Herný monitor

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Jancinator
Light Expert
Light Expert

Herný monitor

Príspevok od používateľa Jancinator »

Zdravím, chcel by som sa spýtať či by mi niekto vedel poradiť nejaký dobrý herný monitor 144Hz najlepšie. A ako to je s tým, že ak chcem mať 144Hz tak to možem prepojiť aj HDMI káblom ?
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Herný monitor

Príspevok od používateľa Hegy »

Myslim, ze 144hz nepodporuje ziaden HDMI kabel.
120hz max aj to tusim hdmi 2.0.
Na tieto ucely sluzi displayport, resp. dual link dvi, ktory ma azda kazdy v baleni (myslim okrem niektorych AOC).
Dobry monitor je otazka budgetu. Kolko do toho chces investovat?
Jancinator
Light Expert
Light Expert

No, keby za 250€ ale keby sa našlo niečo za 300€ a stálo by to za to, tak aj tých 300€.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Jancinator
Light Expert
Light Expert

A čo sa týka 240Hz monitor ?
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

240Hz monitor je ina cenova kategoria a dalsia vec je, ze by trebalo aj graficku kartu, ktora nieco take dokaze zobrazit. Navyse, ak ti hra pojde len na 80 fps, tak je uplne zbytocny daky 240 Hz monitor. To je asi tak, ako keby si mal auto, ktore ma maximalku 300 km/h a pritom ti ho obmedzia v servise na maximalku 130 km/h. Budes vediet, ze ti ide 300 km/h, ale v skutocnosti na dialnici ti to povoli len na 130 km/h a ani o kusok viac.

edit - opravane FPS za Hz
ado130
Expert
Expert

Príspevok od používateľa ado130 »

Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

heker napísal:240Hz monitor je ina cenova kategoria a dalsia vec je, ze by trebalo aj graficku kartu, ktora nieco take dokaze zobrazit. Navyse, ak ti hra pojde len na 80 fps, tak je uplne zbytocny daky 240 fps monitor. To je asi tak, ako keby si mal auto, ktore ma maximalku 300 km/h a pritom ti ho obmedzia v servise na maximalku 130 km/h. Budes vediet, ze ti ide 300 km/h, ale v skutocnosti na dialnici ti to povoli len na 130 km/h a ani o kusok viac.
To je pekne blba analogia.
Ten monitor pojde realne na 240 Hz (pokial nie je gsync). Akurat (pri 80 fps) zobrazi kazdy snimok 3x.
xH4wK

Príspevok od používateľa xH4wK »

IPS monitor disponuje uhlopriečkou QHD s rozlíšením 2560 x 1440 pixlov, rýchlou odozvou 8 ms a 6 ms.

hahaha, on chce "Herny" monitor.
Ryan Giggs napísal: To je pekne blba analogia.
Ten monitor pojde realne na 240 Hz (pokial nie je gsync). Akurat (pri 80 fps) zobrazi kazdy snimok 3x.
Nie, je to spravna analogia co sa hrania tyka, 240 Hz monitor je zbytocny ak nemas graficku kartu ktora ti dokaze potiahnut hru na 144-240fps.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Ryan a na co ti je 240 fps, ak ti hra pojde v skutocnosti na 80 fps? Ved to nema ziadny vyznam.
Ryan Giggs
VIP
VIP

xH4wK napísal: Nie, je to spravna analogia co sa hrania tyka, 240 Hz monitor je zbytocny ak nemas graficku kartu ktora ti dokaze potiahnut hru na 144-240fps.
Nie, nie je. Lebo ten monitor pojde skutocne na 240. Ta analogia je uplne mimo.
heker napísal:Ryan a na co ti je 240 fps, ak ti hra pojde v skutocnosti na 80 fps? Ved to nema ziadny vyznam.
Ma to vyznam, velky. Skrati sa sample and hold efekt (treba si o tom nieco precitat.), teda cas ked je kazdy obrazok na obraze. To eliminuje pamatovy efekt oka a clovek to vnima plynulejsie. Je tam menej "duchov".

Pustite si 60hz zdroj na 60Hz monitore a ten isty na 240Hz. Alebo TV vysielanie na 50 Hz TV a na 100 Hz TV.
DropDead
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DropDead »

To je kopa sraček, na inom fóre som sa na tú tému hádal s iným chalanom. Tie tlachanice o tom, že 60fps na 60Hz monitore nevyzerá tak dobre ako na 144Hz monitore je hlúposť - to proste nie je možné a ide to proti logike. Jediný prípad, kde to môže viesť k plynulejšiemu chápaniu sú TV s interpoláciou (pri hrách neodporúčané, lebo v jednom prípade pri predvídateľných pohyboch sa plynulosť navýši ale inde, kde pohyby predvídateľné nie sú, tak to začne tvoriť weeiiiiiird artefakty) - to slovo "môže" je kriticky dôležité.

Inakšie je jedno, že máš 144Hz panel, ten síce obnovuje a dáva možnosť poslať nový snímok 144-krát za sekundu, no ak to nezvláda (napríklad pri 60fps), tak aj keby si sa rozdrapil, tak ti to nepomôže, pretože síce 144Hz panel zareaguje na novo prichádzajúci snímok od zdroja síce rýchlejšie (viac ako 2x v porovnaní s 60Hz) ale ten snímok bude držať rovnako dlho ako by držal aj 60Hz panel.
To isté platí aj opačne - 60Hz panel a 80 fps fyzicky nepomôže, pretože jediné, čo sa stane, že sa dávkujú snímky prirýchlo a máme tam tearing.

Osobitným prípadom sú napríklad rôzne hry, kde je engine problémový a tam platia úplne iné pravidlá (po pamäti...CSková source engine odroda, Dead Island engine, WoW engine,...), no ak sa bavíme o tom, že všetko je super a dostaneme sa len do limitácie zo strany GPU/interface-u/monitora, tak platí, čo som písal vyššie. Potom ešte relevantným a minoritným argumentom je, že u paneloch s vyššou obnovovacou frekvenciou je predpoklad aj na rôzne latencie ale to...hlavne u TV sa ukazuje ako veľmi veľmi nejasná stávka.

Ty si o tom tiež niečo prečítaj - to sa opiera čisto len o to, že niekto to môže aj tak vnímať ako plynulejší prejav, no výsledky z "low fps on 144hz monitor" ako pozerám stále ukazujú jedine to, že 60fps na 144Hz a 60Hz bude vyzerať rovnako.

A nakoniec, áno, ja som mal možnosť vidieť 60fps na rovnakom monitore s prepnutím medzi 60Hz a 144Hz.
heker napísal:Ryan a na co ti je 240 fps, ak ti hra pojde v skutocnosti na 80 fps? Ved to nema ziadny vyznam.
Dobre hovoríš, len nezabúdaj nemýliť si FPS a Hz - tipujem, že si chcel napísať "Ryan a na co ti je 240 hz, ak ti hra pojde v skutocnosti na 80 fps? Ved to nema ziadny vyznam.". Môže byť, že aj Ryan to pochopil zle.
Ryan Giggs
VIP
VIP

DropDead napísal:To je kopa sraček, na inom fóre som sa na tú tému hádal s iným chalanom. Tie tlachanice o tom, že 60fps na 60Hz monitore nevyzerá tak dobre ako na 144Hz monitore je hlúposť
To ale nikto netvrdi tak netusim kde si to nabral.

A motat fps a nativnu obnovovaciu frekvenciu je uplne mimo realitu. To su uplne nezavisle veliciny, ktore spolu nijako nesuvisia. Tie 100, 200 hz televizory a monitory neexistuju zo srandy (a nie, nieje to len kvoli fps).
Chce to najprv pochopit ako veci funguju, az potom sa hadat. A citat co ludia napisu a nie si vymyslat nezmysly.
DropDead napísal: Dobre hovoríš, len nezabúdaj nemýliť si FPS a Hz - tipujem, že si chcel napísať "Ryan a na co ti je 240 hz, ak ti hra pojde v skutocnosti na 80 fps? Ved to nema ziadny vyznam.". Môže byť, že aj Ryan to pochopil zle.
Ryan to zle nepochopil. A odpovedal dobre. Je mi to nato, ze kratsi sample and hold.
xH4wK

TV maju ale fuknciu duplikacie frejmov a preto to vyzera plynulejsie aj ked source je 60fps.. monitory nemaju duplikaciu frejmov.

60fps na 60Hz bude vyzerat rovnako ako 60fps na 120Hz/144Hz/240Hz monitoroch... LCD monitoroch
Ryan Giggs
VIP
VIP

Nie, funguje to rovnako. Nativna frekvencia je nativna. Ten monitor ti nepojde na 80 Hz ked ma nativ 240 (opakujem, ze teraz neberieme do uvahy sync funkcie). Tie snimky tiez zdupluje.
xH4wK

hej, proste si to vyskusaj :D
ja mam g-sync monitor a so zapnutym g-sync (a teda limitom obnovovacej frekvencie) a limitom na 60FPS to vyzera rovnako ako ked g-sync vypnem (ak ignorujem tearing pri pohybe no)
Ryan Giggs
VIP
VIP

Je tam kratši sample and hold, tak je logicke že to nemôže byť to iste.
DropDead
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DropDead »

Ja o tom viem, málo, no viem ale bohužiaľ - pokiaľ to dávkuješ nízkym fps, tak to ostáva nevyužité. Pokiaľ má iné info, tak to, prosím, poskytni zdroje - hlavne nech to potom potvrdia alebo vyvrátia priamo pre prejednávanú vec - 60/120Hz pri 60fps.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Pisem uz po treti krat. Treba si nieco nastudovat o tom ako to funguje. Staci googlit, informacii o sample and hold je dost.
mystique
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mystique »

DropDead napísal:Ja o tom viem, málo, no viem ale bohužiaľ
ty uz mi pripominas danka...
Napísať odpoveď