat kolko usetris od momentu ked investiciu budes mat spat (do konca zivotnosti)
A pre porovnanie ze by si tie peniaze teraz dal do MSCI World alebo SP500 kde kazdych 8-10 rokov zdojnasobis vklad.
A co sa tyka rizika investicie tak za mna je na tom horsie fotovoltaika.
No to ma napadlo tiež, že by som radšej za tie peniaze prikúpil S&P500 a Bitcoin, teraz je na to ideálna doba.

Navyše 350k Kč (resp. 550k Kč ešte pred dotáciou) nedržím na účte, takže by som musel nejaké akcie predať a momentálne na to nie je najvhodnejší čas, teraz by sa mali cenné papiere a krypto skôr prikupovať :D
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Bývať na kopci - veternú turbínu :D
Napísať odpoveď