Hra začne po pár minútach bezdôvodne sekať - prehrievanie?

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
Jungle
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Hra začne po pár minútach bezdôvodne sekať - prehrievanie?

Príspevok od používateľa Jungle »

Ahojte,

nie som žiadna lama v IT, ale s týmto som sa ešte nestretol... Hrám Mass Effect asi týždeň, posledné tri dni mi ale po pár minútach (5-10) začne hra sekať a to pomerne nepravidelne - väčšinu času seká, potom na pár sekúnd nie, potom zase seká, a tak stále dookola. Podobné sekanie hier alebo filmov zvykne byť charakteristické pre situácie, kedy nestíha disk načítavať, akurát že mne disk nič nerobí. Grafikou to nie je, pretože to robí rovnako pri vysokých aj nízkych detailoch. Jediné, čo som zatiaľ vydedukoval je to, že to robí až po chvíli hrania, kedy začne byť procesor horúci (VGA chip je súčasťou procesoru).

Nerozumiem tomu, prečo mi to začalo robiť až posledné dni - notebook je nový, je na tvrdej podložke, takže to nie je upchaté a ani sa nezohrieva viac, než mi príde normálne. Nejaké nápady?

Konfigurácia: notebook pripojený na adaptér (výkon a chladenie na high performance), Intel i5 2520M, 4GB RAM, Intel HD 3000 integrated graphics, Windows 7 Professional
beardie
Redeemer
Redeemer

Re: Hra začne po pár minútach bezdôvodne sekať = ?

Príspevok od používateľa beardie »

teplota procaku? je leto, takze to na to moze mat vplyv
Jungle
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: Hra začne po pár minútach bezdôvodne sekať = ?

90-94°C... čo je dosť veľa, ale nechápem, ako potom mohli navrhnúť takýto ThinkPad

Jadrá pracujú pri hraní stále na frekvencii 2990 MHz... Normálna frekvencia je totiž 2500 MHz, vyššie to ide cez "Intel Turbo Boost Technology" a preto sa to zrejme prehrieva. Idem skúsiť vypnúť alebo aspoň obmedziť to Turbo.

//autoeditácia príspevku (26 Aug 2012, 0:16)
Nuž, nastavil som CPU na max. 2500 MHz a teraz sa teplota drží na 88-90°C... Aj tak to začne sekať, mám ale pocit, že až po dlhšej dob, než predtým. Idem skúsiť ešte obmedziť CPU na 75% výkonu, či to pomôže.
pershing
Guru
Guru

Re: Hra začne po pár minútach bezdôvodne sekať - prehrievani

Príspevok od používateľa pershing »

skus TPFanControl este
Pigesko
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pigesko »

Chybu by so hľadal niekde inde...ME zvláda aj moja i3ka pri nejakých 70-80°C, aj to preháňam, takže skôr by som povedal že to nezvláda int. grafika, ktorá to celé "zahrieva" keďže nie je primárne určená na hranie náročnejších hier....tiež mám HD 3000, (no k nej ešte 325M), preto mám pocit že si ME na tom proste nezahráš, keďže tá karta ledva zvláda aj také CSko.

//ako povedal kolega beardie, v týchto "letných" podmienkach sa ani nečudujem že sa ti to prehrieva. Riešil by som to chladiacou podložkou - zraziť teploty aspoň o 10-15°C a malo by to byť v pohode :)
Jungle
Guru wannabe
Guru wannabe

Ja mám druhú generáciu i5, čo znamená, že grafika je integrovaná priamo v procesore - preto riešim teplotu CPU ;)

ME aj ME2 mi na mojej HD 3000 idú úplne v pohode - pred tým, než mi to začalo sekať, som to hral na High detailoch a žiaden problém. V podstate to hrám na High detailoch aj teraz, ale plynule to ide iba pár minút, ako som už spomínal :)
Pigesko
King
King
Kontaktovať používateľa:

Robí to aj pri nejakej inej podobne náročnej hre?? Hovoríš že ide o nový book, no tie teploty sú imho nadpriemer, takže by som tipoval zle nanesenú pastu (stáva sa), ale to je len výkrik do tmy. Dávnejšie som riešil to isté, cca po 3 mesiacoch mi začali hry sekať bezohľadu na nastavené detaily...stačilo prepastovať a trošku prečisiť filtre (Asus sa holt zanesie dosť rýchlo) a bolo po probléme.

//sw chybu si už vylúčil?

//inak je blbosť aby si po kúpe riešil vypínanie turba, nebodaj podtaktovanie, zvyšovanie otáčok...ja by som to 3x d*bol na reklamačku a následne bral iný book, lebo toto nie je normálne :?
Jungle
Guru wannabe
Guru wannabe

Problém je, že to je firemný ThinkPad a ja nemôžem ísť na IT oddelenie s tým, že sa mi prehrieva iba pri hrách :D Pri práci to totiž samozrejme chladenie zvláda v pohode.

Idem pozrieť, či sa dá spodná strana otvoriť bez porušenia nálepok, nech sa pozriem na ten procák.
Pigesko
King
King
Kontaktovať používateľa:

Asi vedia prečo vám dávajú tieto "antigaming" rádoby booky :D No tu ti asi moc nepomôžem...ak sa nedostaneš do vnútra, tak môžeš všetko riešiť len softwareovo, a to je nám momentálne na dve veci.

Offni všetko na pozadí, čo pri hraní nepotrebuješ, otáčky daj na max, cpu podtaktuj na prijatelné hodnoty a hry hrávaj na low/medium detailoch. Pomôcť to zrejme nepomôže, ale viac spraviť ajtak nemôžeš :?

//Čo tak ten book sabotovať? Možno by ho vymenili za niečo rozumnejšie :twisted:
Jungle
Guru wannabe
Guru wannabe

Sabotovať nejdem nič :lol:

Skúsil som updatnúť driver na chipset a flashnúť nový BIOS, uvidíme, či sa bude prehrievať aj ďalej...
Napísať odpoveď