Gramaticke Okienko!
-
RATZINGER666
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Re: Gramaticke Okienko!
ja by som dal ciarku aj pred "je", aj za...
su tam dva rozne nezavisle prisudky vo vetach "dovod je" a "(oni) oslavuju"... potom nasleduje podradovacia spojka "ze"...
su tam dva rozne nezavisle prisudky vo vetach "dovod je" a "(oni) oslavuju"... potom nasleduje podradovacia spojka "ze"...
videl som všetko možné, ale toto, je, podľa mňa, niečo extra. To sa tam snáď ani nedá napísať. Byť jeho slovenčinárkou, tak mu prsty polámem, nech už do konca života nič nenapíše.hellwet napísal:trochu to tu ozivimmomentalne pouzivam orange ale ako viete v auguste mi koncy pausal a asi je na case vyskusat noveho operatora alebo zostanem u orange...
pinco: ja som sa minule pristihol ako som napísal "v nocy", alebo "ces týždeň", a popritom viem, že to je absolútny blud. Sú to preklepy, ktoré spravíš a ani nevieš ako. (ak má hellwet viac takých chýb, je to o inom)
Ja som raz zase napísal ztarka namiesto starká 
chalani sa dohadovali kde pojdu zapalit cigaretu "dobehny ku mne" ... mozno tiez taky isty preklep ako to vase "koncy"
-
RATZINGER666
Darca
bez urazky, ale taketo chyby sa daju tazko nazvat iba "preklepmi"...
ved vravim.. mozno preklep. ale je to taky troll 
ináč-zavináčTak som ho stiahol ešte raz,samozrejme inačší ani ten nejšiel stale som skušal inšie verzie a inačšie číselné verzie....S otváraním inačších Launcherov nemám problémy...
-
Kok
Light Professional
Čaute chalani do 18 rokov, ako nosíte košele? Na tričku, alebo zapnute až ku krku? Je to individualne, alebo je niejaka norma?
Toto slovo "niejaký", keď vidím, tak by som najradšej toho človeka prefackal. Hrozná slovná skomolenina, ktorá neviem, ako môže niekoho vôbec napadnúť. A dosť často to tu vidím.
Pre tých, krorí to tak píšu, tak správne má byť "nejaký, nejaká, nejaké". To slovo nemá vôbec nič spoločné so slovom "nie", tak to tam nepchajte.
Pre tých, krorí to tak píšu, tak správne má byť "nejaký, nejaká, nejaké". To slovo nemá vôbec nič spoločné so slovom "nie", tak to tam nepchajte.
-
mirak2
Hardcore addict
http://www.hojko.com/letne-olympijske-h ... 61164.html "Letné olympíjske hry | Londýn | 2012"
olympíjske - normalne oci aj usi mi to trha, olympijské... ak toto zhliadne niekto kompetentny, prosim o opravu.
olympíjske - normalne oci aj usi mi to trha, olympijské... ak toto zhliadne niekto kompetentny, prosim o opravu.
-
marek carey
Medium Star
Mna zabilo, ked baba napisala, ze ma "mokre čyžmy". Nie kazdy sa na toto moze chytit. 
-
audiotrack
VIP
harrison314 napísal:Takze stacia ty sokety ( winsocket alebo lunuxove sokety ) a HTTP protokol, zaklady najdes na wikipedii a to ty bude uplne stacit, posles cca 3 riadky txtu na server a on ty odpovie.
Alebo pouzi nejaku kniznicu napr http://curl.haxx.se/libcurl/c/
mňa by zaujímalo, nvm či sa to tu už riešilo, ale ako je správne:
...zverejnené na portáli...
...zverejnené na portále...
?
lebo čo som sa pýtal u toho kto to písal, tak vravel, ževraj obe by mali byť dobre, ale do truhé sa mi nejako nepáči...
...zverejnené na portáli...
...zverejnené na portále...
?
lebo čo som sa pýtal u toho kto to písal, tak vravel, ževraj obe by mali byť dobre, ale do truhé sa mi nejako nepáči...
Určite by som v slovenčine písal "na portáli", spojenie "na portále" mi príde trošku ako bohemizmus.
-
RATZINGER666
Darca
urcite nie su spravne obe, podla standardnych vzorov to nevysklonujes, ide o individualne sklonovanie... v pripade slova "portal" sa jedna o prevzate podstatne meno s koncovkou "er" a "al", vzorovym slovom je "server", vychadza zo vzoru "dub", meni sa prave spominany sin. L... sklonovanie by malo vyzerat takto:
sin.:
N - server
G - servera
D - serveru
A - server
L - serveri
I - serverom
pl.:
N - servery
G - serverov
D - serverom
A - servery
L - serveroch
I - servermi
(hadam som sa nikde nesekol, ale kontroloval som to 3x
)
...takze spravna odpoved je "na portali"
sin.:
N - server
G - servera
D - serveru
A - server
L - serveri
I - serverom
pl.:
N - servery
G - serverov
D - serverom
A - servery
L - serveroch
I - servermi
(hadam som sa nikde nesekol, ale kontroloval som to 3x
...takze spravna odpoved je "na portali"
Kua už som sa to tu raz pýtal, ako je to s tými otázkami v zápore a s odpoveďami na ne? Mne sa zdá, že veľmi veľa ľudí sa chybne záporom, napr. Nešiel by si? (miesto Šiel by si?) a odpoveď áno, je braná ako kladná, pritom áno by malo byť brané naopak, teda: Nešiel by si? Áno (nejdem), pretože, Áno, NEŠIEL by som.
Alebo klasika:
Aké neviete? Hádam takto: Ľudia, viete čo s tým zápisom? A keď niekto vie, tak napíše, áno, pritom by mal skôr napísať, nie na neviem, teda to znegovať
áno.
Ale všimol som si, že napr. nemčina to takto má, resp. mám taký pocit v istých prípadoch, tak ako to je spisovne a správne?
Alebo klasika:
Kód: Vybrať všetko
ludia a neviete co s tym zapisom?Ale všimol som si, že napr. nemčina to takto má, resp. mám taký pocit v istých prípadoch, tak ako to je spisovne a správne?
-
marek carey
Medium Star
Toto je vec logiky a nie gramatiky. A otazky v zapore taktiez zvysuju mieru zdvorilosti danej frazy.
Pane bože že aj riešiš takéto pikačoviny 
Takže to nie je chybne? Lebo niekedy je to fakt na hlavu postavené, hlavne keď niekoho ponúkaš a spýtaš sa: Nedáš si? A takýchto príkladov by sa dala nájsť tona. Mne osobne to príde dosť mimo.marek carey napísal:Toto je vec logiky a nie gramatiky. A otazky v zapore taktiez zvysuju mieru zdvorilosti danej frazy.