Homemade repro sústava

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
MrGizmof
King
King
Používateľov profilový obrázok

Homemade repro sústava

Príspevok od používateľa MrGizmof »

Rozmýšľam že by som skúsil dačo nové a to spraviť si repro sústavu, nejakú 2.1, satelity 40W, subwoofer dajme tomu 80-100W. Do tejto časti elektroniky som sa začal pchať až teraz a preto vôbec neviem ako ich mám spraviť, na nete je pár návodov ale tie počítajú s tím že to robím prvý krát. Na subwoofer chcem použiť TDA1562Q, na satelity ARO 464, neviem či je to ale dobrý výber. Čo ďalej musím spraviť?

P.S.: Práca s drevom nie je problém ale nechápem ako vypočítam optimálny objem :D .
tom4s7
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok

Re: Homemade repro sústava

Príspevok od používateľa tom4s7 »

Radšej si postav 2p prípadne 3p ako 2.1. Na 2.1 zostavu potrebuješ prakticky 2 zosilňovače, 3 samostatné bedne, čo pôjde dosť do ceny. Ak by boli tie 2p/3p pomerne kvalitné, tak možno by si zistil, že žiaden subwoofer nepotrebuješ (uvidíš sám, že takáto homemade reprosústava je na inej úrovni ako Logiprd či Genihnus).

To TDA-čko by som na sub nepoužil, všeobecne integrované obvody sa nehodia ako zosilňovače pre subwoofer. Možno tak LM3886 alebo TDA 7293 (ťažko zoženieš, podobný IO je TDA7294, ale zase na druhej strane je kus "horší"). Najlepšie pre sub postaviť nejaký jednoduchší tranzistorový zosilňovač, ak do toho nechceš vrážať veľa éčiek.

Ako zosík pre satelity je možno použiť aj nejaké to TDA (2050...). Ten reproduktor ARO464 by som na satelity osobne tiež nepoužil aj keď širokopásmo nie je zlý výber. Radšej použiť väčší ARZ6604 resp. starší variant ARO6604 (dajú sa kúpiť za cca 2€/ks). Síce bude ozvučnica väčšia ale myslím, že výsledný zvuk bude stáť za to.

Optimálny objem zistíš z TS parametrov reproduktora, ktoré výrobca udáva v datasheete. Problém ale je, že niektoré TVM reproduktory nemajú udávané TS-ká, alebo nie sú vraj veľmi presné. Potom už zostáva jedine zmerať si ich sám. Získané parametre potom hodíš do programu (napr. winISD) a tam ti už samotný program pomerne presne nasimuluje objem reprosústav.

Ono treba rátať, že stavba reprosústav nie je jednoduchá záležitosť a už vôbec nie lacná. Je tam pomerne dosť problémov s odladením výhybiek a tak. Preto skôr odporúčam pozrieť nejaký projekt napríklad na www.audioweb.cz a postaviť to podľa neho. Ale ak sa predsa len rozhodneš postaviť si podľa seba, tak napíš sem alebo ss...pomôžem ak budem vedieť
Napísať odpoveď