Skladám si počítač na bežnú prácu i hranie hier a prišiel som k dileme či má nejaký zmysel kupovať drahú matičnú dosku označenú ako "hernú" alebo stačí ísť do niečoho lacnejšieho tak do max. 80 €.
Je nejaký rozdiel medzi týmito doskami a bežnými doskami?
Teda predstavujem si to asi tak, že herné dosky obsahujú možno nejaké fičury na lepšie OC (OverClocking) a nejaký lepší softwáre na to určený ale ja som skôr typ čo radšej investuje peniaze do lepšej grafickej karty a procesora a nebude pretaktovávať. Taktiež možno tie súčiastky vydržia dlhšie a celkovo to má načačkanejší look.
Takže teda vlastne - o čo inom ešte sú tie gaming motherboards?
Gaming vs. bežná motherboard
Re: Gaming vs. bežná motherboard
Predpokladám, že porovnávaš bežnú dosku a hernú dosku s tým istým chipsetom.
Pokiaľ nemieniš taktovať, mala by Ti stačiť jednoduchá doska. Bežné dosky bývajú ochudobnené o nejaké lepšie chladenie, nejaké featuritky, ale aj o nejaké sloty (počet USB, FW, LAN) a porty (počet SATA, PCIE), niekedy navyše herné dosky dostávajú bonus vo forme originálnej hry, nejakého benchmarku, koženého púzdra na CD a podobne..
Pokiaľ nemieniš taktovať, mala by Ti stačiť jednoduchá doska. Bežné dosky bývajú ochudobnené o nejaké lepšie chladenie, nejaké featuritky, ale aj o nejaké sloty (počet USB, FW, LAN) a porty (počet SATA, PCIE), niekedy navyše herné dosky dostávajú bonus vo forme originálnej hry, nejakého benchmarku, koženého púzdra na CD a podobne..
Zdielam brmov nazor, aj ked rozdiely mozu byt vacsie hlavne v UI. Sam mam skusenost, ze som mal lacnejsiu "obycajnu" dosku (nejaka Intel H67) a potom lepsiu, no stale nie gaming (Gigabyte Z97X-SLI). Rozdiel vo vykone neviem porovnat, lebo som menil aj cpu, ale na Intel doske bol jednoduchy BIOS, chladenie som musel regulovat cez speedfan a doska napriklad nemala konektor na predne USB. Naproti tomu Gigabyte ma vymakany BIOS, chladenie si reguluje sama aj bez pwm - staci len nastavit profily, priradit ich k ventilatorom a je to. Mozno to ma takto Gigabyte aj pri lacnejsich doskach s "nizsimi" chipsetmi, ale je to vec na ktoru si budem v buducnosti davat pozor 
nema,...Shakal napísal:Skladám si počítač na bežnú prácu i hranie hier a prišiel som k dileme či má nejaký zmysel kupovať drahú matičnú dosku označenú ako "hernú" alebo stačí ísť do niečoho lacnejšieho tak do max. 80 €.
Je nejaký rozdiel medzi týmito doskami a bežnými doskami?
Teda predstavujem si to asi tak, že herné dosky obsahujú možno nejaké fičury na lepšie OC (OverClocking) a nejaký lepší softwáre na to určený ale ja som skôr typ čo radšej investuje peniaze do lepšej grafickej karty a procesora a nebude pretaktovávať. Taktiež možno tie súčiastky vydržia dlhšie a celkovo to má načačkanejší look.
Takže teda vlastne - o čo inom ešte sú tie gaming motherboards?
keby som to chcel rozpisat tak napisem asi tolkoto - gaming doska ma lepsie kondiky a mozno lepsie niektore zakladne suciastky, problem je ale v tom, ze realna cena tychto suciastok navysi cenu dosky tak o 10-15 eur a to s najvacsou pravdepodobnostou prehanam... viacmenej, pri gaming doske zaplatis za nazov "gaming" pretoze takato doska bezne stoji o 50-90 eur viac ako klasicka