Demikat je typicka slovenska polievka, ktore je zaujimava prisadami: male mnozstvo oleja, cibula, bryndza a voda.
Po uvareni sa podava s chlebom.
Chcel by som od gastronomicky vzdelanych ludi vediet presnu gramaz surovin na 1 porciu, resp. pre 1 osobu. Ak sa Vam zda, ze som uviedol privela alebo primalo surovin, opravte ma.
Ak pripisete aj technologicky postup, budem VELMI spokojny.
Ucitelka mi vravela:
Na oleji osmahneme cibulu do sklovita, pridame bryndzu a zalejeme vodou. Povarime a podavame s chlebom.
Mne vsak chybaju presne udaje.
Tu bryndzu tam mam pridat len tak?
Kolko vody?
Ako dlho sa to ma este varit?
Chlieb ma byt nejak tepelne upraveny?
Ake korenia (ak nejake) sa k tejto polievke hodia?
Aky napoj (ci alko alebo nealko) by ste odporucali k tejto polievke?
Gastronomia - Demikat
-
Kibo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
za prve UTFG 
za druhe:
za druhe:
aleboBryndzová polievka - Demikát
Suroviny:
150 g bryndze
100 ml smotany
1500 ml vody
2 cibule
1 lyžica masti
1 čajová lyžička mletej červenej papriky
pol čajovej lyžičky mletej rasce
2 krajce čierneho chleba
soľ.
Postup:
Do vody dáme variť na kolieska nakrájanú očistenú cibuľu. Osolíme, pridáme mletú červenú papriku, mletú rascu a varíme až kým cibuľa nezmäkne. V polievkovej mise dobre vymiešame bryndzu so smotanou a zalejeme vývarom z cibule. Čierny chlieb nakrájame na malé kocky, opražíme na rozohriatej masti a podávame k polievke. Podľa chuti môžme do hotovej polievky zamiešať nakrájanú pažítku alebo nasekaný kôpor.
Rýchly demikát
väčšia cibuľa., 1 ¼ l vody., červená paprika., rasca., soľ., 100 g bryndze., 2 krajce čierneho chleba
Cibuľu nakrájame na kúsky a dáme do vody variť spolu s červenou paprikou rascou a soľou. Krajce staršieho chleba pokrájame na kocky a spolu s bryndzou vložíme do polievkovej misy. Zalejeme vriacou cibuľovou vodou, zamiešame a ihneď podávame.