medena gulocka s dutinou vo vnutri vazila na vzduchu 264g a vo vode 221g.mam vypocitat objem dutiny,ak viem, ze hustota medi je 8,8gcm3.
nepotrebujem vysledok, iba som sa chcel spytat, ci je spravny postup, ked si vypocitam najskor objem telesa vo vzduchu a potom vo vode a rozdiel objemov je objem dutiny, alebo musim pocitat podla vzorca
Fg(vo vzduchu) = Fg(vo vode) + F(archimedovska).
Toto je spravne. Za to si dosad udaje a pekne ti to vyjde. Objem gulocky a hmotnost su stale tie iste. Meni sa iba tiaz telesa. Vo vzduchu je to Fg a vo vode Fg-F (vztlakova).
prosim pomozte mi vypocitat tieto priklady:
1.vypocitaj plochu rovnobeznika daneho vektormi a=(4,3),b=(4,1)
2.vypocitaj drahu telesa vrhnuteho zvisle nahor pociatocnou rychlostou 10m/s za cas 2s
3.vypocitaj normalove zrychlenie telesa na rovniku ak povazujeme Zem za gulu a berieme do uvahy iba rotaciu Zeme okolo osi (R=6378m)
3.kolko casu uplynie kym vychylka harmonickeho oscilatora s frekvenciou 54 Hz a amplitudou 8cm sa zvacsi z 3cm na 7cm ?
1. vynasobis velkosti vektorov. alebo velkost ich vektoroveho sucinu. to prve je lahsie
a=(4,3),b=(4,1)
|a| = 5 (odmocnina z 4^2 + 3^2)
|b| = odmocnina zo 17
vysledok je 5 krat odmocnina zo 17 (dufam ze som sa nepomylil nikde, mesiac som to nevidel)
to je cista matika, nic s fyzikou
Docela jednoducho. Budem ratat, ze gravitacne zrychlenie je 10m/s/s. To znamena ze pocas prvej sekundy vyleti do nejakej vysky, kde zastane. Nasledne druha sekunda bude opakom prvej - pad do zaciatku a nabratie rychlosti 10m/s.
Vyzeralo by to priblizne ako zaciatok sinusoidy, akurat limitne splosteny