HomeBrewing - Domáca výroba piva
-
Black.Raven
Medium Star
HomeBrewing - Domáca výroba piva
Zdravím všetkých. Vzhľadom k tomu, že na Slovensku sa úspešne rozvíja aj domáce varenie piva tzv. homebrewing, si myslím, že si toto vlákno nájde svojich aktívnych prispievateľov aj na tomto fóre. Pivo skrátka máme radi. Tak prečo si ho neuvariť doma a rozvíjať ho ako vaše hobby? Veľmi by ma potešilo, keby sa našli užívatelia, ktorí by boli ochotní sa podeliť so svojimi skúsenosťami, poprípade pomôcť nováčikom. Je jedno či varíte od základu alebo z mladinových koncentrátov... každý diskutér je tu srdečne vítaný. Uvidíme či sa to tu rozbehne 
Re: HomeBrewing - Domáca výroba piva
Už dávnejšie som o domácej výrobe piva sníval, čítal si rôzne publikácie, návody, recepty a hľadal sady príslušenstva potrebného k tomu.
Viacmenej som sa zabrdil na cene týchto homebrewing sád. Nebolo by odveci takú dostať k vianociam
Viacmenej som sa zabrdil na cene týchto homebrewing sád. Nebolo by odveci takú dostať k vianociam
-
Black.Raven
Medium Star
Ja som si objednal sadu z http://www.domacemikropivovary.sk, len z dôvodu predvianočného obdobia mi zabudli pribaliť také dve malé drobnosti ako vypúšťací ventil a tesnenie bez ktorých však začať nemôžem. Avšak chlapík je strašne férový, poradí a chýbajúce časti objednávky mi poslal + pribalil odškodné vo forme fermentačných dropsov (poteší). V pondelok/utorok plánujem založiť moju prvú várku a samozrejme pripravím aj fotodokumentáciu s ktorou sa s vami rád podelím.
Čo sa týka nákladov... Keď chcete robiť pivo z už hotových mladinových koncentrátov, cena jedného piva sa vyšplhá na cca 50c, takže zarobiť na to nezarobíte. Ale budete mať pivo, ktoré je chuťovo niekde inde ako pivá kupované - europivá (kamarát sa vareniu piva venuje už 5 rokov). Iné je variť pivo od základov - slad a chmel; som sa dočítal, že výrobné náklady na jedno piva je niečo pod 4 koruny české.
Čo sa týka nákladov... Keď chcete robiť pivo z už hotových mladinových koncentrátov, cena jedného piva sa vyšplhá na cca 50c, takže zarobiť na to nezarobíte. Ale budete mať pivo, ktoré je chuťovo niekde inde ako pivá kupované - europivá (kamarát sa vareniu piva venuje už 5 rokov). Iné je variť pivo od základov - slad a chmel; som sa dočítal, že výrobné náklady na jedno piva je niečo pod 4 koruny české.
Ktorú sadu si si objednal? Pozerám, že išli cenovo dolu, keď som to pozeral pred ca. 2 rokmi, tak to bolo od €90 vyššie.
-
Black.Raven
Medium Star
Mistr Sládek Ekonomy za 59€. Vraj kvalitou su o dosť vyššie ako od Coopers. Ale plánujem v blízkej dobe si dokúpiť poriadnu uzatváračku.
-
javatar
Hardcore addict
tusim zelovoc uz take veci robil... mozno by sa mal vyjadrit...
Mna by to tiez zaujimalo, pretoze som ten mikropivovar rozmyslal kupit ocovi. Lenze, ked som videl, ako dlho to vsetko trva (priprava a celkove "odstatie" piva) tak neviem neviem (vypije tak 1-2 piva denne cca). Kazdopadne by ste som niekto mohli dat recenziu, od vyroby az po konzumaciu svojho vlastneho piva, pripadne nejake vychytavky a finty.
-
zelovoc
Darca
- Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
- Kontaktovať používateľa:
tady sem 
niezeby som mal nejak vela skusenosti, zatial som varil 2 a pol davky. ake pivo ides varit? typujem, ze daky ale, mozno ipa. ak ti mozem poradit, na fermentacny drops sa vykasli, resp. ho nedavaj do vsetkych flasiek. pivo bude dlhsie take surovejsie, aromatickejsie.
niezeby som mal nejak vela skusenosti, zatial som varil 2 a pol davky. ake pivo ides varit? typujem, ze daky ale, mozno ipa. ak ti mozem poradit, na fermentacny drops sa vykasli, resp. ho nedavaj do vsetkych flasiek. pivo bude dlhsie take surovejsie, aromatickejsie.
-
Black.Raven
Medium Star
ja mám momentálne založenú várku od Muntons, Old English Bitter. Som zvedavý čo z neho bude. Kvasí to akosi dlhšie. Odhadujem že to bude kvasiť okolo 17-20 dní. Ale už teraz má krásnu vôňu a dobre chmelenú chuť.
Kde to kvasíš? Máš na to nejakú špeci miestnosť, kde teraz cez zimu prikuruješ? Predpokladám, že v kuchyni to nemáš, alebo?
-
Black.Raven
Medium Star
mám to v spálni, tam je konštantných 19 stupňov po celý deň, žiaden zápach. Chcel som to dať najprv do komory, ale tam je 16 stupňov, čo však bolo pre tento typ kvasníc málo.
//autoeditácia príspevku (04 Jan 2012, 14:59)
Včera som prvú várku naflaškoval. Celkovo 44 fliaš. Prvá ochutnávka cca po týždni.
//autoeditácia príspevku (04 Jan 2012, 14:59)
Včera som prvú várku naflaškoval. Celkovo 44 fliaš. Prvá ochutnávka cca po týždni.
Black.Raven: Neplánuješ spraviť hojko stretávku spojenú s ochutnávkou? 
Ta to by mu 44 flias nestacilo
s lyzickami sa nepije
Ale na vysledky som zvedavy
-
Black.Raven
Medium Star
Frikso. na začiatku februára zoberiem pár fliaš do BA, takže ak si z okolia, milerád ponúknem. Sa už neviem dočkať.
Fotky z prípravy budú taktiež až ďalší mesiac, lebo foťák som zabudol na intráku.
Fotky z prípravy budú taktiež až ďalší mesiac, lebo foťák som zabudol na intráku.
-
Soviet
Darca
To by som veru aj ja rad okusil take pivecko
A dokonca posobim v BA..Takze dake mini hojko stretko ten termin s jednou ochutnavkou by prospelo
-
Silmer
Darca
tak uz nad tym aj ja zacinam rozmyslat. Rozmyslam nad sadou Mikropivovar MISTR SLÁDEK - EXCLUSIVE za 79e.
Zelovoc, ty si si ake piva varil? vies povedat ktore boli lepsie, resp. horsie? Ako chutili a ktorym sa vyvarovat?
Zelovoc, ty si si ake piva varil? vies povedat ktore boli lepsie, resp. horsie? Ako chutili a ktorym sa vyvarovat?
-
Black.Raven
Medium Star
Silmer, ty to chceš stáčať do PET flašiek? rozdiel medzi economy a exclusive je v len tých pet fľašiach a v hustomery. Hustomer - max 10€ investícia. Fľašky - cca 5€ v hociktorých potravinách - 40 ks. A chuť piva je lepšia. A v PET fľašiach to musí dlhšie kvasiť (plast sa trocha rozťahuje, dlhšie trvá kým sa to natlakuje; a to ešte nevieš, aké svinstvo sa z nich uvoľňuje) a aj pivo je nejaké horkejšie (môj subjektívny názor).
A keby ťa to varenie nakoniec omrzelo, sklenené fľaše v pohode vrátiš
Soviet - tak príď do mlynskej na začiatku februára
A keby ťa to varenie nakoniec omrzelo, sklenené fľaše v pohode vrátiš
Soviet - tak príď do mlynskej na začiatku februára
Tak to tu trochu ozivim, kedze som zacal s domacou vyrobou piva
Nejde vsak o varenie, robim ho z koncentratu (momentalne Black Rock - Whispering Wheat), k tomu sa prida maltoza, kvasnice a vsetko sa rozmiesa v kvasnej nadobe. Potom sa iba stoci do flasiek a po tyzdni sa moze pit, idealne pre mna, lebo tam ani nie je co pokazit
Dostal ma k tomu brat, ktory zacal davnejsie. Taketo fajnove nefiltrovane a nepasterizovane pivo na ktore stacia dokopy tak 2 hodiny roboty je proste pre kazdeho neodolatelne
Cenovo to vychadza tiez dobre, ale hlavne chut je neporovnatelne lepsia aj oproti bezne capovanym nefiltrovanym pivam.
-
zelovoc
Darca
- Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
keby vas zaujimala tema, tak odporucam kamaratov blog: http://kladzivar.sk/
-
Black.Raven
Medium Star
v pivnici mi už štvrtým mesiacom leží Diabolo od Brewfermu a už druhý deň kvasím Continental Pilsner od Muntons