HTML 5?
-
scriptType
Medium Expert
HTML 5?
Zdravim.
Neviem či sa to dá, no chcel by som s html 5 a css 5 vyriešiť jednu vec.
Mám nejaké rozmery nejakej časti stránky to má svoje pozadie s background-color a má pomocou border-radius zaoblené rohy.
No ja chcem dosiahnuť to, aby boli zaoblené rohy len na vrchu toho objektu. Resp. 2 horne zaoblene rohy a ten spod objektu aby bol normálne ako štvorec a išiel úplne dole do stratena. Na obrázku to je znázornené.
Doteraz som to riešil z obrázkom zaoblených okrajov a nejakého dalšieho objektu ako pozadie Tak sa tie prvky spojili a vytvorili to.
No chcel by som to všetko riešiť kódom, nie obrázkami. Ďakujem za pomoc.
Neviem či sa to dá, no chcel by som s html 5 a css 5 vyriešiť jednu vec.
Mám nejaké rozmery nejakej časti stránky to má svoje pozadie s background-color a má pomocou border-radius zaoblené rohy.
No ja chcem dosiahnuť to, aby boli zaoblené rohy len na vrchu toho objektu. Resp. 2 horne zaoblene rohy a ten spod objektu aby bol normálne ako štvorec a išiel úplne dole do stratena. Na obrázku to je znázornené.
Doteraz som to riešil z obrázkom zaoblených okrajov a nejakého dalšieho objektu ako pozadie Tak sa tie prvky spojili a vytvorili to.
No chcel by som to všetko riešiť kódom, nie obrázkami. Ďakujem za pomoc.
- Prílohy
-
- sss.png (2.11 KiB) 848 zobrazení
Re: HTML 5?
Proste ako hodnotu border-radiusu zadaj napr: 15px 15px 0 0;
-
scriptType
Medium Expert
Jaj jasné. Nepoznám ako sa zapisujú tie nové hodnoty. Ďakujem moc

myslim, ze takto sa zapisuju vsetky hodnoty, aj stare, prinajhorsom, do kodu zadam aj presnu poziciu toho, co chem mat zaoblene, napr. border-top-left-radius a pod.
-
scriptType
Medium Expert
ehm. Staré by som nazval napr. okrajové hodnoty (margin: cislo cislo cislo cislo; padding: ...) toto sú nové tak sú nové a tak neviem ako sa zapisujú
.
-
94jakub
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
Funkcia možno je novšia no princíp zápisu a syntax ja stále rovnaká.
I keď priznám sa, že by ma to asi tiež nenapadlo.
I keď priznám sa, že by ma to asi tiež nenapadlo.
Ja bych jen poupravil, ze tento problem je ciste otazkou CSS a btw CSS 5 neexistuje (:
-
Janio
Zablokovaný
Neviem, kde by som to mal dať a keďže to súvisí s HTML tak píšem tu...
Mal by som jednu otázku konkretne v HTML tagy ABBR a ACRONYM, aký je medzi nimi rozdiel (Tuším, že žiadny tak isto ako medzi "I" a "ADDRESS" No zaujímalo by ma, ako sa to zapísuje napr.
<abbr>Text</abbr>
alebo <abbr title="Text">Text2</abbr>
A to isté aj v príkaze acronym... Je v tých 2 zápisoch nejaký rozdiel, alebo nie ?
Mal by som jednu otázku konkretne v HTML tagy ABBR a ACRONYM, aký je medzi nimi rozdiel (Tuším, že žiadny tak isto ako medzi "I" a "ADDRESS" No zaujímalo by ma, ako sa to zapísuje napr.
<abbr>Text</abbr>
alebo <abbr title="Text">Text2</abbr>
A to isté aj v príkaze acronym... Je v tých 2 zápisoch nejaký rozdiel, alebo nie ?
priklad pre ABBRThe <acronym> tag is not supported in HTML5. Use the <abbr> tag instead.
The <acronym> tag was used to define acronyms in HTML 4.01. An acronym can be spoken as if it were a word, example NATO, NASA, ASAP, GUI.
http://w3schools.com/html5/tryit.asp?fi ... html5_abbr
-
Janio
Zablokovaný
Ďakujem takže, ak som tomu dobre pochopil tak tag acronym sa v HTML 5 nepoužíva... Lenže ja sa učím z jakpsatweb a tam má tagy z HTML 4.01 (tuším) preto myslím, že bude problém...
BTW - Programujem v CoffeCup HTML Editor a mám to presne naopak, čiže keď použijem abbr a ukážem potom nato, nestane sa nič a keď acronym tak ukáže celý názov... Preto nechápem
BTW - Programujem v CoffeCup HTML Editor a mám to presne naopak, čiže keď použijem abbr a ukážem potom nato, nestane sa nič a keď acronym tak ukáže celý názov... Preto nechápem
no ale musis tam mat aj ten atribut title.
a ked ti to nezobrazi, tak to je chyba prehliadaca, ktory to este vobec nemusi podporovat
a ked ti to nezobrazi, tak to je chyba prehliadaca, ktory to este vobec nemusi podporovat
-
Janio
Zablokovaný
Mám to takto:
<abbr title="Cascading Style Sheets">CSS</abbr>
<acronym title="Nort Atlantic Treaty Organisition">NATO</acronym>
V tom HTML editore mi funguje len acronym... Vyskúšal som to napísať v notepade a uložiť ako .html a fungujú obe rovnako. Takže ok ďakujem
Inak atribút title musím dávať vždy ? Pretože bez toho to nejde vôbec...
BTW - To sa mám rovno učiť HTML 5 ? Keď tam nejaké tagy nie sú, poprípade sú v HTML 5 nové oproti HTML 4.01 ?
//Audio Shark - Ďakujem Vám
Aj by som sa Vám odvďačil, ale nemám ako 
<abbr title="Cascading Style Sheets">CSS</abbr>
<acronym title="Nort Atlantic Treaty Organisition">NATO</acronym>
V tom HTML editore mi funguje len acronym... Vyskúšal som to napísať v notepade a uložiť ako .html a fungujú obe rovnako. Takže ok ďakujem
BTW - To sa mám rovno učiť HTML 5 ? Keď tam nejaké tagy nie sú, poprípade sú v HTML 5 nové oproti HTML 4.01 ?
//Audio Shark - Ďakujem Vám
-
audiotrack
VIP
áno.Janio napísal: BTW - To sa mám rovno učiť HTML 5 ? Keď tam nejaké tagy nie sú, poprípade sú v HTML 5 nové oproti HTML 4.01 ?
Ano musis ho davat, lebo o tom je ten tag, ze ti v tom tooltipe vypise prave to co sa nachadza v title, ked tam nebudes mat nic, tak ti nema co vypisat.
tak podla toho co chces vediet to sa uc, najnovsie je HTML5 ale este je stale vo vyvoji a prehliadace este nie su na HTML5 pripravene.
Ja by som sa na tvojom mieste ucil klasicke HTML a spravil si prehlad co HTML5 dokaze -> pekne to je rozpisane prave na w3school.com
tak podla toho co chces vediet to sa uc, najnovsie je HTML5 ale este je stale vo vyvoji a prehliadace este nie su na HTML5 pripravene.
Ja by som sa na tvojom mieste ucil klasicke HTML a spravil si prehlad co HTML5 dokaze -> pekne to je rozpisane prave na w3school.com
-
Janio
Zablokovaný
Ok, možno si budete myslieť, že som debil, ale vôbec nechápem, ako funguje BDO v atribúte dir pri hodnote ltr
Ak dám trebárs <bdo dir="rtl">Ahoj</bdo> Tak mi to prehodí "joaH", ale ak dám <bdo dir="ltr">Ahoj</bdo> tak sa nestane nič. Robim niekdy chybu ja, alebo to tak má byť ?
Ak dám trebárs <bdo dir="rtl">Ahoj</bdo> Tak mi to prehodí "joaH", ale ak dám <bdo dir="ltr">Ahoj</bdo> tak sa nestane nič. Robim niekdy chybu ja, alebo to tak má byť ?
-
audiotrack
VIP
ltr = left to right (teda klasicky zľava doprava ako píšeme)
rtl = right to left (písané zprava doľava, používa sa keď chceš vložiť text napríklad v arabštine ktorí píšu zprava doľava)
rtl = right to left (písané zprava doľava, používa sa keď chceš vložiť text napríklad v arabštine ktorí píšu zprava doľava)
-
Janio
Zablokovaný
Nj, lenže nemalo by, keď v ltr napíšem "joaH" prehodiť na Ahoj ? Lebo inak nevidím dôvod, aby niekto používal ltr
-
audiotrack
VIP
nie nemalo. A význam to používať má v arabských krajinách ako som ti napísal. Oni majú lokalizáciu na svoj jazyk, takže arab sa bude pýtať či má zmysel používať rtl keď to nemá žiaden efekt. Pokiaľ ten atribút nepoužiješ, používa sa totiž hodnota z tvojho operačného systému. Ak ale potrebuješ zaručiť aby sa text zobrazoval zprava doľava alebo zľava doprava, tak to musíš určiť. Inak sa bude zobrazovať tak, ako je pre danú krajinu zvykom
-
Janio
Zablokovaný
Aha ďakujem... Ešte taká otázka: Zmení sa ešte niečo v HTML 5, či už je spravené ? Neviem, pretože keď sa naučím a po pomenia ? 
co myslis, preco este prehliadace nepodporuju HTML5 na 100%?